TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Kwi 2013 22:02 #150905

• markonix
  • markonix's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Witam sąsiadkę :bye: , jak widzę sezon w pełni , ogród ożył i :search: pięknie się zapowiada ....ja póki co przegrałem bitwę z nornicami ale wojna trwa nadal....

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:39 #151935

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Dalu, mertensja... to będzie do mnie pretensja. To nie jest roślina na warunki w moim ogrodzie, ale nie mogłam się oprzeć temu lazurowi. A może są cuda i się uda mertensja

Goś, trzymam Cię za słowo z tymi szachownicami... bo mi dłuuugo się marzyły a nie byłam w stanie ich zatrzymać :garden1: Wolne dni i pada... Trochę się wkurzam...

Iwono, też je lubię. Cieszy mnie, że zachowały pełną budowę, są takie... inne.

Dorotko,szkoda że się pozmieniało. Doniczki są cierpliwe, czekają i nie marudzą.

Marku, ruszyło wszystko. Nornice i u mnie zaczynają grzeszyć - najładniejsza wiśnia Umbraculifera została podgryziona i sterczy suchy badyl... Właściwie ledwo sterczy, bo jedną ręką ją przegięłam... Sypię trutkę- nawet jedzą, więc może się na jakiś czas uspokoi.

Zimno, pada, robota stanęła. Czas na ponurą sesję zdjęciową. Światło- listopadowe...

brzowarabata.jpg

dbbotny.jpg

dbrwkaurawkatawua.jpg

epimedia2.jpg

Fothergillamajor.jpg

P5020075.JPG

klonik.jpg

pogldowezJag.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2013 22:43 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:49 #151941

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Czas tulipanów nastał.

tulipanpurple.jpg

trzmielinaitulipany.jpg

tulipanitawua.jpg

tulipankinabrzowej.jpg

tulipanypodbukiem.jpg

Jagawtulipanowisku.jpg

tulipanyitypeny.jpg

biaarabata.jpg

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:51 #151943

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
No i masz, od razu światło listopadowe, zamiast czarować, że to romantyczne zdjęcia o zmierzchu...
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:53 #151944

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:54 #151947

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oj masz tych tulipanów w ogrodzie, masz. Pięknie. I Jaga w tulipanach cudna!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 22:55 #151950

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To Bohun czy Jaga? Bo chciałam powiedzieć, że ładna Susan za Jagą bądź Bohunem... Wielka! ;)
A mi się takie światło i takie zdjęcia podobają... Mrocznie jest i tajemniczo!
I tulipanki szwendające się ;) w nowych kolorach się pojawiły!

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Maj 2013 23:08 #151954

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
W tulipanach Jaga, za Jagą wielka Susan... A zwyczaje tulipanów przedziwne. Mam grzędę wysianą z takich malusich, na prawdę drobniutkich cebulek. Kokoszą się tam ze trzy lata albo i lepiej... Pokazały się pąki, wyglądające jak papuzie i inne cudaki się szykują... A tu na zdjęciach z cebul zadbanych, wykopywanych, łany z przewagą czerwieni. No ale lepszy łan niż one... Lubię dużo...

fioletowetulipany.jpg

tulipankiczerwonepene.jpg

tulipanyfiolet.jpg

No przejdziemy do mrocznychc, tajemniczych i nastrojowych... Emo ogródek :flower2:

buczek.jpg

clematisrectapurpurea.jpg

dbrwkaczarna.jpg

dbrwka.jpg

szchownica.jpg

A, jak szaleć, to szaleć...

klonportret.jpg

klonCarnival.jpg

MagnoliaSusaniPrunuspumilavar.depressa.jpg

narcyz.jpg

szachownice.jpg

I troszkę blue

szafirkiibratki.jpg

I słonecznie śliczny... irys demoniczny

irysbucharyjski.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2013 23:17 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 09:54 #152034

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też ciemno i mokro po burzy, ale zainspirowałaś mnie :woohoo: , lecę u siebie robić zdjęcia w tym klimacie :silly: . Choć u mnie tulipany ledwie zdradzają swoje przyszłe kolory ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 09:56 #152036

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Przepięknie u Ciebie a tulipany...............
najmocniej urzekła mnie fota zielonkawych tulipanów, tych jakby z tyły za krzewem...

musze w końcu i ja wstawić nowe zdjęcia
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 09:57 przez ulakonie.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 10:01 #152038

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piękna wiosenna sesja tulipanowa :flower2: Czy orientujesz się ile masz tulipanów? Ja nigdy nie mogę się swoich doliczyć ale w tym roku dużo mniej wyrosło.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 10:14 #152046

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
O i Pani przyszalała wczoraj z fotkami :hug: cudnie, cudnie :happy4:
U mnie fotergilla jeszcze w pąkach, u Ciebie pięknie się rozwija :lol:
O tuliankach nie wspomę, takie łany :woohoo: A ja dosadzam i łanów ne widać :silly:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 21:36 przez pamelka.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 14:43 #152174

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Z jednej strony się cieszę, że pada, bo posadziłam tyle roslin, że podlewanie zajęło by mi trochę czasu.
Ale za to nie można nic zrobić w ogrodzie. Nadrabiam zaległości domowe. Jutro ma być lepiej, więc znowu poszaleję.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 20:16 #152331

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
O jak ładnie wiosennie kolorowo :dance:
A co to takiego ciemnolistnego na zdjęciu anielim z trąbką?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 21:51 #152406

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A skąd te malutkie wysiane tulipany? Cebule przybyszowe? Bo o wysiewanie tulipanów z nasion jakoś Cię nie podejrzewam... Mimo że kiedyś wysiewałaś kaktusy! :rotfl1: Dalej mrocznie i to mi się podoba!
Iza, rozpoznaję tego powojnika, którego od Was dostałam! :) Ten kolor! A czy mogłabyś podać mi jego nazwę, bo gdzieś się mi w głowie zawieruszyła i nijak się ta szuflada nie otwiera! ;) :rotfl1:
Czerwone pełne tulipany piękne! A młode listki klonowe! :woohoo: Jesteś do przodu z wiosną, po nich i po Susan widać to najlepiej!
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 21:51 przez artam.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 22:41 #152463

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ależ masz nieziemską ta wiosnę... począwszy od krokusów malowniczo wkomponowanych...
Jak zielono... Tulipany biją wszelkie rekordy. U mnie pierwszy pąk się zaczerwienił reszta jeszcze zielona.
Magnolia :woohoo: i mnóstwo całkiem nieznanych mi roślin ... śliczności!!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Maj 2013 22:45 #152470

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszem i wobec obwieszczam, że dode z taką majówkową pogodą. Takie miałam rewolucyjne ogrodowe plany!. Aura figla spłatała. Wczoraj było ponuro i padało... W nocy przetoczyły się burze. Dziś wychodziło słońce, ale na krótkie chwile pomiędzy atakami ulewnego deszczu. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że okiem nie myłam... nawet o tym nie myślałam ;)

Marto, zaraz oglądnę Twoje nastrojowe wiośniane spojrzenie na ogród. Cały czas kibicuję Ci po cichutku :search: .

Ula, bo te tulipany tak zerkają jak Ty z awataru/a... Chwal się wiosną, teraz taka piękna pora w ogrodach, w świecie.

Witaj Bożeno :) Nie podejmuję się liczenia tulipanów... Jest ich więcej, niż na pokazanych fotkach :rotfl1: Są ciągle w innych miejscach, zmieniają barwy i kształty. Daję im wolność - czekam na potwierdzenie tezy, że wszystkie staną się proste, smukłe, czerwone lub hm... żółte... Niektóre uparcie bronią się przed potwierdzeniem mojej hipotezy...

Goś, to dobrze, że zdążyłaś z sadzeniem. Ja się guzdrałam... Ech, nie wiadomo było w co ręce włożyć, stutkiem czego darmowe podlewanie przeszło bokiem... Ale namoczyło korzenie, więc może jutro uda mi się coś poprzesadzać... Kto ma piaszczystą ziemię, wie, że wyjęcie roślin z bryłą graniczy z cudem :happy: Goś, bo my lubimy sobie poprzesadzać, prawda? :)

Grześ, ładnie tańcujesz :) Na fotce Clematis recta purpurea.

Martuś, już się otworzyła szufladka? Dla ułatwienia podpowiem, że większość zdjęć mam podpisanych... w pliku. Najechanie myszą na fotkę podpowie co widać... Trochę poprzekręca, ale cóż...
Tulipanków nie sieję... Ale znalazłam na podjeździe jakiegoś samowolnego botanicznego.Na pewno nie sadzony, więc musiał się wysiać, a ja go znalazłam, więc prawie jakbym wysiała :rotfl1: I było to łatwiejsze niż pikowanie kaktusów :rotfl1:
Pisząc o wysianiu cebulek myślałam o drobniutkich przybyszowych. I właśnie one dały papuzie pąki. Zawirusowane cebulątka? Na razie stoją i mokną. Niech tylko słonko zaświeci, to zobaczę co one za jedne. Rety, tyle interesujących rzeczy dzieje się w ogródku, że trudno nadążyć...

Aguś, ot, uroda lekkich, ciepłych piasków. Wegetacja rusza szybko, wada taka, że trzeba lać, lać i jeszcze raz lać. Albo zafundować sobie ogródek preriowy. Ja podlewam. Były miejsca suchutkie na głębokość szpadla - i jak tu suchemu piaskowi sadzonkę powierzyć? Nieznane rośliny? Trzeba rękę wyciągnąć na powitanie, zaprosić i się poznać. Niekończąca się przygoda :)

Trochę na własnych zdjęciach a trochę w realu znalazłam roślin które podobały mi się w Waszych ogrodach. To zgodne z zasadą, jak może mi się podobać coś, co pierwszy raz widzę ;)

Piękny narcyz Thalia

narcyzThalia.jpg

Sosenki rosną
sosna2.jpg

sosna1.jpg

PinusmugoSuzyHexe.jpg

Wierzba mupińska jak spod igły

Salixmoupinensis.wierzbamupiska.jpg

A Rh czają się do ataku...

Rh.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 22:58 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 04 Maj 2013 01:23 #152509

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Oj lubimy poprzesadzać, lubimy ;)
A ja myslałam rok temu, że już nie mam co kupować, co robic w ogrodzie oprócz stałej pielęgnacji :happy4:
A teraz rewolucja za rewolucją. Byle kasa, zdrowie i czas był

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.786 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum