TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 11:36 #175825

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aniu każdego dnia zakwitają kolejne lilijki i liliowce, za chwilę zrobi się naprawdę kolorowo :P

Geniu muszę pójść zmierzyć wielkość kwiatka, bo nie mam pojęcia, ale jest całkiem spory :P
Dzwoneczek karpacki powoli odbudowuje się po uszkodzeniach poprzedniej zimy..... ładnie zakwitł, ale nie jest największy....

Jolu no niestety nie padało...... sucho jest potwornie....ziemia dosłownie popiół.... wczoraj podlewało się przez 6 godzin i podlałam tylko połowę ogrodu.....dziś druga połowa :blink:

Daluś aż nie wiem co powiedzieć na Twoje słowa...... mój ogród dla Ciebie ideałem :supr3: dla Właścicielki bajecznego ogrodu, który jest ideałem ale mnie :supr3: Bardzo Ci dziękuję, za tak miłe i ciepłe słowa :kiss3:
Ogród faktycznie kipi kolorami, ja tak kocham najbardziej, chociaż są też miejsca, które mają za zadanie wyciszenie i uspokojenie całości :P Takie bardziej spokojne, zielone zakątki. U mnie zawsze wiosna i jesień były bardzo kolorowe, a lato mniej.... ale dzięki posadzeniu sporej ilości lilii i liliowców już i teraz, latem jest kolorowo :P

Łukaszu delektować się ogrodem pociągając trawkę mówisz...... a wiesz, kurczę, ze nigdy nie próbowałam :supr: :rotfl1:

Małgosiu lada chwila i u Ciebie pięknie zakwitną liliowce... teraz to idzie błyskawicznie .... każdego dnia nowe kwiaty :P

Martuś a tam ....padało.... nawet kropelki..... sucho jest tragicznie :( Wczoraj troszkę grzebałam się w skalniaczku, ale nic nie mogłam robić, bo aż kamienie osypywały się z suchą ziemią....popiół po prostu.....
Dziękuję za miłe słowa o ogródku :hug: hortensje kwitną, bardzo ładnie, powiedziałabym nawet..... chyba sę przestraszyły, bo jeśli nie zakwitłyby w tym roku, to były przeznaczone na kompost B) :happy:

Lucynko dziękuję :kiss3: Wiesz u mnie z tymi kwitnieniami to jest tak, że wiosna przychodzi później niz w wielu regionach kraju, ale jak już przyjdzie, to tak pędzi, że błyskawicznie nadrabia opóźnienie :P

NN

Red Alert

NN

Cote d'Azur

Lilia Królewska

Garden Affaire

Patricia's Pride

NN

Koreus

White Pixels

Italia

Nety's Pride

Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 12:16 przez AGNESS.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 11:38 #175828

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Aguś a wiesz, że dopiero teraz skojarzyłem co ja tutaj propaguję? :blink: :whistle:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 12:17 #175844

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Łukaszu....dobre :rotfl1:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 12:26 #175850

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś, piękne lilijki :hearts:
To prawda,że każdego dnia zakwitają kolejne lilijki i liliowce ;)
Ale liliowców kwitnących to u mnie duzo nie ma jeszcze kilka mam co kwitna,duzo na wiosne dokupiłam,ale one w tym roku jeszcze nie pokaża kwiatu,szkoda,trzeba czekac do przyszłego roku :(
Ale jeszcze planuje sobie ich dokupić,sa takie piękne :hammer:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 12:36 #175851

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ta Garden Affaire to ma chyba ze 2,5 metra :woohoo: Rewelacyjna jest. Dobrze posadzona, bo mozna podwiazać.
Oj zajrzę jutro, zajrzę :dance: będzie czym nacieszyć oczęta :happy4:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 12:37 #175853

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Mam nadzieję, że od Aliny rózgą po plecach nie dostanę albo patelenką w epp o tak ło :club2:
Przez to wszystko ze strachu nawet nie zauważyłem tych pięknych lilii a i wśród nich dojrzałem owoce! To maliny czy jeżyny?

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 12:51 #175862

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, no i doczekałam się! Piękne fotki wspaniałych lilii :flower2:
W tym roku lubelszczyzna jest zdecydowanie w awangardzie - u mnie większość lilii i wszystkie liliowce, z wyjątkiem rdzawych, jeszcze w pąkach :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 18:56 #175926

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu liliowce tak szybko się rozrastają, że nawet nie obejrzysz się i będziesz miała piękne duże kępy, z całymi bukietami kwiatów :P ..... fakt , ze te nowsze odmiany nie są takimi sprinterami w rozrastaniu się, ale i tak szybciutko to pójdzie. Ja mam przeważnie starsze odmiany.....

Jolu taka wielka to one nie jest.... ale tak do 2 metrów chyba dochodzi :P ... na pewno jest dużo wyższa ode mnie :happy: ..... dopiero kilka kwiatuszków zakwitło, a już cały taras zasnuty zapachem :P
Kochana czekam :kiss3:

Łukaszu lilijki rosną przy jeżynie, po łagodniej zimie nie podmarzła i będzie cała masa owoców :P

Daluniudziękuję za miłe słowa :kiss3: faktycznie wszystko jakoś tak szybko zakwita..... jedne roślinki gonią drugie :P Lada chwila i u Ciebie wspaniale zakwitną :P

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 19:27 #175932

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Wspaniała kolekcja lilii, świetne zdjęcia - jestem zachwycona :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 20:21 #175963

• Roma
  • Roma's Avatar
Ależ pięknie przedstawiłaś nam swoje lilie. :thanks:
Aguś czy te rosną pomiędzy hortensjami?
Jeśli tak ta mam już rozwiązany problem co dosadzę jesienią do moich hortensji bukietowych :kiss3:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 20:28 #175967

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Aga - piękne, cudne, rewelacyjne , wielkie :woohoo: - ależ masz piękną kolekcję :bravo:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 21:37 #176002

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu dziękuję za tak miłe słowa :kiss3: lilie to moje ukochane kwiaty i cieszę się że podobają Ci sie :P

Romciu tak, lilijki rosną przy hortensji..... później jak przekwitną, to ich badylki giną w zieleni krzewu i nie rzucają się w oczy.... Jeśli mogę coś doradzić, to polecałabym azjatki, które kwitną najwcześniej i to te niższe odmiany....Wtedy cudnie się uzupełniają i nie konkurują ze sobą o miejsce...... Mam przy innej hortensji posadzone wysokie lilie orientalne i troszkę kłócą się o miejsce..... Lilie rozrosły sie w dużą kępę, są bardzo wysokie, takie jak Limelight i zrobiło się ciasno, a na dodatek kwitną w tym samym czasie..... jesienią będę musiała przenieść lilie w inne miejsce, a na ich miejsce pójdą jakieś azjatki do 1 m wysokości....

Margolciu dziękuję :kiss3: bardzo się cieszę, ze podobają Ci się, to moje ukochane kwiatuszki i bardzo boleję nad tym, że nie mam miejsca na kolejne odmiany.... muszą mi wystarczyć te co już u mnie rosną....
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 21:37 przez AGNESS.

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 21:41 #176008

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Agness,
piękne lilie kwitną u Ciebie i masz sporo odmian. Miło popatrzeć. Pomysł z połączeniem z hortensją wart zapamiętania. :thanks:

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 22:24 #176031

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Piękne lilie, ależ wspaniale wyjądają na tle zieleni :)
W tym roku wzięło mnie na takie piegowate azjatki. Kupiłam kilka odmian i chyba jesienia dokupie jeszcze :)
Pomysł z hortensjami przedni :bravo:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 22:45 #176042

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A moje hortensje się takich gróźb nie przestraszyły swego czasu i już ich nie ma... ;)
Lilie przepiękne, ale czegoś mi brakuje... Gdzie cudne Muscadet? :) Moje są tak marne, że z chęcią popatrzę, jak powinny wyglądać! :)

Ogródek AGNESS 05 Lip 2013 23:45 #176058

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo miło mi, że lilijki podobają Ci się :P Zawsze bardzo czekam na ich kwitnienie, bo to moje ukochane kwiaty :P

Dorotko pieguski są świetne..... w ogóle jak dla mnie wszystkie lilie są przepiękne, uwielbiam je :happy: A te pachnące to w ogóle , tylko siedzieć i zachwycać się .... i widokiem i zapachem B) :happy:
Zakwitła mi kępa Garden Afaire, rośnie przy trasie ..... zapach nieziemski..... nie tylko taras pachnie ale i pół ogrodu.....

Martusiu to wszystko dzięki dobrej zimie..... pięknie śnieżkiem okryła, jak puchową kołderką to i pąki nie przemarzły.... zobaczymy następne lata....
Muscadet jeszcze czeka...... na razie królują azjatki , no i bajecznie pachnąca Gardenka z orienpetów..... orientalne jeszcze potrzebują sporo czasu ...
A czemu Twoje marne??? młodziutkie są, czy coś im nie przypasowało???

Ogródek AGNESS 06 Lip 2013 08:28 #176075

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, ależ piękne te piegowate lilie :ohmy: . Duet z hortensjami zaje...fajny :woohoo: . Zresztą ta lilia, która rośnie z hortensją dla mnie po prostu przepiękna :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek AGNESS 14 Lip 2013 22:33 #178886

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
U ciebie naprawdę można zachwycić się liliami. Cudo. Mnie najbardziej podobają się te trąbkowe. One chyba najładniej pachną?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.713 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum