TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 18 Lis 2012 12:05 #89840

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Podobnie jak biały toJAD (niejadalny, jadowity) :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 18 Lis 2012 14:34 #89882

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Biały sadziec jest wysoki - kupiłam w powrotnej drodze z Sulejowa, pamiętasz?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Odp: Martowy prawie ogród 18 Lis 2012 18:44 #89996

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dziewczyny niedługo urządzą Ci całą rabatę :rotfl1:
Są jeszcze białe naparstnice.

Odp: Martowy prawie ogród 19 Lis 2012 20:42 #90493

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Witaj, Mirysku, dziękuję i powiem Ci, że obecnie też się skłaniam ku temu stanowisku! :)
Markitko, podpisane! Nie wiedziałam, jak sobie życzysz, podpisałam po polsku... :)
Jola, wcześniej, tu mam na myśli początek maja... Bo w tym roku byłyśmy na początku czerwca, to za dużo czekania! No i musimy przed Pawłem i Danusią zdążyć! :rotfl1: :rotfl1: Nie, no wiosną to chyba raz, ale porządnie! ;) Trzeba zbierać kasę, ja mam zamiar od stycznia... Biała rabata, jakieś zielone kulki na nią trzeba kupić! :happy4:
Izulu, bo to tak powolutku się przymierzamy...A rabat dość duża będzie... Do samego kompostu! :P Chyba jednak z hortensji zrezygnuję... Tam będą tylko trawy, byliny, hosty i ...kulki! :)
Dorotka, Anabelle nie mam, to potwór taki... Ale faktycznie ona jedna chyba nie różowieje...
Iwa, właśnie, przypomniałaś mi o bardzo ładnej białej piwonii, co prawda jeszcze nie kwitła :lol: , ale ufamy sprzedającym! A róża będzie jedna, bo białych róż nie lubię, z jednym wyjątkiem... O ta będzie...

Jacqueline du Pre:

Siberko, zaraz, zaraz, jestem dopiero w folderze Wiosna! :lol:
Dorotka, tojeść orszelinowata jest planowana, jeśli tylko odpowiednie wiaderko dla niej znajdę! :lol:
Elu, nie lubię sadźców... A i tak sobie wymyśliłam, że wysokie tam będą tylko miskanty...
Małgoś, właśnie! :lol: Nie wyłączając Ciebie..

No to, drogie koleżanki, zapraszam wiosną, bo trochę roboty przed sadzeniem będzie! :rotfl1: :rotfl1:

No to kolejne propozycje... Podpisuję!

Kokoryczka 'Grace baker' i żurawka 'Snow Angel'

Czosnki 'Mount Everest'

Penstemon 'White Pinacolada'

Dyptam jesionolistny

Biały wiesiołek i wrotycz 'Jackpot'

Dąbrówka 'Sparkler'

Fioletowe kwiateczki oberwiemy! ;)

Cdn...

Jak to będzie fajnie chodzić, wykopywać i przesadzać! Ja chcę już! :dry:

Odp: Martowy prawie ogród 19 Lis 2012 20:49 #90497

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Kokoryczka 'Grace baker' i żurawka 'Snow Angel' bardzo podoba mi się ten zestaw ...a skąd takie cuda masz ???

Odp: Martowy prawie ogród 19 Lis 2012 20:54 #90501

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Jesteś pewna, że zapraszasz koleżanki wiosną? :think:
Po tym wszystkim, co przed chwilą pokazałaś? Nie boisz się? :lol:
Przemyśl to! :rotfl1:

Martuś... jako że dane mi było naocznie stwierdzić, że zasięg białej rabaty będzie... niebanalny ;) stwierdzam, że jeszcze dużo szkółkingów przed Tobą...
Byle nie we mgle... choć i ta jest biała :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 19 Lis 2012 22:21 #90547

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Martuś, tak mi się wymsknęło :P
Biała Jacqueline du Pre prześliczna. Jak ja lubię takie delikatne kwiatuszki. A te czerwone pręciki :woohoo:

Odp: Martowy prawie ogród 19 Lis 2012 22:35 #90553

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ooooo! :bravo: , tak to ja rozumiem :woohoo:
Chociaż oprócz czosnku i dyptamu znów niczego sama bym nie rozpoznała :rotfl1:
Biała rabata szykuje się na wypasie ;) . Jak w tym arystokratycznym towarzystwie będą się prezentowały pełne kosmosy :whistle: , chyba trochę jak ubogie krewne :happy3: . Ale nasionka zebrane i na pewno do Ciebie trafią :silly:

Odp: Martowy prawie ogród 20 Lis 2012 08:17 #90595

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Jeszcze białe maki by się przydały u makowej panienki .............. żeby tylko białe być zechciały :rotfl1: :rotfl1: .............. i może białe marcinki na zakończenie sezonu wiem , że nie lubisz ale na finał mogą być.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Martowy prawie ogród 20 Lis 2012 12:23 #90677

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Tak sobie tu wchodze i podglądam, Marto bardzo podoba mi się ten pomysł białej rabaty . Juz nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć efekt końcowy. Przy okazji trochę się podszkolę ze znajomości bylin, bo przyznam, że z tą wiedzą trochę jestem na bakier , tak się skupiłam na jednej wąskiej dziedzinie , tzn. iglakach :) , tak, że podpisuj zdjęcia jak najbardziej, tacy ignoranci jak ja na pewno skorzystają :wink4:
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Odp: Martowy prawie ogród 20 Lis 2012 12:53 #90685

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, dopiero dzisiaj doczytałam, że zostałam na forum obwołana Pierwszym Antyiglakowcem :happy4:
I tu muszę stanowczo zaprotestować! Otóż, jak słusznie napisał Romek, mam przed domem wielkiego cedra, ale także sosnę czarną :) Zgoda, nie ja je sadziłam, ale JA je kocham :hearts:
W ogrodzie mam natomiast całą rabatę iglakową, zaprojektowaną i posadzoną przeze mnie ;) I to by było na tyle, i wystarczy, i więcej sadzić iglaków nie planuję, zwłaszcza kulek :whistle:
Mam również białą rabatę, chociaż ciężko być w jej przypadku ortodoksyjnym. Wystarczy, że posadzisz tulipany, albo lilie i już ...zamiast białego masz n.p. kolor żółty, bo producent Cię zrobił w bambuko :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Martowy prawie ogród 22 Lis 2012 23:38 #91912

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Witaj Marto i ja do Ciebię zawitałam, co prawdy dotarłem dopiero do 60 str., ale jestem pod takim wrażeniem że muszę już coś napisać. Te całe rabaty pełne liliowców, floksów... oczu nie można oderwać.... hostowiska i żurawki też super i Twój zapał brukarski nad podziw, hortensję też mi się spodobały.... Chyba trafiął na listę chciejstw...
Pozdrawiam serdecznie, Sylwia
Marzy mi się ogród-zapraszam

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 09:41 #91987

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jacqueline du Pre cudna :hearts: jednak wiele chyba nie urosła w sezonie :think:
Moja już w kopczyku czeka na wiosnę :woohoo:
Może być maj ;) bo w czerwcu to w tym roku Sulejów mamy :silly: i jedne takie imieniny :happy3:

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 21:01 #92268

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, a już nie pamiętam skąd... Kokoryczkę chyba od Pana Szewczyka z Łodzi... A tę żurawkę to wam wysyłałam przecież... Jakie tam cuda... ;)
Gosiulu, a zapraszam! Niech się dzieje... A rabata faktycznie spora się zapowiada...Ale kłopotu z zapełnieniem jej nie będzie, bo tam wylądują miskanty i hosty zielone i biało-zielone, a łupy ze szkółkingów będą zapychać dziury po tych przesadzonych... Zatem szkółkingi nadal są potrzebne, oj potrzebne! :rotfl1: A co do mgły, to ja strategię jazdy we mgle mam wypracowaną, trzeba dogonić jakiś samochód, najlepiej duży, żeby się za nim schować ;) i jechać tak, jak czerwone światełka wskazują... Proste! :lol:
Małgoś, co wymsknęło się? Napisałaś? Napisałaś! Zapraszam! :lol: A w tej Jacqueline właśnie o te pręciki się rozchodzi...Bez nich to by była po prostu zwykła biała róża...
Markitko, dzięki! Ja już zapomniałam! :hammer: Kosmosy Twoje pięknie się będą prezentowały, o ile oczywiście mi wyrosną, bo mi z tym sianiem ostatnio nie wychodzi... Ale się postaram, słowo! A czy ty zbierając nasionka, dokonałaś segregacji kolorystycznej? ;) Bo różowe nie mogą tam być... :dry:
Mireczko, maki mówisz... No to Ciebie też zapraszam! :lol: Mirka, z makami to całkowita klapa, przypuszczam, że zeżarły je pędraki, Makowa Panienka to już przeszłość! :rotfl1: A takiego białego miałam, ale duże czarne plamy u nasady płatków...go i tak zdyskwalifikowały...No może nie tak, jak pędraki... :lol:
Witaj, Dorota! Cieszę się, że do mnie zajrzałaś, no proszę i to byliny Cię do tego skłoniły... Muszę iglaków dokupić! :rotfl1: Powiem Ci, że ja już też się nie mogę doczekać tego efektu końcowego, bo już chyba trzeci rok na to czekam! :lol: Oj, musi ;) być ślicznie! Korzystaj, korzystaj, kulkom coś można dosadzić...niekulkowego.. :)
Dalu, no jak się jednak okazało Pierwszym Antykulkowcem ;) , ale zawsze Pierwszym, a to brzmi dumnie! :) Podziwiam Twoją żelazną konsekwencję, no że też Cię kulki nie ruszają... I tak nic a nic? ;) Bo ja z kolei odwrotnie, pozbyłabym się najchętniej moich dużych, ale nie mogę nie zauważać ich cieniodajnych starań! ;)
Biała rabata... Czystobiała... Trudna sprawa... Jakoś przyroda czystej bieli nie lubi... Cóż nam zatem zostaje... Polubić złamaną biel... Bo wpadek zakupowych polubić się nie da...
Witaj, Sylwio! Dzięki za komplementa ;) , bo tak chcę twoje słowa odbierać! ;) W trosce o oczy, jak widzisz, szykuję jednak coś spokojniejszego również... Choć powiem Ci, że i ja lubię te moje kolorowe rabaty... W tym roku przeszły one trochę przeobrażeń, liliowce jeszcze bardziej "w kupie" ;) będą... Orgia kolorystyczna dla odważnych się szykuje! :rotfl1: Zapraszam! A mój zapał brukarski chwilowo uśpiony, ale jak ruszy wiosną! Wszystko wybrukuję! :rotfl1: Hortensje? KONIECZNIE! :garden1:
Jolu, a ileż ona tego sezonu miała! ;) Maj, maj, początek maja nawet bym proponowała... My już nie jesteśmy takimi nowicjuszami, żeby kulki nas musiały przyrostami zanęcać ;) , wystarczą nazwy! :idea1: Podołamy wszelkim wyzwaniom, wyjazdom, imieninom! ;)

Dziś zamierzam zakończyć zanudzanie białą rabatą...Ale jak się coś zaczęło, trzeba skończyć... No to skończę, dobrze?

Białe irysy z grupy BB, niestety wciąż niezidentyfokowane..

Irysy syberyjskie 'White Swirl':

Białe jarzmianki...

Astilboides tabularis:

Te lilie...

Powojnik 'Hakuree':

I te...

Jeżówki...

'Green Jewel':

Pajęcznica liliowata... Niech ona się rozrośnie... Będzie piękna!

Śniedki arabskie... O ile nie zmarzną, bo wciąż jeżdżą w bagażniku...

I takie śmieszne marcinki...

Coś tam na pewno jeszcze przybędzie, a nawet już przybyło ;) , bo wczoraj dotarła do mnie paczka z białymi driakwiami! Sezon trwa... ;)
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2012 21:04 przez artam.

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 21:22 #92297

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Segregacji kolorystycznej pilnowałam rygorystycznie :rotfl1: , ja tylko nie mogę zaręczyć, czy żadna pszczółka nie pętała się po różowych na przemian z białymi :whistle: :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 21:25 #92298

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: To jak to tak u Ciebie te pszczółki... tak robią, co chcą? :rotfl1: Bezhołowie! :silly:

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 21:41 #92310

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ano robią :rotfl1: . Ale na pocieszenie dodam, że nasiona białych wyraźnie się różnią od kolorowych, są dużo większe :silly: . Nie wiem, może jestem naiwna, ale jak dla mnie to znak, że jakaś jednorodność w nich panuje :happy4:

Odp: Martowy prawie ogród 23 Lis 2012 21:51 #92320

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Widzę, że masz już ogromną kolekcję białych roślin :bravo: Jacqueline du Pre przepiękna :supr3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.500 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum