TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 24 Lis 2012 08:18 #92466

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Śniegu nie ma, to chociaż można białe u Marty pooglądać :rotfl1: , choć niektóre te białe, takie jakby ... żółtawe :bad-idea: :rotfl1: :rotfl1: . Jaki będzie prezentowany kolejny kolor? :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 24 Lis 2012 08:36 #92469

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przeglądam jeszcze raz te twoje biale i zastanawiam się: penstemon 'White Pinacolada' zimowal juz u ciebie?
Jakoś kojarzy mi się z zeszłym rokiem :think:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 24 Lis 2012 17:31 #92573

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
U mnie część penstemonów przezimowała, ale chyba myszowate i susza je wykończyła.

O... to wielka biała rabata, nie jakaś tam... rabatka... I Pan Listonosz nie ma chwili wytchnienia :rotfl1:

Rozumiem, że ta sesja... to oswajanie się z nieuchronną bielą- dobry pomysł :)Będziesz mogła patrząc na otaczający pejzaż układać w myśli kolejne kompozycje. A na spacerku z Dżoncią analizować występowanie żółtych pręcików i słupków w zastosowanych nasadzeniach :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Lis 2012 19:43 #92627

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Marto jak najbardziej starałam się wyrazić swój zachwyt, ja też uwielbiam takie energetyczne kolorki ale czasami przydaję się coś przy czym można odpocząć i takie zdjęcia właśnie teraz nam pokazujesz... akurat trafiłaś bo jakaś dzisiaj jestem podenerwowana i troszkę może zmęczona :mad2: a tu taki widok od razu jakoś tak mi się lepiej zrobiło.... :hug: Wzięłam się dzisiaj za obkopczykowanie róż z jednej strony że ich za wiele nie mam bo jak na razie ok 30 szt. no ale i tak mi to dało w kość... nie wyobrażam sobie jak dają radę osoby które mają więcej.... ty też chyba masz sporo?

A jeszcze się chciałam zapytać gdzie kupowałaś swoje hortensje? :dance: bo dzisiaj pod czas moich przechadzek w tą i z powrotem z taczką ziemi tzn z powrotem już bez ziemi :rotfl1: upatrzyłam sobie miejsca na trzy sztuki....
Pozdrawiam serdecznie, Sylwia
Marzy mi się ogród-zapraszam
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2012 20:10 przez promyk. Powód: dopisanie treści

Odp: Martowy prawie ogród 24 Lis 2012 22:06 #92715

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Jak z trawami i hostami, to może i coś z tego wyjdzie :-)
Ma Pani moje błogosławieństwo :club2: :happy4:

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 13:29 #92924

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Czekam na efekt końcowy z tą białą rabatą.
Teraz jednak powiem, choć wiem, że nie będę popularna z takim stwierdzeniem :silly: , a mi się tam Twoje kolorowe rabaty podobają :funnyface:

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 17:24 #93026

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Biała rabatka zapowiada sie imponująco zwłaszcza z białymi anemonami Polish Star ,Lewisją, a do tego na pewno też dojdą Helborusy .Będzie co podziwiać .Jacquelinka piękna z tymi wielkimi pylnikami .Przydałby się też i Chopin kwitnący całe lato, czy róża Kent [White Carpet] .Oj chyba namieszałam za bardzo różankowo :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 17:35 #93034

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Mnie też się podobają te kolorowe, ale dla podkreślenia ich urody można sobie zrobić taką monokolorystyczną. :)

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 18:14 #93057

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
U mnie póki co nie ma warunków na jednobarwną rabatę, dlatego nie mogę się doczekać Twoich osiągnięć.

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 19:04 #93082

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Chwilę mnie nie było :oops: Dziękuję za smoka, dawno się tak nie uśmiałam :)

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 21:10 #93162

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
A mi biała rabata też się marzy.... i bardzo podoba, szczególnie u takiej jednej Moniki.... może uda mi się podobną stworzyć koło mojej Anabelki..

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 22:59 #93246

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Markitko, co by w nich nie panowało ;) , dobrze, że są duże! Duże nasionka lubimy! :lol:
Iwa, sama nie wiem, może ja intuicyjnie przeczuwałam, że będę chciała mieć białą rabatę... Bo już raz miałam... I bardzo mi się podobała, zwłaszcza jak kwitły białe dzwonki brzoskwiniolistne... Czy teraz będą...
Dorciu, absolutnie nie można interpretować tych zdjęć jako wyrazu mojej tęsknoty za zimą.. Nie tęsknię! Białe żółtawe... Widocznie tak ma być? Następne kolory? Wszystkie pozostałe! :P
Dorotka, zimował, zimował... Z tymi penstemonami to jest dziwna sprawa... Miałam ich więcej...gdzieś tam nawet w wątku penstemonowym jeszcze je widać... Bo u mnie już tylko ten jeden się ostał... Pozostałe są dla mnie największym przykładem niezrozumienia intencji i braku chęci do współpracy... :angry: Ja po kwitnieniu obcięłam im kwiatostany, chcąc zaoszczędzić trudu wiązania nasion... W odpowiedzi wzięły i zdechły... :jeez: Z latowaniem ;) miały jakby więc problem... ;)
Iza, a może Ty też chciałaś im pomóc? ;) Biała rabata poważnym przedsięwzięciem jest! A co! :P I pan listonosz musi to zrozumieć! :happy4: A te zdjęcia wcale nie miały na celu powolnej akceptacji tego, co nieuchronne... Aż tak biało to tam nie będzie! :rotfl1: Występowanie żółtych pręcików wolałabym śledzić wiosną, latem...u kwiatków! :silly:
Sylwia, jako że wkrótce ta inna biel będzie nas uspokajać, ewentualnie denerwować ;) mnie na pewno...to dziś koniec z bielą, pojedziemy z kolorkami! Kopczykowanie róż w warunkach naszych piasków nie jest takie złe... Ja Ci powiem, że ja już w pobliżu róż mam nagromadzone sporo ziemi, pochodzącej z dołów kopanych do sadzenia roślin, więc pójdzie szybko... jest jeszcze ziemia z kretowisk... U Ciebie są te przemiłe stworzonka? Pracują? ;)
W naszej okolicy najlepszym źródłem hortensji jest szkółka Panów Kurowskich w Końskowoli... Miejsce na 3 hortensje? Jesteś pewna, że nie na cztery? :rotfl1: Bo wiesz, Markitka może potwierdzić ;) , zestaw obowiązkowy obejmuje cztery! :rotfl1:
Siberko, osobliwy sposób wyrażania błogosławieństwa! :lol: Niemniej jednak przyjmuję i nie wątp we mnie, więcej wiary! :rotfl1:
Beatko, dzięki! Ta piwonia bardzo wpisuje się w moje upodobania do kwiatów o zielonej barwie, nie ma ich tak wiele... Wiem, wiem, że jest w zasadzie biała, ale te naleciałości zielone ;) w zupełności mi wystarczą... Na białą rabatę! :) Chciałam pomóc... :( Piękna jest ta Twoja, nieważne, że bezimienna... A mogłabyś przybliżyć nieco pojęcie "kosztowna"? :rotfl1: Wolność jest fajna! :)
Jola, czekam i ja...Jaś nie doczekał... :silly: Że też samo czekanie nie rabaty nie uczyni! :lol: Ale czuję, czuję w sobie te siły sprawcze! :rotfl1: Co tam popularność, prawda się liczy! Ja też lubię! :lol:
Jadziu, już niejeden się dobrze zapowiadał! :rotfl1: Ciemierniki mi wymarzły, jesienne zawilce też... Coś tam trzeba będzie uzupełniać... Ale róża będzie jedna! Nie namieszałaś, bo tu akurat twarda być postanowiłam, jest to o tyle łatwe, że ja nie lubię białych róż... Poza Jacqueline...No chyba że wymyślą taką samą tylko z pomarańczowymi pylnikami! :rotfl1:
Małgoś, ja nie wiem, czy ona będzie podkreślać, bo będzie usytuowana w zupełnie oddzielonym miejscu od reszty... Dorota pisała u siebie, że taka rabata ma sens, jeśli jest całkiem wydzielonym, jakby pokojem...U mnie tak właśnie będzie... Tylko szkopuł w tym , że ta ścianka działowa ;) z żółtych tui i cyprysików! :rotfl1:
Ula, z tymi osiągnięciami to byłabym ostrożna... Na pewno efekt nie przyjdzie od razu...
Ewa, w jak dobrym momencie się pojawiłaś! Przypomniałaś mi, że muszę smoka wybebeszyć z ziemi, bo go rozerwie! :rotfl1: :rotfl1: Nie od siarki, od ziemi w środku...Dzięki!
Sylwia, Anabelka to bardzo dobry początek, zwłaszcza że, jak zostało podkreślone, nie różowieje... Mów, u jakiej Moniki! :lol:

No to dla kontrastu trochę kolorków! :) Kolorki też są fajne!

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 23:08 #93250

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ironia losu-nie pogromczyni, a ratowniczka smoka :) Białą różą, która może się podobać jest Hella.

Odp: Martowy prawie ogród 25 Lis 2012 23:12 #93255

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Niezaprzeczalnie :-) To o kolorkach ;-)
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2012 23:13 przez sd-a.

Odp: Martowy prawie ogród 26 Lis 2012 08:00 #93294

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
No nie ja wymiękam, jak ja lubię takie kolorki :dance: mam nadzieję że moje liliowce dobrze przezimują to może uda mi się coś podobnego stworzyć.
A miejsce znajdzie się i na cztery hortensję tylko gorzej że lubią kwaśną ziemię i mokro a z tym będzie problem, biegnę do Marty zobaczyć ten obowiązkowy zestaw.. :happy4:

Odp: Martowy prawie ogród 26 Lis 2012 08:01 #93295

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
O cholewka, zdechły? Mam nadzieję, że mój 'Dark Tower' przezyje i znów zakwitnie. Jak nie to.... kupię następne :rotfl1:
Kolorki śliczne ;) :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 26 Lis 2012 09:17 #93320

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
artam wrote:
...... Kolorki też są fajne!

Powiedziałabym nawet, że jak dla mnie to właśnie one są fajne B) :happy: Uwielbiam kolorowo....im bardziej tym lepiej B) chociaż szczerze podziwiam stonowane eleganckie ogrody, ja najlepiej czuję się w kolorach. Martuś zachwycają mnie Twoje floksy, masz piękne odmiany, śliczne kolorki....ten folecik z białym środkiem jest zjawiskowy :P

Odp: Martowy prawie ogród 26 Lis 2012 09:21 #93321

• promyk
  • promyk's Avatar
  • Expert Boarder
No udało się, przejrzałam całość i nadal jestem pod wrażeniem, a ze smoka to i jak się uśmiałam... :rotfl1: Mogłabyś mi napisac jakie masz odmiany hortensji bo sobie nie pozapisywałam a są piękne, a do Kurowskich troszkę nie po drodze, ale myślę że mój znajomy sprzedawca z targu i je od niego przywiezie o ile sam nie będzie miał tych odmian.... chyba tak wolę bo przynajmniej nie rozchoruję się po wizycie u nich.... :happy3:
Wiesz co jak na razie to kretów u mnie nie ma, mam za to dużo pędraków i zdarzają się nornicę które mi koty co jakiś czas w prezencie przynoszą, albo jaszczurki.... brrrr, w lecie mi do domu przyniosły.... :fly: taka była moja reakcja, tylko że ze strachu.....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.422 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum