TEMAT: Mój ogród

Mój ogród 29 Kwi 2013 08:14 #150649

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Margolka wrote:
Sasanki pierwszy raz zakwitły obficie - są to jedne z moich ulubionych kwiatow.

domyślam się po ikonce. Swoją drogą co za oryginalny kolor ! Czy dobrze widzę- budyniowe ?

Margolka wrote:
Cały ogród z utęsknieniem czeka na deszcz...

a u mnie wczoraj lało, siąpiło i mżyło. Brrr! Dopiero dzisiaj słońce pociesza świat.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród 29 Kwi 2013 10:11 #150713

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Małgosiu zachwycił mnie żółty hiacynt, ja w zeszłym roku kupiłam takiego .... i gdy zakwitł okazał się biały :blink:

Mój ogród 29 Kwi 2013 14:58 #150779

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Bardzo ładna wiosna u Ciebie bardzo podoba mi się laurowiec ,ślicznie kwitnie forsycja :bye: :coffe:

Mój ogród 29 Kwi 2013 22:47 #150946

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Aniu :bye: wszystkie wiosenne kwiaty są wspaniałe - może dlatego, że takie wyczekiwane :flower2:

Bożenko :hug: - moja laurowiśnia ma już 6 lat. Mam ją blisko domku , dodatkowo zawsze ją przysypuję śniegiem po same uszy przy odśnieżaniu ścieżki - i trzyma się ładnie - nie przemarza

Jadziu jak ja Ci tego deszczu zazdroszczę!!! U nas sucho jak pieprz. No i gdzie te zapowiadane opady :jeez:
Tylko jeden plus , że po zimie wysuszone błyskawicznie - nawet specjalnego błotka nie było , ani podtopień , jak to miało miejsce w poprzednich latach.

Alinko - i u Ciebie padało... Mój ogrod umęczony - a ziemia to czysta skała.
Sprawdzę jak się rozmnaża brunery - pewnie jak wszystkie kwitnące wiosną - czyli jesienią - jeśli tylko da się coś uszczknąć - masz zaklepane :kiss3:

Liluś - ja przy przycinaniu zawsze wtykam w ciemny,ciepły kąt /pod jałowcem :rotfl1: /różne gałązki. Hortensje też bardzo łatwo się tak rozmnaża. Koniecznie spróbuj - będziesz mile zaskoczona .

Pawełku - mam to samo z Dianą :evil: Diabeł w nią wstępuje kiedy jakiś "intruz" pojawia się na horyzoncie. Jak już wspominałam najbardziej cięta jest na listonoszy i kurierów . Robi takie przedstawienie, że biedni boją się wyjść z samochodu - ma mord w oczach ,zęby na wierzchu i złowieszcze warczenie w gardle. I nie rozumie dlaczego ją za to karcę,zamiast być dumną z takiego obrońcy :crazy:

Magduś - sasanki takie "brudno-białe" ładnie powiedzałaś - budyniowe ;)
Oj kiedy się mój ogród zazieleni- na razie jest.... wypłowiały od tej suszy. :jeez: Taka mżawka nad ranem to byłoby coś!

Aga - mój żólty dla odmiany zakupiłam jako biały właśnie :devil1: Ale fajniutki jest faktycznie - rozsiadł się wśród szafirkowej gromadki.Chyba go nie będę ruszać - czy hiacynty trzeba wykopywać?

Anetko :hug: dziękuję.Forsycja faktycznie się postarała tym roku. Po kwitnieniu znów mocno ją przytnę,żeby wypuściła dużo młodych gałązek które zakwitną w 2014
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Mój ogród 29 Kwi 2013 23:01 #150960

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Margolciu - jak Ty rozmanażasz hortensje ? Po prostu wtykasz patyczki w ziemię ? Ja w tym roku poucinane gałązki włożyłam do wody i... czekam . Pojawiły się takie białe kropeczki - wypustki , ale na razie nie rosną w wąsy (korzenie). To pierwszy raz , gdy eksperymentuję z ich rozmnażaniem. Ciekawe , co mi z tego wyjdzie. Boję się tylko,żeby mi nie zgniły w tej wodzie. Może też powinnam wetknąć w ciemny kąt od razu do ziemi ?... :think:

Moja laurowiśnia w tym roku też chyba chojnie obdaruje mnie kwiatami . Zima była dla niej łaskawa , ale rośnie blisko domu i niestety uszkadzają ją schodzące z dachu lawiny.

Najpierw śniegi , potem deszcze , albo ich brak. :jeez: Potrzebujemy równowagi. :flower1:
Halo ! Pani Naturo ! :flower2: Proszę się poprawić . :screem:

Mój ogród 30 Kwi 2013 08:22 #151035

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ładniutkie te Twoje wiosenne kwiatuchy :)
Świetne ujęcia :bravo:

Mój ogród 30 Kwi 2013 08:41 #151050

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Małgosiu, przegapiłam Twój poprzedni wpis :dazed: , a tam takie piękne sasanki były :woohoo: . Jak różanka? Czy wszystko skończone? W ferworze prac ogrodowo-komunijnych :tongue2: mam zaległości ciągłe w czytaniu :oops: .Poprawię się :lev: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój ogród 30 Kwi 2013 13:36 #151101

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Piękny okaz laurowiśni, czy ją okrywasz na zimę. Moja została wysadzona na jesieni i górne listki niestety trochę przymarzły. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Mój ogród 30 Kwi 2013 20:46 #151213

• kasia
  • kasia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Margolko, masz cudowny ogród, taki radosny i wiosenny. Uwielbiam w ogrodzie dużo kwiatuszków. Sasanki to tylko moje marzenie.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...32091-ogrod-w-gorach

Pozdrawiam serdecznie i cieplutko. Kasia.

Mój ogród 30 Kwi 2013 22:54 #151303

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziu - dokładnie tak : hortensje do ziemi - najlepiej na ocienioną większą rośliną a nagrzaną słońcem rabatkę. Przyznam się szczerze , że w wodzie nie próbowałam - być może też będą doskonałe rezultaty.

Aniu :kiss3: dziękuję Mój aparat , którego już miałam się pozbyć , po zalaniu i amatorskich naprawach ostrości - zawziął się w sobie i robi coraz lepsze zdjęcia :rotfl1:

Dorotko :hug: u mnie podobne działania . Wszystko kręci się wokół przygotowań komunijnych :jeez: Mało mnie wszędzie - nadrobię po 12 maja :wink4: Różanka założona , podlewana pieczołowicie - marnie przyrastają /- dobrze że żyją w tej straszliwej suszy/Na szczęście chwasty też marnie rosną-jedyna pociecha :drink1: To by dopiero było - ja w chwastach - a komunia na zakręcie . :happy4: l

Martula :bye: laurowiśnia spędza zimy pod śniegiem.To jej w zasadzie wystarcza - kwitnie już drugi sezon - bardzo ją lubię. W tym roku przycinałam trochę pędy i oczywiście patyczki do ziemi . Zobaczymy co z tego wyniknie - marzy mi się żywopłocik z laurowiśni ;)

Kasiu :flower1: witaj w moim ogrodzie. Dziękuję za miłe słowa - zaglądaj częściej - ja zaraz pędzę do Ciebie z rewizytą :bye:

P1050171_2013-04-30.JPG

Mój ogród 30 Kwi 2013 22:56 #151304

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękne zawilce,,,takie śmiejące się słoneczka :P

Mój ogród 01 Maj 2013 20:51 #151527

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witaj Małgoś,

laurowiśnia dorodna i ile kwiatów się zapowiada :) Bardzo lubię te krzewy są takie dekoracyjne na wiosnę :hearts:
Ładnie przezimowały Ci brunery ,moje miały za dużo wilgoci i troszkę zmarniały :placze:
Małgosiu ,i ja swój aparacik chyba muszę zalać :P jak Twój takie ładne zdjęcia robi ;)

Mój ogród 01 Maj 2013 21:02 #151534

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Zawilce już u Ciebie kwitną? u mnie są jeszcze małe może te moje są późniejsze ...moje się nie rozłażą , rosną w kępkach ..

Mój ogród 01 Maj 2013 21:12 #151539

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Szkoda, ze wcesniej nie pisałaś.Moich 12 sztuk laurowiśni wylądowało w ognisku. Trzy lata z rzędu podmarzały więc nie miałam już czasu na czekanie, a o kwitnieniu zapomniałam nawet :supr:

Mój ogród 02 Maj 2013 19:38 #151820

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zazdroszczę Ci,że masz mało chwastów,u mnie jest busz chwastowy po tygodniu upałów,nawet im nie przeszkadza,że sucho.Najgorzej z nowymi różyczkami,trzeba je podlewać często.Sadzonki z F. rosną jednak w najlepsze,naprawdę ma świetne sadzonki,wypraktykowałam to już.

Mój ogród 03 Maj 2013 09:13 #152013

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
pamelka wrote:
Szkoda, ze wcesniej nie pisałaś.Moich 12 sztuk laurowiśni wylądowało w ognisku. :supr:
O nie. :placze: Chętnie bym się nimi zaopiekowała.
Bardzo lubię widok poletka zawilców. Tez kiedyś miałam. Co roku wysiewałam nasiona zaraz po kwitnieniu.

Mój ogród 03 Maj 2013 09:49 #152033

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam wszystkich serdecznie i deszczowo :dance: Nie sądziłam , że deszczyk może sprawić tyle radości. Ogród w oczach pięknieje,potężnieje od tych nowych soczyście zieleniutkich listeczków ...
Oddychamy z ulgą - ja i ogród ;) Ja też , bo jako alergiczka bardzo lubię deszcz który unieszkodliwia pyłki :devil1:
Bożenko ,Aniu , Alinko :bye:
A teraz tajemnica zawilców-to są dzikie ,leśne zawilce . Całe łany wiosną pokazują się w naszym lasku . Ponieważ jest to las mieszany z przewagą liściastego - jest wiosennie jasny - a zawilce tworzą piękne zielono-białe kobierce. W tym roku nie pokazały całego swojego uroku a kwitły króciutko

P1050174.JPG

P1050148.JPG

P1050412.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 13:39 przez Margolka.

Mój ogród 03 Maj 2013 09:54 #152035

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika :hug: ja też uwielbiam laurowiśnie - liście aż skrzą się w słońcu , cudnie wyglądają po deszczu a kiedy kwitnią - marzenie :supr:
Joluś - szkoda, że się do nich zraziłaś. Może kwitnienie zależy od odmiany ? moja to Otto Luyken :flower2:
Ewka :bye: już i ja będę miała dużo chwastów - bo napadało i wszysto rośnie jak szalone :dance:
jeszcze fiołki w lesie

P1050414_2013-05-03.JPG

i w ogrodzie

P1050456.JPG

P1050408.JPG

Epimedium
P1050501.JPG

i omieg
P1050479.JPG

gęsiówki

P1050386.JPG

kokorycz?

P1050453.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2013 11:45 przez Margolka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum