TEMAT: Mój ogród

Mój ogród 26 Sie 2013 12:53 #188714

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Raczej nie zanosi się na to, żeby żółte zagościło w moim ogrodzie ;) , właśnie kolejne pomylone żółtki poszły w dobre ręce :happy3: . Choć wiosną toleruję ten kolor, to jednak nie w tulipanach :pinch: , w różach w żadnym razie :funnyface: i jeszcze nie lubię w liliach :dazed:

Co do terminów sadzenia róż uważam, że obydwa mają swoje dobre strony, tylko w jesiennym trzeba uważać, by nie posadzić róż ZA WCZEŚNIE :teach: . Bywa tak, że jeśli pogoda dopisze, róże zaczynają wypuszczać nowe przyrosty i znacznie gorzej zimują. A ja kiedyś posadziłam pod koniec września (z gołym korzeniem oczywiście) a potem przyszła bardzo sucha jesień i zima bez śniegu, za to z mrozem 30* :angry: i z 6 przeżyła jedna :unsure:

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród 26 Sie 2013 15:15 #188731

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ja jednak wybieram wiosenne zakupy różane .

Zbyt stresuje mnie odpowiedni termin sadzenia jesienią - bo nie można zbyt wcześnie ,a z kolei czasem bywa tak ,że robi się
gwałtownie zimno i weź tu kop te dołki w mrozie.... :angry:

A poza tym od jesieni tak długo trzeba czekać na kwitnienie :)

Mój ogród 26 Sie 2013 15:56 #188735

• Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Dziękuję Małgosiu za informację. Naprawdę zrobiłaś reklamę róży WESTERLAND.
Chyba kupię. Zaryzykuję i posadzę na jesieni.

Mój ogród 26 Sie 2013 20:32 #188780

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ja chyba również zdecyduję się na wiosenne zakupy róż bo te sadzone wiosną szybko się przyjmują.

Mój ogród 26 Sie 2013 21:58 #188839

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Margolka,odnosnie Bogd...z al...pierwszy jego grzech,za szybko wysyła,we wrzesniu,róże są w trakcie wegetacji,myli odmiany,sadzonki są różnej jakosci,3 razy zamawaiłam i koniec,tak myslałam jak Ty,zaoszczędzę,jestem początkujaca,będę się uczyć na tanich,błędne myslenie,2 Grahamy padły,nawet najmniejszy włośniczek nie przyrósł,jak wsadziłam,tak wyjęłam.Pomylonych było kilka,rosna barzdo marnie,zadowlona jestem tylko z Berleburgów i Jamaina.A kupiłam duzo,wiekszości pozbyłam sie już.Mam też angielska jak piwonia,czort wie co to?urosły ogromne,2 sztuki,była swego czasu zgadywanka na forum co to za róża pod tym kryptonimem,okazuje się,że różniły się.Każda z nas przechodzi przez to,Kamila wybór ma ogromny,ceny wysokie,decyzja należy do nas.Floribunda jak najbardziej,Rozarium Ewa Jarmulak,Rosarium,Chodun.Zagranica,nie do ogarnięcia wybór.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Mój ogród 26 Sie 2013 22:01 #188841

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Rosaćwik też mi przysłali we wrześniu :dry: , to było moje pierwsze zamówienie, nie wiedziałam, że to za wcześnie, teraz nie sadzę wcześniej jak po 15 października.

Mój ogród 27 Sie 2013 07:58 #188916

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ha - to mnie pięknie nastraszyłyście :jeez:
Mam nadzieję, że odezwą się osoby , które polecają sadzenie jesienne :tongue2:
A tak mi się miło sadziło wiosną - zachciało mi się eksperymentować. :devil1:
Ale "kto nie ryzykuje ten nie wącha "- że zacytuję naszą forumową Marzenkę. Dąb naprodukuje liści - będę przykrywać/mam nadzieję,że można?/ Bogdan wysyła zgodnie z kolejnością wpłat...opóżnię wpłatę - będę kupować do końca września - jeśli termin wrześniowy jest zbyt wczesny. Ile to różanych mądrości człowiek się dowie dzięki doświadczonym koleżankom :woohoo:
Martunia ,Madzia Ewka,Bożenka - dziękuję :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3:
Danusiu - myślę, że ta róża podbije Twoje serce. :hearts:

Gdzieś czytałam,żeby po posadzeniu usypać kopczyk, który rozgarnia się dopiero na wiosnę. Mam nadzieję, że krety naprodukują kretówek na 40 kopczyków :tongue2:

Róże w porannej rosie są zachwycające

DSCF6907_2013-08-27.JPG

DSCF6900.JPG

DSCF6914.JPG

DSCF6930.JPG

DSCF6899.JPG

DSCF6908.JPG

DSCF7000.JPG

DSCF7142.JPG

DSCF7002.JPG

DSCF7186.JPG

DSCF7188.JPG

DSCF7140.JPG

DSCF6996_2013-08-27.JPG

DSCF7216.JPG

DSCF7218.JPG

DSCF7148.JPG

DSCF7212.JPG

Ostatnie kwiaty Cardinal Hume są naprawdę pękne.

DSCF7210.JPG
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2013 09:19 przez Margolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

Mój ogród 27 Sie 2013 08:59 #188930

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Bozi wrote:
Ja chyba również zdecyduję się na wiosenne zakupy róż bo te sadzone wiosną szybko się przyjmują.
Ja też taką wersję rozważam,,,,dokupiłam różnych krzewów,bylin,także przyszły rok mozna postawiać na róże :) :hammer:

Mój ogród 27 Sie 2013 09:13 #188941

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja na pewno Cię nie straszyłam ;) , sama sadzę co jesień i tym razem też będę sadzić :woohoo: , ale pod koniec października :P . Po posadzeniu rzeczywiście od razu usypuję kopczyk i nie ruszam do wiosny :lev: . A ponieważ nie mam zbyt dużo kretów :happy3: , kopczyki na ogół robię z kompostu :silly:

Mój ogród 27 Sie 2013 09:48 #188955

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oba terminy sadzenia róz i jesienny i wiosenny mają swoje plusy i minusy. Jesienią rzeczywiście, czasem może trafić sie sadzenie w zimnicy. Moje róze sadziłam najpóźniej 8 grudnia, w śniegu. Miałam wykopane dołki, ziemia stała w szklani żeby nie zamrzła i wszystkie róże przyjęły sie super. A było to przed pamietną ZIMĄ :) Poza tym zwykle sadzonki kupowane jesienią sa dorodniejsze.
Jak dotychczas z jesiennego sadzenia wypadły mi tylko róze kupione raz, na poczatku mojej różnej przygody i sadzone we wrzesniu. To stanowczo zbyt wczesnie. Zaczęły rosnąć jesienią i zima je załatwiła.
Wiosną z kolei róże szybku ruszają i cieszą oczy ale... Trzeba zadbać o wilgotność i zacienienie. Wiosenne słońce bardzo szybko wysusza pędy, róże zaczynają rosnąć a nie mają jeszcze korzonków włośnikowych do pobierania wody i grozi im susza fizjologiczna.
Dlatego przy wiosennym zakupie dobrze jest usypać nad rózami kopczyki (ja robię wysokie by całe pędy były zaktyte) na przynajmniej trzy tygodnie. Później trzeba je delikatnie rozgarnąć uważając by nie uszkodzić młodziutkich pędów, które juz zaczynają rosnąć.
Z wiosennym sadzeniem, moim zdaniem jest jedak więcej zachodu.
No i sadzonki bywają różne, bo dostepne jest to co zosatje z jesieni.
W tym roku po części z konieczności wiosenne róże sadziłam do doniczek. I to się sprawdziło. Stały sobie spokojnie w cieniu, puszczały powoli korzonki a jak juz zaczęły rosnąć wysadzałam je z doniczek do gruntu. Przeprowadzki nie zauważyły :)
No to sie nawymądrzałam, uff. :oops:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Danka1970, Margolka, anabuko1

Mój ogród 27 Sie 2013 10:32 #188971

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dziewczyny dzięki :hug: a szczególne dla Ciebie Dorotko :kiss3:
Pamiętałam o Twojej radzie by różyczkom posadzonym wiosną usypać kopczyki na jakiś czas. Tak zrobiłam i może właśnie temu zawdzięczam tak dobre przyjęcie się sadzonek.
Jako , że wciąż jestem nowicjuszką w rożanym temacie /pierwsza zima przed nami/ wybaczce, że pytam o rzeczy dla Was oczywiste. Teraz zapytam o przesadzanie . Muszę to zrobić Humowi i Teresce. Czekać na pażdziernik, czy jakikolwiek deszczowy czas - mam zamiar przesadzić z wielką bryłą ziemi więc mam nadzieję, że stres przeprowadzkowy nie będzie dla nich zbyt wielki.

Mój ogród 27 Sie 2013 10:36 #188972

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Czekać!
Teraz stanowczo za sucho.
Jeśli masz taka glebę w ogrodzie jak ja (a śmiem przypuszczać, ze tak) to teraz tylko się nameczysz a roślinie nie wyjdzie to na dobre.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Mój ogród 27 Sie 2013 11:02 #188987

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Margolka wrote:
Ha - to mnie pięknie nastraszyłyście :jeez:
Mam nadzieję, że odezwą się osoby , które polecają sadzenie jesienne :tongue2:

Małgosiu, na obecną chwilę będę kupował róże w okresie kwitnienia .Ja muszę na taką damę popatrzeć gdzie będzie pasowała w moim ogrodzie, puścić do niej oko :crazy: ,,wsadzić w kwiecie nocha''by poczuć jej zapach, gdy ,,spełni'' :dazed: wszystkie moje wymagania - ląduje w koszyku. :bye:

Mój ogród 27 Sie 2013 13:26 #189016

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Z przesadzanie poczekałabym jednak na pażdziernik jak bo to najlepsza pora a zrobisz jak uważasz .W sezonie jak róża nie chce rosnąć to ja przesadzam ,ale teraz lepiej zaczekać .Takie jest moje zdanie, bo też muszę przesadzać róże na dodatek suchutko .Cardinal Hume śliczne ma kwiatki swojemu muszę usunąć cyprysika z drogi , bo chyba pozera mu wszystko ale nawet z cyprysikiem czekam na deszcz
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 27 Sie 2013 20:07 #189078

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Też zdecydowanie na termin sadzenia róż wybieram późną jesień i usypuję kompostowe kopczyki plus rozłożony obornik. To wszystko plus jesienna wilgoć daje gwarancję na dorodne krzaki w następnym sezonie. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Mój ogród 28 Sie 2013 21:33 #189317

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Podpisuje sie pod Doroty wywodem,oba terminy są dobre,jesienią wybór zdecydowanie wiekszy,sadzonki nie przebrane i nie wyschnięte,zresztą można ostatecznie kupic jesienią zadołować,sadzić wiosną.Sadziłam wiosna,sadziłam jesienia,miałam tez zimowane w kopcu i wszystko ok.O ile sadzonka jest porządna.Ale róże we wrześniu to porazka,ruszają przed zimą i co wtedy?Ano stos,choc i tu nie wszystko.Temat rzeka,każdy kto ma róże zbiera swoje doswiadczenia,byc może w Twoim regionie wrzesień nie będzie złem.Nie przejmuj się za bardzo,róże to żywotne bestyjki.Ja też mam 10 krzaków do przesadzania i twardo czekam na październik mimo,że wstrzymuje mi to inne prace.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 21:35 przez sierika.

Mój ogród 28 Sie 2013 23:36 #189361

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie. Że w ogóle chciało Ci się szukać.
Pochwały przyjmuję, chociaż mój ogródek na nie nie zasługuje w pełni.
Jest niedoskonały, ale mój, więc najkochańszy.
A jeśli chodzi o przesadzanie róż nie w terminie to jestem tego najlepszym przykładem. Poprzesadzałam kilka róż tego lata. # poradziły sobie całkiem nieźle, ale czwarta odchorowała. Raczej nie warto ryzykować. Chyba, że jesteś tak niecierpliwa jak ja :devil1:

Mój ogród 29 Sie 2013 07:50 #189385

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ja tez planuję posadzić na jesieni kilka róz,,,ale to jeszcze ;)
A co to jest za różyczka na 4 fotce???,mam podobną :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.497 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum