TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:02 #281725

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej Kasiu, ta lilia wodna jest przepiękna :hearts:
pamiętam jak kupowałaś tę donicę na to jeziorko :whistle: i jak ją pan wkładał do bagażnika :silly: ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:04 #281727

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Dziękuję Kasiu, cieszę się że mogłam sprawić Komuś trochę radości, pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrawiam Vera :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:05 #281728

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Januszu, problem z zimowaniem dotyczy zimniejszych regionów, u Ciebie powinno być ok, jeśli tylko będzie na głębokości ok. 50 cm. Temat znam jednak tylko z teorii, więc nic więcej nie podpowiem. Vera ma cudowne lilie i uprawia je od lat, więc może coś podpowie? :whistle:
Martuś, faktycznie, razem ją kupowałyśmy! I kto by się spodziewał, że ten nowatorski pomysł się powiedzie :woohoo:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:11 #281730

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Przecudne te lilie. Miałaś rewelacyjny pomysł.
Widzę, że jednak trawki zaczęły Ci sie podobać. :)
Ja ostnice upycham wszędzie gdzie się da.

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:15 #281733

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
no racja, racja ale pasuje do Twojego ogrodu jak ulał :hug:
mamie pokazywałam te zdjęcia i tylko westchnęła i ...a my mamy tylko wiadro jako jeziorko i wcale już go nie widać :blink: no racja, róże zarosły i trawka, trzykrotka........i zastanawiam się co z tym fantem zrobić :bad-idea:

Ogródek Robaczka 10 Lip 2014 23:24 #281737

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Też pamiętam planowanie doniczkowego oczka wodnego z lilią. Kasiu- wyszło Ci wspaniale- jesteś taki ogrodowy Midas :thanks:
Uroczo wygląda rabata z tą lilijką, a jeszcze trawki powiewające na wietrze.. To w tych trawkach stoją ślimaki, prawda.. albo o podobnym pokroju? Jak na nie patrzę, to kojarzą mi się ze statkami na falach..

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 07:07 #281763

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Robaczek wrote:
W bajorku pojawiły się małe robaczki
Czyli rodzinka się powiększyła :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 07:40 #281775

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Oj Kaśka, Kaśka, Ty masz chyba przewlekły zespół niespokojnych rąk :rotfl1: . Ale to fajnie, przynajmniej jest co podziwiać....
Widzę, że oczko było strzałem w dziesiątkę ! Obok dostrzegam nową rabatę jeżówkowo - jęczmienną; zapowiada się nieźle.... Na marginesie - na dobre wzięło Cię na trawki, co Robaczku :wink4: ? Ciekawa jestem jak przezimują u Ciebie ostnice. Moje niestety co roku wymarzają :angry: , trzyma się twardo tylko jedna - sadzona jako pierwsza. Nie wiem czy to inna odmiana jakaś, czy ma wyjątkowo dobrą miejscówkę, ale przetrwała już chyba 3 albo i 4 sezony i kilka dosadzanych co roku pokoleń ostnic. Mimo, że okrywane - wymarzają. No ale po co ja to piszę, przecież Ty nie będziesz mieć tego problemu -masz podgrzewany ogród ... :rotfl1: !
Pozdrawiam piątkowo :bye: !
Jakie plany na weekend?

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 08:17 #281782

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry!
Po nocnej burzy powietrze rześkie i przyjemne, szkoda że trzeba spędzić taki piękny dzień w fabryce.... :sleepy:
Ale nie ma co narzekać, wszak mamy piatek, piąteczek, piątunio! :dance:

Asia, na trawki mnie wzięło totalnie. Mam ochotę wykopać połowę róż i obsadzić ogrod trawami Hahaha
Na tej rabacie z bajorkiem robię coś na wzór rabatki z inspiracji Constancji - jęczmień, jeźówki, a do tego patagonki i trawki. Na razie to jeszcze małe i nijakie, ale i tak mi się podoba :-)) Ten jęczmień jest cza-do-wy :wink4:
Ostnice mam od zeszłego roku i przezimowały, choć zima jaka była każdy wie..nawet ich nie obrywałam bo nie wiedziałam, ze wrażliwe...poza tym zauważyłam, że same się wysiewają.

Plany na weekend? Chcieliśmy jechać na Metallicę, ale M musiał wyjechać służbowo i wraca dopiero jutro...buuuu....więc sama sobie organizuję atrakcje - dzisiaj po pracy fryzjer i chill out, a jutro do południa Dobre Pole :wink4:

Gorzatko, czułam, ze to wyłowisz :rotfl1:
Na razie powiększyła się rodzinka ślimaków - trzeci ledwo nadąża za nimi ;-)

Monia, skojarzenie jak najbardziej na miejscu - chciałam zeby ślimaki unosiły się nad falujacymi trawami :fly: Ta rabatka jest obok, na środku jest buk, a wkoło cisy i trawki:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 08:19 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 08:28 #281785

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Witaj, Kasiek!

U nas po wczorajszej burzy dziś zimno... wieje chłodem, ale mam nadzieję, że weekend będzie ładny.
Po pracy zamierzałam skoczyć do szkółki po małe zakupy trawiasto-bylinowe, ale trochę mi się plany zmieniły, więc nadrobię to jutro. Ty masz świetne plany. Włosy wyprostujesz? :)

Świetnie zaaranżowałaś nową przestrzeń wokół cisowych kul - bardzo mi się podoba Twój nowy trawiasty fijoł ;-) Proso wygląda znakomicie w towarzystwie jeżówek, a ślimaki dopełniają przestrzeń.

Podziwiam Cię, niespokojna duszo... ja w tym roku bardzo z dystansem podchodzę do przeróbek, ale w kolejnym sezonie już coś się powinno zadziać ;-)

Dobrego weekendu!

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 08:30 #281786

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, może zastąpić wiadro czymś większym? w centrach ogrodniczych mozna kupić duże beczki (120l) z plastiku, z pokrywą lub bez. Sąsiad w takiej beczce wkopanej w ziemię przechowuje pompę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby w niej urządzić bajoro. Wystarczy wkopać w ziemię :-)
Januszu, Vera zbyt rzadko fotografuje swoją piękności, nie sądzisz? ;-) Vero, prosimy o więcej zdjęć! :thanks:
Margo, ostnice i carexy sadzę od zeszłego toku, sprawdziły się doskonale. Podobnie jak rozplenice i nieliczne miskanty, ktore posiadam. Dosadziłam kolejne :) Zdaję sobie sprawę, ze w takim małym ogrodzie z przewagą róż nie zrobię rabat preriowych z prawdziwego zdarzenia, ale dosadzam trawki dla ogólnego uspokojenia, zwiewności i odpoczynku dla oczu ;-)
Zestawy z bylinami też mi się podobają i ciagle odkrywam nowe - tutaj gipsowka, krawnik kichawiec i Heavenly Pink:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 08:34 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 08:48 #281791

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, witaj! W Posen pogodnie i ciepło, 25 st. Zapowiada się przyjemny dzień!
Do fryzjera idę przyciąć końcówki, ale kto wie, może wyprostuję? ;-)
Widzisz, z tymi rabatami to zamieszałam pokazując wszystko na raz, bo na zdjęciach przewijają się dwie rabaty - jedna pod bukiem z cisami, trawami i tojeścią, na której pełzają ślimaki i tą widać tutaj (z tylu, za ścieżką):

Ta rabatka powstała wiosną, ślimaki pojawiły się niedawno.
Obok, pomiędzy cyprysikiem na pniu, a robinią, na ścianie wschodniej, mam rabatę różaną z Pastellami, dzbanami z terakoty i bajorkiem, ktorą przerabiam aktualnie dosadzając trawki i jeżowki - widać ją tutaj (drugi plan, za ścieżką) :

Postaram się cyknąć wiecej fotek z perspektywy jutro :-)
Miłego weekendu kochana :bye:
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 09:20 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 08:56 #281800

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Kasiek ja też mam trawy gdzie sie da, i miedzy różami ;) ...ktoś mówił,że nie pasują do siebie..nie zgadzam się...ja uwielbiam takie połączenia :hearts:
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 08:58 przez Keetee.

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 09:16 #281813

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
ooo.....beczka to nie, mamy jednak za dużo zwierzaków na działkach i bałabym się czy by mi do takiej beczki nie wpadł :dry:
zostanę pewnie przy tym wiadrze ale chyba je przeniosę gdzieś indziej ale to jeszcze się zastanowię B)

jeżówki z trawami.....wygląda to niesamowicie :hearts:

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 09:47 #281821

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Kasiek, zrobiłaś TO! Zrobiłaś.... :dance: Fantastycznie to już wygląda, a co będzie za dwa lata? :supr3:
Ja strasznie cierpię patrząc na takie cuda ........ Dlaczego te trawska mnie nie lubią??? Ale ..... uruchomiłam linię kroplującą i podłoże zrobiło się wspaniale wilgotne i takie pulchne to i może moje trawki ruszą? :dance:
Podziwiam na bieżąco i muszę paść na twarz przed lilią wodną :thanks: Beczki mam to może coś..... kiedyś....
Algarve Ci zakwitła, czy znów się ulotniła?

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 10:55 #281844

• AnaAn
  • AnaAn's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Kasiek, te ślimaki masz re-we-la-cyj-ne. Miejsce i towarzystwo – czad. :thanks: Nowo zakładana rabata z „moimi” jeżówkami, jęczmieniem i trawkami już wygląda świetnie :woohoo:
Pozdrawiam :kiss3:
Pozdrawiam, Ania

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 21:35 #282049

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
hehe jutro robię nowe bajorko.....mama znalazła nowe miejsce, zaś tamto zostanie tam gdzie jest B)
kupiłam dziś taką czarną miskę, rollboarder - mama koniecznie chciała drewnianą otoczkę i jutro będę tworzyć :wink4:
dzięki kochana za inspirację :hug:

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 21:57 #282069

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Asiu ... przewlekły zespół niespokojnych rąk :happy: .... to Ci się udało i jak pasuje do Kasi. :)
Na widok rabaty z bajorkiem zaniemówiłam z wrażenia :woohoo: . Jest cudna i nie wiem która bardziej mi się podoba. Ta czy ta ze ślimakami pod bukiem. O ostnicach doczytałam,że podobno są jednoroczne ale mocno się rozsiewają. Trochę szkoda, bo trzeba co roku od początku aranżować rabatę i czekać,żeby trawy urosły. Nie wiem jak wygląda z jęczmieniem. Nie znam tej trawy a na Twoich zdjęciach wygląda kapitalnie i chyba ma ładniejsze kłosy. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.798 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum