TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 11 Lip 2014 23:43 #282130

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Kasiu róźe i trawy to piękne połaczenie, zwlaszcza z ostnicami. Z miskantow polecam morninglight. Ten srebrny kolor bedzie idelany do Twoich bladorozowych róż
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 12 Lip 2014 07:48 #282174

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
White Flight też z 6 :( Szóstkowa Giardina cięta wiosną do kopca zaczyna dopiero kwitnąć-nie ma szansy być pnącą. Akurat w jej wypadku to niewielka strata, ale rambler ma podołać i być duży :)
Lilia "w dzbanku" śliczna, a i rabata świetnie wygląda :)

Ogródek Robaczka 12 Lip 2014 21:52 #282436

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - jak napisał ktoś wcześniej, ja też kocham Twój ogród miłością nieskończoną, a co mnie najbardziej zadziwia... wydaje się, że już-już ideał i skończona piękność, a tu nagle - rozpierducha, zmiany, przemeblowania i wychodzi jeszcze lepiej.
Twoje działania przeczą więc stwierdzeniu, że lepsze jest wrogiem dobrego :)
Buziaki!
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2014 21:53 przez Ma Gorzatka.

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 01:47 #282497

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Weekend zaczęłam aktywnie ogrodowo i czuję się pozytywnie wyczerpana :P
Posadziłam kolejne jeżowki na rabatce zachodniej, z nowym żywoplotem bukszpanowym; trochę podcięłam róże (zostały New Dawny i ramblery na jutro) i poplewiłam. Poza tym wybrałam się na działeczkę do Asi2 i ze spontanicznego wypadu przywiozłam cisy, które u Asi czekały na sadzenie, a ostatecznie trafiły do mnie :woohoo: Zahaczyłyśmy też z Asią o Primaflorę, gdzie kupiłam...kolejne jeżowki :lol:
Asiu, jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i spotkanie, do następnego! :bye:

Doris, mi też się podobają trawiasto-różane duety i zaczynam takowe wprowadzać do ogrodu. Zobaczymy efekty jesienią ;)
Marta, czytałam, ze narodziła się nowa koncepcja z mini-bajorkiem :bad-idea:
Constancjo, to dzięki Tobie! :dance: ilekroć patrzę na te falujące na wietrze i skrzące w słońcu grzywy, to mam ciarrrryyyyyyy ...
Sama zobacz:

A Twoje lilie kwitly! Są przecudne, widać je na brzegu rabaty:

Dziękuję :kiss3:

Ciąg dalszy nastąpi, jutro :-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 01:51 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Adrian, VERA

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 07:20 #282510

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Cudownie to wygląda Kasiu :supr3:
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 09:22 #282538

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, przepiękna jest ta kompozycja z prosem! Ono robi niezwykły efekt 3D - to falowanie jest niemal namacalnie odczuwalne.
Jadę dziś do szkółki po byliny - chyba się odblokowałam ;-)
Wyciągnęłaś Asię z dołka? Mam nadzieję, że tak :)
Miłej niedzieli!

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 10:25 #282573

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
ano nie dość, że się narodził pomysł to już powstało to bajorko :woohoo:
Twoje oczko było inspiracją........choć nie donica ale wielka micha i płaska :hug:
oooo byłaś u Asi? a ja nic nie wiedziałam :placze:

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 10:45 #282584

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Cóż to za cudowne trawiaste grzywy?

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 10:57 #282592

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Zarówno ślimaczkowa rabata, jak i jeżówkowa, powodują ciary ;) Pięknie to wszystko skomponowałaś-masz talent dziewczyno! Glowing Dream jest również na mojej liście chciejstw. Tylko gdzie ją wcisnąć :D

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 15:04 #282658

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Kasia ten jęczmień grzywiasty jest obłędny....do tego jeżówki...super efekt :hearts:
I love it :hearts:
Trawy są wspaniałe....ja wywlekam je do mamy...na przestrzeniach to dopiero można poszaleć ...ciekawe czy jej się spodobają... :think:
Miłej niedzieli Kasiek :wink4:

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 16:39 #282673

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Witaj Kasiulek złapałam dzisiaj dzień oddechu przed powrotem do pracy i łażę po najpiekniejszych znajomych ogrodach :hug: Przeczytałam z przerażeniem że chcesz połowę róż wykopać w przypływie miłości do trawek wrr no cos Ty kompozycja róż z kwiatami jest przepiękna w dodatku Twoje romantyczne zdjęcia będą oddawały urok tego duetu :) żartowałaś prawda ? :silly: Przecież masz duuuuże serce miłości wystarczy Ci i dla innych rózności poza różami. Rabata trawkowo jeżówkowa bardzo radosna. A jak New Dawn przy wejściu umknęły mi zdjęcia :oops: bardzo urosły ? Szpaler wygląda pewnie cudownie. Pozdrawiam serdeczne :drink1:

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 22:25 #282818

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszyscy pewnie oglądają Mundial, a ja wracam do zaległych odpowiedzi B)

AniuAn, bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz - ja też jestem u Ciebie na bieżąco, choć cichaczem :cool3: Piękne kompozycje stworzyłaś, nowe ozdoby - zegar słoneczny! - bardzo trafione i idealnie wpisane w ogród. Podziwiam jak zawsze!
Cieszę się, że ślimaczki przypadły Ci do gustu! Ściskam mocno!
Ina, ostnice mam drugi rok, przezimowały bez szwanku, ale jaka była zima, każdy wie :crazy: Postaram się je przysypać korą dla okrycia, może dorzucę gałązki świerkowe. Ciekawa jestem jak zachowa się jęczmień, bo producent zapewniał mnie, że to bylina wieloletnia, natomiast w necie piszą, że jednoroczna… :think:
jedno jest pewne, jak nie przezimuje, dokupię kolejne :idea1:
Madżen, miskanta Morning Light mam od zeszłego roku, dosadziłam teraz kolejne. To jedna z moich ulubionych traw :hearts: Nie mam niestety miejsca na typowo preriowe założenia, ale staram się wkomponować trawy w istniejące rabaty. Z jakim skutkiem, okaże się ;)
Ewa, faktycznie ta strefa jest problemem…hmm..zostaje chyba tylko Lykkefund :think: LJS powinien dać radę…jak tylko zacznie u Ciebie rosnąć ;-)
Małgosiu, dziękuję kochana za tak pochlebną opinię :oops: Ja mam wrażenie, że za bardzo mieszam, ale pocieszam się, że ogród młody i jeszcze mogę zmieniać ;-) Nigdy nie będzie tak, żeby nie mogło być lepiej…ale ważne żeby to, co chcemy mieć nie przysłoniło nam radości z tego, co jest :)
Tulipanko, dziękuję :kiss3:
Aguś, to nie proso jeno jęczmień :happy4:
Asia faktycznie w dolinie, a przecież w jej ogrodzie wiele powodów do radości! Rozumiem jednak, każdy z nas czasem łapie totalnego niechcieja...Mam nadzieję, że w czasie różanego weekendu w Rosarium, gdzie wybieramy się za tydzień - odżyje!
Marta, wypad do Asi był nieplanowany, zgadałyśmy się w niedzielę. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ją odwiedziła! Na pewno się ucieszy :lol: Numer masz :-)
Uleńko, to jęczmień grzywiasty (sic!), moje odkrycie sprzed kilku tygodni po tym, jak Constancja wstawiła mi bossssską inspirację znalezioną w necie :hearts:
Eda, dziękuję :hug: Glowing Dream to niziutka jeżówka, do 40cm - zmieścisz na pewno, choćby w donicy ;)
Dzięki Janusz! Nieskromnie powiem, że mi też się podoba, choć jeszcze malutkie wszystko i trzeba poczekać na prawdziwy efekt B)
Doris, ile bym dała za dodatkowe kilka metrów przestrzeni…obsadziłabym w całości trawami :dance:
Witaj Isiu, jak miło, że jesteś! New Dawny kwitły zachwycająco, mimo że mocno pochorowały się w maju..ale widoki były cudne.
Zdjęcie z 22 czerwca:

i z 5 lipca:

Dzisiaj obcięłam większośc kwiatów i czekam na powtórkę B) Refleksje dotyczące zmian w ogrodzie to luźne przemyślenia, do których dojrzewam od jakiegoś czasu…zdaję sobie sprawę, że róż mam za dużo (ponad 340 krzaków( i nie ogarniam całości w sezonie, za dużo pracy. Nie będę masowo eksmitować, ale kilkanaście róż jesienią znajdzie nowych właścicieli. W ich miejsce dosadzam byliny i trawy, które mimo wszystko wydają się mniej absorbujące (ach te opryski :crazy: ), a równie piękne. Staram się wprowadzać równowagę dla mas kwiecia, stąd sporo cisów i bukszpanów na rabatach, a do tego ażurowe trawki. Mam nadzieję, że ogród na tych zmianach zyska i spodoba się również Tobie :hug: Pozdrawiam serdecznie!

I dla miłych gości, porcja świeżych fotek:

Lilia 'James Brydon' rozwinęła kolejny kwiat :hearts:

Nie tylko w wodzie szaleją lilie.. tutaj orientalne:

Afrykańskie nie szaleją, ale dwa kwiaty są ;-)

…niewiele róż kwitnie teraz na rabatach, ale są wyjątki - Ascot w jarzmiankach i Pomponella:

…są małe słoneczka...

Chipek - nie mogę mu wybaczyć tego majowego pogromu, mączniak rzekomy na wszystkich krzaczkach. Dopiero powoli wraca do siebie i stara się chłopak…

..przetaczniki, cudne jak zawsze

I takie tam..

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 22:29 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Bozi, VERA, terlica

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 22:43 #282829

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Witaj Kasiu, moc kwiecia i roślinności wszelakiej jest u ciebie przeogromna!!! Żadnych pogromów (przynajmniej na zdjęciach) nie widać!
Gratuluje kwitnienia agapantów! Moje również mnie nie zawiodły, pojawiły się w liczbie 6 sztuk :whistle: Tylko białe nie zakwitły :oops:
Te trawki są przeurocze dodają niezwykłej lekkości rabatom. Cudnie się u ciebie spaceruje :)
Pozdrawiam!

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 22:47 #282835

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Robaczku - mowę mi odjęło...wiec już nic nie mówię/piszę tylko w ciszy kontempluję :bye:

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 23:02 #282853

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Kasiu, superaśne te ślimaczki :bravo: . Bardzo lubię takie gadżety, chyba będę musiała wymyślić coś u siebie ;) .
A ten łuk z New Dawn zniewalający :hearts: . Ja wiosną wymieniłam łuk mojej ND, bo rozrosła się tak szeroko, że zabrakło podparcia, ale jak patrzę na Twoje, to obawiam się, że i rozstaw może być za mały :think: .

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 23:30 #282867

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Bardzo dobrze Cię rozumiem jeśli chodzi o temat pozbycia się róż.
Czasem ta ilość kwiatów może przytłoczyć. Dlatego szukasz uspokojenia.
Ja jeszcze zauwazyłam, że warto zastanowić się nad ograniczeniem kolorów.
Mam cały czas problem z tylną rabatą. Co prawda chcę dokupić tam róże :rotfl1: , ale cały czas walczę z chęcią posiadania konkretnej róży, a posadzeniem takiej, która pasuje.
Natomiast zawsze wiedziałam, żę trawy będą pasowały do Twojego ogrodu.
Ostnica prawdopodobnie przetrwa zime bez problemu, ale nie można jej wiosną obcinać. Jeśli jest zielona od dołu.
Żółte kłosy same wypadną

Ogródek Robaczka 13 Lip 2014 23:50 #282877

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, na rabatach staram się ograniczać kolory do pasteli i wydaje mi się, że to się udało, ale gatunków roślin jest trochę więcej niż być powinno ;-)
Trawy wprowadzają neutralne plamy, spokój dla oka, ażurową fakturę i harmonię do całości, ale żeby w pełni pokazać ich piękno, powinno się je wyeksponować na dużych rabatach. Niestety na to nie mam miejsca, musiałabym wykopać większość róż ;-)
Ostnice przycięłam wiosną, w swojej niewiedzy…ale krzywdy im nie zrobiłam ;-)
Edytko, New Dawn mocno rozrasta się na boki, ale można je ujarzmić - ja przywiązuję pędy do podpór i większość się trzyma pergoli. Moje sadzonki są stosunkowo młode - na pierwszej pergoli mają 3 sezon, pozostałe dopiero drugi.
Moni, Ty u mnie, ja u Ciebie..kontempluję :lev:
Kasiu, jak miło, że jesteś! Widziałam Twoje agapanty, masz powód do dumy! Liczę, że moje w przyszłym roku też pokażą 6 ;)
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 23:50 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 14 Lip 2014 00:09 #282883

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
ano mam.... i pewnie wpadnę :wink4:
z kolei się doczekać Różanego weekendu nie mogę :dance:
to różane wejście jest boskie.... :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula