TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 23:58 #341042

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasieńko.. u Ciebie tradycyjnie kilka tygodni dalsza kartka w kalendarzu.. U mnie w jednym miejscu wypatrzyłam szczypiorki krokusowe- co ciekawe..nie pamiętam, żebym je tam sadziła. :blink: Mam kilka miejsc, których jestem pewna, że jesienią zakopałam cebulki- a akurat w tych miejscach nic jeszcze nie ma.. :silly: Zresztą- co tam moje szczypiorki.. U Ciebie to dopiero się dzieje :woohoo:

Nad hiacyntami się zmiłowałam wreszcie, ale chyba za późno.. :oops: Im bardziej zaczynam o nie dbać, tym gorzej się czują :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 17 Lut 2015 09:38 #341089

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Jestem zachwycona domem, otoczeniem, ozdobami... Dom jest budowany z cegły, czy elewacja obłożona cegłami? Świetnie to wygląda z białym drewnem podbitki i listwami przy oknach.

Ogródek Robaczka 18 Lut 2015 22:17 #341583

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Muszę do Ciebie koniecznie przyjechać zobaczyć róże w naturze, bo bardzo mnie interesuje ich pokrój.
A nie to jak zobaczyć naocznie
Okrzyknęłam Asię number one, a Wy jesteście razem na podium
Ja tylko mogę pomarzyć pomarzyć o krokusach. Jeszcze chyba ze 2 tygodnie będę na nie czekała
A na takie kępy ciemiernika to nie wiem ile lat
Najbardziej ze wszystkich podoba mi się własnie ten biały :hearts:

Ogródek Robaczka 19 Lut 2015 19:24 #341725

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Zachwycające są Twoje różane rabaty :woohoo: i nie tylko. Okwiecone kępy ciemierników i krokusy dają nadzieję, że już zima nie wróci :)
Mimo wszystko wiosna w zeszłym roku była szybciej, przynajmniej u mnie.

Ogródek Robaczka 19 Lut 2015 20:41 #341752

• Tamaryszek
  • Tamaryszek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Witaj Robaczku! Cieszę się z odnowionego kontaktu. Wątku nie otworzę, bo zaczęłam pisać bloga, zapraszam serdecznie (wejście jest w moim oazowym profilu).
Muszę i ja zrobić takie cebulowe donice w przyszłym sezonie. Pięknie wygląda rabata z zielonymi, oszronionymi kulami pośród płowych traw (nowa?). I jakieś fajne, metalowe ozdoby tam dostrzegłam.
Pozdrawiam,Tamaryszek
"Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze niż przeciwko niej"

Ogródek Robaczka 19 Lut 2015 23:05 #341840

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Tydzień w pracy dobiega końca i do weekendu coraz bliżej!
Perspektywa cieszy tym bardziej, że zapowiada się piękna pogoda, a to oznacza dla mnie tylko jedno - ogród! :dance:
W ubiegłym tygodniu zaczęłam porządki na rabatach, głównie zbierając różane liście, ale...o dziwo!...po długim okresie ogrodowego niebytu, nawet taka żmudna praca dodaje energii ;-)
W nadchodzący weekend będę kontynuować - chciałabym dokończyć sprzątanie zachodniej rabaty, przyciąć powojniki i może coś jeszcze ;-) Bez ciśnienia, ale powolutku posuwam prace do przodu. Marzec już za kilka dni, a wtedy lawinowo pojawią się kolejne "pilne" prace ogrodowe. Muszę dobrze rozplanować czas, bo na ogród mam tylko weekendy...a przyroda nie czeka!
Róże na słonecznych rabatach już ruszają, a pąki mocno nabrzmiałe. Są też miejsca w ogrodzie, gdzie rośliny pozostają w uśpieniu, a ziemia jeszcze zimna i skruszała nocnymi przymrozkami. Na angielskiej rabacie jest najmniej słońca o tej porze roku i ziemia wciąż zmarznięta. Nawet tulipanowych nosków nie widać! Ale są też miejsca, gdzie wyraźnie widać młode, soczysto zielone listki cebulowych i lada chwila będą kwiaty!

Ewa, klimat nieco się różni w naszych rejonach, ale w prognozach nie widać zimy również na północy..jestem pewna, że doczekasz się wkrótce pierwszych zwiastunów wiosny! :hug:
Piotrze, myślę, że ogrodowa wiosna wyprzedzi kalendarzową w tym roku ;-) Już widzę postęp w stosunku do ubiegłorocznych pierwszych kwitnień (krokusy), bo jednak znacznie łagodniejszą mieliśmy zimę. Temperatura tylko 2-3 razy spadła w okolice -10 stopni, w dodatku tylko nocami. Co to za zima.. :laugh1:
Dorciu, klucze ptaków to piękny widok... i ten klekot! Śpiewy ptaków słychać już regularnie...to najbardziej optymistyczna melodia wiosny!
Siberko, byle do weekendu ;-) Już niedługo!
Planujesz jakieś porządki ogrodowe w weekend? Pozdrawiam!
Danusiu, biała rabata powstała jesienią, choć na efekty trzeba będzie poczekać.. Ogród uczy cierpliwości :lev: I pokory. Zapewne nie wszystko uda się zgodnie z planem, a natura zweryfikuje moje zamierzenia. Najważniejsze jednak, żeby się rozwijać, prawda? Dla mnie ogród to coś więcej niż rośliny i kompozycje..wkładam duszę we wszystko, co robię, a ogród pozwala odkrywać nowe pokłady wrażliwości. Biała rabata to dla mnie duże wyzwanie. Musiałam zrezygnować z wielu róż, które tak kocham, ale już lubię to miejsce. Zobaczymy, co się z tego wykluje. Może to początek (kolejnej) rewolucji? :think:
Alinko, u mnie też są miejsca, gdzie ziemia wciąż zmrożona, chociaż śniegu nie ma i w zasadzie niewiele go było w tym roku ;-)
Monia, ja ciągle znajduje cebulki tam, gdzie nie były sadzone..przynajmniej nie z premedytacją ;-) Pewnie przenoszę je wraz z przesadzanymi bylinami, ale....czasem mam wrażenie, że same wędrują :silly:
Sylwio, bardzo mi miło, dziękuję. Dom jest obłożony cegłą klinkierową. Z cegły też wykonane są postumenty ogrodzenia, bardzo ją lubię. W kolejnym ogrodzie chciałabym też mury z cegieł - a na ich ogromne różane ramblery :woohoo:
Gosiu, zaproszenie masz zawsze otwarte, może w tym roku się uda? Czekam na Ciebie i mam też nadzieję, że Iza dołączy :kiss3:
Biały ciemiernik to 'Christmas Carol', najbardziej pospolity. Kwitnie od listopada, jest doprawdy niezawodny!
Gabrielu, dziękuję, bardzo mi miło, że rabaty Ci się podobają. Chciałabym, a ogród tworzył spójną, harmonijną całość..to dla mnie ważniejsze niż poszczególne jego zakątki, ale mam słabość do róż, jak wiesz..i to determinuje kształt całego ogrodu. Dobrze się w nim czuję, odpoczywam...choć czasem, w szczycie sezonu, męczy mnie przesyt kwiecia i szukam złotego środka. Pewnie jeszcze nie raz będę zmieniać, przesadzać i aranżować od nowa, ale..taka już moja natura ;-)
Pozdrawiam serdecznie!
Tamaryszku drogi, bardzo się cieszę, że założyłaś bloga. Zostawiam sobie tą przyjemną lekturę na wieczór!
Zawsze lubiłam czytać jak piszesz... z ogromną pasją i wdziękiem, a przy tym dzielisz się cenną wiedzą i zarażasz entuzjazmem!
Ogród zaprojektowałaś z polotem godnym angielskich wzorów, zachowując przy tym naturalny urok leśnego otoczenia. Biały ogród i otoczenie strumienia to moje uubione miejsca, ale wiem, że stworzyłaś kolejne, urokliwe zakątki i już nie mogę się doczekać, by je obejrzeć!
Tęskniłam za Twoim magicznym ogrodem i z przyjemnością będę go choć wirtualnie odwiedzać!

Rabata pod bukiem powstała wiosną ubiegłego roku. Są tam cisowe kule i trawy, głównie ostnice i carexy. Kute ślimaki unoszą się na bujnych grzywach ostnic ;-)

Wkrótce wiosna zagości na dobre i nie będzie czasu na wspomnienia...ale zanim to nastąpi, kilka migawek z czerwcowego ogrodu.
Dobrej nocy!

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2015 23:26 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, Flora, Amarant, VERA, edulkot, Twinkle

Ogródek Robaczka 19 Lut 2015 23:21 #341847

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kasiu Twój ogród i Twoje zdjecia zachwycają mnie cały czas mmmmm....piękne.... :woohoo: widzę RH pod budynkiem - jaka to wystawa i jak daleko wysunięty jest ,,okap'' dachu :think: , chce u siebie od wschodu ,,wyeksmitować'' rozchodniki i tam posadzić azalie i RH.

Ogródek Robaczka 19 Lut 2015 23:33 #341852

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Chester!
Dzięki za dobre słowo! Jak sama przeglądam ubiegłoroczne fotki to widzę... materiał do zmian.Wydaje mi się, że brakuje mi dyscypliny, a ogród na tym traci..ale pracuję nad sobą ;-)
Rododendrony rosną na wystawie północno-wschodniej, dom mocno je osłania, więc słońce jest tutaj tylko rano, przez kilka godzin. Posadzone były w tym miejscu 2 lata temu, to młodziaki, choć sadziłam już spore egzemplarze. Niestety zbyt ciasno..więc szykuje się przesadzanie.. :think:
A dopiero co mówiłam, że w tym roku planuję głównie..odpoczynek na hamaku :laugh1:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2015 23:34 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Ogródek Robaczka 20 Lut 2015 07:44 #341877

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Śliczne ujęcie Crocus Rose - :flower2:
Kasiu, czyżbyś się szykowała na nowy ogród :garden1: ?

Ogródek Robaczka 20 Lut 2015 11:19 #341898

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Witaj Kasiu, na progu upragnionego weekendu :kiss3:
Ja także chcę sobie mozliwie jak najrozsądniej rozłożyć wiosenne prace w ogrodzie.
Zamierzam zacząć już jutro, mam nawet plan czym konkretnie się zajmę.
W prognozach optymistycznie, zatem nie ma na co czekać.
Również uważam, że wiosna meteorologiczna przyjdzie wcześniej, niż kalendarzowa.
Mieliśmy niezwykle łagodną zimę, nie sądzisz?
Kasiu, będziesz ponownie sadzić proso? (bo to chyba ono towarzyszy jeżówkom)
Strasznie mi się podobają te grzywy... Tobie z pewnością częściowo się rozsiały.
Ciekawa jestem Twoich spostrzeżeń.

Udanego i ciepłego weekendu!

PS. Przepiękne zdjęcia :hearts:

Ogródek Robaczka 20 Lut 2015 20:23 #341986

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Nareszcie weekend! :dance:
Lista Trójki odpalona, zwłaszcza, czerwone wino nalane, w kominku się pali, a zaczyn na chlebek dojrzewa. Stan ducha określić można krótko: święty spokój :lev:
Na jutro mam ambitne plany ogrodowe, zwłaszcza, że pogoda zapowiada się wymarzona!
Planuję dalsze porządki, jakieś drobne cięcia, ale jak się rozpędzę, to nie wiem co z tego wyniknie :lol:
A Wy jakie macie plany na weekend?

Aguś, czytałam Twój ambitny plan na weekend, brawo! Prace nie tylko ogrodowe, ale też artystyczne i ogólno-rozwojowe, podziwiam!
Wiosna nie czeka na kalendarz, więc tak jak pisałam u Ciebie, jutro spróbuję ogarnąć pozostałe rabaty różane i zrobić oprysk miedzianem, jeśli się wyrobię. Pogoda wydaje się odpowiednia i czas najwyższy. Czytałam, że planujesz też ciachać trawy i hortensje, może i mi się uda? Ach, jakie to ekscytujące zaczynać ogrodowy rytm życia od nowa! :dance:
Bardzo jestem ciekawa Twojej nowej rabaty. Lista roślin wygląda imponująco, pomysł ciekawy...teraz "tylko" plan i realizacja! :dance:
Udanego weekendu!
Monia, jeszcze nie teraz...ale kto wie? ;)
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 20 Lut 2015 21:21 #342011

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja już zaczęłam, dzisiaj.....na początek 4 godziny, okazuje się, że to tyle co nic.....ale czułam szczęście, absolutne.... :dance: , do tego jutrzejszy cd., czego więcej chcieć ? Sprawy powszednie odchodzą w niebyt. :rotfl1:
Przypomniałaś o miedzianie....pryskasz przed cięciem ?,a może już po cięciu? ja poleciałam jesienią ale powtórzę raz jeszcze....po takiej zimie.....ciepło, mokro.... :tongue2:

Ogródek Robaczka 21 Lut 2015 00:51 #342101

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Sieriko, doskonale Cię rozumiem, czuję tego samego zielonego blues'a ;-)
Zamierzam zrobić oprysk miedzianem przed cięciem, ale po uprzątnięciu liści, żeby opryskać też ziemię pod krzewami. Z cięciem róż poczekam na kwitnienie forsycji.
Udanego dnia w ogrodzie jutro :bye:

Na dobranoc, ciąg dalszy czerwcowych wspomnień.. :flower1:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2015 00:53 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, Amarant, VERA, constancja, Twinkle

Ogródek Robaczka 21 Lut 2015 11:11 #342150

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
:sad2: Zawsze o tej porze mnie skręca, bo Wy już sobie grzebiecie z ogrodzie, a ja jedynie mogę sobie o czymś takim pomarzyć... Nawet wyjść nie ma jak, by zrobić obchód, bo dokoła zwały twardego jak kamień śniegu :(

Ogródek Robaczka 21 Lut 2015 23:41 #342296

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Ależ miałam pracowity dzień w ogrodzie! Wspaniałe uczucie :lev:
Towarzyszyły mi ptaki, świergoczące radośnie do zmroku, a po południu widziałam klucz żurawi! Wiosna :woohoo:
Kontynuowałam porządki na rabatach - przycięłam trawy, część bylin, powojników i zaczęłam cięcie róż.
Na słonecznych rabatach pąki są mocno nabrzmiała i lada chwila pojawią się liście. Byłam dzisiaj u Ewy na kawce i rozmawiałyśmy m.in. o cięciu róż.
U niej forsycja lada chwila zacznie kwitnąć, a pąki różane wskazują, że można zacząć cięcie. Sezon zaczyna się wcześniej niż zwykle, ale... w sumie w przyszłym tygodniu mamy marzec!
Pogoda sprzyja, zapowiadają dodatnie temperatury na najbliższe 2 tygodnie, a lekkie przymrozki nocami nie zaszkodzą roślinom.
W marcu prace zaczną się na całego, a dla pracujących zawodowo czasu będzie niewiele. Trzeba się brać do roboty kochani :dance:

Januszu, odpowiadając na Twoje pytanie - jestem zdania, że każdy ogród ma swój szczególny mikroklimat i to jak zachowują się rośliny, jest wyznacznikiem prac w ogrodzie, nie kalendarz.
Jeśli widzisz, że pączki są mocno nabrzmiałe, nie ma na co czekać. Roślina będzie się wysilać, aby soki krążyły w całych pędach, do górnych pączków, niepotrzebnie wydatkując energię.
Ja zamierzam jutro kontynuować cięcie róż przy tarasie - są najbardziej zaawansowane. Jak zbiorę opadłe liście - będę robić oprysk miedzianem na pędy i ziemię wokół krzewów.
Powojniki można ciąć bez oporów - włoskie i późno kwitnące nisko, reszta wyżej lub wcale.
Ja jutro planuję przyciąć żwyopłot tujowy, za Twoim przykładem. Będę wypatrywać gniazd :search:
Miłego!
Sweety, doczekasz się na pewno, wkrótce :hug: Swoją drogą, klimat masz jak z innej planety, to fakt... :huh:

Na zdjęcia dzisiaj nie miałam czasu i ...sił. Po kilku godzinach prac, padłam :tongue2:
Więc zaserwuję czerwcowe kotlety, ale to chyba ostatnie... bo wieje nudą..

Jako że dzisiaj sprzątałam rabatę angielską - krótki przegląd tej rabaty z czerwca 2014 - róże, róże, róże i byliny. :laugh1:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2015 23:43 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): affa, Gabriel, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 22 Lut 2015 06:58 #342303

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witam i Ja.... :woohoo: , zadałaś Kasiu pytanie co robimy w swoich ogrodach.....ja działałem wczoraj ...po odespaniu nocy po pracy i dojściu do siebie, zawsze czuję się tak :laugh1: :club2: :supr: wziąłem się za mielenie tego co ściąłem wcześniej tzn. dławisza i winorośli pięciolistkowej zaroślowej(obydwa pnącza bardzo silne :jeez: ),ciąg dalszy wycinania miskantów-miałem z tym poczekać.... :whistle: .....wczoraj zauważyłem pierwsze startujące liście liliowca rdzawego, dziś przyjrzę się powojnikom i różą.....miłego dnia :flower2: .

Ogródek Robaczka 22 Lut 2015 09:04 #342320

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Sweety wrote:
:sad2: Zawsze o tej porze mnie skręca, bo Wy już sobie grzebiecie z ogrodzie, a ja jedynie mogę sobie o czymś takim pomarzyć... Nawet wyjść nie ma jak, by zrobić obchód, bo dokoła zwały twardego jak kamień śniegu :(
Aniu... u mnie niewiele lepiej :dry:
Kasiek... niby tylko kilkaset kilometrów, a jaka różnica! :eek3: Choć może to i dobrze... wykuruję się chociaż, a tak ciągnęłoby do ogrodu... albo miałabym poczucie winy, że niczego jeszcze nie tknęłam :oops:
Pozdrawiam - Gosia

Ogródek Robaczka 22 Lut 2015 09:18 #342322

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Robaczek wrote:
Witajcie!
Ależ miałam pracowity dzień w ogrodzie! Wspaniałe uczucie :lev:
Towarzyszyły mi ptaki, świergoczące radośnie do zmroku, a po południu widziałam klucz żurawi! Wiosna :woohoo:
Kontynuowałam porządki na rabatach - przycięłam trawy, część bylin, powojników i zaczęłam cięcie róż.

Miałem podobny dzień wczoraj, pracowity ale jeszcze nie robiłem porządków na rabatach, przyciąłem i pobieliłem powtórnie drzewa. U mnie kwitną już pierwsze krokusy, ranniki i przebiśniegi. Żurawie też wczoraj latały nad działką i nawet gęsi :) Robi się powoli wiosennie :D
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.907 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum