TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 12:27 #340551

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Kasiu Ty to potrafisz podgrzać atmosferę ;) Dopiero co stwierdziłam, że może polubię zimę a Ty zapodajesz takie widoki, że zima z całymi swoimi urokami może się schować. Ja chcę wiosny!!! (przytargałam mech z niemieckiego lasu :P ciekawe czy się zadomowi).
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2015 12:28 przez majowa.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 14:48 #340574

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, dzisiaj kolejny piękny dzień :) Słoneczko świeci, a ogród woła ;) Nie mogę patrzeć na ten bałagan pozimowy, ale obiecałam sobie, że do końca lutego paluszkiem nie ruszę w ogrodzie :happy4: Ciągnie mnie, oj ciągnie, ale muszę być twarda, bo nie skończyłam pewnych spraw zawodowych...A ze mną jest tak, że jak wyjdę do ogrodu, to już nie mam umiaru, a potem nie mam siły na nic więcej :angry:
Przyjemnej niedzieli życzę :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 18:05 #340640

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Kasiu och,ach,mmm,ooo, i nie wiem co jeszcze, chyba że powzdycham sobie :wink4: w Twoim ogrodzie wszystko takie - uporządkowane :woohoo: :bravo: .
Konstrukcja stalowa z pierwszego zdjęcia to kupna czy własnej roboty ,aaaa.... jeszcze te stalowe pergole....to samo pytanie...jak kupne to poproszę o stronkę producenta... :think:

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 18:35 #340658

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Kolejny piękny dzień za nami!
Słońce daje niesamowitą energię, a przy okazji porcję endorfinek lepszą niż tona czekolady :lol:
Zerwałam się przed 9 (jak na mnie i niedzielny poranek to pora wyjątkowo wczesna ;-)) wypiłam kaweczkę i wyszłam do ogrodu.
Akompaniament ptaków, niemal bezwietrzna pogoda i przyjemne słoneczko...w fotelu na tarasowym zaciszu było bardzo, bardzo przyjemnie.
Można było naprawdę poczuć wiosnę w powietrzu! Zakwitły też pierwsze krokusy :dance:

Joasiu, cieszę się, że optymizm wczesno-wiosenny się udziela. Mnie jak zwykle nosi już od połowy zimy, więc najpierw rozładowuję energię na wiosenne dekoracje. a gdy tylko pogoda pozwala, to nie patrząc w kalendarz ruszam do ogrodu. Jesienią jakoś nie mam serca i siły na porządki, ale wiosną wprost nie mogę się doczekać gdy pobrudzę sobie ręce i nadrabiam. Wstrzymuję się jeszcze z cięciem, choć rączki świerzbią i sekator sam pcha się ręce :lol:
Myślę, że za 2-3 tygodnie już w całym kraju będą warunki do prac ogrodowych, więc sobie odbijesz ;-)
Ściskam mocno!
Piotrze, ptaki dały impuls do prac wiosennych - jak słyszysz ten radosny świergot to nie sposób w domu usiedzieć ;-)
Asiu, wiosna jak nic! Przynajmniej w Poznaniu i okolicach ;-) :dance:
Dzisiaj pograbiłam trochę różanych liści na zachodniej, w sumie 2 worki tego badziewia. Jeszcze 22 przede mną :happy4:
Ale jakoś wiosną te pracę mniej uciążliwe niż jesienią, więc nie marudzę (na razie) i w kolejny weekend planuję kontynuować!
Jak będziesz miała czas w tygodniu na działeczkę to koniecznie zajrzyj! Może obfocisz pierwsze kwiatuszki, bo coś skromnie z tym jednym zdjęciem ;-)
U mnie pierwsze krokusy skupiły całą uwagę paparazzi B)
Cześć Roma! Bardzo mi miło, że wizyty u mnie są inspirujące, choć nie masz żadnych powodów do kompleksów :hug:
Jaśkowa Polana to ogród jedyny w swoim rodzaju, ze wspaniałym klimatem, kipiącymi rabatami i DUSZĄ, a to najważniejsze.
Nasze upodobania się zmieniają i ciągle chciałoby się przerabiać istniejące założenia, to zrozumiałe..ja też tak mam. Ilekroć oglądam udane kompozycje u innych, mam ochotę na rewolucje u siebie..i tak bez końca. Chciałabym stwierdzić, że aktualny kształt ogrodu jest mniej więcej taki, jak chciałam...., ale że chciejstwa się zmieniają... ;-)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!
Iwonko, zima bywa malownicza, ale ... jak tu nie kochać wiosny? Te radosne trele ptaków, ciepłe słonko, zapach ziemii...no żyć się chce!
ps. trzymam kciuki za niemieckie mchy ;-)
Dalu, ja się nie mogłam powstrzymać ;-) Z resztą mam tylko weekendy na ogród, więc jak pogoda pozwala, to nie patrzę w kalendarz ale podwijam rękawy i do przodu! Bałagan pozimowy kłuje w oczy, a te wszystkie różane liście pod krzewami śnią mi się po nocach ;-) Zaczęłam więc pierwsze porządki i jak pogoda się utrzyma, to co weekend będę po troszku sprzątać i może zdążę ze wszystkim do końca marca? A potem już tylko laba B)
Taaa.... :happy3:
Pawle, witaj! Dziękuję za odwiedziny i komplementy. Jaki tam porządek..raczej artystyczny nieład ;-)
Wszystkie kute pergole, podpory i wiata to robota kowala. W sumie kilku kowali, bo trochę tego "żelastwa" się uzbierało ;-) Mam między innymi parawan, łąwkę, stolik, stojaki na donice, parasolki i trochę mniejszych podpór. Cena była uzależniona od ilości materiału i mojego "dziwactwa", bo wszystkie pomysły i szkice robiłam sama. Potem wycena u kowala i zamówienie. Jeśli jakaś konkretnie Cię interesuje to powiedz, podam cenę na PW.

I jeszcze kilka fotek z dzisiejszego dnia:

A takie widoki widziałam na niebie :lev:

I coś tam jeszcze

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2015 18:45 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, Gabriel, Amarant, Monika-Sz, Twinkle, Lady-r

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 18:40 #340663

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Oj, widzę, że nasze wczorajsze słońce poszło prosto do Twojego ogrodu :P
U nas wczoraj było tak pięknie, dziś niestety szary dzień.

Ile kwiatów kwitnie! Takie widoki rzeczywiście dają mnóstwo energii.
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2015 18:42 przez magdala.

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 18:49 #340671

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Klucze dzikich gęsi i innych ptaszorów są naprawdę piękne i napawają mnie optymizmem :) U nas też je obserwuję ( w pobliżu jest kilka stawów , więc sporo tych skrzydlaków przelatuje . Ale widzę ,że w Twoim ogrodzie też pojawiają się zwiastuny wiosny.

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 18:55 #340676

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Śliczne zdjęcia wiosny u Ciebie, Kasiu :flower2: U mnie jeszcze leży śnieg grubą warstwą, a Ty już cieszysz się krokusami :garden1: Ciekawa odmiana z brązowymi smugami, a do tego piękne przebiśniegi :bye:

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 19:03 #340679

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Już kwitną krokusy ? :flower2: powiedź Kasiu czy siejesz coś w tym roku? ja na razie dopiero przymierzam się do zakupu nasion (w ubiegłym roku się pośpieszyłam, więc twardo czekam z siewami do marca, przy czym u mnie będą tylko warzywa)
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 19:08 #340683

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
już masz krokusy? w ogrodzie?! :woohoo:
gęsi też widziałam, w piątek jak szłam do pracy w czasie przerwy......woźny pewnie pomyślał, że zwariowałam bo podskakiwałam i gęsi, gęsi :dance: hehe ale co mi tam i tak mnie mają za wariatkę :whistle:

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 19:42 #340701

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziu, dzięki za słonko! Wczoraj też do nas zaglądało, ale dzisiaj zostało na dłużej B)
Każdy kwiatuszek wiosną cieszy niezwykle, więc ze szczególną troską zostały obejrzane, obwąchane i obfocone ;-)
Ewelinko, usłyszałam ten klekot gdy fotografowałam krokusy więc udało mi się szybko wycelować w piękny klucz na niebie.
Ach, jaka to wspaniała muzyka dla uszu! Koło nas też sporo stawów i jezior, więc mają gdzie żerować.
Ciekawa jestem w jakiej części Poznania jest Twój ogród? Podziwiam go od dawna i po cichu liczę, że kiedyś obejrzę to cudo na żywo...choćby przez płot :whistle:
Moni, krokusy mam różniaste, te żółte zawsze zakwitają pierwsze. Wydaje mi się, że to odmiana 'Gipsy Girl'.
Zapowiadają ocieplenie, więc zapewne wkrótce pokażą się również u Ciebie :bye:
Pozdrawiam!
Joasiu, pierwsze krokusiki już są, zaraz pojawią się setki kolejnych :dance:
Wysiałam już pierwsze nasionka - kobea, heliotrop i aminek. Kobea dość niemrawo, większość wypadła, ale reszta daje radę.
Poza tym na parapetach gęsto, bo pelaśki wytargałam już z garażu, agapanty też i powoli kiełkują :garden1:
Marta :bye: Krokusy przy tarasie jak zwykle wyrywne, w zeszłym roku też kwitły koło 20 lutego, ale teraz nawet wcześniej!
Może u Ciebie też coś widać? U Asi2 już zakwitły! Buziaki :kiss3:

Jeszcze kilka wspomnień z maja na wieczór i w przyszłym tygodniu zaczniemy odgrzewać kotlety z czerwca :funnyface:

Ostatnia partia zdjęć to połowa maja, potem chwilowo zdjęć brak bo miałam wyjazdowy tydzień (Chelsea Flower Show :dance: ), a gdy wróciłam - kwitły już róże!
Jeszcze nigdy w końcówce maja nie widziałam tylu różanych kwitnień :woohoo:

Nie wiem gdzie się podziały podpisy.. :think:
Rosarium Uetersen

Giardina

Souv. de la Malmaison

Louis Odier & Boule de Neige

Don Juan

Louis w objęciach ostrogowca

James Galway

Lady of Shalott

Constance Spry

Crocus Rose

Gartentraume

Gertrude Jekyll

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2015 19:43 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Annes 77, chester633, waldek727, Gabriel, Amarant

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 20:01 #340709

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
:thanks: :thanks: :thanks:

Zachęcona Twoja wiosną poszperałam za swoimi przebiśniegami......wystawiają dopiero kiełki, słonko im dogrzewa.....
prace porządkowe czas zacząć, róże co prawda mam oskubane z liści ale inne porozwiewane po ogrodzie w różnych dziwnych miejscach......cóż jednak przyjemniejszego niż brodzenie w słońcu o tej porze roku.......

Ogródek Robaczka 15 Lut 2015 20:04 #340712

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, skoro róże masz oskubane to większość prac wykonana ;-)
Ja własnie skubię, ale tyle tego jeszcze siedzi na krzakach, że do marca mam spokojnie zajęcie ;-)
Przebiśniegi ruszą szybko, skoro już wystawiły kiełki :dance:
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 06:09 #340779

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
TAKIEGO przedwiośnia to ja jeszcze nie mam i chyba nieprędko się pojawi. Zimno się zrobiło, wieje okropny wiatr, więc przebiśniegi się nie rozwijają. Poczekam sobie trochę :unsure: Ciemiernikom też daleko do kwitnięcia.

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 06:56 #340781

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Robaczek wrote:
Witajcie!
Słońce daje niesamowitą energię, a przy okazji porcję endorfinek lepszą niż tona czekolady :lol: [...] Akompaniament ptaków, niemal bezwietrzna pogoda i przyjemne słoneczko...w fotelu na tarasowym zaciszu było bardzo, bardzo przyjemnie. Można było naprawdę poczuć wiosnę w powietrzu!
[...]
Piotrze, ptaki dały impuls do prac wiosennych - jak słyszysz ten radosny świergot to nie sposób w domu usiedzieć ;-)

Masz rację, że słońce daje niezłego "kopa" do pracy zwłaszcza w taki poranek jak był wczoraj gdzie termometr w słóńcu pokazywał nawet +34 :eek3: Ten w cieniu "studził zapał pokazując zaledwie +6 :happy3: Ale i tak poranek w lutym przy takiej pogodzie był jak mega zastrzyk mocy :) Ja wczoraj gęsi nie widziałem ale żurawie już tak :) Ale u mnie zwiastunem wiosny jest co roku kołująca nad działkami kania ruda :) A do kalendarzowej wiosny już tylko 5 tygodni. :happy4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 07:27 #340783

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kasiu, to niesamowite jak u Ciebie wiosna pcha się do domu i ogrodu :supr3: . Krokusy? :ohmy: Już? :fly: - u mnie ledwo szczypiorki widać :tongue2: .
Najbardziej cieszą te klucze ptaków wracających po zimie :dance: , dla mnie to najpiękniejszy zwiastun wiosny :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 10:11 #340802

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Uf! Inny świat :happy4: Ponownie cofam się o 8 stron, bo pozytywnych emocji nigdy dość :kiss3:
Po porannym -9 (na szczęście ze słońcem) trzeba się jakoś w pracy pocieszyć :happy:

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 12:11 #340823

• bdan
  • bdan's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Kasiu na bieżąco zaglądam i zachwycam się Twoim ogrodem, ozdobami.
Pięknej pogody zazdroszczę, no i czekam na biała rabatę. Będzie w tym roku?
Danka
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2015 12:11 przez bdan.

Ogródek Robaczka 16 Lut 2015 23:44 #341041

• alina
  • alina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 71
Kasiu wspomnienia piękne ..a uwierzysz -u mnie jeszcze pełno śniegu a na słonecznej rabacie zakwitają krokusy ..niesamowity widok .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.936 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum