TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 25 Paź 2015 00:07 #410136

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
I tu Martę popieram w całej rozciągłości..... :bravo:. Chciałabym choć w połowie mieć takie wyniki w kompozycjach jak Ty, byłabym kontenta.... :)
Trawy w każdej aranżacji są ciekawe czy to rabata czy donica, po prostu są niesamowicie wdzięczne, ta zwiewnośc form, kolorystyka, rozmiary. Niezbędne w ogrodzie, po prostu.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 25 Paź 2015 09:09 #410180

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ja ostatnio skorzystałam z usług projektanta kuchni. Pani była bardzo taktowna, nawet chwaliła dotychczasowy wygląd - tu ja okazałam się bardziej krytyczna :happy: . Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam projekt nowoczesnej kuchni :supr3: :blink: . Dopiero wtedy p. dekorator obejrzała przykładowe projekty, które są w moim guście (styl bardziej skandynawski, albo rustykalno - loftowy ;) ).

Ogródek Robaczka 25 Paź 2015 18:11 #410262

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Pamiętam Twoją przygodę z projektantką, jeszcze z tamtego forum. Minęło już trochę czasu a Twój ogród doskonale sobie poradził bez tej pani ;) Lubię Twoje bogate rabaty a najbardziej to, że masz ogród z gumy; dosłownie, bo za każdym razem gdy tu wchodzę dosadzasz coś nowego :) . Swoją drogą klonik bardzo urodziwy.
Kasiu, czy u Ciebie jeszcze kwitną powojniki :eek3: ?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2015 18:11 przez majowa.

Ogródek Robaczka 25 Paź 2015 18:39 #410271

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Kasiu, w projektowaniu czegokolwiek trzeba mieć "to coś" , bez czego każdy projekt będzie tylko powielanym schematem. W twoim ogrodzie widać "to coś" i z roku na rok dojrzewa jak dobry koniak.

Ogródek Robaczka 25 Paź 2015 20:17 #410315

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja jestem na etapie takim jak TY wtedy. Też mi brakuje średniego piętra. Tylko, że nie umiem się pozbyć roślin, które mam teraz. A o przesunięciu rabaty do przodu, żeby zmieścić to piętro nie ma mowy. No trudno, jest jak jest.
I tak się dużo zmieniło od zeszłego roku. Też dzięki Tobie :kiss3:
Marzy mi się niewielkie drzewko, cały czas szukam

Ogródek Robaczka 27 Paź 2015 19:54 #410645

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Krótkie dni coraz bardziej dają mi się we znaki...wracam o zmroku i ogrodu nie zobaczę przez cały tydzień...ale do weekendu coraz bliżej, a zapowiada się ciepło i słonecznie :dance:
W Weekend odwiedziła mnie Juliet :kiss3: i pomogła sadzić cebulki, więc ostatnie 400 sztuk trafiło do ziemii ;-)
Fajnie, że się udało dopiąć temat cebulek, ale z drugiej strony, świadomość, że już wszystkie posadziłam budzi dziwny niepokój...co ja będę robić w listopadzie?? :fly:
Poza rutynowymi pracami - zbieraniem liści na kompost liściowy (samo złoto! :woohoo: ), przerzuceniem tradycyjnego kompostu, sprzątaniem różanych liści i plewieniem - w zasadzie wszystko zrobione :blink: Jak nic muszę dokupić cebul :rotfl1:
Poza tym nabyłam nowe kaloszki :dance: Moje wysłużone hunterki zaczęły przeciekać.. :cry3: I co z tą gwarancją na 25 lat się pytam??
Ehh...wszystko i tak robione w Chinach... :mad2:

Monia, spotkanie nie było jakoś szczególnie konstruktywne, to prawda...ale wciąż jestem zdania, że warto korzystać z pomocy fachowców, zwłaszcza gdy zaczynamy jakieś duże przedsięwzięcie, a podejście do ogrodu jednak wciąż czysto amatorskie. Jeżeli uda mi się kiedyś założyć kolejny ogród (wciąż czuję, że mam w sobie jeszcze jeden... :hearts: ) chciałabym skorzystać z rad projektanta z prawdziwego zdarzenia. Oby się taki znalazł :laugh1:
Cieszę się bardzo, że nie zwlekałaś zbyt długo z nowym wątkiem - zaglądam codziennie, ale jakoś weny na pisanie nie miałam :flower1:
Dorotko, witam bardzo serdecznie. Schlebia mi taka opinia o ogrodzie, ale zapewniam Cię, że daleko mu do doskonałości, jakkolwiek byśmy jej nie definiowali. Ciągle coś zmieniam, poprawiam, a i tak są miejsca do korekty. Najważniejsze jednak, że jak każdego z nas, cieszy mnie kontakty z przyrodą i codzienne obcowanie z ogrodem, to moje nieustanne źródło małych radości. Na pewno czujesz podobnie.. w każdym razie witam i zapraszam! :bye:
Markitko, bardzo Ci dziękuję za te budujące słowa :kiss3: Staram się co roku poprawiać rabaty, czerpiąc z licznych inspiracji na Forum i sprawia mi to ogromna frajdę.
Być może moja niewiedza i brak kierunkowego wykształcenia w pewnym sensie pomaga, bo nie czuję żadnych dogmatycznych ograniczeń ;-) To, co mi gra w duszy przelewam na roślinne kompozycje i jeśli efekty cieszą nie tylko nie to znaczy, że kierunek jest właściwy :)
Ciekawa jednak jestem jak podeszłabym do kształtowania zieleni, gdybym miała fachowe umiejętności..jak to jest kochana? Wszak jesteś dyplomowanym projektantem :woohoo:
Czy to pomaga na co dzień? Czy łatwiej Ci zobaczyć czego brakuje, a czego jest za dużo? Czy "zgodność ze sztuką", odpowiednie planowanie i dyscyplinę gatunkową można w oczywisty sposób przełożyć na nasz, amatorski grunt? :think:
Ewo, jestem świeżo po spacerze u Ciebie i wciąż nie mogę wyjść z podziwu nad kunsztem Twoich jesiennych rabat...coś wspaniałego. Mogłabym i chciałabym się od Ciebie uczyć... :lev: W następnym ogrodzie ;)
Dziękuję...i pozdrawiam serdecznie!
Edytko, mi też grają w duszy takie rustykalne wnętrza, oooooo tak! Nie wyobrażam sobie codziennego funkcjonowania w nowoczesnej kuchni...chyba czułabym się w niej nieswojo :unsure: Mam nadzieję, że ostateczny projekt uwzględni Twoje oczekiwania, wszak to jedno z najważniejszych miejsc w domu! :hug:
Iwonko, dziękuję...miło mi, że tak myślisz :kiss3: Swoją drogą, ciekawe jak wyglądałby ogród gdybym bezrefleksyjnie przyjęła propozycje na zmiany? :think:
Powojniki jeszcze pokazują pojedyncze kwiaty, ale to już definitywna końcówka pokazu... :flower1:
Bozi, co za malownicze porównanie! Przemawia do wyobraźni, bardzo mi miło, że tak myślisz. Dzięki :oops:
Gosiu, ja wciąż szukam "złotego środka" na skuteczne kompozycje rabatowe. Np. na angielskiej ciągle mi czegoś brakowało i mam nadzieję, że teraz trafiłam. Mam tam wysoki żywopłot, masywne "zielone plecy", duże różane krzewy i sporo bylin w nogach. Brakowało mi jednak stopniowania, więc poszerzyliśmy tą rabatę i dołożyłam buksowe kulki u podnóża. Ciekawa jestem efektu za rok... :think:

Jeszcze kilka weekendowych fotek

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, piku, chester633, Bozi, Gabriel, sierika, Amarant, edulkot, julieta, zanetatacz

Ogródek Robaczka 27 Paź 2015 20:39 #410665

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Hania ostatnio podobne pytania mi zadała w moim wątku ;) , przeczytaj co jej odpowiedziałam :happy3: , mój ogród nigdy nie będzie wyglądał jak ogród "dyplomowanego projektanta" :devil1:

Ogródek Robaczka 27 Paź 2015 20:54 #410671

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, właśnie od Ciebie wróciłam :rotfl1: Czytałam m.in. to, co pisałaś Hani - jednak jakieś kanony kompozycyjne stosujesz mimo woli... :whistle:
Może wyłożysz nam taki dekalog zasad projektowania cobyśmy byli nieco mądrzejsi :fly:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 27 Paź 2015 21:13 #410676

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu, no proszę Cię ;) , ja Tobie mam coś wykładać ;) , to raczej ja do Ciebie powinnam udać się na korepetycje :oops: . Poza tym w szkole nic o zasadach projektowania nie było :happy3: , sama doczytywałam. Jeden wykład Monika mi przysłała ze swoich studiów, a przy okazji okazało się, że pewne rzeczy stosowałam intuicyjnie i było to zgodne z zasadami - mam tu na myśli "oczywiste oczywistości" :happy3: , czyli na przykład jakie kolory ze sobą zestawiać ;)
Jestem przekonana, że Ty bez szkoły wciąż bijesz nas na dwie głowy co najmniej :oops: , masz naturalny dar komponowania roślin, aż szkoda, że robisz to co robisz zawodowo (nie mam pojęcia co to jest :happy3: ), bo mogłabyś zrobić ogromną karierę w projektowaniu :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 27 Paź 2015 22:04 #410684

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
No, właśnie Kasiek, dlaczego właściwie nie projektujesz ogrodów :think: Bo ja bym chciała wiedzieć :wink4:

Wczoraj popołudniem posadziłam Gertrudę J., Teasing G. i Alden B.. Maks świecił latarką ...
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 00:14 #410707

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu..czujesz, że jeszcze jeden ogród na Ciebie czeka.. serdecznie tego życzę :hug:

My z P ostatnio rozmawialiśmy, że chętnie byśmy się jeszcze raz budowali... z perspektywy czasu to było całkiem zabawne. Jest jedno "ale".. konto bez limitu i rok wolnego w pracy :silly: Mogę projektu zacząć szukać choćby dziś.. :lol: Jako dziecko podobno tłumaczyłam Tacie, że jak dorosnę, to będę budować dom.

Najbardziej żałuję metrażu działki... Czas był jaki był, możliwości też ograniczone- a gorszego okresu na zakup działki nie mogło być.. Chętnie bym zaczęła jeszcze raz, na większym terenie..ale tutaj tak fajnie nam sie mieszka z sąsiadami (z jednym wyjątkiem :crazy: ), że zwyczajnie szkoda byłoby sie przeprowadzać..
Może z następnym życiu :wink4:

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 06:34 #410719

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kasiu ostatnio mało do Ciebie zaglądam :oops: , generalnie mało wszędzie zaglądam :tongue2: , ale postanowiłam poprawę :flower1: . Czy w związku z tym dostanę rozgrzeszenie? :fly:

Wpędzacie mnie w kompleksy tymi milionami posadzonych cebul. Jakże śmiesznie wygląda ta moja marna dwusetka :hammer: . Muszę to nadgonić... może polecę dziś i jeszcze coś dokupię :think: .

Kasiu jakie kolory wstążeczek do wiązania traw obowiązują u Ciebie w tym sezonie? :woohoo: - Bo mi chodzą po głowie takie wściekle żółto żarówiaste :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 09:20 #410737

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Aktualnie modne są frędzle :)

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 13:32 #410766

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
U mnie będą fioletowe/lawendowe..chociaż to czerwone wydają się najbardziej oczywiste ;)

Dorciu- nie wpadaj w kompleksy, ja nawet 200 nie mam :wink4:

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 14:35 #410772

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Robaczek wrote:
Chciałam też nieco poprawić strukturę tej rabaty - brakowało mi kształtnych krzewów, które nie zasłonią judaszowca, ale umiejętnie go wyeksponują.
Czy to się uda...hmm..zobaczymy ;-)

Uda się z pewnością, choć podpowiedzią Ci nie posłużę, bo u mnie jedyny kształtny krzew to jagoda kamczacka ;) , ale pocieszę Cię co do buków które u mnie sadzone w glinie zbierały się dwa lata, ale jak ruszyły to teraz idą jak burza :lol:

Jesień u Ciebie prześliczna zarówno w ogrodzie jak i w doniczkach :hearts:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 19:03 #410819

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu, te Twoje roślinki to jakieś wyrywne . Już masz kwitnące ciemierniki a ja cieszyłam się ,że moje mają ładne listka. :)

Ogródek Robaczka 28 Paź 2015 20:02 #410830

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Zdjęcia pokazujące zmiany w ogrodzie na przestrzeni lat bardzo ciekawe, Twój ogród wygląda na starszy niż jest :)
Swoją drogą, uświadomiłem sobie, że róże nie chcą rosnąć w moim ogrodzie.
Powinny być już tak okazałe jak Twoje, a nie są (do tej pory tłumaczyłem to sobie ich młodym wiekiem, liczyłem że jeszcze się rozszaleją :silly: )
Opinia projektantki na temat Twojego ogrodu bardzo mnie zdziwiła, no cóż, pewnie się nie znam :P .
Uważam, że nie ma ładnych lub brzydkich kompozycji, po prostu ludzie mają różne preferencje.
Mi na przykład podoba się taka różnorodność.To samo jeżeli chodzi o kolory, każdy lubi inne połączenia.
Jeżeli trafimy na dobrego projektanta z pasją, możemy na tym skorzystać, szczególnie kiedy nie jesteśmy pewni co chcemy zmienić.
Ale najlepiej samemu zaprojektować swój ogród, nie patrząc na opinie innych, bo to nam ma się podobać ;) .
Według mnie Twój ogród jest pięknie urządzony i nieustannie go podziwiam, a jego ostatnia, jesienna odsłona cudowna :bravo:
Tyle kwiatów jeszcze kwitnie, chociaż patrząc na ciemierniki powinienem napisać już :eek3: .
Na wiosnę, kiedy zakwitną te wszystkie cebule, to będzie cudny widok :woohoo:.
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2015 20:03 przez Gabriel.

Ogródek Robaczka 29 Paź 2015 17:24 #410941

• Ogrodora
  • Ogrodora's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Uczelnie w ostatnich latach naprodukowały (inaczej tego nie da się nazwać) tylu "projektantów", że wystarczyło by do każdego ogrodu po jednym. Tylko skutek byłby marny.
Jestem po Ogrodnictwie Kształtowanie Terenów Zieleni, ale moją przygodę z projektowaniem zaczęłam w domu mając ponad 10 lat, a moje wysiłki zjadły krowy
:happy:

Pracę w ogrodnictwie po studiach zaczęłam od podstaw, zanim zaczęłam na serio projektować bo, nie znając roślin widzi się cyrki i inne twory :flower:

Wiecie, to jest kwestia tego jakie się ma doświadczenie. "Starzy" projektanci są nudni, a młodzi popełniają błędy.
Wkurza mnie tylko to że zapominają niektórzy dla kogo to robią.

Projektanta da się znaleźć, jest w czym wybierać, i mało tego: będzie więcej :happy:
Wielu moich znajomych cierpi na brak pracy, albo robią coś innego poza branżą (czasami wychodzą na tym lepiej). Wiecie, w większości to osoby które wiedzą, że tulipany sadzi się na 3 wysokości od 20 września do 20 października. Bo tyle nas uczyli. Ale nigdy tego nie robili.

Projektantka u Kasi myślała swoimi "przestrzennymi" kategoriami. Widziała bardziej tu i teraz, a nie co będzie, jak urośnie. Ale poleciała z krytyką po całości :) (brzoza do wycinki ... :club2: )
Wydaje mi się, że mogła czuć to co ja za pierwszym razem jak w Ogródku Robaczka byłam- nie podobało mi się bo jest piękny, i dla mnie nie możliwy jeszcze do zaprojektowania (tyle gatunków, kolorów, i ilości roślin na takiej powierzchni!)
A z resztą każdy musi mieć jakieś swoje estetyczne kryteria. Bo jakby się wszystkim to samo podobało to było by NUDNO :)

Ja nie mogę się doczekać wiosny i cięcia róż, bo chcę żebyś mnie Kasiu nauczyła, bo nie umiem :placze:

Forum miodzio jest. Fajnie podpatrywać ogrodowych szaleńców, co często mają wiedzę większą niż nie jeden wykształciuch

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.768 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum