TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 31 Paź 2015 07:15 #411238

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Robaczek wrote:

Jakie romantyczne ujęcie :hearts: .
Zezowata dynia super, ale porównanie Twojego M jeszcze lepsze :rotfl1: .
W jakie worki pakujecie liście? Nigdy tego nie robiłam :think: . A czy nadają się liście leszczyny? Tych mam najwięcej :P .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 31 Paź 2015 13:37 #411263

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Piękną jesień nam pokazujesz :thanks:

Ogródek Robaczka 31 Paź 2015 21:14 #411391

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Wcale się nie dziwię, że dokupujesz drzewka. Uwielbiam stare ogrody z drzewostanem. Taki ogród ma niesamowity klimat.
Tylko, że wtedy odpowiednio do tego sadzi się rośliny. Marzą mi się drzewa, ale przy takich słonecznych rabatach jakie mam nie mogę posadzić żadnego dużego, bo będzie zacieniało.
A co to jest z żółtymi listkami na przedostatnim zdjęciu?
Tobie brakowało parteru, a mnie piętra średniego. Tylko, że to piętro zajmuje sporą powierzchnię, której nie mam

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 19:43 #411481

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Dzisiaj mieliśmy tak piękny i ciepły dzień, że trudno uwierzyć, że mamy już listopad...jeśli ma być taki jak dzisiaj, niech trwa...

Edytka pytała o kompost liściowy, więc napiszę krótko o moich doświadczeniach.
W ubiegłym roku zebrałam liście brzozowe, bukowe, glicynii i judaszowca (innych liściastych w zasadzie nie mam, albo liście opadają wgłąb rabat, więc je tam zostawiam jako ściółkę) do dużego worka. Zapełniłam worek do połowy, obficie polałam wodą i następnie wsypałam kolejną warstwę. Liście zbierałam odkurzaczem, więc były już rozdrobnione, a to przyspiesza proces kompostowania. Po zapełnieniu całego worka znowu solidnie oblałam zawartość wodą, a następnie zawiązałam worek. Potem ponakłuwałam go solidnie widłami z każdej strony, żeby zapewnić dostęp tlenu i odłożyłam w ciemny kąt ogrodu. Zapomniałam o nim na rok.
Po roku kompost jest gotowy :drink1: To idealne, przepuszczalne podłoże do roślin cebulowych oraz leśnych (lekko kwaśny odczyn), może również służyć jako ściółka.
Jak widzicie, cały mechanizm jest prosty jak obsługa cepa, a w rezultacie otrzymujemy prawdziwe złoto :hearts:
Mój wygląda tak:

Zachęcona sukcesem i łatwością wykonania w tym roku zapełniłam już 3 spore worki i liczę na więcej! Zbieram pieczołowicie każdy listek (czasem dosłownie, bo musze je wybierać z różanych :tongue2: ) i odkładam na kolejny woreczek. Takiego dobra nigdy za wiele :teach:
Do kompostu liściowego nadają się wszystkie liście drzew i krzewów liściastych z wyjątkiem tych, które zawierają dużo garbników - dębu, kasztanowca, olchy - one będą kompostować się znacznie dłużej ( ok. 3 lat) i mogą być szkodliwe dla niektórych roślin.

Poza nastawieniem kompostu liściowego w weekend udało nam się też przerzucić kompost, poplewiłam (chwasty nie odczuły spowolnionej wegetacji :evil: ), posprzątałam trochę różanych liści i ukręciłam jesienne wianki :dance:

Bazę wianka uplotłam z pędów winobluszczu, a potem dodałam to, co zebrałam w ogrodzie..

Jeden wykonałam z owoców róży (głównie ramblery: Bobbie James, Lykkefund, Rambling Rector)

....a drugi z innych darów ogrodu: bluszcz, kwiaty hortensji pnącej, pęcherznicy, barwinek, trzmielina, owoce irgi i ognika:

Dzisiaj w ogrodzie było bardzo przyjemnie, więc głównie odpoczywałam i rozmyślałam...

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2015 19:46 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, piku, chester633, Bozi, Edyta, Amarant, Kondzio, Krzysia

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 19:53 #411485

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, witaj :kiss3:
Piękna ziemia liściowa! U mnie czekają już gotowe spore worki w ilości sztuk sześciu, a kolejne będą się robić jak ozdrowieję.
Na trawniku liści mnóstwo, ale na brzozach jeszcze więcej - mam co zbierać.
Myślę, że już na wiosnę lub najdalej jesienią będą gotowe... zwykle pół roku odpoczywania wystarcza? Wydaje mi się, że powinno, ale będę sprawdzać.
Uwielbiam zapach przekompostowanych liści :)

Wianki jak zwykle ukręciłaś urocze. Miałam z podobnych materiałów zrobioną wiązankę na grób.
Pogoda dopisuje, więc powinna długo wytrzymać.

W ogrodzie masz bardzo nostalgicznie... piękne słońce oświetla Twój bombonierkowy świat i ciągle jest co oglądać.
U mnie już marniej, ale też się cieszę tym, co jest.

Dobrego nowego tygodnia! A przede wszystkim niezapomnianych wrażeń jutro.

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 19:55 #411487

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Kondziu, Januszu - dziękuję! Jesień w moich ogrodzie nie należy do najciekawszych, bo niewiele mam przebarwiających się drzew i krzewów, nad czym ubolewam, ale staram się wykrzesać resztki optymizmu z tego, co się udało :oops:
Gosiu, drzew mam niedosyt...ale realnie oceniam sytuację i wiem, że już niewiele więcej się zmieści..chyba, że coś wypadnie :dry:
Szukam kolejnej, większej działki, gdzie mogłabym rozwinąć skrzydła :lev:
Drzewo, o które pytasz to wisienka płacząca - Shidare Yoshino, wiosną kwitnie na biało.
Aguś, witaj! bardzo mi przykro, że nie uda się jutro wspólnie przeżywać muzycznych wrażeń..życzę szybkiego powrotu do zdrowia :hug:
Dziękuję za ciepłe słowa pod adresem mojej "bombonierki" ;) Mam wrażenie, że ciągle Was zamęczam tymi samymi obrazkami, ale mały ogród wyraźnie ogranicza pole do popisu..U Ciebie to inna historia :hearts:
Wianki sprawiły mi mnóstwo frajdy, myślę, że skuszę się na następne! Będę dekorować pergole w ogrodzie, na zewnątrz wytrzymają znacznie dłużej, a może i ptaki skorzystają ;-)
Kompost liściowy powinien leżakować przez rok, nie sądzę żeby był gotowy do wiosny. Na dużych pryzmach w ogrodach botanicznych kompostuje się szybciej, ale w warunkach ogrodowych, w workach, nieco dłużej. Masz tyle brzozowego złota, że grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw! W ubiegłym roku nie robiliście kompostu? Byłoby jak znalazł na nowe, wiosenne rabaty :woohoo:
Trzymaj się kochana, ściskam mocno :kiss3:

No to jeszcze kilka migawek z tego weekendu..

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2015 20:01 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Isia, chester633, Amarant, Kondzio, Krzysia

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 20:01 #411491

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nudy na pewno u Ciebie nie ma..... :)

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 20:11 #411496

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
U mnie liści niewiele i głównie leżą na rabatach- chcę je tam zostawić, niech sie przerabiają ;) ale już miesiąc temu wspominałam Mamie, że koniecznie musi u siebie liście gromadzić w workach! Może i ja skorzystam :whistle:

Wianuszki piękne..chyba się wreszcie kiedyś i ja skuszę na taką plecionkę, tym bardziej, że dostęp do pędów winobluszczu mam a i koralików trochę się znajdzie.

Lubię Twoje dzieła- są zawsze takie okazałe :hearts:

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 20:20 #411499

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Kasiu, zdolniacha z Ciebie. Wianki śliczne :bravo:
Kompost liściowy też robię, kiedyś w workach, a od kilku lat w zwiniętej w walec siatce z PCV. Polecam.

Udanego tygodnia :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 20:25 #411503

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Nigdy nie robiłam kompostu z liści w workach, tylko wsypywałam do ogólnego kompostu. Czy oddzielenie liści i zrobienie z nich kompostu daje lepszy efekt? Chodzi o kompost ( ale się zaplątałam :jeez: )
Wianki super. Bardzo spodobał mi się wianek z gałązek tui i owoców róży. :)

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 20:43 #411507

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Kasiu, dziękuję za instrukcję odnośnie kompostu :kiss3: .
Piękne wianuszki (mi szczególnie podoba się ten drugi0 i wspaniałe widoki w ogrodzie. u nas dzisiaj też było w miarę słonecznie, ale powiewał chłodny wiaterek :P .

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:06 #411520

• Roma
  • Roma's Avatar
Z przyjemnością zaglądam do Twojego ogrodu Kasiu,jest taki spokojny,stonowany :bravo:
Zastanawiam się dlaczego ja jeszcze nigdy nie zrobiłam kompostu z liści,których Ci u mnie dostatek.Najwięcej mam brzozowych.W nadchodzącym tygodniu zabieram się za kompostowanie liści.Mam zamiar zgrabić je w jedno miejsce w lesie i tak pozostawić do wiosny a coby wiatr ich nie rozwiał,nakryję gałęziami,jak myślisz czy tak będzie dobrze?

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:13 #411526

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, w porównaniu z Twoim ogrodem pełnym bezkresnych rabat, realnie rzecz ujmując, u mnie wieje nudą...ale dziękuję za ciepłe słowo :oops:
Monia, koniecznie spróbuj, to naprawdę nic trudnego! Wykonanie wianków zajęło mi może godzinkę. Zerwij bluszcz i wyplataj, a potem uzupełnisz czym się da i powiesisz na drzwiach :dance:
Kompost z liści to prawdziwy skarb, ale na rabatach też tworzy cenną ściółkę..może faktycznie skorzystaj z nadmiaru liści u mamy :)
Kasiu, widziałam takie kompostowniki na liście, świetna sprawa. U mnie niestety nie ma gdzie go ustawić. Serio :( Wieć upycham worki gdzie się da i walczę z ograniczeniami mojej przestrzeni, bo wiem, że warto znaleźć kąt dla tego dobra.
Ino, kompost liściowy ma zupełnie inne właściwości niż klasyczny - nie zawiera azotu i innych składników organicznych, jest znacznie lżejszy i bardziej przepuszczalny, dlatego stanowi idealne podłoże dla roślin leśnych i cebulek. Doskonale poprawia strukturę gleby. warto więc wydzielać część liści na kompost stricte liściowy, a nadwyżki wrzucać na ogólny kompost.
Edytko, bardzo proszę i dziękuję za wywołanie tematu może skorzystasz nie tylko Ty :kiss3:
Wianki bardzo łatwe w wykonaniu, polecam spróbować!

Jesienne krokusy dla miłych gości

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2015 21:14 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, chester633, Amarant, Monika-Sz, Kondzio, Krzysia

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:17 #411528

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Romo, witaj :kiss3:
Dla kompostowania liści warto wyznaczyć miejsce np. siatką drucianą albo z PCV, jak Katja (pisała o tym powyżej). Drewniane paliki na planie kwadratu, siatka wkoło i gotowe. Każdą warstwę mocno podlać wodą, ugnieść i ponownie zasypać, a od góry przykryć grubą folią, żeby temperatura pryzmy była optymalna. Będziesz miała materiał idealny do poprawy struktury piaszczystej gleby w ogródku. Pod nową różankę jak znalazł :woohoo:
Unikaj tylko dębowych liści, bo zawierają garbniki. Brzozowe będą idealne :)
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2015 21:18 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Krzysia

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:29 #411533

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ciekawa metoda robienia kompostu. Warta powielenia :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:44 #411535

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, ja też robiłam kompost liściowy w workach, tylko nie podlałam wodą i po roku dalej mam suche liście w workach... Ech...
Ale teraz już wiem, dzięki :)
Podziwiam, że przy takiej ilości pracy w ogrodzie znajdujesz jeszcze czas na zajęcia artystyczne :)
Bardzo ładne efekty!

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:45 #411536

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Wianuszki mi się szalenie spodobały, a szczególnie ten pierwszy. U ciebie jak zawsze: pięknie i kolorowo. Nie można się nagapić na soczystość tych barw w kwitnącym jesiennie ogrodzie. :hearts: Ale zaciekawiła mnie ta roślinka ze zdjęcia poniżej; co to jest?

Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogródek Robaczka 01 Lis 2015 21:46 #411537

• julieta
  • julieta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Robaczek wrote:
Julieto kochana, czy Ty naprawdę myślisz, że mogłabym z pełną odpowiedzialnością zaprojektować komuś ogród?? Mam za dużo pomysłów, nikt o zdrowych zmysłach by tego nie wytrzymał :laugh1:
Super, że udało się posadzić róże! W weekend pewnie sadzenie cebulek? :kiss3:
Tak. Jestem głeboko przekonana, że mogłabyś. JA ... bym wytrzymała :wink4:

Pięknej pogody ciąg dalszy, więc działam ogrodowo. Chciałam Ci tylko powiedzieć, że Constance Spry zostaje na swoim miejscu :cool3: Przekonałaś mię. Bylinki posadzone, cebulowe też. Maks mi dzielnie pomaga.
Jeszcze parę zielonych roszad i zakończę temat zmiany koncepcji. Do kolejnego razu, rzecz jasna ... :laugh1:

Czekam niecierpliwie na działkowe wieści :search: A stroiki przecudnej urody :lev:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.758 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum