Pamelko, serdeczność bije z każdego Twojego wpisu, poza tym wiem, jaka ciepła z Ciebie osoba
Z wdzięcznością przyjmuję wszystkie Wasze cenne komentarze.
W porównaniu do Ciebie marny ze mnie kolekcjoner, ale sosenki bardzo fajne! Dzięki za info, na pewno do przemyślenia, choć zasadniczo będę stawiać na kosówki, sosny czarne, żółte i himalajskie. Podobają mi się też bosniacka 'Satelite' i jeszcze jakaś kolumnowa, nazwy nie pomnę..rumelijska?
Obok naszej działki jest duża szkółka
Napieralczyk i mają spory wybór ładnych iglaków. Może nawet wynegocjuję rabat po sąsiedzku.. ?
Dom przewidujemy z poddaszem użytkowym i okien w dachu jest sporo, między innymi ze względów, o których piszesz
Tutaj można zobaczyć
projekt. Co myślisz?
Jeszcze raz dziękuję za przemiły wpis, pozdrawiam serdecznie!
Krzysiu, wielkie dzięki! Preria to mój master plan
Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce...
W każdym razie traw będę potrzebować duuuuuuużo
Ewa, o wrzoścach słyszałam dużo pozytywów..widziałam też gdzieś fajne zestawienia z pędami dereni i brzóz, świetny kontrast
W kwestii ziemii, robię co mogę, żeby poprawić. W grudniu przywieźliśmy kilkanaście ciężarówek kompostu popieczarkowego i tyle samo przekompostowanego obornika, a całośc zaorana czeka na wiosnę. W marcu planuję kolejne dostawy kompostu popieczarkowego, a potem wysiewam łubin i niech się dzieje magia
Elu, dzięki za odpowiedź. Będę szukać właśnie wśród starych odmian, te smakują mi najbardziej. Cenne info odnośnie brzoskwiń, dzięki!
Markitko, lejesz miód na moje serce
Skoro u Ciebie rośnie ( I TO JAK
) to może u mnie też dadzą radę. Na 1/3 mamy klasę IVb, reszta to V klasa. Wody gruntowe nisko, sprawdzaliśmy. Około 180cm do pierwszej warstwy, wyżej piasek i trochę gliny. Ziemie określane jako brunatne wyługowane (co nie brzmi zbyt optymistycznie hahahaha), warstwa próchnicy ok. 10 cm. Ale nad tą warstwą właśnie pracuję
Nawet dżdżowniczki kalifornijskie dostałam gratis do transportu obornika, więc liczę na poprawę przez najbliższe 2 lata.
Przypomnij mi, jak zaczynałaś, to siałaś trawnik na całości, czy od razu wytyczałaś rabaty i pokrywałaś je kartonami/matą na chwasty? Muszę sięgnąć do Twoich początkowych wątków. Baaaardzo dziękuję za cenne uwagi odnośnie owocowych, zapisałam ku pamięci, choć będę jeszcze wałkować temat pewnie dziesiątki razy i zamęczę Cię pytaniami przed zakupem
Majutku, wszystkie rady cenne, kochani jesteście
Sosny są w projkecie, min. Limba. Nutkaj mi się nie podoba, ale może i to się zmieni
Złota zasada "właściwa roślina na odpowiednie miejsce" przyświecała mi też w projekcie - program wygenerował listę uwzględnionych roślin, więc to duża pomoc, ale na pewno będą zmiany w miarę dojrzewania projektu. Podejrzewam, że zanim zacznę realizację, jeszcze go wiele razy pozmieniam