Dzień dobry!
Weekend mi przemknął niepostrzeżenie, nie wyrabiam na zakrętach

W ogrodzie dzieje się wszystko w takim tempie, że nie nadążam robić zdjęcia

Róże już kwitną na całego, niestety plaga niszczylistki dziesiątkuje kwiaty

Macie jakiś skuteczny sposób na to paskudztwo? Ja na razie tylko zbieram i zwalczam metodą podeszwową, innej nie znam

Nie stosuję chemii w tym roku i trwam w mocnym postanowieniu, że będzie ekologicznie i basta! Będę zbierać płatki na konfitury, poza tym wszystkie inne stworzenia muszą żyć, żeby ogród miał równowagę
Szybciutko odpowiedzi i następne ogrody! W sumie było 17 dużych ogrodów, ale pokażę jeszcze kilka w mojej ocenie najlepszych.
Bozi, w ogrodzie japońskim w oknach są ściany wodne - cudnie to było zaaranżowane, po świat zza takiej szyby wygląda iście bajkowo! Jak do całej aranżacji dodamy kępki mchów i misterne nasadzenia, to robi się magicznie.
Cieszę się, że ogrody przypadły Ci do gustu, czekam na kolejne komentarze i pozdrawiam serdecznie
Sieriko, orlaya w wielu ogrodach robiła furorę, bardzo się cieszę, że będę miała od Ciebie sadzonki

Dotychczasowe ogrody to mocno energetyzujący koktajl, ale będą też inne, to nie koniec
Madżen, projekt Gavina to ogród w krzywym zwierciadle - nie można czytać go dosłownie, bo to mija się z zamysłem twórcy

W żadnym wypadku nie oznacza to zmiany stylu Twojego idola, skądże znowu. Musiałabyś widzieć jego szeroki uśmiech gdy wynurzył się z wieży w czasie pokazu, on się z tego śmieje i Ty też powinnaś

Poza tym nie zapominaj, że to był ogród na zamówienie, Harrods miał określone oczekiwania, a projekt miał opowiedzieć konkretną historię. Moim zdaniem brief został zrealizowany po mistrzowsku, co nie znaczy, że taki ogród odtworzyłabym u siebie
Dalu, zgadzam się z całkowicie, rabaty bylinowe komponują bajecznie. Przede wszystkim takie bylinowe inspiracje wywożę co roku z Chelsea. Zestawienia roślin, grę kolorów, faktur...co roku czymś mnie zaskakują i dobrze!
Moni, jak show to show

Ma swoje prawa, ale co dla mnie najważniejsze - wiele z tych nasadzeń, kompozycji można z powodzeniem przenieść do naszych realiów ogrodowych. W kolejnych ogrodach widać, że bez monumentalnych budowli też można stworzyć arcydzieło

To ogrodowa moda, haute couture ogrodowego designu, ale
są też bardzo przyziemne, dostępne dla przeciętnego śmiertelnika aranżacje! Z drugiej strony, to jednak różnorodność tej wystawy jest jej wielkim atutem, bo obok wymanikiurowanych propozycji są polne nasadzenia przeniesione z Jordanii czy Prowansji
Monia, uchwyciłaś sedno tych pokazów - mało kto zdaje sobie sprawę, że 5 tygodni wcześniej to były tylko ogromne połacie trawy, a teraz obsadzone są potężnymi drzewami, udekorowane setkami ton kamienia i milionami roślin, wyprodukowanymi wyłącznie na ten cel. Co więcej, wszystko wygląda, jakby było tu od zawsze, a tylko przez kilka dni pozwolono innym wejść do tego magicznego świata ogrodów i podziwiać.....