TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 12:29 #250930

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Kasiu - dzięki za namiary, ale wiesz, szukać w takiej wielkiej bazie, to nie to samo, co wejść na Twój wątek i znaleźć gotowca! :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 13:05 #250942

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No właśnie, ja też w tej sprawie :happy3: . Czy masz może inne ujęcie Doll's Minuet, bo coś mi znajomo wyglądają ;) . Mam podobne i bez nazwy, a lubię wiedzieć co mam :P

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 13:59 #250972

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Magorzatko, cieszę się, że mogłam pomóc :silly:
Markitko, znalazłam ubiegłoroczne zdjęcia - w fazie pączka mają wyraźną zieloną smużkę na płatkach,kolor wiśniowo-amarantowy i kształt kielicha, który z czasem się rozchyla i intesywniej wybarwia.

Doll's Minuet

Januszu, dziękuję za info, już biegnę poczytać :paper: ps. może wrzuć linka w stopkę? ;)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 14:00 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Firletka, VERA

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 14:01 #250976

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Kasiu ten Twój raj :hearts:
Tulipany a raczej całe ich pola zapierają dech w piersi :thanks: Glicynia się postarała ...moja idzie pod nóż jak wrócę do domu ...wyląduje za domem niech jej moje oczy nie widzą :wink4:
Judaszowiec mi zmarniał zeszłej zimy ..szkoda ,bo jest cudowny :hearts:
Pozdrawiam majowo :kiss3:

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 14:07 #250978

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Kasiek.......no pogoda się nam troszkę zbiesiła....brrrrrr zimno dziś jak nie wiem co....i ten wiatr brrrr :dry:
no relacja z kiermaszu taka częściowa jest u mnie w wątku, pewnie dziś też coś dopiszę bo byłam dziś znowu i pewnie jutro jeśli nigdzie nie dostanę porządnych borówek, znowu pojadę ale chodzić po kiermaszu to uwielbiam :P

rany te tulipany.....no normalnie bajka! :hearts:

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 14:10 #250979

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kasiu, bardzo dziękuję za zdjęcia :hug: , choć wątpliwości nie rozwiałam ;) . Zgadza się kształt kwiatu i zielona smuga na początku, ale potem wydaje mi się, że moje jednak bardziej czerwone :think: , a raczej malinowe - taka czerwień z dodatkiem różu, a u Ciebie zdecydowanie róż przechodzący w amarant...

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 15:24 #251020

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasia,
black parrot cudny :woohoo: wogóle parrot'y są jak dla mnie super. Ja posadziłam weber's, apricot i white parrot w grupie i wyglądają przynajmniej jak dla mnie fajnie ale te ciemne są niesamowite.
Fajnie, że prezentujesz tulipany wraz z nazwami bo można sobie co nieco zanotować ...jak np. te, które ostatnio pokazywałaś :whistle:

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 15:32 #251023

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Po burzy u nas znowu świeci słonko. Ptaki śpiewają. Bajka :D
Tulipany masz obłędne, a szczególnie ten pomyłkowy wpadł mi w oko. Niekiedy takie pomyłki bywają ładniejsze niż te zakładane. U mnie trafił mi się taki, że zidentyfikować go nie umiem :woohoo:
PS. Widziałaś co dzieje się w Twoim wątku na FO :huh:

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 15:47 #251034

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ale czadowe Pany Tulipany :flower2: co jeden to piekniejszy - oci...piejstwa mozna bylo by dostac jakby tak czlek mial sie zdecydowac na tylko jakas parke panow :happy:
Zimno, zimno, zimno - czuje sie jak stary dziadek :teach: siedze pod kocykiem z kubkiem zlocistego napoju z cytryna - goracego oczywiscie i calkowicie bezalkoholicznego.

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 16:49 #251055

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Kasiek...ale szał tulipanowy trwa u Ciebie :thanks: Osz matulu...cudnie :hearts: A ta marketowa pomyłka....no nie powiem fiu fiu ładna :whistle:
A ja już ciachnęłam tulipanowe główki....kilkanaście jeszcze jest...ale większość....przeminęła,choć w tym sezonie i tak długo kwitły
Kochana z chęcią bym wpadła do Ciebie na kawkę :kiss3: może kiedyś , kto wie ,tymczasem dzięki w za te dwie donice bratków ,są cudne :hearts:
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2014 16:51 przez Keetee.

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 18:29 #251117

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Witaj Kasieńko :kiss3:

Nie mogłam uwierzyć w jak nikczemny sposób potraktowano Agnieszkę i jestem jak najbardziej po waszej stronie ,gdyż zarzuty były poniżej pasa.Ja w zeszłym roku dostałam upomnienie jak zamieściłam życzenia na Boże Narodzenie ,ale zignorowałam je i nie komentowałam być może zostało mi to przekazane w łagodniejszy sposób .
Nie mogłam jednak nie zalogować się na oazie i zapewne wkrótce otworzę swój wątek tutaj ,bo nie wyobrażam sobie braku widoków Waszych ogrodów jak i kontaktu z Wami :hearts:
Napisałam w Twoim wątku ,gdzie Ciebie można znaleźć ,ale jak się domyślasz szybko mój wpis zniknął :( mam nadzieję ,że chociaż ktoś zdążył przeczytać :)
Kasiu Twoja glicenia zachwyca swym pięknem,tulipany masz niesamowite,ja w tym roku niestety nie mam się czym pochwalić w temacie tlipan :) ,ale skończyłam modernizację przodu ogrodu i wyszło całkiem ładnie ,mam nadzieję ,że niebawem się spotkamy w realu ,tym czasem do napisania :hug:

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 21:57 #251307

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, jak miło Cię tu widzieć znów :) To się nazywa "nie ma tego złego..." ;) Może z czasem inaczej spojrzysz na całą sytuację, rana świeża, nie chcę jątrzyć, ale czas uleczy... Ja to wszystko rozumiem, zostawmy to...
Ogrodniczo już...
Oniemiałam na widok Twoich kęp tulipanów, bo ja to tak wiesz... Jest sześć w opakowaniu, to się kupuje te sześć i następne sześć innych :rotfl1: To można tak wziąć kilka razy po sześć tych samych? ;) :rotfl1: Słowo daję, nie wiedziałam... :lol:
A teraz serio, zauważyłam, że sadzisz je między różami ( czyli w kwestii róż nic się nie zmieniło? ;) ), to jak jesienią będziesz kopczykować róże? Co się wtedy z tulipanami stanie? One są w doniczkach, będziesz uważała? :)
Drugie pytanie o wisterię, prowadzisz ją w drzewko, dobrze widzę? Jak utrzymujesz taki kształt?
Co jest jej podporą, bo nie widać...
Ja się trochę boję wisterii, ale taka forma drzewka mi się bardzo podoba, sama tak wyprowadziłaś czy już taką kupiłaś?

Ogródek Robaczka 02 Maj 2014 22:01 #251313

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no wisteria prowadzona na drzewko robi wrażenie.....i jak kwitnie :hearts:
oj dziś było ciężko jak zobaczyłam na kiermaszu taką wisterię, też prowadzoną na drzewko.....no zakochałam się, ale niestety ona się już u mnie nie zmieści no i nie mam aż tak mocnych pergol by ją potem utrzymać :oops:

Ogródek Robaczka 03 Maj 2014 20:46 #252149

• Elwi
  • Elwi's Avatar
  • Fresh Boarder
Kasiu, no nareszcie Cię znalazłam :hug: , ufff... Brakowało mi Twojego ogrodu, bardzo. Teraz pora nadrobić zaległości, pewno trochę to potrwa.
Widziałam tylko przelotnie, że rozmowa toczy się m.in. o black parrot. Ciekawa jestem co o nich sądzisz, tak szczerze?
Pozdrawiam, Elwi
Pozdrawiam serdecznie, Elwi

Ogródek Robaczka 03 Maj 2014 21:32 #252209

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Kasiu bardzo się cieszę, że mimo nawału obowiązków i wizyty gości znalazłaś czas, żeby pokazać fotki swoich kolejnych tulipanów. To jest taki piękny widok, że chcę oglądać go jak najczęściej, póki tulipanki jeszcze kwitną.... Bajeczne odmiany i takie ogromne ilości.... widok niezapomniany :hearts:

Ogródek Robaczka 04 Maj 2014 15:17 #252619

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Weekend majowy trwa w najlepsze i choć jest chłodnawo, można swobodnie wypocząć, zwłaszcza w ogrodzie B)
Dzisiaj w nocy temperatura oscylowała wokół zera, ale nie widać strat więc chyba ominęły nas pierwsze (oby ostatnie!) majowe przymrozki.
Glicynia kwitnie w najlepsze - czaruje wyglądem, uwodzi zapachem i..pozuje do licznych sesji foto ;)
A jak Wy spędzacie majówkę? :bye:

Danusiu, pamiętam, że chciałaś przenieść glicynię już w zeszłym roku..może to faktycznie jest wyjście, bo podcięcie korzeni jej służy. Czytam, że spędzasz majówkę na wyjeździe, zatem udanego wypoczynku!
Marta, relację widziałam, wygląda na to, że miałyście udane łowy :)
Markitko, kolor może wyglądać inaczej na fotkach, to także zależy od stanowiska i nasłonecznienia…ale malinowy odcień się zgadza, więc pewnie masz tą odmianę :drink1:
Moni, ja też lubię te papuzie odmiany, mam u siebie Fantasy Parrot i Black Parrot, ale chętnie dokupię następne ;)
Chociaż bardziej niż Black Parrot zauroczyła mnie odmiana Curly Sue :kiss:

Sweety, ta pomyłka bardzo ciekawa, ale kolorystycznie mi średnio pasuje w tym miejscu. Nie będę ich jednak przenosić, niech sobie rosną :silly:
Jule, mnie też rozłożyła jakaś paskudna infekcja wirusowa i cały tydzień się męczę… :sleepy: Wracaj do zdrowia kochana i pokaż nam co tam w Mini słychać :hug:
Keetee, u mnie sporo tulipków już przekwitło, ale następne zaczynają, więc jeszcze co najmniej przez 2 tygodnie powinnam mieć jakieś kwitnące tulipany w ogrodzie :hearts:
Oluniu, witaj! Ciekawa jestem jak wyszła Twoja rewolucja w przedogórku! Koniecznie muszę to zobaczyć, a mam nadzieję, że na żywo też się uda :hug:
artam wrote:
(…) Jest sześć w opakowaniu, to się kupuje te sześć i następne sześć innych :rotfl1: To można tak wziąć kilka razy po sześć tych samych? ;) :rotfl1: Słowo daję, nie wiedziałam... :lol: (…)
hahahaha
Marta, ja miałam w tym roku ułatwione zadanie, bo licytowałam po 50 sztuk na aukcjach :lol: Gdybym miała w sklepie wybierać, to pewnie też nie wpadłabym na to, żeby brać wielokrotność sześciu :laugh1: A tak serio, to jak każdy, kupowałam mniejsze ilości i sadziłam w małych grupach.
Agrass White kupowałam jeszcze po 6 ;)

Glicynię kupiliśmy 3 lata temu i była już wyprowadzona z pniem zaplecionym w warkocz. Są tam chyba 2 różne odmiany z kwiatami pełnymi, ale krótszymi i druga z bardzo długimi kwiatostanami (ok. 40 cm). Konstrukcja ma kształt parasola, ale wykonany był z cienkich prętów i podczas jednej z silnych burz glicynię zgięło do ziemi. Myślałam, że jest złamana! Pień jednak okazał się dość elastyczny i wytrzymał. Musieliśmy podeprzeć ją drewnianymi palami, a w tym roku została przez nas wzmocniona specjalnym stelażem, który wykonał kowal i zamontował na roślinie. Pokażę potem fotki całości, ok? Tylko muszę zładować :oops:

Marta, na wisterię trzeba sporo miejsca, bo jest bardzo ekspansywna, a na Twojej działeczce już miejsca jak na lekarstwo ;-)
Elwi, witaj! Miło mi, że mnie znalazłaś w nowej odsłonie w sieci :hug: Mam nadzieję, że będziesz zaglądać i towarzyszyć mi w sezonie, który zapowiada się zjawiskowo :dance: Jeśli chodzi o Black Parrot to mam mieszane uczucia - tulipany są bardzo ciekawe, ale żeby pokazać się z najlepszej strony muszą być w pełni rozwinięte. U mnie niektóre wyglądają na zdeformowane, poza tym nie wszystkie się rozwinęły - z 50 posadzonych zakwitło tylko kilkanaście. Najładniej wyglądają na zdjęciach B)
Agness, witaj kochana! Rodzice już wyjechali, więc dzisiaj odpoczywamy sami. Tulipany teraz będą kwitły nieco dłużej, bo wyraźnie się ochłodziło, więc jest szansa, że jeszcze jakiś czas będziemy mogli się nimi cieszyć :hearts:
Udanej końcówki weekendu :bye:

Zanim zładuję wczorajsze fotki... :whistle:

Maidwell Hall

Blue Diamond

Mondial

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 15:18 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, Firletka

Ogródek Robaczka 04 Maj 2014 15:27 #252628

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Kasiu padłam :eek3: cudowne widoki i zdjęcia!
Uwielbia tulipany, szczególnie posadzone takimi kępami! Ślicznie to wygląda :)

O glicynii pisać nie będę bo zazdraszczam, pozytywnie oczywiście:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 04 Maj 2014 15:32 #252631

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Curly Sue śliczne, urzekające te igiełki, i ten kolor :hearts:
Postanowiłam jesienią skupić się na 3-4 odmianach w większej ilości, ale co mi z tego postanowienia wyjdzie :rotfl1: zobaczymy.
U nas na razie noce sporo na plusie, ale najzimniej ma być jutro. Mam nadzieję, że tak jak u Ciebie, nie sprawdzą się prognozy.
Miłego popołudnia :hug:
Ach i te biała poducha :hearts: To floks? koniecznie musze sie rozejrzeć. Mam tylko różowego (średnio mi się podoba) i małe kępki lila. A ten biały zachwycający!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 15:34 przez dodad.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.852 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum