TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 15:43 #260985

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Kasiek, poszłam dziś oglądać dokładnie róże. No cóż, rzekomego nie widziałam (na szczęście), ale cała piękna Piruette, w zeszłym sezonie zdrowa jak rydz teraz jak obsypana mąką. Mączniak prawdziwy w całej okazałości :placze:
Rzekomego miałam raz, na Ledreborgu. Reanimowałam go dwa lata, dopiero teraz wygląda w miarę dobrze :( Współczuję tej zarazy :kiss:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 17:17 #261016

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zaniepokojona Twoją relacją, opryskałam swoje róże na zaczynającą się panoszyć czarną plamistość... i znalazłam mączniaka rzekomego na dwóch pnących...
Oberwałam porażone liście... na szczęście niewiele ich było... planuję oprysk Mildexem, jak tylko pogoda się ustabilizuje :think:
Pozdrawiam - Gosia

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 21:46 #261190

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Okropnie się sezon zaczyna :( Bardzo Ci współczuję, a zaczynam się martwić także o swoje róże. Może to wcale nie są uszkodzenia po mrozie :unsure: Mam jednak nadzieję, że uda Ci się zrobić oprysk i zahamować chorobę.

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 22:34 #261258

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Kasiu, tak mi przykro. :sad2: Wiem ile dla Ciebie znaczy ogród i róże. Nie wiem jak Cię pocieszyć..... nie potrafię choć bardzo bym chciała. Smutno mi okrutnie. Bo to przecież Twoja radosna natura, optymizm, wielkie serce i szczodrość pchają moją Piaskownicę w różaną przyszłość, a teraz Ciebie dotknęła taka niesprawiedliwość losu. Nie podoba mi się to! Żeby tak bezceremonialnie wepchnąć okruch w Twoje "oczko w głowie". :( A fe..... Matko Naturo tak się nie robi. :teach:

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 23:23 #261326

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Ewuś, masz całkowitą rację.....i dlatego Matka Natura a masz.... :club2:
zabierać zaraz te zarazy i inne choróbska z Kasi ogródka....a jeszcze raz :club2:
może to trochę dziecinne ale mam nadzieję, że choć troszkę humorek się poprawił, Kasiu :kiss3: :hug:

Ogródek Robaczka 18 Maj 2014 23:42 #261343

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Kasiu, takie piękne widoczki pokazałaś na poprzednich stronach, a teraz czytam o Twojej rozpaczy :( Współczuję Tobie i różyczkom. Aż się nie chce wierzyć, że tak szybko się ten mączniak rozprzestrzenia. Nie smutkaj :kiss3: Dzisiaj się już trochę przejaśniło, jest szansa, że wszystko obeschnie i nie będzie dalej padać. Od wtorku ma być ładnie, zrobisz oprysk i wykopiesz grzyba z ogrodu. Róże odbiją, przecież nie może być inaczej!
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2014 23:43 przez bozunia.

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 07:18 #261403

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Ja nie mogłam o tym przestać myśleć. I co prawda u mnie nic niepokojącego nie zauważyłam (może dlatego, że do przedwczoraj cały czas padało?), ale zrobiłam oprysk i to nie tylko różom, ale także wiciokrzewowi, powojnikom, wierzbom i irysom. Słowem wszystkiemu, co ma skłonność do łapania tego paskudztwa :sick:

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 08:05 #261416

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Kasiu,
pewnie jesteś w kiepskim nastroju po takiej akcji obrywania liści :hug:
ale mam nadzieję, że udało Ci się zrobić opryski (w niedzielne popołudnie była już ładna pogoda)
i będą tego pozytywne efekty - czego Ci szczerze życzę!!

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 12:18 #261486

• Mandragora
  • Mandragora's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 28
Kasiu, aż nie wierzę w to, co czytam :( U mnie na szczęście rzekomy tylko na jednej i na razie na innych spokój. Opryskana była tylko raz i to środkiem na plamistość, bo pierwotnie tak chorobę zidentyfikowałam... Potem ciągle Biosept. Muszę kupić Mildex, bo choć choroba przystopowała, to licho nie śpi. Zwłaszcza po powodzi, którą przeżyłam pod koniec tygodnia. W zasadzie to "tylko podtopienie", ale woda z gór przetaczała się przez część ogrodu. Reszta ogrodu dostała wodą z niebios, która przez kilka dni lała się w nieziemskich ilościach. A teraz nadciągają upały... :dazed:
Trzymam mocno kciuki za wygraną z tym świństwem. Będzie dobrze! :hug:

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 15:30 #261553

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu, bardzo Ci współczuję. Wrażenie robią te dwa wory oberwanych liści. :( Faktycznie , Matka Natura uderzyła gdzie nie powinna. Jak można niszczyć taki piękny ogród z taką dbałością pielęgnowany. :think: Trzymam kciuki żebyś zwyciężyła w walce z tym świństwem i żebyśmy mogli oglądać Twoje pięknie kwitnące róże.

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 16:02 #261563

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Aż przykro czytać... nie jestem sobie w stanie wyobrazić 2 worków oberwanych liści...
Czy mogłabyś zrobić poglądowe zdjęcie takiego porażonego liścia?
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 19:28 #261610

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Kurczaki, pochromolony maczniak wrrr tak sie napracowalas, tyle opieki Twoje rozyce maja a on ma to gleboko :mad2: przykro mi przeokropnie :hug:
U mnie jakos tam wyglada, troche walcze z zielonymi gasienniczkami ktore probuja pozawijac mi sie w liscie ale jest ich malo, to recznie narazie daje rade. WC zlapaly maczniaka i je rwe ale one przesadzone i im chyba miejscowka nie pasuje - no nic zobaczymy, narazie wszystkie na okolo zdrowe, to nie robie paniki.
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2014 19:28 przez Julka.

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 19:46 #261620

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Ty masz mączniaka, a ja zauważyłam pierwsze objawy czarnej plamistości. Koszmar!

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 20:27 #261637

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, współczuję problemów z różami.. u mnie też nie ma lekko - jak nie mszyce, to bruzdownice... wczoraj na jednej z królewien zobaczyłam pierwsze oznaki plamistości... ot, skutki ciepłej zimy, ale damy sobie radę - wierzę w to!
Ja na razie zastosowałam Mospilan, za parę dni poprawię Previcourem.
Pozdrowienia,
A
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2014 20:32 przez Aguniada.

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 20:30 #261638

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Januszu dziękuję za fotki, ja na razie walczę z robactwem, które mimo oprysku Mospilanem (który do jasnej ciasnej jest środkiem systemicznym :mad2: ) nic sobie z tego nie robi... a tu jeszcze na grzyba trzeba się zabezpieczać...
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 20:31 #261639

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Kasiu...dopiero doczytałam,że Ci ten mączniak się porozłaził....to straszne.... :cry3:
Nie rozumiem ,czemu mimo oprysków tak zaatakował... :think:

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 21:12 #261665

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ten rok będzie czasem żniw dla producentów chemii ogrodowej... ale co mamy robić? :(
Pozdrawiam - Gosia

Ogródek Robaczka 19 Maj 2014 21:57 #261713

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu, nie zaglądałam do Ciebie od kilku dni- wpadam z wizytą a tu takie smutki.. Kochana- u Ciebie tak wszystko rośnie jak szalone, że serdecznie życzę, aby róże szybko odżyły po chorobie! Pogoda paskudna tylko pomogła grzybkowi rozprzestrzeniać się, a Tobie uniemożliwiła działanie.. Zrobiłaś wszystko, co mogłaś!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.574 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum