TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 14 Maj 2014 19:38 #259012

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiek te łuki z ND zapowiadają się ślicznie, no i przed tarasem gęstwina pędów i pąków :eek3:
Podoba mi się ta tabliczka informacyjna gdzie znaleźć gospodynię :bravo: gdzieś takie cudo wynalazła ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 14 Maj 2014 19:39 #259013

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:eek3: U Ciebie Kasiu już takie róże w pąkach?
To ja chyba za miesiąc takie duże może będę miała.i to nie wiem :dry:
Orliki śliczne ;)

Ogródek Robaczka 14 Maj 2014 20:07 #259037

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Kasiu ależ pąków na różach :woohoo: ależ będzie się działo gdy zakwitną.... jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego różanego buszu... Niesamowicie dorodne,zdrowe, piękne krzaki.... :hearts:
Wspaniale wygląda wejście do domu...
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2014 20:07 przez AGNESS.

Ogródek Robaczka 14 Maj 2014 20:29 #259052

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Witaj Kasiu :)

Dobrze ze tutaj można znaleśc twoje piękne róze :)

WIdzę że tegoroczny sezon zapowiada się u ciebie wspaniale - ogromna ilośc pąków rózach :woohoo: :woohoo: :woohoo: Będzie sie działo i będzie co oglądac :)
Agata

Ogródek Robaczka 15 Maj 2014 07:50 #259263

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ilość pąków różanych jest powalająca.... Jak to zakwitnie będzie szał gwizdka :woohoo: ...
WOW.

Ogródek Robaczka 15 Maj 2014 23:22 #259691

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie!
Pogoda nam się zrobiła..hmmm….mało majowa :dry: Zimno, wietrznie…a na weekend zapowiadają ulewne deszcze :huh:
Podczas popołudniowego obchodu dojrzałam sporo niepokojących plam na liściach New Dawn. Wygląda to na mączniaka rzekomego…niestety. Dziwne, bo niedawno robiłam oprysk bioseptem, wieje mocno, więc grzyb nie powinien się do niej dobrać..poza tym to New Dawn! Nie zdarzyło się jej dotychczas chorować na cokolwiek… :unsure:
Oprysku nie zrobię, bo wieje, aż głowę urywa…a jutro ma być deszcz :angry:

Pająki meldują się w pobliżu kominka, bratki potargane na tarasie, a kumkwat hartujący się na ganku wygląda jakby miał dreszcze…nie ma czego szukać w ogrodzie.
Zapodałam więc rozgrzewające czerwone wytrawne i zalegam na sofie przy ciepłym kominku. Chwilowo działa na poprawę nastroju…a jak u Was?

Zanim odpowiem na posty miłych gości, weekendowe wspomnienia… :flower1:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2014 23:23 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 15 Maj 2014 23:25 #259693

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no właśnie deszcz......nie lubię i już :mad2:
rwie mnie w kolanie a mama....no skoro ją wszystkie kości bolą to będzie lało :mad2:
i kiedy tu trawnik skosić? :mad2:
ale takie zdjęcia to od razu humorek poprawiają :kiss3:

Ogródek Robaczka 15 Maj 2014 23:29 #259698

• colli28
  • colli28's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Fotoleracje świetne u nie pogoda też do kitu a roślinki czekają aż je wsadzę :coffe: Pozdrawiam

Ogródek Robaczka 15 Maj 2014 23:43 #259706

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Sieriko, ta pergola powstała w ubiegłym roku. W duchu czułam, że czegoś tam brakuje ;-) Cieszę się, że Ci się podoba! Jeszcze jest nie porośnięta, ale Constance Spry i Etoile Violette wspinają się dzielnie i w tym roku powinno być już coś widać :flower2:
Aniu, wisteria w końcu zakwitnie :hug: Będzie rosła w oczach! Potrafi mnieć kilkumetrowe przyrosty w sezonie, więc trzymaj sekator w pogotowiu B)
Marta, zoorganizujemy jakiś różany weekend otwarty ;)
Olu, fajnie, że tak późno kwitną, gdy inne odmiany już zakończyły pokazy kwiatowe. Cenna odmiana na majowe rabaty :)
Wando, wiesz, że ja sama nie poznaję tych róż? Oglądam zdjęcia sprzed roku i oczom nie wierzę, jak to szybko rośnie…byłaś u mnie późna jesienią 2012, prawda? Pamiętam, że przygotowywałam wtedy rabatę angielską i trafiłaś na regularne wykopki :lol: Teraz angielska rabata bujnie się rozrosła i już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów!
Pecjo, ten túnel właśnie mnie okrutnie zmartwił dzisiaj…New dawn, która jest powszechnie znaną terminatorką, zachorowała mi na mączniaka rzekomego…zauważyłam dopiero dzisiaj, a mnóstwo liści już jest dotkniętych grzybem. Będę musiała sporo oberwać i ratować resztę opryskiem…aż się boję jak będzie wyglądać po tym wszystkim..i to przed kwiatami :placze:
Terlico, ja mam tak w pracy po każdej nieobecności..chorobie czy urlopie. Nikt za mnie nie zrobi, a pracy przybywa, więc zawsze po powrocie mam zaległości. Aż się urlopu odechciewa... :crazy:
Pamelko, nie daj się chorobie. Jutro będę obcinać przyrosty na sosnach i planuję ukręcić syropek. Twój już nastawiony? :teach:
Monika, tabliczki są zaimpregnowane, więc mogą być dekoracją na zewnątrz. Piękne wyszły, prawda?

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 00:03 #259713

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula, pytałaś jak ogarniam taką ilość róż…widzisz, nie ogarniam :unsure: Za późno zauważyłam, że z New Dawn dzieje się coś niedobrego…ale też się po niej nie spodziewałam chorób. na spokojny obchódd ogrodu potrzebuję ok. 2 godzin, a nie zawsze po pracy mam czas na takie przyjemności. A szkoda…
Majutku, tabliczka wykonana na specjalne zamówienie - u Juliety :dance: Czy u Ciebie Dr van Fleet zdrowiutki? Moją New Dawn osaczył mączniak rzekomy i drżę co z nią będzie… :dry:
Aniu, ja myślę, że za 2 tygodnie będą pierwsze kwitnące róże! Może nawet wcześnie jak słonko przygrzeje :flower2:
Agness, zdrowe to były w weekend… teraz muszę się baczniej przyjrzeć bo kilkanaście róż mi złapało mączniaka rzekomego….a to tałatajstwo szybko się szerzy.. :teach:
AgaNet, jak miło, że jesteś! Fajnie, że znalazłaś drogę do mojego ogrodu…mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :hug:
Asiu, dzieje się…muszę sięgnąć po chemiczne argumenty żeby z tych kwiatów coś było… :pinch:

Na dobranoc..

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 00:04 przez Robaczek.

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 00:10 #259714

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Buszowałam w Twojej galerii Robaczku :supr3: Pamiętam jak w Twoim ogrodzie było... prawie nic. A teraz busz... Ogród spełniony rzec by można :)
Mączniak rzekomy i u mnie się pojawił. Kojarzyłam go z przypadłością jesienną, a tu proszę- duże skoki temperatur i jest. Trochę się martwię, bo nie bardzo sobie z nim umiem poradzić :think:
Ewa, petrovicki….hmm..ja nie będę się znowu uruchamiać, ale wciąż nie rozumiem co niektorzy widzą w tych jego mikroskopijnych sadzonkach :teach: Na razie większość z nich szału nie robi
A u mnie odwrotnie - większość "dobrych " róż w moim ogrodzie to róże od Petrovica. Myślę, że podkładka na której szczepi jest dobra na ziemie lekkie. Na ciężkich glebach niespecjalnie się może sprawdzać i stąd takie różnice w ocenach sadzonek.
Pozdrawiam i wracam do galerii :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 06:08 #259738

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Ojej Kasia no...co to za dziad jeden ten męczniak ( patrz zrobiłam literówką, ale jak do niego pasuje :happy: )no.... :mad2: Daj mu tam popalić jak tylko przestanie padać :devil1: Będzie dobrze, dacie radę :hug:
Pięknie obsadziłaś donice :flower2: podoba mi się ta hosta z takimi smużkami...co to za jedna :search: A kumkwat to prawdziwa gwiazda :supr3:
Kawkę Ci zostawiam na przebudzenie... :drink1: .idę szykować niespodziankę przebudzeniową dla mojej księżniczki, dzisiaj ma urodzinki :happy4:
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2014 06:09 przez Keetee.

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 07:06 #259748

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Tak, tabliczki świetne :)

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 10:18 #259837

• pecja
  • pecja's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Tulipany jeszcze kwitną? :O Te fioletowe w kępie pięknie się prezentują, czy rosną na wzniesieniu?

Szkoda że mączniak zaatakował pięknie rozrośnięte róże, mam nadziej że się z nim uporasz i róże pięknie zakwitną :hug:

Ciemnoniebieskie orliki rozkwitają i coraz bardziej czarują. W moim ogródeczku też powoli rozkwitają kolejne kępy. Uszczknęłan trochę do wazonu i wygląda na to że orliki, jako kwiat cięty są całkiem trwałe.

Glicynia nieustająco czaruje i tylko szkoda że zapachu nie da się przesłać przez internet.

pozdrawiam! :bye:
Magda

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 10:49 #259860

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Sporo jeszcze ci zostało kwitnących tulipanów. Ja wczoraj zebrałam porządny koszyk ich główek. Gdybym wiedziała na pewno, że ie zakwitną za rok, to wykopałabym te zielone badyle, które niedługo zaczną schnąć i będą tylko szpecić rabaty. Ale nie mam takiej pewności, więc będzie trzeba znosić ten widok.
U mnie niestety po tych częstych deszczach pojawiła się na różach czarna plamistość. Dziwne, bo do tej pory była to przypadłość dopiero jesienna :(

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 11:31 #259878

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Witaj Kasiu :)
Wpierw zachwyciłaś mnie bujnością i zielenią Twoich róż, a teraz zasmuciłaś wiadomością o mączniaku :( New Dawn w szpalerze to świetny pomysł. Gonimy za nowościami i oryginałami, a pod ręką jest stara, dobra odmiana :bravo: Jestem pewna, że róże uratujesz, a ukwiecone pergole będę jeszcze cieszyć oczy.
W moim górnoślaskim ogrodzie grasują wszelkie paskudztwa, więc juz z doświadczenia wiem, że bez oprysków profilaktycznych róże nie mają żadnych szans. W tym roku opryskiwałam naprzemiennie Bioseptem i EM - 5 i na razie nie zauważyłam żadnych objawów chorób grzybowych.
Pozdrawiam mile
Basia

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 11:43 #259884

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Witaj Kasiu :) Przywitam się i biegnę podziwiać Twój różany ogród.Pozdrawiam.

Ogródek Robaczka 16 Maj 2014 14:03 #259964

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kasiu, piękne widoczki pokazałaś! Ta ściana lasu za ogrodzeniem robi Twojemu ogrodowi niesamowite tło :)
A jak jeszcze róże zakwitną...będzie się działo!
Masz wiele ślicznych, niebanalnych dodatków; moją uwagę zwróciły dzbany i donice - są super :bravo:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.542 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum