Dorotko, na siedzenie to na razie pogoda nie bardzo pozwala
Ciągle baaardzo zimno
Marto, te śliwy wiśniowe to już wielkie drzewa! Mam jeszcze maluszki - dwie jabłonki ozdobne i dwie wisienki. Właśnie szykują się do kwitnienia i już się cieszę na te widoki
A powiem Ci, że na przykład wiśnia ozdobna Amanogawa nadaje się do małych ogrodów, bo ma wąski, kolumnowy pokrój.
Aniu, kocham mój domek i jego otoczenie i nie wyobrażam sobie już życia we Wrocławiu, w kamienicy w centrum miasta...Dopiero w Sobótce i ja, i M. odzyskaliśmy spokój i każdego dnia od nowa cieszymy się, że możemy tu żyć
A ja odnalazłam swoją nową, wielką pasję - rośliny i ogród
Bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś, a Ligę podczytywałam po cichutku jeszcze na FO
Iwonko, Gosiu, kiedyś w moim ogrodzie stał brzydki murowany domek, w którym poprzedni właściciele trzymali wszystkie "przydasie", a nawet hodowali jakieś króliki czy inne gołębie. My rozebraliśmy go, ale kazałam robotnikom zostawić podłogę, bo wymyśliłam sobie, że zrobię tam właśnie kącik wypoczynkowy. Podłoga jest zwykła, betonowa, obrzeżona starymi cegłami. Ten beton nie wyglądał najpiękniej, więc wymyśliłam, że wysypię tam kilkucentymetrową warstwę żwirku granitowego.Nie jest ona gruba, więc z mebelkami nie ma problemu...
Kasiu, u mnie też było kiedyś dużo więcej szafirków, ale w tym roku wyszło ich niewiele i do tego jakieś takie dziwnie niskie
To chyba sprawka mrozów, bo tulipany też jakieś takie mikre...
Jolu, rzeczywiście zazieleniło się już, ale nie można jeszcze za długo siedzieć w ogrodzie, bo ciągle jest bardzo zimno jak na połowę kwietnia
Romuś, takich garów mam kilkanaście - dużych, mniejszych i całkiem małych. I do tego są autentycznie stare, kilkudziesięcioletnie; całą ich kolekcję odkryłam w piwnicy mojego domku. W większości służą mi za osłonki na doniczki i już niebawem będą je zdobić różne kwiatuchy
Ale w jednym n.p. kiszę ogórki
Romku, tak, wymarzły lilie orientalne, ale nie zimowały one w moim ogrodzie po raz pierwszy...Zima była wyjątkowo ostra i bezśnieżna, a moje lilie chyba zbyt płytko posadzone
W ogrodzie mimo zimna coś tam się dzieje...
Augusta Luiza wypuściła spore listki:
...Elite będzie wkrótce kwitł (jako pierwszy wśród moich Rh):
...a brunerka już zakwitła: