TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 14 Sie 2013 21:24 #186115

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Och Martuś oby się znał! Lista róz po wizycie u was znów niebezpiecznie sie rozrosła, trawnik juz drży przed łopatą, oczywiście kiedy uda mi sie ją wbić w ten beton :mad2:
A i żywoplot z takich różanych potworów mi sie marzy.
I u mnie róże nie są zbyt rozpieszczane :oops: O nawozach zapominam, gnojówek nie nastawiam (sąsiedzi i rodzina) chemii nie stosuję. Ale jakos rosną.

Markitko, ciesze sie, że sie sieje ;) Podoba mi sie bardzo. mam nadzieje, że nie wyplewię. Zdjęcie jutro :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 07:41 #186612

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ostatni dzień urlopu, jak on szybko minął.
Miałam taaaakie plany na roboty w ogródku i niestety, nic się nie udało zrobić. Susza okropna, łopaty sie nie da wbić w ziemię.
Wczoraj rujnowałam znów rabatę przed domem, jutro gazownicy zaczynaja kopać, mam nadzieje, że szybko sie uwina i rosliny za bardzo nie ucierpią.
Marta, to roslinka o której pisałam. Kwiatostan wygląda na szalwię, ale nie mam doświadczenia ;) To bylina, czy jednoroczna?

Potrzebuję waszej porady. mam plan na rózanke pośrodku trawnika. Niestety nie do końca spełnia moje oczekiwania, prezde wszystkim zmieni ksztalt, ale mam taki pomysł by od cienistej strony (na zdjęciu mniej więcej od lilii po lewej do róży Commte de Chambord po prawej) posadzic tlo z cisów. Róże kiepsko rosna od tej strony, byliny tez sie nie sprawdziły bo róże je cieniuja. Myslę, ze taki ekran posadzony po łuku mógłby sie sprawdzic. Co o tym myslicie? I naważniejsze, jaka odmiane cisa posadzic. Powinna być wąska, niezbyt mocnie rosnaca i chyba ciemna, nie złocista.

P1410825.JPG

W a ogrodzie mimo suszy róże kwitną, choć skromnie.
Flora Danica - juz wypłowiala, ale wciąż w dobrym stanie

Polka - ciężko sie zbierała, słabo rosnie, ale nie moge sie z nia rozstać. Nieustannie zachwycam sie jej kwiatem

w duecie z LD Braitweit. Ta druga mocno wyłysiała po ataku plamistości, ale kwitnie ładnie.

Kosmos w pozycji horyzontalnej ;)

objawiły się w końcu moje trytomy - myślałam, ze z kwitnienia nic nie będzie - slimaki uwielbiają ich kwiaty :mad2:

I na koniec - ciekawosta z wycieczki :lol:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 08:32 #186621

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Cześć Droga Koleżanko :kiss3:
Ja juz pracuję od minionego tygodnia......Urlop zawsze za szybko mija.....mi też za szybko minął, pewnie dlatego, że tak udanie. Bylo wspaniale,, szczegóły kiedyś opowiem osobiście ;)

Współczuję tych gazowników... :crazy: Nie mogliby od razu, prawda?
Twoja niebieska roślinka, to szalwia omączona, jednoroczna. Ja ją bardzo lubię i co roku mam.
Plan z różanką masz ok. Podoba mi się. Cisy najczęściej stosowane w takich przypadkach, odkrywcza nie jestem :happy: , to: Hicksii i Hilli, ktory wolniej rośnie. U siebie mam Taxus baccata 'Fastigiata' i też jestem zadowolona.
Czy będziesz przechodzić za plecami tego cisowego płotu - tła?
Pozdrawiam, Justyna

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 09:14 #186624

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Wtaj kochana, czytalam, czytalam. Najbardziej zazdroszcze tych kilkogramow. U mnie ostatnio niestety w górę :angry:
Gazownicy mnie wykończa, mam nadzieje, że to juz ich oststnie roboty. Akurat na naszej dzialce wypada 'skrzyzowanie' i teraz podłączaja wszystko razem.
Dzieki za rozpoznanie szalwi, ona się samam wysieje czy produkujesz rozsady w domu?
Myslałam i Hilli i chyba na nim stanie. Oczywiscie jesli plan sie zrealizuje.
Za plecami żywopłotu jest przejście, o tu

Będzie węższe i myslałam o podsadzeniu go dołem od strony przejścia paprociami lub niewielkimi hostami, zobacze jak wyjdzie w praniu.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 10:38 #186633

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Urlop -wspaniała rzecz ! :P Ja już myślę jaki termin wybrać sobie we wrześniu ,mam jeszcze trochę tych dni urlopowych.

Co do cisów jako tło dla różanki - ja zrobiłam dokładnie tak samo ,ale na odwrót ...
Posadziliśmy kilka cisów Hicksii - planowo mają stworzyć żywopłot . Przed nimi róże . Aktualnie rośnie tam aż... jedna Gartentraume :happy3:

Moja różanka dopiero powstanie ,Twoja już jest :) Hicksii ładnie się zagęścił , był już cięty.

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 10:43 #186636

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dodad wrote:
Najbardziej zazdroszcze tych kilkogramow. U mnie ostatnio niestety w górę :angry:
Dorotka no proszę nie żartuj :rotfl1: w jaką górę :funnyface:
A ja już dawno zapomniałam, jak się urlopuje :bad-idea: dobrze, że weekendowe wyjazdy, choć krótkie niby, ale skutecznie urozmaicają letnią porę :wink4:
Nie widać u Ciebie suszy :search: wszystko takie zielone :think:

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 14:27 #186672

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Ostatnio na zwykłe pióropuszniki ludzie mają jakiegoś bzika.....ja kojarzę te paprocie z moją babcią ;)
ciekawe, o jakich myślałaś?
Cisy są drogawe...szykuje się Tobie wydatek :whistle: Ale warto.

Tę dwojkę pewnie szybko nadrobię. Nie ma co się oszukiwać...Sukces polega na tym, że pierwszy raz poszło właśnie w tę stronę;) i stąd to moje przechwalanie się.

Koniec przerwy, wracam do kuchni...
Pozdrawiam, Justyna

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 15:11 #186676

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Justys,pioropuszniki, ochrzczone na oazie mianem padalców ;) , posiadam w ilościach duzych, ale akurat nie o nich myslałam. Tym bardziej, że na tych upałach pozostalo po nich juz tylko wspomnienie, kiepsko wyglądają pod koniec lata. Myślałam raczej o jakieś narecznicy, czerwonozawijkowa wyglądałaby bosko.
Mam nadzieje sfinansować zakup cisów z odszkodowania od gazownikow. Obym sie mnie przeliczyła :lol: W najgorszym wypadku mam w zanadrzu kasę z jubileuszu .....lecia pracy zawodowej ;)
czasy kiedy pomyslalam o chudnieciu i od razu mialam mniej na wadze minęły bepowrotnie. Teraz niepostrzeżenie kilogramy stale w górę i tylko ubrania coraz ciasniejsze :dry: Cos trzeba z tym zrobic, ale wzorem pewnej pani, pomyslę o tym....jutro :rotfl1:

Oj Joluś, dobre czasy minęły, jeszcze nie jest tragicznie, ale pewne niepokojące mnie objawy już widzę, niestety. Tym bardziej, że z planowanych ciężkich, zbijających kalorie prac w czasie urlopu uskuteczniłam jedynie... mycie okien ;) Ogrodowe nie ruszone.
Zielone widoki czerwcowe i lipcowe, mające obrazować miejsce pomysłu. Teraz ta rabata to obraz nędzy i rozpaczy. Kwitnie jedynie Comte, reszta powoli sie zbiera, wyłysiała z lekka po ataku plamistości, ech ...

Magda, ja urlopowych dni mam jeszcze sporo, ale teraz czas wracac do rzeczywisctości, koleżanki też chcą wypocząć. We wrześniu niestety mi się nie uda urlopować, ale planuję październik. O wtedy będę kopać, przesadzać, przerabiać, poszerzać :lol:
Mam nadzieję, że żywoplot z cisa da piekne tło. Zastanawiam się jednak czy bam go radę utrzymac ma max 1,5m wysokości? Wyższej ściany tam nie widzę, zrobi się bardzo tłoczno :think:
Ile cisów potrzeba na 1m? Ile masz posadzonych?

CPM - nareszcie obficie kwitnie :)

i wspomnieniowa fotka lilii
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2013 21:12 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 16:45 #186682

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje cisy posadzone są co 40-50 cm.
Czytałam,że gęstość sadzenia uzależniona jest od zamierzanej wysokości żywopłotu : jeśli ma on mieć np. około 80 cm wys. ,to
na 1 metr bieżący trzeba posadzić 4 rosliny , 1 metr wys. - 3 rośliny , 2 metry wys. -2 rosliny.

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 18:42 #186697

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, byłam wczoraj w Książu na Weekendzie Tajemnic - świetna impreza! Szkoda, że nie udało się Wam dotrzeć :(
Twój ogród w ogóle nie wygląda na wysuszony - trawnik soczysty jak w maju, pięknie kwitną róże, lilie, hortensje...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 20:42 #186729

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorota, a mi się ten pomysł z cisami nie podoba... Nie na tej wielkości rabacie... Bo jakiej długości miałby być ten żywopłot? 3-4 metry? To tak trochę za mało... Taki szpalerek w środku... Chyba, żeby przedłużyć go do tej cienistej rabaty, a tym samym zlikwidować przejście i kawałek trawnika i dociągnąć do tych róż, które tam już rosną... To miałoby sens. A z tyłu cieniste...
CKM-zazdroszczę! Moja wydała ledwie parę kwiatów wiosną, ciężko zniosła zimę...

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 21:11 #186743

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jakże zazdroszcze Ci tego cienia,po miesiącu bez kropli deszczu i upałach,trawnika nie ma,nawet chwasty wyschły,oczywiście na placu,który był kiedyś trawnikiem,na rabatach mnożą sie na potęgę,ejjjjjjjj :jeez: Chciałaś zrobic małą rabatę?Marta juz dała projekt na pół ogrodu,zaraz zostaniesz bez trawnika bez przejścia,schudniesz przy takim założeniu,jednym słowem miodzik :bravo:

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 21:14 #186747

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ale u Ciebie soczysta zieleń,,,u mnie deko sucho na trawie :( Resztę podlewam ;)
Lilie i róze piękności :hearts:

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 21:28 #186760

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ewka, Marta ma wieeeelkie pole do zagospodarowywania i jej rabaty ciagną się....heeen po horyzont ;)
Nie masz mi czego zazdrościć. Zdjęcia z czerwca i lipca, teraz i u mnie trawnika juz nie ma, została zrudziała preria.
Rabata posrodku ogrodu z pewnością jest do powiekszenia. Tworzona w czasie kiedy okoliczne rabaty były znacznie mniejsze współgrala z nimi wielkości, teraz jest jak taki wypierdek posrodku. Swego czasu mój M.okreslił ją mianem 'mysi kurhanik' i teraz ta nazwa jest jak ulał :rotfl1:
Przejście musi zostać, bo gdyby M. miał do huśtawki naookoło latać to chyba by mnie udusił ;)
Tutaj mam zdjecie z jesieni zeszłego roku w trakcie powiększania rabaty pod orzechem. Teraz kolo zmieni ksztalt na mniej regularny i będzie powiekszone.

P1380101.JPG

Marta, pomysł do przemyślenia, na razie to takie luźne plany. W pierwszej kolejności powiększę istniejącą rabatę. Potem jakaś wizualizacja i jeśli będzie do .... pomyslę nad czymś innym. Problem w tym, że od strony orzecha nic tam nie chce rosnąć i siedząc na hustawce a latem często tam przebywamy mam widok na niezbyt piekne 'tyły' różane. Pomyslałam, że taki zielony parawan (niewysoki) mógłby dość dobrze wyglądać.

Dalu i my żałujemy, ale trudno, innym razem.

Magda, dziekuję :kiss3:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2013 21:29 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 18 Sie 2013 22:18 #186786

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorotka, masz problem, oczekujesz rozwiąznia? Mówisz i masz! Wyciąć orzech! :rotfl1:
Oj, a z tego, co widzę, to M. do huśtawki by znów tak daleko nie miał, jakby obszedł różaną z drugiej strony... :P Mógłby nawet rowerem podjechać! :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 19 Sie 2013 15:22 #186888

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, no....Nie może być tak ,żeby chłopak miał daleko do huśtawki :jeez: :P

Dorotka ,
lipę już kazali Ci wycinać ,teraz orzecha... :happy3:

Mój żywopłot cisowy też nie będzie długi- i właśnie specjalnie tak chciałam,żeby nie było monotonnej długiej linii.
Na jednym końcu żywopłot ma trzy szmaragdy (posadzone w grupie ,nie w rzędzie),a na drugim coś rozcapirzonego -chyba cyprysik.
On ma być jakby ugładzonym fragmentem długiej zielonej linii wzdłuż płotu.

Jeśli na końcach Twojego cisowego parawanu posadzisz np. duże krzaczaste róże , to nie będzie on taką obcą formą na tej rabacie.

Zresztą co ja tu gadam :silly: Wszak to Ty jesteś mistrzynią kompozycji :)

Ogród Doroty '2013 19 Sie 2013 15:31 #186892

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Uderz w stół...... :rotfl1: a pomysły lecą jak manna z nieba,mogę dodać co robi mężczyna na huśtawce :bad-idea: ,jestem za wszelka nieregularnością,regularność to wbrew naturze,w końcu nawet pory roku nie przychodzą z zegarkiem w ręku.Skoro nawet M ma zastrzeżenia do kurhaniku to z czystym sumieniem przystępuj do dzieła,ja bym to wykorzystała z nadmiarem,póki sie nie rozmysli :tongue2:

Ogród Doroty '2013 19 Sie 2013 18:41 #186921

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotka, melduję się po przerwie!
Czytam, że jesteś już po urlopie, ale pogoda wciąż dopisuje, więc możemy korzystać z lata...
Widoki z ogrodu jak zwykle powalające... Twoje kwiaty w ogóle nie odczuły suszy!
Pozdrawiam Cię serdecznie,
A

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.568 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum