TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 20 Sie 2013 23:22 #187430

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Jak tak łatwo poszło z lipą przy piwku, to boję się pomyśleć, co będzie przy wódeczce...
Zaproś teścia i męża... i ponarzekaj, że tyle chwastów i nawadnianie by sie przydało...
Przychodzisz z pracy a ogród wypielęgnowany do cna :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 21 Sie 2013 07:05 #187451

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
No nie ma lipy :dance: Za to jest czas na nowe :think: Już czekam na kolejne piękne nasadzenia!
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Ogród Doroty '2013 21 Sie 2013 09:12 #187484

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
O,pole do popisu ogromne,szykuj jesienne zamówienia :happy3: Wreszcie pada od 55 minut,dość rześko,niech popada choć parę godzin,mówisz azalie :jeez: ,wysuszone na wiór,nie podlewałam ich,miałam przesadzać,nie wiem czy będzie co,nędza.Moja kalina Dawn też marnie,poza tym ja mam piach,wyobraź sobie efekty,w ubiegłym roku podlewałam ją to jakoś rosła w tym szkoda gadać,po co człowiek sadzi skoro to nie moje gleby?Pada dalej,równiutko,nareszcie,oby i do Ciebie dotarło. :bye:

Ogród Doroty '2013 21 Sie 2013 10:16 #187513

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witajcie, nareszcie pada i u mnie!!! Boszzz jak się cieszę, nie sądziłam, że deszcz może przynieść tyle radości :dance:
Justynko, rzeczywiście miejsca robiło sie dośc sporo. Niestey w ziemi pozostały korzenie i z tym problemem będe misiała sobie jakoś poradzić. Po kawałku je wyskubię, mam nadzieję z pomocą syna.
Wczoraj co prawda zostałam zakrzyczana jak przedstawiłam skromne plany ekspansji rabat na to miejsce - podobno ma byc trawnik i koniec. Ale kto by ich tam słuchał ;)

No Jolu, niestety ławeczki nie będzie. Drzewko tam pewnie jakies posadzę, niewielkie, najlepiej o azurowej koronie. Jakies sugestie? ;)
Piórkówkę mogę chcieć :lol:

Małgoś, cienia jeszcze jest dość sporo. Cała prawa strona działki ocieniona, i to już się nie zmieni. Natomiast w centrum ogrodu zrobiła się słoneczna patelnia :)
Moja Jaqueline rosnie w słońcu i tez całkiem dobrze jej tam.
A na nowym miejscu nie wiem czy nie posadze jakiegoś różanego potwora :whistle:

Igor, o tak dobrze to nie ma :rotfl1: Piła jest przyjacielem moich panów, motyka i łopata niestety już nie.

Marzenko, musze dobrze prezemysleć temat. Jak ruszę trawnik musze szybko sadzić :rotfl1:

Ewunia, u mnie nareszcie pada. Oby dobrze nawilżyło ziemię.
Azalie kiepsko zawiązały pąki w tej suszy. Może jeszcze ten deszcz im troche pomoże, jeśli nie kwitnienie zapowiada się skromnie.
Kaliny nie wykopuję, może wiosna jeszcze odbije. mam nazdieje, ze to tylko liście a gałązki pozostały żywe. Pozostałe przywiędły mimo podlewania ale jeszcze się trzymają. Dostałam z "ogrodu na piasku" mariesii, posadziłam do gliny i jakoś sie trzyma mimo, ze słońsa ma duzo.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 21 Sie 2013 21:10 #187632

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Rach-ciach i ...nie siądziesz, gościu, pod mym liściem, przyrzekam ja Tobie! :rotfl1:
Nietykalnej lipy nie ma... Ale Dorotka, lipy dają odrosty po wycięciu, zwalcz zło w zarodku!
Okazuje się, że suche i upalne lato może mieć i dobre strony... ;)
Ale orzech też wysusza...Te swoje korzenie włosowate rozpuszcza wszędy ;) , tuż pod powierzchnią ziemi...
Aż szkoda, że popadało, bo przy kolejnej wnikliwej obserwacji trawnika, teść mógłby jeszcze jedną słuszną decyzję podjąć! ;) :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 24 Sie 2013 20:49 #188285

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Uuuuu.... Oto przykład jak działa mówisz i masz ;)
Mariesii przećwiczona na piasku w obecnych warunkach ma poczucie komfortu ...

Cisy są fajne :hearts:

Ogród Doroty '2013 28 Sie 2013 23:53 #189364

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Nie ma lipy :sick: a mnie jej szkoda jakoś tak smutnie się zrobiło...

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 09:37 #189404

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Może jakiś ładny klonik na jej miejsce, albo rajską jabłonkę :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 10:25 #189421

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Wiesiu, z ust mi wyjęłaś :rotfl1:
Właśnie wczoraj rozmawiałamz Jolą-pamelką na temat odmiany klona na to miejsce. Stanęło na palmowym Bloodgood. czerwony akcent w tym miejscu będzie ok. a poza tym nie urosnie na olbrzyma.

Iwonka, dla mnie tez łyso, dlatego juz niedługo posadzę tam drzewko.

Izka, wierz mi, byłam totalnie zaskoczona. Po wczesniejszych deklaracjach, że nie ma mowy o usunięciu lipy, w żadnym wypadku, po prostu przeżyłam szok. Ale dobrze jest, będzie jeszcze lepiej ;)
Mariesii bardzo dobrze sie sprawuje. Mam cichą nadzieję, ze może w przyszłym roku zakwitnie.
Cisy będą, nawet zrobiłam sobie taki mini projekt, ale pewnie jeszcze go nie jeden raz zmienię :rotfl1:

Marta, zdaję sobie sprawę i jestem troche załamana czekającą mnie robotą. Spróbuje wykopać ile się da a resztę zaleję Rundapem Wiem, ze to niezbyt ekologicznie, ale nie mam możliwości wyciągnąć wszystkiego. Jedyne pocieszenie, ze to miękkie drewno więc powinno szybko sie rozłozyć. Pozostałości po orzechu (tak, tak, wczesniej na srodku ogrodu rósł orzech :blink: ) zniknęły po około 5 latach.
Nie będę przeginać z naleganiem na wycinkę. Na razie rosliny pod orzechem sobie radzą, ale za kilka lat.... ;)

Wczoraj w ramach walki z marazmem ogrodowym przeryłam kawałek trawnika. Niestety tylko w miejscu gdzie wylewałam wode z basenu. Poza tym skorupa. Mozna ja ruszyć chyba tylko łomem. Musze czekac na deszcz.
Ale kilka zdjęc udało mi się zrobić.
Róże kwitną, niektóre nawet lepiej niz latem.
Sangerhausen Jubilaumsrose obsypana pąkami

Angielki też obficie pokryte kwieciem

Trytomy, jakimś cudem ocalałe przed ślimakami

Wszyscy maja trawy mam i ja :)

A tutaj kto znajdzie intruza?

Miłego dnia :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2013 19:20 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 11:28 #189436

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ale sobie znalazł kołyskę :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 11:29 #189437

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
A jaki wypasiony :mad2: Zauwazyłam go dopiero na zdjęciu.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 12:05 #189443

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
To miał szczęście, że zauważyłaś go na zdjęciu a nie w realu - zapewne zostałby wygnany ze swojego ślimaczego raju... ;)
Ogrodowe zakątki jak zwykle - prześliczne :hug:

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 12:22 #189445

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
No to widzę Dorotko, że razem polujemy na palmowe klony :) Właśnie ogołociłam wielgachną rabatę i zaczynam poszukiwania. Oczywiście, przy okazji okazało się, że mam miejsce na kolejne róże :happy4: Sangerchausen J. bardzo ładnie u Ciebie kwitnie a moja wygląda marnie. To jej pierwszy rok u mnie, więc jeszcze nie rozpaczam.
" Na początku był Smok..."

Ogród Doroty '2013 29 Sie 2013 19:23 #189506

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dodad wrote:
A tutaj kto znajdzie intruza?
Sekator poszedłby w ruch ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 31 Sie 2013 21:59 #189867

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Sekatorkiem to i ja prowadzę eksterminację ślimaków, ale tylko bezmuszlowych :mad2: U mnie całkiem jak u ciebie nie można wbić łopaty w ziemię - normalny beton. Może za tydzień będzie lepiej

Ogród Doroty '2013 01 Wrz 2013 20:11 #190028

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Kiedyś miałam ochotę na Sangerhausen Jubilaumsrose. Czy jesteś z niej zadowolona?
Wspólczuję tego rycia z kilofem.
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2013 20:11 przez Margo2.

Ogród Doroty '2013 01 Wrz 2013 21:15 #190056

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oj, popada, popada... Jak nie dziś to jutro, łopatka wystarczy! Łopatka przywołuje uparcie skojarzenia z gazownikami, ale nie pytam! ;) :rotfl1:
Sangerhausen ... i ja miałam, nawet się nazwy nauczyłam, jak się okazało niepotrzebnie! ;) Ale widziałam u vity, też jest świetna, no ale ma już kilka latek...
Dorotka, co wyniknie z tego studiowania książek o różach? ;)
Trytomka najładniejsza! I bardzo dziękuję! :hug:

Ogród Doroty '2013 02 Wrz 2013 10:37 #190195

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Och jaki wspaniały weekend spędziłam :hearts:
Spotkanko, szkółking, zwiedzanie ogrodów pokazowych, no po prostu bajka.
Dziekuję bardzo wszystkim współtowarzyszom wojaży :)
Wróciłam wczoraj wyczerpana jazdą w ulewnym deszczu który parę kilometrów przed domem przeszedł w kapusniaczek. Okazało się, ze u nas ledwo pomoczyło wierzchnią warstwe gleby. Cóz, dobre i to.
Dzis mam sporo pracy. Musze przede wszystkim zadoniczkować hosty ofiarowane przej Jolę - dziekuje jeszcze raz :hug:
Hosty to mało powiuedziane to po prostu olbrzymy :supr3: . Hostowiska pod świerkami będzie baardzo pokaźne :)
Zakupy poczyniłam wielkie - koleżanki stwierdziły, że powinnam przyjeżdżać za kazdym razem samochodem :rotfl1:
Zdjęcia zrobie po południu to sie pochwalę :)

Martunia, ksiażki o różach bardzo inspirujące. nawet sobie tam takiego "gotowca" rabatowego sfotografowałam. Nie wiem czy wykorzystam, ale bardzo mi się nadało.
Gazownicy, wrrrr :mad2:

Małgosia, Sangerhausen to świetna róża. W pierwszym kwitnieniu miała sporo kwiatów, ale ze względu na upały kwitła krótko. Teraz na mase pąków i ciagle rozwija nowe kwiaty. Róza czyści się sama, kwiaty poczatkowo brzoswkiniowe później rózowe na końcu prawie bieleją. Niestety sam kwiat kwitnie max 4 dni, ale poniweaż jest ich bardzo dużo krzew jest stale okwiecony.
Do tego jak na razie bez jednej plamki.
Trochę pokropiło, mam nadzieję, ze będzie się dało cos kopać.

Iwonka, u mnie tylko bezmuszlowe, ale za to w ilościach potwornych!
Sekator ciągle w użyciu. Przy nasileniu inwazji biore pojemnik ze słoną wodą i zbieram a potem chlup do kanału. Nie mam litości.

Gosia, upiekło mi się ;)

Renia, kupiłam sobie 'Bloogwood' na wyjeździe. Teraz zostaje jakoś rozsądnie go posadzić.
Dla kilku róz tez jeszcze znajdę miejsce. nabyłam sobie własnie piekny krzew Sibeliusa, bardzo się cieszę :dance:
Sangerhausen u mnie drugi rok. W zeszłym była łądna, ale w tym zachwyca. Będziesz zadowolona.

Małgoś, nie mam już litości. Gdybym nie walczyła, nie miałabym ogrodu. I tak, poniewaz to lato bardzo suche i gorące to nie ma ich aż tak dużo. Gorzej było wiosną. U ciebie chyba mocno podlało. Przejeżdzałam wczoraj przez N.Sącz w potokach deszczu.

Aktualne zdjęcia później, teraz odgrzewane

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.591 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum