TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 08 Wrz 2013 20:45 #191260

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A gdzie to takie okoliczności przyrody? No i czy się już kręgosłup zregenerował? Bo trzeba sadzić! No ewentualnie zarządzać sadzeniem! ;) Ale jakoś tego nie widzę! ;)
No popatrz nic nie możesz robić, ale schylać się i targać doniczki to możesz... Wtedy kręgosłup nie boli? :rotfl1:
Faktycznie ładnie hortensje na tle tego płotu wyglądają, choć na tle desek w nieco jaśniejszej tonacji ;) też ładnie, nie? :)
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2013 20:46 przez artam.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 08 Wrz 2013 20:54 #191263

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Piękne te okoliczności przyrody... prawie takie jak te moje dzisiejsze ;) tylko te moje... to jednak nie aż tak moje :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 19:52 #192458

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No, wróciłam do żywych ;) Kręgosłup przestał boleć koło wtorku, dziś kontrolnie próbowałam łopaty - jest dobrze :dance:
Marzenka, dzięki. Bylo pieknie, leniwie, słonecznie. Leżaczek, książka, kawka i nawet kręgosłup jakby mniej dokuczał ;)

Edytko, z LoS jestem bardzo zadowolona. Ładnie rośnie, nie choruje. Kwiatów co prawda miała niewiele, ale poczekam, niech się zakorzeni.

Marta, okoliczności przyrody w moim lesie :P Kręgosłup już dobrze (prawie), działam ;)
A do noszenia doniczek miałam pomoc. Nawet M. cos tam dźwigał :whistle: Ładnej hortensji wszędzie ładnie. Jak tam malowanie domku? skończone? Ile razu musiałas odpalać gril? :rotfl1:

Gosia, moje, nie moje - grunt, ze widoki wspaniałe. Widzialam buty ;) Zazdroszczę wędrówek, choć korków w drodze powrotnej już nie :blink:

Przez to przymusowe "chorobowe" zgłupiałam do szczętu :crazy: i zaszalalam cebulowo nieprzyzwoicie. Spore zakupy w Biedronce, dwa duże zamówienia i ... mam problem :oops: Dziś odebrałam drugą paczkę i stanęłam zaszokowana nad stołem z wypakowanymi, posegregowanymi cebulami z paniką w oczach. Gdzie ja to uziemię :eek3: Chyba w trawniku.
A'propos trawnika. Syn został wykorzystany w charakterze łopatowego i środkowa rabata przekopana, lekko poszerzona czeka na wybranie chwastów, i rewolucję :wink2:

Powinno sie na niej zmieścić +- 8 róż. Jest dobrze :)
Tutaj tez jest plan ale niewiele. Róże wyłażą na trawnik i jest problem z koszeniem.

A tutaj pracowałam dziś. Niby niewiele, ale dwie róże znajdą miejscówki, troche drobnicy i sporo cebul :happy4:

Chciałam tutaj przesadzić 'Garden of Roses' z zeszłorocznej omyłkowej dostawy od Ćwika. Kiepsko rosła, myślałam, ze to wina miejsca bo miała sporo cienia. Po wykopaniu okazało się, ze nie miała prawa rosnąć. Jeden gruby korzeń, taki chrzanowy i kilka włośników. Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęcia, szok :eek3: Róża, która dwa sezony siedziała w ziemi wyglądała jakby była sadzona dwa tygodnie temu! Za to przesadziłam Jubille Celebration mocno podkopaną przez kreta i ta to miała "grzywę" drobniutkich korzeni. Mam nadzieje, że w przyszłym roku pokaże na co ja stać.
Dzis odwiedzilam tez ogrodniczy w celu zakupu nasion trawy na podsiewki i oczywiście wyszłam z ...trawami w doniczkach :hammer:
Kupiłam jakieś nowe turzyce, maluchy ze ślicznymi, rudymi błyskami

W Biedronce były takie cudne marcinki - no jak było sie im oprzeć?

wiem, ze w przyszłym roku będą wyższe, niestety.
Przesadzałam tez szałwie i nie wiem czy nie zrobiłam im krzywdy. Po przesadzeniu znacznie skróciłam łodygi, bardzo znacznie. Chciałam by energie skierowały na ukorzenianie. I teraz sie zastanawiam czy nie zaszkodziłam. Widać je tam na zdjęciu z trawkami. Ktos ma doświadczenie? Marta - markitka?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:05 #192462

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na fotce z trawami widzę jakąś srebrzystą :think: , ale nie wiem, czy to o nią chodzi i chyba szałwie omszone. Jeśli przesadzałaś te drugie, to z mojego doświadczenia wynika, że one są nie do zamordowania :happy3: . Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby nie przyjęła się jakakolwiek szałwia, niezależnie od tego jak podle była potraktowana :rotfl1:

Zazdroszczę Ci zapału do pracy, ja coraz bardziej pogrążam się w marazmie :jeez: , w dodatku wykupili mi dwie róże we Floribundzie :evil: , Myriam i Souvenir du Docteur Jamain :hammer:

A gdzie fotka tego szaleństwa cebulowego :happy-old:
Ja się czaję na poniedziałek w Lidlu :P

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:13 #192466

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, nie zrobiłam, ręce mi opadły :rotfl1:
Dzięki :kiss3: , uspokoiłaś mnie, chodzi mi o omszone. Korzenie miały spore więc miałam nadzieje, ze nie umordowałam.
Lidla sobie chyba juz odpuszczę. No chyba, ze trafię na jakieś cuda :)
Souvenira też miałam na liście. Nie martw się, kupimy gdzie indziej :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 20:14 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:13 #192467

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Mnie ten szok cebulowy dopiero czeka ;) bo oprócz wiadomego zamówienia, co rusz do zakupów w B. dorzucam paczuszkę... albo kilka ;)
Czytałam, że z opadami u Ciebie kiepsko... u mnie za to w nadmiarze... wprawdzie są jakieś dziury ;) w deszczu, ale ja tak nie potrafię pracować... z doskoku... muszę się odpowiednio nastroić i doprowadzić dzieło do końca! :P

Szałwię za trawkami widzę... wydaje mi się, że powinna przeżyć :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:24 #192473

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Gosia, nie wiem jak to sie dzieje :bad-idea: . Te chmury chyba się gdzieś rozpływają, u mnie naprawdę wcale nie pada i to od dawna. W piatek u Małgosi w N.Saczu lało potężnie a u nas ledwo pokropiło 5 min. A to tylko 40 km.
Mam nadzieje, ze w końcu się odmieni. Tyle, że dla moich azalii jest już za późno :( Pąków bardzo mało.
Zaczynam sadzić pietrowo :rotfl1: Pod spodem tulipany na wierzchu szafirki lub krokusy. Inaczej zostane z cebulami w torebkach
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:30 #192479

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotka, u mnie też nie pada, witaj w klubie :evil: , dziś cały dzień piękne słońce, jutro ponoć powtórka :whistle:
W ogrodzie nic się nie da, to latam na grzyby :happy3: i ciągle nie mogę się nadziwić, że maślaki tak mało wilgoci potrzebują :wink4:

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 20:54 #192492

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A... To Twój las...
Malowanie domku wciąż nieukończone, jakoś się ekipa zebrać nie może... Chyba sama się za pędzel złapię...
A u Ciebie jednak nie dało się uniknąć likwidacji trawnika... Jaka szkoda! :rotfl1:
A klon posadzony w końcu, bo na każdym niemal zdjęciu w gotowości stoi! :rotfl1:
Oj, te turzyce... Zabezpiecz je jakoś, bo u mnie takie śliczne rude popadały, a miałam jakieś dwie, już nie pamiętam...
Każdą roślinę po przesadzeniu dobrze jest przyciąć, no co Ty się martwisz...
Piętrowe nasadzenia cebulowych, to się stosuje! Widziałam gdzieś takie... Będzie pięknie!

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 21:02 #192498

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, klon w gotowości, bo nie mogę z młodszą latoroslą dojść do porozumienia. On ma rowerową trasę w ogrodzie i juz była awantura o trawnik. I tak sie zastanawiam czy ryzykować sadzenie klona w miejscu gdzie stoi (taka mini os widokowa) czy jednak bezpiecznej usunąc mu z trasy przejazdu.

Pierwsze podejście do rudych turzyc i u mnie zakończone klęską, ale te od razu trafiły do ziemi a poza tym wzbogaciłam glinę piaskiem :rotfl1: Pomysle nad jakimś zabezpieczeniem na zimę.

Markitka, zazdoszczę zbiorów. U nas zero grzybów :(
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 21:03 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 14 Wrz 2013 21:53 #192509

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
O widzę,że zdrowie wróciło bo praca wre,teraz nie ma czasu na choroby,posadź klon jako ŚRODEK ronda :happy-old: , a propos trawki rudej to nie testacea? ja swoja chyba wykopię na zimę w ilosci 3sztuk,albo okopcuję? :bad-idea:
U mnie ani deszczu ani grzybów,dzis słońce świecilo mocno.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 21:55 przez sierika.

Ogród Doroty '2013 15 Wrz 2013 20:04 #192673

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dorotka, o szałwię się nie martw, a raczej martw. Jeszcze nie udało mi się przesadzić w całości.
Odrasta nawet z kawałeczka korzonka zostawionego w ziemi.
Zatem w przyszłym roku może Cię czekac randapowanie, bo ja nie mogę sobie z nią inaczej poradzić

Ogród Doroty '2013 15 Wrz 2013 22:35 #192739

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Dorotko chciałabym zrobić nową rabatę i przesadzić tam moje azalie - jak myślisz kiedy to zrobić jeszcze jesienią czy wczesną wiosną? Nie mam pomysłu na obwódkę tej rabaty :bad-idea:

Ogród Doroty '2013 15 Wrz 2013 23:21 #192752

• Edyta
  • Edyta's Avatar
No tak, u Ciebie również szykowane miejscówki na nowe różyce :rotfl1: . Podobają mi się Twoje nowe trawy.
A klonik lepiej w bezpieczne miejsce - w końcu ogród nie może być muzeum :P .

Ogród Doroty '2013 16 Wrz 2013 11:18 #192802

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka i ja nie sadziłabym klona na środku :think:
Czy one nie miał mieć innej miejscówki?
Mam nadzieje, że popadało :hug:

Ogród Doroty '2013 16 Wrz 2013 12:52 #192816

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Na cóż Ci nerwy i stresy Dorotka ;) Żal by mi było jakby taki ładny klonik uległ wypadkowi !
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Ogród Doroty '2013 16 Wrz 2013 13:57 #192833

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jola miała mieć, ale jakoś w tamtym miejscu mi nie pasuje.

Dziewczynki, dziękuje za rady. dzis jeszcze trochę polatam z doniczka po ogrodzie, fotki porobię z róznych stron to może doradzicie.
rzeczywiście na środku byłby w niebezpieczeństwie.
Ewka, na środku rabary rózanej nie da rady. Za gęsto a poza tym tam coraz mniejs słońca a ten klon potrzebuje światła by sie ładnie wybarwić. W tej chwili rozrosniete róze pożarłyby mi tego malucha.
Zastanawiam sie nad zabezpieczeniem tych traw. Obsypię chyba korą i stroiszem, może przeżyją.
Choć na testatea one trochę znyt niskie, sama nie wiem :think:

Zbliża się 14, lecę do domku, reszta odpowiedzi później
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 16 Wrz 2013 20:59 #192960

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Niskie, bo młode... Mogą być testacea, taką właśnie miałam, Ewa mi przypomniała i jeszcze tenuiculmis...
Zabezpiecz, próbuj, dodatek piasku dobry pomysł, choć u Ciebie, jak wiadomo, turzyce wbrew zasadom w glinie zimują... :)
A klon miał być na zastępstwo ;) dla lipy... Już nie? Posadź w nowym miejscu, wkrótce okaże się, że trzeba mu coś dosadzić i będziesz miała nową rabatę! :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.357 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum