TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 00:04 #167569

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Marta, a co twój M. na te zamachy trawnikowe mówi? Ja trawnik to cichcem uszczuplam, bo mój to gotów by się jak Rejtan pod szpadel rzucać w obronie każdego centymetra kwadratowego... A mi tez się marzą trawiaste alejki pod pergolami :whistle: Cichaczem trudno to będzie uskutecznić
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 22:04 #167949

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia tak jakoś człowiek czasami coś napisze i się nie zastanowi :oops:
Różowości i fiolety lubię wszystkie, łącznie z majtkowym :silly: , bo on się pięknie komponuje z mocniejszymi odcieniami :P . Poza tym lubię biały i niebieski :lol:

Aniu mam jeszcze innego Kardynała :whistle: , Cardinal Hume, ale jeszcze nie kwitnie :P
Więc tymczasem Cardinal de Richelieu dla Ciebie :) , po deszczu nadal przystojny :hearts:

DSC_6161.JPG

Martuś truskaweczki dopiero mi się zaczynają :dance: , super się składa, bo ma być wreszcie pogoda :woohoo:
Dziś już spokojniejsze popołudnie :whistle:

Marto jutro poczynię kroki, aby katastrofalną sytuację naprawić :silly: . Poza tym myślę, że kilkanaście doniczek z trawami wciąż oczekujących na powstanie rabaty, trochę równoważy tę sytuację :rotfl1:
Nawiązując do przemyślanego podejścia do róż ;) , to właśnie dlatego nie będzie ich na pergoli :supr: . No bo ile znasz pnących róż w odcieniach różu i fioletu, które będą w naszym klimacie oraz przeciągu na linii pergoli :pinch: zadowalająco zimować? :funnyface:
Dzięki za komplement :hug:

Siberko kolejne zdjęcie tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że ja mam coś innego :dry: . No sama zobacz

DSC_6151.JPG

DSC_6152.JPG

Nie mam obiektywu do makro, a temu maciupkiemu kwiatkowi prawie nie idzie zdjęcia zrobić :jeez: , ale mam nadzieję, że widać, że on jest różowy. I co Ty na to? :think:

Magdo właśnie pokazałam Siberce mój rzekomy "ostrogowiec" :huh: , nie dość, że kolor nie ten, to cały kwiatostan wygląda inaczej :blink:

Dagmaro wielokrotnie już o tym pisałam, ale co tam, pochwalę się znowu ;) . Trawnik sama zakładałam, sama go koszę i grabię na wiosnę, sama też decyduję ile ma go ubyć :funnyface: . Na moim M. nie robi to kompletnie żadnego wrażenia :rotfl1:
Ma to swoje dobre strony, jak widać, ale jak potrzebuję silnej, męskiej ręki, to muszę sobie wynająć :dazed:

Zaczyna się chyba powoli pogoda stabilizować, bo nie było dziś żadnej burzy :dazed: . Wprawdzie znowu pada :whistle: , ale popołudnie było wręcz wymarzone do pracy :woohoo: . Posadziłam prawie wszystkie kulki :dance: , z wyjątkiem tej, która czeka na eksmisję thujopsisa :jeez: . Ciągle nie mam na niego pomysłu :huh: , a może ktoś przygarnie thujopsiska :oops:
Jeśli jutro będą warunki, znowu czeka mnie koszenie :jeez:

No to na pociechę nowe róże :woohoo:
Na tę czekałam dwa lata :silly: . Rok temu trzy pączki na krzyż skosiła bruzdownica zanim się zorientowałam :hammer: . To kupiona w Rosarium rosa damascena (bułgarska róża olejkowa wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym).
Pachnie :ouch:

DSC_6167.JPG

A to być może pąk Augusty Louise :woohoo: , może już jutro się przekonam :dance:

DSC_6142.JPG

ostróżka hiacyntowa zaczyna kwitnąć

DSC_6130.JPG

jak również moja lobelia z własnego siewu :P , tylko wydawało mi się, że robiłam kępki jednokolorowe :dazed:

DSC_6138.JPG

tawuła Golden Princess

DSC_6137.JPG

Nawet nie wiecie ile mnie kosztowało powstrzymanie się od ponownego zakatowania różami :rotfl1:
Chyba założę wątek różany i tam będę katować do upojenia :ouch:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 22:16 #167960

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O widzę, że z trawnikiem mamy tak samo. Sama sieję, sama koszę, sama wywalam :happy3: . Ja męża w ogrodzie mam tylko od spawania :evil: , a do wywalania trawy nie muszę nikogo brać, bo ... przecież nikt nie zrobi tego lepiej :rotfl1: , a przede wszystkim taniej :happy: .

Wracając do kolorów - to masz rację - majtkowy dobrze wygląda z ciemnymi kolorami. Biały i niebieski bardzo lubię. Ale zdecydowanie najbardziej czerwony, bordowy i pomarańczowy :woohoo: .

Jeśli o mnie chodzi, to katuj tymi różami i się nie krępuj wcale :wink4: . Kardynał boski jest - muszę sobie kupić :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 22:21 #167963

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Marto,plan rabat świetnie przemyślany :bravo:
Roże masz piękne a kardynał prawdziwy dostojnik ,jest śliczny :woohoo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 22:55 #167993

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Pięknieje ogród z każdym dniem. No i te róże... Ostatnia fotka kardynała cudna!!!
Co do tajemnej siewki, to może jednak jakaś gipspówka? Co do Tuscany, to nie wiem czy to ona. Ja już kupowałam 3 - 4 razy i ciągle nie trafiłam. Masz jeszcze jakieś zjęcia? Dawaj, migusiem mi odpowiada :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 11 Cze 2013 23:02 #167995

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia jak mi coś przez pomyłkę zakwitnie w Twoich kolorach, to się do ciebie zwrócę :rotfl1:
Dziś w ramach katowania dostaniesz zmokniętą Tradescant :hug:

DSC_6147.JPG

Moniko dzięki :hug:
Kardynał u mnie robi za miss foto od trzech dni :woohoo: :rotfl1:

Izo to moje drugie podejście do Tuscany, za pierwszym razem nie przetrwała zimy :dry:
Mam jeszcze takie zdjęcie

DSC_6145.JPG

Jest bardzo niska, wręcz się płoży :dazed: i zaczyna wypuszczać odrosty :huh: . To normalne?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 10:30 #168124

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta - ta delikatna roślina z różowym kwiatkiem to oczywiście gipsówka,
one też występują w różnych odmianach. Mam taką z Biedronki za niecałe 2 zł,
miała być niska a przerasta nad Pastellę i Bonicę.
Pięknie zakwitły Twoje róże, mają równe, nieuszkodzone płatki,
u mnie szaleje na różach ogrodnica niszczylistka a deszcz przeszkadza z nią walczyć.
I wiesz, odkryłam węża na działce, dwa dni pod rząd w tym samym miejscu go spotkałam.
Mąż tłumaczy, że to pożyteczny zaskroniec, ale jak ja mam tam teraz ręce w chwasty włożyć?? brrrr :blink: .
Może nie warto marzyć o buszu w ogrodzie, co? :woohoo:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 10:32 #168125

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
elsi wrote:
I wiesz, odkryłam węża na działce, dwa dni pod rząd w tym samym miejscu go spotkałam.
Ela to moze on nie jest żywy, jeśli tak w jednym miejscu :rotfl1: Sprawdzałaś ;)
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2013 10:35 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 11:09 #168139

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ciekawa jestem czy moja Biedronkowa gipsówka zakwitnie .Też lubię takie katowanie, a najlepiej w realu .Zaraz wysuwam do ogródka ,bo słoneczko nie pozwala siedzieć w chałupie, a po tych deszczach chwast rośnie szybciej niż roślinki ,które posadziłam i mam do powsadzania niskie astry
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 13:55 #168187

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Jeny, pięknie u Ciebie, a co będzie, jak róże ruszą na dobre :supr3: . Cardinal cudo :flower2:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 14:05 #168192

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Takie katowanie różami całkim mi się podoba zwłaszcza, że u mnie chroniczny ich brak ;) Jak Dorcia dostała bordową to ja pomarańczową poproszę :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 20:02 #168255

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
tko jaki piękny ten Cardinal de Richelieu :hearts:
coraz piękniejsze róze pokazujesz :)
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2013 20:03 przez anabuko1.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 22:07 #168336

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu jeżeli to rzeczywiście gipsówka, to w porządku :) , w końcu gipsówkę siałam :P
A wiesz, że tytoń od Ciebie dopiero zaczyna wschodzić :dry: . Czy on zdąży zakwitnąć :think:
U mnie też ogrodnica poczyna sobie coraz śmielej :hammer: . Już jej rugosa nie wystarcza, wlazła mi w Madame Pierre Oger :club2: i myśli, że jej nie widać :evil:

DSC_6191.JPG

Jak wąż wciąż tam siedzi, to cyknij mu fotkę ;) , obaczymy, czy to aby zaskroniec :whistle: :happy3:

Jolu bo to może wąż do podlewania był :happy3: zapomniany w porze deszczowej :rotfl1:

Jadziu bardzo żałuję, że tak daleko mieszkamy od siebie, ależ bym pobuszowała u Ciebie :woohoo:
Mnie też dopiero wieczór zgania z pola :silly: , a roboty ciągle :jeez:

Kasiu każdy dzień to jakaś nowa róża :woohoo: , w dodatku rano pąk, wieczorem kwiat :woohoo: , co za cudowny czas :dance: . Kardynał widzę może fanklub zakładać :rotfl1:

Wiesiu a właściwie czemu u Ciebie róż brak?
Pomarańczową mówisz :oops: , u mnie właściwie ten kolor nie występuje :oops: , najbardziej pomarańczowy wydaje mi się Chippendale w pąku, może być? :flower1:

DSC_6136.JPG

Aniu jeszcze nie masz dosyć Kardynała :rotfl1: , proszę, dzisiejszy :P

DSC_6196.JPG

Trawa wykoszona, ostatnia kulka posadzona, thujopsis wydany :woohoo: , koleżanki forumowe siewkami obdarowane :tongue2: , sesja fotograficzna zaliczona :P

zakwitnie mi katalpa :silly:

DSC_6168.JPG

prawie jak żołnierze :dazed:

DSC_6200.JPG

prawie... las :woohoo:

DSC_6202.JPG

moja ulubiona żurawka Midnight Rose :hearts:

DSC_6179.JPG

i różyczka na koniec :P , bardzo obiecujący pąk Herkulesa :P

DSC_6180.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 22:14 #168339

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ostróżki masz imponujące... wprawdzie moja miłość do nich nie doczekała się wzajemności, ale zawsze z przyjemnością oglądam je w innych ogrodach :)
Nadrobiłam zaległości i niezmiennie podziwiam: siły i zapał do pracy :thanks:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 23:07 #168362

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-Pięknie dziękuję :kiss3: Na jutro zostały mi do wysadzenia , cytryniec i werbeny,reszta już sobie rośnie :flower2: Nawet fotek nie mogę zrobić aby się pochwalić :( Liczę,że może jutro moje kłopoty ze sprzętem się skończą.
Róże pomału rozkwitają a ja nie mam możliwości ich uwieńczenia :cry2: Dzisiaj pomiędzy płatkami też znalazłam to robactwo i szczerze powiedziawszy nie wiedziałam co to jest,jutro zrobię polowanie na te stwory :flower:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2013 23:55 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 12 Cze 2013 23:31 #168380

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Martusia ostróżki już kwitną wow ślicznie z pewnością las, ślicznie. :dance: :flower1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Cze 2013 08:42 #168474

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
markita wrote:
Kulki są moje :happy-old: !
Marto, przyznam, że nie do końca wierzyłem w zapewnienia Joli :rotfl1: Fajnie widzieć nietuzinkowe iglaczki w kolejnych ogrodach :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 13 Cze 2013 08:57 #168485

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Cały wczorajszy dzień byłam w tzw. niedoczasie :pinch: . Dziś nie lepiej, ale wpadłam na chwilkę :flower1: .
Jak jeszcze ze trzy razy pokażesz te ostróżki, to chyba mnie weźmie - coraz przychylniej na nie patrzę :dazed: .
Może lepiej katuj różami :woohoo: - bezpieczniej się wtedy czuję :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.569 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum