Witajcie mili Goście -
Ulo, Pawle, Bozi i Tomku (oraz wszyscy inni, którzy zaglądają by skorzystać z kwiatoterapii
)
Niestety zapachu (jeszcze) nie potrafię przesłać przez Internet ale wierzę w Waszą wyobraźnię
Gdy wietrzyk odpowiednio zawiał to czuć było z kilku-kilkunastu metrów (szczególnie pod wieczór)
Kwitnienie dobiega końca - odetchnąłem z ulgą, ze nie pojawił się żaden amator lilii
w tamtym tygodniu jeździłem prawie codziennie by nie przegapić rozwijających się, jakże ulotnych, kwiatów liliowców posadzonych w zeszłym roku i oczywiście dokumentować liliowy spektakl
Cieszę się, że Wam się spodobała ta kompozycja - ja nie mam za dużo bylin z różami (za duży tłok!!) ale niebieskości przy różach - "To jest to!"
czas na 16. lipca
coś różanego się znajdzie choć ostatnio Księżniczki i Królowe popadły w niełaskę
Angela + orientalna Sorbona (planuję posadzić z tyłu przy słupku wysoką lili OT (np. Anastasia)
niektóre powojniki wiedzą jak się przypodobać - Minister powtarza na wysokości 2-2,5 m
lipiec a więc czas liliowców
ten nn zmienia odcienie fioletu w zależności od temperatury (podobno decydujący wpływ na wybarwienie ma temperatura w nocy poprzedzającej rozwój kwiatu)
przy liliowcach nawet takie zestawienia kolorystyczne nie rażą (chyba...
)
przyciągający uwagę Strawberry Candy
WIDOCZEK
OT Altari z waniliowo-cytrynowymi liliowcami (Arctic Snow)
"achy i ochy" czyli OT Nymph
godna polecenia lilia LA Forza Red
ma duże kwiaty o grubych płatkach w kolorze ciemnoczerwonym (są nawet nieco ciemniejsze niż na zdjęciu)
OT Myth - ciekaw jestem czy w przyszłym roku rzeczywiście wytworzy kwiaty o średnicy 30 cm
Różowa lilia nn o bardzo dużych kwiatach - to pomyłka bo miała być Palazzo ale na szczęście to też OT (i zapowiada się na wysoką lilię). Podejrzewam, ze to Robina (albo coś podobnego).
Zastanawiam się o czym szepcze z sąsiadem - OT Barutą? Może komentują, nomen omen, piekielne upały?
Moja perełka z ubiegłorocznej Gardenii (ponieważ jako jedna z nielicznych kupionych wówczas lilii wyrosła taka, jaka miała być a poza tym - to chyba rzadziej spotykana odmiana w naszych ogrodach
)
OT Brown Sugar
* ALE...
nie znalazłem info o niej na międzynarodowych stronach o liliach
natomiast odszukałem lilię o imieniu Montego Bay --> być może to właściwe imię mojej lilii?
w każdym razie - przepiękna!! (oryginalny zestaw kolorów)
Mam nadzieję, że nie zanudzam Was tyloma zdjęciami lilii?
Bo zdjęcia robione dzień po dniu siłą rzeczy będą się powtarzały...