TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 10:59 #236559

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
U Kurowskich nic nie było? :supr3: Czy Ty już wszystko masz? :devil1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 11:32 #236566

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
To okazuje się, że nie tylko w śląsko-małopolskiech szkółkach nic nie ma? :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 11:37 #236570

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorcia było, było masę roślin. Jednak jakoś tak dziwnie się ten świat plecie, że nie tych, których mogłybyśmy potrzebować :rotfl1:
Wiele szkółek nastawia się na masową produkcję :whistle:
Zaprzyjaźniony szkółkarz zawsze mi mówi, że z takich roślin, jak u mnie rosną to on by się nie utrzymał :happy3:
Niech żyją szmaragdy :silly: :lol:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 14:25 #236645

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
No to zakupy konkretne :) No widzisz, ja o botanicznych tulipanach mogę sobie jeszcze pomarzyć ledwo co z ziemi dopiero powychodziły.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 15:02 #236656

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Hej Marta,
zazdroszczę zakupów!!
Końskowola różami (i nie tylko) stoi - bardzo ładne róże wybrałaś, a sadzonki wyglądają dorodnie! Prymulki zawsze cieszą człowieka - małe to to a jakie kolorowe :) Kurowscy to znana szkółka.
Oczywiście AZALIA mi się rzuciła pierwsza w oczy - ładnie ukształtowana, zgrabna sadzonka (z ciekawości - ile kosztowała?). Satomi jest bardzo ładna, widziałem na żywo, dla mnie to taki cukiereczek lub motylek ;) Gdybym kiedyś robił rabatę w różu to byłby jeden z celów do kupienia :D

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 17:21 #236677

• kaska1ge
  • kaska1ge's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Marto, Marta dobrze zidentyfikowała twoje iryski nn - jeszcze jutro zerknę na swoje Iris "Alida" ale też mi się wydaje, że to właśnie te. Co do Irysów reticulata, to gdzieś czytałam, że coroczne kwitnienie zapewnia im wykopanie i przesuszenie po kwitnięciu i ponowne posadzenie jesienią. Ale ja lubię roślinki bezobsługowe, więc swoich wykopywać nie będę.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 18:50 #236714

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Zazdroszczę szkółkingu w miłym towarzystwie :) . Widzę, ze Lubelszczyzna fajnymi szkółkami stoi, szkoda, że nie miałam ogrodu, jak tam mieszkałam :happy:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 18:53 #236716

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dodad wrote:
To okazuje się, że nie tylko w śląsko-małopolskiech szkółkach nic nie ma? :rotfl1: :rotfl1:
No właśnie! Epidemia jakaś? :happy3:
Azaliowy wybór popieram - śliczności! :flower2: Aż by się chciało mieć większy ogródek w takich chwilach :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:17 #236728

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Iwonko poletka krokusowe robią się same ;) , czasem wystarczy rok :P . Zobacz na przykładzie Prins Claus. Wsadzone 5 cebulek, na pierwszym zdjęciu zeszły rok, na drugim obecny :lol:

DSC_5109_2014-03-24.JPG

DSC_9140.JPG

Hortensja Levana ma być ponoć potworem :woohoo: i dlatego ją kupiłam :wink4:

Ula cała przyjemność po mojej stronie :hug:
Ja nie mam większego samochodu :happy3: , a do Jeepa mojego M. w życiu bym nie wsiadła, bo to automat :pinch:
Krwawnik się nie rozsiał tylko rozrósł :silly: , rozłogami zresztą :happy4: . Ale nie martw się, łatwo wychodzą z ziemi, gdyby zrobił się za duży :rotfl1:
Jakie krokusy chcesz wykopywać :ohmy: ? Mam nadzieję, że nie teraz :huh:

Dorcia podsunęłaś mi dodatkowy pretekst na następny raz, masz duży samochód, więc jesteś niezbędna :rotfl1: :kiss3:
Już w przyszłym roku będziesz miała łany ;) , zobacz jakie porównanie zrobiłam Iwonce :P
Dla Satomi jeszcze nie mam miejsca wymyślonego :supr: , ale mam nadzieję, że zakwitnie już na swoim docelowym miejscu :happy4:

Mirko Prymulki bez nazwy kupowane dla koloru ;) , oprócz tego jeden pierwiosnek omszony 'Violetta' wypatrzyłam u Dębskich ;)
Widziałam Twoją Katarzynkę, ona jest jednak niezawodna :P
Kilka ciepłych dni i mgiełka zaczyna przypominać listki :lol:

Jolu zawsze za krótko ;) :hug: , ale lepszy niedosyt niż przesyt, czyż nie :happy4:
Przyznam się, że pod Złotą Rybką zaglądałyśmy do auta i faktycznie nic nowego nie wypatrzyłyśmy :rotfl1:

Elu ciekawa jestem, czy posadziłaś już róże :) , bo ja ani sztuki :rotfl1: , mało tego, jeszcze mi doniczek do sadzenia przybyło :tongue2: :rotfl1: . A miałam tylko pojechać po ziemię :whistle:
Azalią tak się nie martw, one są dużo bardziej tolerancyjne od różaneczników zarówno na kwasowość podłoża, jak i na mrozy. A jak zakwitnie, to nie będziesz mogła zrozumieć dlaczego tak się wzbraniałaś :happy3:

Jola, Dorcia, Marzenka, Dorotka dla kogo nic nie było to nie było :wink4: , myśmy się poważnie obkupiły :happy3: , a przypominam, że tylko ja jestem początkujący amator, Ula i Ela to doświadczone ogrodniczki :thanks: . U Kurowskich było naprawdę sporo ciekawych krzaczków, żeby tak jeszcze ktoś mi te doły wykopał :tongue2:

Paula mam sporo odmian botanicznych, ale tylko te zabierają się do kwitnienia ;)

Adrian Końskowola jest faktycznie naszym "zagłębiem" różanym :happy4: , korzystamy więc ile wlezie :woohoo:
Ale jest tam również sporo innych znanych i cenionych szkółek, do których zaglądamy po drodze ;) . Zawsze to większy wybór niż w lubelskich sklepach ogrodniczych :jeez: i ceny atrakcyjniejsze :lol:
Azalie były po 25 zł. A krzaczki jak zauważyłeś spore i dorodne :P

Kasiu ja też nie wykopuję moich irysków ani żadnych innych cebulek. Nie wykopuję i nie zamierzam :happy4: i bez tego mam huk roboty :happy3:

Katju żebyś wiedziała, że nie ma to jak dobre towarzystwo :drink1: . A gdzie w lubelskim mieszkałaś?

Gorzatko no przecież Marta ostatnio sama napisała, że już jej tylko zagranica została :rotfl1:
Azalia mam nadzieję spełni pokładane w niej oczekiwania :wink4:

Cały dzień ciężko pracowałam do samej ciemnej nocy i nadal nic nie posadzone :ouch: :rotfl1:
Najpierw musiałam się do pracy przygotować i w tym celu odwiedziłam 4 sklepy ogrodnicze :happy3: . Zakupiłam zapas ziemi do róż (brak kompostu :evil: ), kwaśnego torfu i przy okazji ziemi do wysiewu ;) . Nabyłam Magiczną siłę do powojników i przy okazji nadmanganian potasu ;) . I naprawdę nie wiem jakim cudem przywiozłam do domu jeszcze dwa jaśminowce 'Innocence' i 'Snowbelle', a także modrzewia szczepionego, ale nie płaczącego, tylko kulkę :P :rotfl1: :tongue2:
Potem zaś przycięłam wszystkie róże na dobry początek :silly: . Nie jest źle, a nawet powiedziałabym, że jest dobrze :woohoo: . Po południu rozsypałam trochę nawozu pod kwasoluby i iglaki, podlałam powojniki nadmanganianem i zamiast coś posadzić czepiłam się chwastów :hammer: , w których mi zeszło do nocy :jeez:
Ledwo żyję :tongue2:

Jeszcze przed robotą zdążyłam zrobić fotki nowym kwiatkom :wink4:

DSC_9168.JPG

DSC_9169.JPG

DSC_9171.JPG

DSC_9175.JPG

DSC_9177.JPG

DSC_9172.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, maria

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:24 #236733

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatnie zdjęcie: rewelacja! :bravo:
Przyznam się od razu, że sasanki największe wrażenie robią na mnie właśnie w fazie pąka: takiego tuż - tuż... prawie...
Twoje słowa o braku kompostu przypomniały mi, że mój kompostownik wciąż czeka na przerzucenie i przesianie spodniej warstwy... ale chyba sił mi na to brakuje, a i motywacji nie mam, bo co zrobić z tym urobkiem? Rabaty już korą posypane, a sadzić nie planuję...
Czy taki gotowy kompost można załadować do worków i trzymać "na zaś"? :think:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:27 #236735

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No a u mnie białe szafirki jeszcze w lesie :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:30 #236738

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A ja jakoś nie mam szczęścia do białych szafirków, zawsze okazują się standardowe.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:30 #236739

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
W Świdniku :P . Ten nadmanganian to profilaktycznie na uwiąd, czy przy okazji dokarmianie potasem?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:33 #236741

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
dodad wrote:
No a u mnie białe szafirki jeszcze w lesie :(
Ale w Twoim? :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:50 #236750

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:bravo: Też mnie zchwyciła Twoja ostatnia fotografia :woohoo: Niesamowite te sasanki :ohmy:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 19:51 #236751

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, rzeczywiście przyrost krukusowej masy ;) imponujący! :eek3: Wysiały się czy rozrosły? Raczej rozrosły chyba, bo tak kępkowo się prezentują... Szafirki podobnie, no śmiało możesz odczuwać satysfakcję i dumę, a nawet powinnaś! :) Zastanawiam się, czemu u mnie z tym mnożeniem się cebul raczej kiepsko i mam już kilka pomysłów...
W kwestii sasanek zgadzam się z Gorzatą, tylko puchatki, potem zakryć czymś i nie patrzeć, ja już nawet tak zrobiłam :)
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2014 19:51 przez artam.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 20:29 #236780

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Normalnie jakby ta jedna sasanka wyłaniała się z fal. :supr3: :bravo:
Szafirki białe w łanach! Cudne. :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Mar 2014 20:31 #236782

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, moje róże nadal zadołowane i bardzo mocno podlane.
Po pracy niewiele zrobiłam. Posiałam cynie i astry w tunelu.
Potem zaczęłam usuwać krzewy z rozsadnika celem zrobienia miejsca na kompostownik,
ponieważ w miejscu, gdzie kompostownik będa rosły dwie duże róże :rotfl1: .
W biegu zbierałam narzędzia a i tak zmokłam, normalna burza z grzmotami.
Pada dotąd, a - przypominam - to nie ja marudziłam, że sucho i prosiłam o deszcz ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.632 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum