TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Gru 2014 22:24 #322454

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, właśnie mam zamiar jednak trochę poogródkować :P Pożyjemy, zobaczymy...
Do tych marcepanowych ciasteczek przymierzałam się ale masy nie zakupiłam więc nici. Za to pierniczków znów zatrzęsienie, część pójdzie na choinkę, część na prezenty a reszta zniknie powolutku. Ja sernik jutro piekę, mam nadzieję że nie klapnie (jak zwykle :unsure: )
Z czego robiłaś choineczkę?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Gru 2014 22:31 #322458

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jaguś życzę Ci, żeby plany ogródkowe się spełniły :hug: , będę obserwować i dopingować :P
Co do klapniętych serników... mam taki przepis na sernik z 10 jajek, bitej śmietany, piany i nie wiadomo czego jeszcze. Wychodzi bardzo piękny, wysoki i nic nie opada, sprawdziłam wielokrotnie. Ale wiesz co? Ja wolę ten zwykły, opadający, smakujący jak sernik, a nie jak ptasie mleczko :dry: ...
Choineczkę robiłam ze stożka styropianowego, do którego przypinałam płatki kosmetyczne na wzór dachówek ;) , potem jeszcze kilka cekinów wbiłam szpilkami, to wszystko :oops:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Gru 2014 22:44 #322461

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Masz rację co do serników. Ja nawet nie mogę użyć 10 jaj, młody uczulony na białko, używam 3 całych i 3 żółtek a i tak później obserwuję czy aby nie wysypie go po nim.
W przyszłym roku pomyślę o choineczce, w tym zrobiliśmy domki-lampiony ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Gru 2014 09:38 #322528

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Świąteczne serdeczności przesyłam i życzę radości i wielu wzruszeń w ten magiczny czas!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Gru 2014 09:41 #322530

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martusia, marcepanowych nie poczyniłam jeszcze - na Nowy Rok będą ;-)

Póki co, chciałam Cię świątecznie uściskać i życzyć wielu pięknych chwil, w rodzinnej, ciepłej atmosferze.
Dobrych Świąt! :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Gru 2014 11:29 #322677

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Markitko, witam świątecznie :) . U nas w końcu zrobiło się biało za oknem a perspektywa weekendu wydłużającego święta jest niezwykle przyjemna :wink4: .
Munstead Wood bardzo mnie kusi. To się zaś tyczy Johann Wolfgang v. Goethe Rose to jest bardzo piękna. Mam jednak w ogrodzie różę, którą kupiłam kiedyś bez nazwy i podejrzewam, że może nią być :think: . Kwiat ma bardzo duży, dość dobrze się krzewi i pierwszy rząd zewnętrznych płatków ma ciemniejszy. Co o tym sądzisz?
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2014 11:31 przez Edyta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Gru 2014 11:41 #322679

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Moc życzeń Martuś dla Ciebie i rodzinki.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 14:15 #323414

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Jak bigos się udał? Czy już dopyrkał do doskonałości, czy jeszcze ostatnie smaczki komponujesz? :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 14:23 #323416

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A ja się pochwalę, że marcepanowych ciasteczek upiekłam blach pięć i wszystkie zniknęły w tempie mazura. Zachęcona sukcesem piekę na sylwestra ponownie. Wielkie dzięki za przepis :kiss3:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 16:40 #323446

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś życie z alergikiem to niemały problem, a już gotowanie to prawdziwe wyzwanie :silly:
Chociaż nie wiem co gorsze, alergik, czy niejadek, któremu nic nie smakuje :evil:

Asiu bardzo dziękuję za życzenia :hug: , miło mi, że znalazłaś czas, żeby do mnie zajrzeć w tym gorącym okresie dla nas :kiss3: . Ja Tobie również życzę zdrowia, spokoju i spełnienia marzeń w Nowym Roku :hug:

Aguś Tobie też bardzo dziękuję za życzenia :hug: , dziś już myślami jestem w dniu jutrzejszym, do którego się przygotowuję :tongue2: . Jak ja Wam zazdroszczę, że sobie spędzicie ten czas na forum :oops: , mnie się raczej nie uda zajrzeć :huh: . Zatem wszystkiego dobrego w Nowym Roku :hug: , udanej obrony dyplomu i fantastycznych wrażeń podczas drugiej części kursu foto :lol: . Także zakończenia prac na tarasie tak jak sobie wymarzyłaś :kiss3:
Ciasteczka marcepanowe pieczesz dziś, czy jutro? Pozwól im się troszkę spiec, będą lepsze :drool:

Edytko zabiłaś mi ćwieka tym zdjęciem :tongue2: , ale po przejrzeniu swoich fotek zaryzykuję stwuerdzenie, że jednak nie masz Goethe :think: , znalazłam taką fotkę swojej grupki Goethe, gdzie widać dokładnie kształt kwiatu i charakterystyczną rozetkę w środku, Twoja róża jej nie ma

DSC_1352.jpg

Zdjęcie takie sobie, ale mam pewność, że przedstawia Goethe ze względu na sąsiedztwo :happy3:, czasem mam problem, żeby swoją własną różę rozpoznać z portretu, a fotki bez podpisów :jeez:

Za to mam inny typ, może Ty masz Gospel? Dość podobna do Goethe, choć moim zdaniem bardziej w odcieniu czerwieni niż purpury, no i chyba ma tę ciemniejszą obwódkę, zobacz moją

DSC_2208.jpg

Ula dziękuję i wzajemnie :hug:

Haniu chyba czytasz w myślach, bo właśnie bigos pyrka, a ja myślę o Tobie, bo nie wiem kiedy to wino dodać :happy3: . Komponować smaczki, to można jak ma się jakieś doświadczenie, a ja pierwszy raz bigos gotuję :oops: , zwykle od mamy przywoziłam :whistle:

Wiesiu bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i wszystkim smakowało :woohoo: :hug: . Mi się chwilowo ciasteczka przejadły :devil1: , na jutro szykuję korzenne tiramisu :drool:

Mój pierwszy w życiu bigos pyrka sobie na kuchence, a ja pokażę troszkę swojej zimy wczorajszej, bo dziś już brzydsza była, bez słońca ;)

DSC_3662.jpg

DSC_3663.jpg

DSC_3664.jpg

DSC_3668.jpg

DSC_3676.jpg

DSC_3681.jpg

i największy miłośnik śniegu :lol:

DSC_3677.jpg

DSC_3669.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, hanya

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 16:49 #323451

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, ale zima piękna!
To już chyba tradycja, że najbardziej cieszą się z niej nasze psiejstwa :)
Jaka to rasa?

Ciasteczka chyba upiekę jutro - mam nadzieję, że dostanę masę marcepanową, ale chyba w Piotrze i Pawle powinna być.

Piekne życzenia - mam nadzieję, że się spełnią, dziękuję!

Ty baw się dobrze i pozytywnie nakręcaj na nowy rok! Mam szczerą nadzieję, że będzie dla nas wszystkich lepszy, korzystniejszy, przychylniejszy i obfitujący w dobrą pogodę dla nas, ogrodników :)

Ściskam Cię serdecznie, jeśli nie zajrzysz jutro, to już teraz, z najlepszymi noworocznymi życzeniami!
Spełniaj marzenia, realizuj pasje, bądź zdrowa.
Wszystkiego dobrego dla całej rodziny!

PS. Poradziłaś sobie z bigosem? :)
Łyżka miodu jest? :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 17:10 #323462

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś aleś mnie ubawiła pytaniem o rasę :rotfl1: , toż to najczystszej wody kundel :lol: . Choć sądząc po wyglądzie pyska i pewnych upodobaniach :evil: , pewnie jakiegoś teriera w przodkach miał ;)
Bigos ciągle pyrka ;) , miód mam, a kiedy go dodać? Już o wino Hanię pytałam :oops: , tak to jest jak się coś robi pierwszy raz. Ale muszę przyznać, że zapowiada się smakowicie :drool:
Bardzo dziękuję za noworoczne życzenia :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 17:12 #323464

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Właśnie terierowaty mi się wydał - kudłacz jeden :D
Wolałam zapytać :)
Ugłaszcz psię!

Dodaj już tę łychę miodu... a śliwowica wlana?

:hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 17:20 #323466

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Kudłata jest masakrycznie :jeez: , a maszynki do strzyżenia nie lubi, oj nie lubi :evil:
Wygłaskam, jak znajdę chwilkę :happy3:
Śliwowicy nie miałam, tylko czerwone wytrawne, już wlane. Hania wspominała też o maderze... ile ja się jeszcze muszę uczyć :tongue2: . To chociaż dodam ten miód :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 17:59 #323474

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Martuś, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, niech wszelkie plagi omijają Twój ogród a deszczyk nawilża wystarczająco przez cały sezon :garden: Jutro dobrej zabawy życzę :dance:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 18:08 #323476

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Świetne hortensjowe kwiaty w zimowych czapach, śniegu u Ciebie dostatek, tutaj mniej, ale ciężki, jak diabli :mad2: Doprawiaj bigos na swoje upodobania. Jest mnóstwo możliwości dosmaczania, zależy, co lubisz. Możesz dodać więcej kwaśnych jabłek, jak będzie za słodki, ja ratowałam się cytryną, bo wpadło za dużo śliwek :oops: Z ostatecznym dodatkiem soli/pieprzu troszkę poczekaj, bo się będzie przegryzał, a jak dodawałaś wędliny, to dosolą zdrowo. Miód dodałam pod wpływem...Agi :bye: , ale już prawie po ostatecznym wypyrkaniu.
Psiunia pyszna, ukochać proszę dzielne psisko.

Edit: Marta bigos obrabiamy u mnie, zaglądaj i pisz, co robisz, bo widzę, że się rozgrzałaś :woohoo:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2014 18:22 przez hanya.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 18:21 #323482

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wpadłam poskręcać się z zazdrości, że u Ciebie trawy tak pięknie się na śniegu prezentują ;) U mnie pędzelki miskanta złamane, proso leży i jedynie rozplenice trzymają w miarę fason.
Pięknie u Ciebie a psina przeszczęśliwa- dobrze, że jest ktoś, kto ze śniegu się cieszy ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Gru 2014 18:25 #323483

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniśka, bardzo Cię proszę nie skręcaj się jeszcze, bo Marty trawy mają troszkę więcej masy. :) Twoje też utyją i stawią opór napastnikowi, może już w przyszłym roku :think:

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.561 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum