TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Maj 2014 21:05 #262891

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martusiu jeszcze raz dziękuję Ci za przemiłą wizytę i zapraszam ponownie, w każdej chwili :kiss3:
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia widziane Twoim okiem... każde spojrzenie jest nieco inne... dziękuję :hearts:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Maj 2014 21:43 #262924

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kobieto, wszystko Ci się udaje :woohoo: Nawet ogród miałaś wreszcie solidnie podlany :devil1:
A teraz zaliczona wizyta i planowany szkółking B)

Kto tam na tarasie się relaksuje? Ula i kto?
Co wykopałaś, żeby Agness mogła sobie coś nowego dosadzić? :wink4:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Maj 2014 22:46 #262971

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
no miałam zaległości :supr3: ale żeby budynek nowy zdążył powstać? Marta, jakoś wszystko szybko u Ciebie się dzieje, tylko zdjęć coś mało. Czy oprócz budynku będą inne budowle? jakieś łuki może? :dance: Azalie ładnie Ci kwitły, moje też się popisały w tym roku, ale już widzę że za gęsto posadziłam. Co zaplanowałaś koło budynku?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 21:47 #263272

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moniko takie wizyty zawsze są za krótkie ;) , a tematy nigdy się nie kończą :P
Co przywiozłam? Parę skalniaczków na moją górkę, ciemno fioletowe orliki i takiego iryska :lol:

DSC_0215.JPG

Dorcia beczka na deszczówkę podłączona dzisiaj, a jutro jeszcze jedna :lol: , będę miała w sumie ponad 700 litrów :P
Fioletowe irysy też uwielbiam, zobacz jak mi się skomponowały nabytki od Marty :silly: , tam jest 5 odmian :woohoo: , wiem, że trochę się zlewają na zdjęciu, ale ja chyba lubię monochromatyczne zestawienia ;)

DSC_0284.JPG

Beatko zbiornik(i) na deszczówkę to konieczność w ogrodach na piachu :happy4: , bo jak przychodzi taki upał i wysuszający wiatr, to nie ma takiej ilości wody, która by nie poszła :jeez:
Azalie nie tylko w różu ;) , Toucan prawie zupełnie żółty, a Doloroso krwisto czerwona :lol: , ale jakoś u azalii żaden kolor mi nie przeszkadza :P

Dorotko coś mało spotkań zaplanowanych jest na ten sezon, trzeba sobie radzić "chałupniczo" w mniejszych składach :happy3: . Ja nawet wolę takie spotkania, bo jak jest dużo ludzi, to zawsze szkoda, że się z większością nie pogadało :huh:
Już się nie mogę doczekać przeprowadzki przydasi z mojego garażu do nowego budynku :woohoo: , wreszcie będę mogła normalnie otworzyć drzwi w aucie stojącym w garażu :happy3:

Dalu ja chyba jednak nie zdecyduję się na cięcie azalii :dry: . Właściwie podoba mi się ich pokrój, a przybrały go same, bez mojej pomocy, więc niech już tak zostanie :P

Iwonko nawet koniecznie trzeba dokupić :lol: , tylko teraz to już będzie coraz bardziej kłopotliwe, bo kwitnące krzewy znikały ze sklepów w tempie zastraszającym :happy3: , może zrobić sobie listę zapotrzebowań i wystartować następnej wiosny ;)

Marto mam kolejne irysy :woohoo: , jeden ładniejszy od drugiego , a razem pięknie się komponują :dance: . Niestety te najwyższe dziś pokładł wiatr :evil:
Same NN???

DSC_0247_2014-05-23.JPG

DSC_0285.JPG

DSC_0293.JPG

Czerwiec to bardzo dobry termin ;) i to przecież całkiem niedługo :rotfl1:

Aguś :hug: i pamiętaj, że zawsze po drodze (lub z ;) ) do Lublina zapraszam do siebie :kiss:

Siberko dobrze powiedziane :evil: , MIAŁAM PODLANY :evil: , dziś musiałam podlewać rodki, które przed chwilą dosłownie stały w wodzie, a dziś im młode przyrosty klapły :( , po podlaniu wstały, więc mówi to samo za siebie :jeez:
Na tarasie obok Uli Agnieszka Patkaza :P , ostatnio mało udziela się na Oazie, ale jak się ma 5 tysięcy porzeczek :whistle:
Nie wydaje mi się, aby po moich wykopkach coś się Adze zwolniło na nowe nasadzenia :happy4: , co innego po wykopkach Uli i Agnieszki :rotfl1: , cały bagażnik wielkich host, bodziszków i sama już nie pamiętam czego :wink4:

Ula to nie u mnie szybko się dzieje, tylko Ty za mało zaglądasz :happy-old: . Nie planuję żadnych budowli więcej ;) . Łuki w sensie pergolki? Pewnie tak, choć na razie nic sprecyzowanego ;) . A gdzie można obejrzeć Twoje azalie?
Koło budynku jeszcze nie mam planu, czekam aż robotnicy na dobre się wyniosą i będę myśleć :supr:
A kupiłaś w końcu Homebush? Zobacz jak mój mały ale wigorny krzaczek obsypany kwiatami :woohoo:

DSC_0323.JPG

Chciałam się jeszcze dziś pochwalić moją pierwszą różą, choć zbyt reprezentacyjna nie jest :happy3:

DSC_0281.JPG

To Jacqueline du Pre, która zakwitła z tyłu krzaka i pod liśćmi, ale i tak jej to nie uchroniło przed przysmażeniem :jeez:

i mój najstarszy powojnik Multi Blue

DSC_0326.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 22:01 #263280

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Na mojej glinie tyle zbiorników na deszczówkę byłoby przegięciem :happy: . A ten jeden chcę mieć, bo do gnojówek i takich tam eko-bajerów się przyda.

Fajny ten irys świeżo wysępiony :woohoo: , a te w wielkiej masie wyglądają super! Ja teraz unikam pstrokacizny, więc staram się po prostu robić rabaty mniej kolorowe. A co z tego wyjdzie, to się zobaczy za rok, albo dwa :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 22:17 #263292

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia no właśnie, deszczówka niezbędna do różnych zastosowań ;) , obecnie gnojóweczka ze skrzypu dojrzewa :happy4:
Ten wysępiony irysek jest z tych średnich wysokościowo, nie wiem jak to fachowo się określa :oops: , bo na przykład te od Marty są wysokie i bardzo wysokie :happy3:
Dobrze, że irysy generalnie kwitną przed liliowcami, z którymi są przemieszane, bo tu juz parę zgrzytów by się pojawiło :happy3: , dziś dostrzegłam w gąszczu pierwszy kwiat Moonlight Masquerade, ale jeden łatwo zgubić :happy3:

DSC_0288.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 22:36 #263299

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Się zastanawiałam :think: co ta róża taka schowana :cool3: a ona przed słońcem ukryta :wink4: :happy:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 22:51 #263305

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Martuś, no domyślam się, że długo czekałaś by Agusię odwiedzić :kiss3:
też bym chciała kilka osób odwiedzić ale jak na razie latam tu w Poznaniu, bo komunikacja miejska i brak samochodu i prawka jazdy..... :oops: ale za 5 tygodni wakacje to może..... :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 23:09 #263313

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś popędź zobaczyć u Misi skarpę, przepięknie u niej hostunie wyglądają:) sobie zostawiłam tylko najmniejszy kawałek zielonej a resztę zawiozłam Misi. U niej się piękniej zaprezentują. Miałam chrapkę na kłącze tej białozielonej ale odpuściłam sobie widząc, jak się prezentuje w całości:) dzięki temu dobrze znosi wykopki i przeprowadzkę:)

U Ciebie szybsze jeszcze zmiany niż u mnie:)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Maj 2014 23:33 #263321

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Pierwszy kwiat liliowców :think: nie zauważyłam czy coś tam u mnie już wyłazi. U mnie z tą ziemią to dziwy. Przyjechałam patrze a tu skorupa, normalny beton. A miałam w planie posadzić swoje roślinki. Pomyślałam, nic to mam dużo deszczówki to podleję. Wiesz jak się zdziwiłam gdy przy kopaniu okazało się że ziemia wilgotna.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 00:02 #263329

• Roma
  • Roma's Avatar
Marta-jestem w szoku,przyznaj się dziewczyno co zażywasz :P i podziel się tym ze mną,ciągle jestem w tyle :( Mam jeszcze mieczyki nie posadzone a chwasty do kolan :jeez:
Kilka dni upału a u mnie susza :( mam zainstalowanych 10 beczek nma deszczówkę, po 250l i jutrzejszym podlewaniu wszystkie będą już puste. Nastawiłaś już gnojówkę ze skrzypu? u mnie jeszcze nie mogę go nigdzie znaleźć.Wczoraj skończyła mi się gnojówka z pokrzyw,nastawiłam świeżą a teraz mam do dyspozycji z gówienek końskich i mleczu.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 08:21 #263361

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
To już drugi kwiat liliowca :supr3: , u mnie dopiero zaczynają wypuszczać liliowce rdzawe, ale do kwitnienia to jeszcze im daleko :tongue2: .
Gnojówkę ze skrzypu nastawiłam trzy dni temu :P . Dziś wieczorkiem pierwszy raz podleję pokrzywówką, dopiero pierwszy, bo Piorun mi wylał pierwszą partię :hammer: i teraz ta druga dojrzała.

Ja to kompletnie nie znam się na irysach. Mój jest wysoki. Kwiatostan ma gdzieś na wysokości 80cm :dazed: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 08:23 #263363

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Wow- w głowie mi się zakręciło po przeczytaniu 3 zaległych stron... Ile tu się dzieje :eek3: Budowla przednia, azalki przednie, że o iryskach fioletowych, które też namiętnie kolekcjonuję i zestawiam nie wspomnę!

Martuś, gdzie i jakie beczki kupujesz na deszczówkę?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 08:46 #263372

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Irys wysępiony śliczny pamiętam jak mi się podobały wszystkie błękity i fiolety irysowe , jak wgapiałam się w ogródkach w niebieskości i szarości ........................a potem dopadło mnie forum i teraz mnie kręcą cygańskie barwy na irysach :hammer: :hammer: ...............ciekawe czy takie gusta jak charakter zmieniają się co siedem lat :think: :think: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

.............i juz liliowce :supr3: :supr3: u mnie na szczęście jeszcze długo nie nawet porządnych pąków jeszcze nie ma .............takiej dawki pstrokacizny to nawet ja bym nie zniosła :happy: :happy:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2014 08:50 przez mirdem.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 12:35 #263437

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:woohoo: azalie boskie. ileż irysów się uzbierało...ale zmian nie sposób ogarnąć....pięknie :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 17:04 #263525

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Byłaś Martuś w cudnym miejscu u naszej Agusi .Miło widzieć Wasze radosne buźki :kiss3: Gdzie nie spojrzę wszędzie cudne azalie .Szkoda ,że nie mam miejsca na nie zresztą na nic .Fajnie mieć takie zbiorniki na deszczówkę
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 18:50 #263559

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu dziś rozkwitł drugi kwiat w jeszcze większym gąszczu :happy3:

Martuś Ty przecież jesteś szalona dziewczyna ;) , bierz plecak i w wakacje odwiedź ogrody na lubelszczyźnie :woohoo: , jest ich tu trochę, w tym kilka wyjątkowych :hearts:

Ula ale gdzie u Misi? mam osobiście podjechać i sprawdzić Waszą pracę? :rotfl1: Bo u niej w wątku nic nie ma :dry:

Iwonko ten liliowiec wcale nie był pierwszy ;) , to już druga odmiana, która kwitnie :P
U mnie w niektórych miejscach też jeszcze wilgoć trzyma, ale tych miejsc nie ma wiele :huh: , większość wysuszona znów na pył :pinch: . Dziś kończę deszczówkę, a wyciągam węża.

Romcia tak mówisz jakbym to ja sama co najmniej budowlę stawiała :happy3: , a ja od wtorku nic nie zrobiłam, bo gorąc :evil: :jeez:
U mnie też susza :( , na razie reagowałam doraźnie, ale widzę, że dziś czeka mnie globalne podlewanie :garden1: :garden1: :garden1:
Skrzyp sobie przywiozłam od mamy, bo w mojej okolicy też nigdzie nie rośnie, za to ona potem wozi ode mnie wrotycz :happy4:

Dorcia dla ścisłości to był już czwarty kwiat liliowca :whistle: , dziś rozkwitł piąty :silly:
Moja gnojówka z pokrzywy stała ze trzy tygodnie przez ostatnie deszcze i nabrała konsystencji oleju :supr: , zużyłam normalnie, roślinki żyją :wink4:
Mówisz, że irys miał 80 cm ;) , te najwyższe od Marty mają z 1,30 m :happy3: , dziś trzy musiałam ściąć do wazonu, bo leżały :huh:

Dagmaro witaj po przerwie :hug:
Dla Ciebie dzisiejszy najnowszy irysek :P

DSC_0339.JPG

Beczki na deszczówkę kupuję tutaj. Najpierw kupiłam jedną Saharę, a teraz dwie mniejsze, te zielone. W sumie mam już miejsce na ponad 700 litrów deszczówki :lol: . W tym samym sklepie kupuję zbieracze deszczówki z rynny.

Mirko mnie już kilka lat kręci fiolet ;) , ale skoro pojawiły się w zeszłym roku czerwone róże - kiedyś nie do pomyślenia :rotfl1: - to wszystko może być :wink4:
Liliowce już chwilę temu się obudziły ;) , o dziwo, w tym roku zaczynają zupełnie inne niż w zeszłym :silly:

Aguś co ja tam będę pisać ;) , przyjedź, pogadamy, pooglądamy :hug:

Jadziu ogród Agness był jednym z tych, które od początku bardzo chciałam zobaczyć na własne oczy, no i doczekałam się :woohoo:
Azalie już definitywnie się poddały :( , dziś idę oberwać zwiędłe szmatki :huh: . Krótkie kwitnienie jest zdecydowanie wadą azalii, ale cóż ;) , nie da się mieć wsystkiego.
Zbiorniki mam już wszystkie trzy zamontowane, teraz czekam na deszcz :woohoo:

Prace na budowie z dniem dzisiejszym zostały zakończone :dance:

DSC_0353.JPG

Pozostałości niebieskiej i czarnej folii to niedokończony wykop elektryka :mad2: , który miał ciągle tyyyyle czasu że w końcu nie zdążył :hammer:

Zaraz idę globalnie podlewać i pryskać czymś na grzyba, bo coraz więcej róż choruje :angry:
Tymczasem moja następna różyczka Majalis od Elsi :hearts:

DSC_0351.JPG

najpóźniejszy szafirek Plumosum, zaginiony w gąszczu floksa szydlastego ;)

DSC_0329.JPG

i moje ukochane bodziszki :hearts: , nie sądzicie że one są wybitnie fotogeniczne :lol:

DSC_0337.JPG

DSC_0322.JPG

DSC_0314.JPG

DSC_0291.JPG

DSC_9966.JPG

DSC_0106.JPG
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2014 18:54 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Maj 2014 19:48 #263589

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:) A moja Majalis od Elsi jeszcze w pąkach, ale ma dużo cienia, może dlatego :think:
Budynek bardzo zgrabny, pierwsza klasa :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.579 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum