TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 08:12 #286481

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego moje największe rozchodniki powykładały się w takie gniazda :dazed: . Niczym nie nawożone, nie podlewane dodatkowo.

DSC_2110.JPG

Marta, moje rosną w kilku miejscach - te które mają bardzo sucho(rosną pod okapem-brak wody opadowej) są zwarte i niskie, te co rosną ,,pod gołym niebem'' i mają lepszą ziemię są wybujałe tak jak twoje i pod ciężarem rozkładają się na boki.
Mam w jednym miejscu dwie karpy rosnące na ,,niepoprawianym podłożu'' pseudo ziemia, nigdy ich nie podlewam-tylko to co spadnie ,,z góry'' też się nie pokładają- są zwarte i niskie..... :wink4:
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2014 08:13 przez chester633.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 08:27 #286482

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Potwierdzam co napisał Paweł. Rozchodniki okazałe,najokazalsze są ponoć na byle jakiej,suchej glebie. Jak za żyzna to się tak wykładają właśnie.U mnie to samo w jednym miejscu,w innym ,bardziej suchym jest ok.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 17:39 #286572

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Marciu w Twoim ogrodzie same moje ulubione rośliny ...róże ,floksy ,lilie i cala gama kolorów .Lato w pełni .Cudnie .Dużo masz jeszcze miejsca ,możesz spełniać swoje marzenia .U mnie odwrotnie ...miejsca wcale ,a marzeń co niemiara :rotfl1:
Zdradź mi miejsce zakupu tej cudownej wariegatowej brzozy , :hug: bardzo mi spodobała .

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 20:11 #286610

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U Ciebie las patagońskich, a u mnie hastat, ale jedna patagonka mi zakwitła i muszę otoczyć ja szczególną troską .Też ma tę różowa hastatę
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 20:42 #286625

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
MOtylowa pięknie wygląda...... :hearts: ,nie wymagajaca do tego.........przymusowy odwyk od ogrodu..?skonczy się kolejnymi zakupami i planami szeroko zakrojonych przekopków....... :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 21:39 #286659

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moniko codziennie po troszeczku coś robię ;) , bo przecież tak wcale to się nie da :rotfl1: , a potem lecę na zalecany spacerek :happy3:
Dziś maluję meble do pokoju córki, ciężkie to nie jest, ale upierdliwe ;) , a i tak na pewno będzie niezadowolona z efektu :rotfl1:

Aniu niektóre lilie mają już kilka lat, to wyrosły ;) , a ta rabata z budlejami, jeżówkami i liatrami to mój pierwszy własny pomysł na rabatę :P , sprawdza się do dziś, nic nie przerabiana :woohoo: . Polecam :silly:

Magdo mnie również było bardzo miło :hug:
Mówisz, że dyskretnie :dazed: , wydawało mi się, że całkiem jawnie :happy3: , ale jak każdy byłam zajęta sobą, to nie wiem jak to wyglądało z zewnątrz :happy4:
Ty za to, jak na taką daleką podróż, kupiłaś zdecydowanie za mało :rotfl1: , zwłaszcza róż :rotfl1: . Czego swoją drogą nie rozumiem, podobały się, trzeba było brać :lol:

Iwonko masz na myśli, że on jest blado różowy ;) , bo mi jakoś wygląda na biały :silly: . Ale skoro mówisz, że różowy, to różowy :P

Roma ja już na etapie budowy zdecydowałam się na olejowane deski w salonie i bibliotece :jeez: . Konsekwencje tej decyzji ponoszę do dziś i nadal będę ponosić, bo niestety olej trzeba uzupełniać :pinch: . Po położeniu podłogi już dwa razy była dodatkowo olejowana, a mieszkam dopiero 4 lata :hammer: . Jest piękna, nie przeczę, ale to wybitnie kosztowna impreza :evil:

Paweł te rozchodniki rosną na rabacie sucholubnej, czyli z założenia ubogiej, nie nawożonej i nie podlewanej dodatkowo. Dwa pierwsze sezony rosły ładnie i prosto, a w tym się wyłożyły :dry: . Może dla nich bardziej mokry rok jest :think:

Ewo tam właśnie jest byle jaka, sucha gleba :huh: ... Inne rozchodniki stoją, a te leżą :blink:

Nowinko nie tylko my dwie lubimy róże, floksy i lilie ;) , jeszcze parę takich zakręconych bym znalazła :happy4:
Miejsca dużo niby, ale gotowego do sadzenia prawie wcale :happy3: . Zdzieranie darni to u mnie nie lada wysiłek :evil:
Brzozę przywiozłam od koleżanki, która ją kupiła "na wszelki wypadek", bo może się komuś spodoba :happy3: . No i spodobała się mnie i jeszcze jednej koleżance, pewnie na więcej też by znalazła chętnych :rotfl1: . Wiem tylko, że w jakiejś szkółce w lubelskim, ale dokładnie to musiałabyś ją (artam) spytać :)

Jadziu hastaty też mi się sieją, ale nie aż tak ;) . Pisałam u Ciebie, ale tu też się pochwalę, patyczanka ma pączka :woohoo:

DSC_2029.JPG

Ewo nadchodzi właśnie najpiękniejszy czas dla motylowej :lol: , rozkwitają budleje, liatry, jeżówki już kwitną :P , szał :woohoo:
Przymusowy odwyk mam od ciężkich prac ;) , ale jakieś drobiazgi dłubię codziennie :happy3: . Teraz to bardziej upał mnie hamuje, niż zalecenia lekarskie :angry:
Zakupów na razie się mocno wystrzegam :happy3: , ale plany owszem, ciągle robię :happy3:

Być może to ostatni post ze zdjęciami, zanim mnie odetną :rotfl1: . Będzie prawie tydzień przerwy :jeez: . No chyba, że jeszcze jutro coś zdążę :P

Po wczorajszym porannym deszczyku :P (nie muszę chyba dodawać, że dziś już popiół i susza :rotfl1: )

Stargazer

DSC_2137.JPG

Tom Tom

DSC_2135.JPG

Chippendale drugie kwitnienie postanowił zainaugurować na wysokości mojego nosa :happy3:

DSC_2131.JPG

galtonia

DSC_2125.JPG

Pink Peace

DSC_2124.JPG

liliowiec, który u Marty wprost mnie zauroczył Frank Gladney :hearts: , na żywo dużo bardziej urodziwy ;)

DSC_2120.JPG

też od Marty Seattle Slew

DSC_2119.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 21:47 #286662

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
....sucho juz i u mnie pierwszy raz w tym roku lałam dzisiaj z węża ;) ;)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 26 Lip 2014 22:40 #286686

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś wielkokwiatowe róże w tym sezonie są beznadziejne .Zastanawiam sie nad wyautowaniem Barcarole .W tej chwili stoi już bez gatek bezwstydnica ;) i kwiaty też nie sa za ładne w tym roku to samo Lincoln .Jedynie Burgund i Pink peace mnie zadowalają .Bruzdownica szaleje ,ale nie robi szkody kwiatom wiec nie ścinam dopiero aż przekwitnie .Gąsienice siedzą w środku ,więc są miażdżone pod sekatorem :evil: Ciekawe kim będzie patyczak
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 09:20 #286736

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta jakby co, to pierwsze jesienne zamówienie na cebulowe już niektórzy zrobili :whistle: ... miałam nawet pokusę na kupowanie cebul na kilogramy :happy3: - ale ostatecznie zdecydowałam się na megapaki :rotfl1: .

Śliczny ten liliowiec Frank Gladney - czy dobrze widzę, że on różowy? :think:

A dlaczego (i od czego) mają Cię odciąć? - Od internetu, od aparatu, czy od laptopa? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 12:42 #286792

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Pewnie od internetu... :jeez:
Ale pomyśl ,Marta ile będziesz miała do nadrabiania po tygodniu ;) Będziesz czytać (i pisać)
z wypiekami na twarzy .

Pisałaś ,że za mało róż kupiłam na szkółkingu.
To prawda :cry3: Ja tam jechałam głównie na różane zakupy, tylko ,że zaczęliśmy od innych
szkółek i więcej róż w bagażniku naprawdę nie zmieściłoby się. Ledwo domknęła się klapa.

Wiem ,wiem ,powinnam uczyć się od Eli ;) Ona nie robiła problemów :happy4:
Może następnym razem :)
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2014 12:43 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 13:49 #286810

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ale różę i tak kupiłam tylko jedną, jednak trochę rozsądku mi zostało
bo nie powinnam narażać współpasażerów na spotkanie z kolcami :happy: .
Kupiłam Jude the Obscure,miałam na nią chrapkę odkąd dostałam w bukiecie
na polach różanych p. Pruchniaka - to było 2 lata temu - co się odwlecze .... :hearts: .
Najważniejsze obejrzeć róże podczas kwitnienia, zapamiętać, co nam się podoba
a kupić można jesienią, z gołymi korzeniami, nawet wysyłkowo :) .
Marta, możesz - póki co - pisać nie wstawiając zdjęć.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2014 13:50 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 14:58 #286822

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
A, czyli to ty Ela kupiłaś tę drugą Jude the obscure :happy4:
Ja też ją kupiłam ,tylko w pąkach (bo Twoja była z kwiatem, widziałam ).

Teraz rozwinęła wszystkie pąki,wygląda ślicznie . :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 20:18 #286888

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta - wrotycz rosnący w mojej okolicy ma w pełni rozwinięte żółte kwiatki , czy to jest ten
moment na zbieranie go ?
A jeśli chcę ususzyć go trochę ,to suszyć całą roślinę czy jakieś części (liście ,kwiaty)?

Oj, a jeśli Martę już odcięli ? Kto mi odpowie ? :ohmy:
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2014 20:19 przez magdala.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 21:25 #286923

• Roma
  • Roma's Avatar
Marta-obyś nie miała za wiele zaległości po powrocie :P .Co za pech,nie dość,że unieruchomiona to jeszcze bez internetu :(

Madziu-z pewnością odpowie Gosia w wątku ekologicznym :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 21:28 #286925

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
a ja się pytam kto mi burze przysłał? :evil:
bo od godziny jakaś mi tu krąży nad głową i nic........ :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 21:28 #286926

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Magda, ja całe rośliny suszę, wiążę w pęczki i wieszam głową w dół.
Łatwo się zasusza, jak krwawniki czy suchołuski.
Jeśli nawet nie wykorzystasz na opryski to ładnie wygląda jako dodatek do suchych kompozycji, np z trawami, przegorzanem itp ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 21:36 #286931

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta , nie wiem czy fotograf jest ,,mistrzem'' :bravo: , ale Pink Peace jest przedniej urody-mam nadzieję że na Lubelszczyźnie nabędę tę pięknotę... ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Lip 2014 21:41 #286934

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela :)
Dziękuję .Świetny pomysł na połączenie z przegorzanem. Przypomniało mi się ,że gdzieś na forum
widziałam wianek z wrotycza, taki jak teraz dziewczyny robią z lawendy .

Roma ,dziękuję !

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.675 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum