Markus, 30 km i nie zajrzałeś?
A w o
rodzie dzieje się, dzieje...
Dla Ciebie azalia Sarina
Krzysiu, jak na maj to faktycznie pogoda taka sobie...Dzisiaj było tylko 14 stopni, dopiero wieczorem wyszło słoneczko i uspokoił się wiatr
Azalie i rodki bardzo powoli zakwitają i długo kwitną, bo noce są bardzo chłodne
Może spodoba Ci się delikatna Satomi?
Glicynia w tym roku kwitnie obficie chyba w wielu ogrodach? U mnie wygląda tak
Nowinko, sezon azaliowo-rodkowy trwa! I byłoby całkiem nieźle, gdyby nie ta susza
Dzisiaj zauważyłam, że mój śliczny Rh Blurettia w pełnym rozkwicie najnormalniej w świecie ...ma zwiędnięte, oklapnięte kwiaty
Potrzebował 20 l wody, żeby dojść do siebie
Lubię ten kolorek Ledikanense, a Ty?
Iwonko, roślinki są bardziej wyrywne, ale też szybciej ...przekwitają
Już powolutku muszę się żegnać z lilakami, zwłaszcza z przepięknie pachnącym lilakiem Meyera:
Na szczęście jeszcze w kolejce do kwitnienia ustawia się lilak zwisły, najpóźniejszy z moich lilaków.
Gosiu, lubię przechodzić pod tą pergolą w czasie kwitnienia glicynii
Te przewieszające się olbrzymie kiście liliowych kwiatów robią wrażenie
Kasiu, figowiec jest zachwycony lekką zimą i małą wilgotnością
A kwiaty paulowni też widzę pierwszy raz w prywatnym ogrodzie...
Dzisiaj tylko naszła mnie taka refleksja, że jedna ostrzejsza zima i wiele z tych roślinek, które przez ostatnie trzy lata tak się rozbuchały w dolnośląskich ogrodach, pójdzie za roślinny tęczowy most
Ale może niepotrzebnie panikuję?
Klonik rośnie u mnie drugi rok i urósł już chyba z metr! Wiosną ma piękny kolor:
Wiesiu, ja też byłam zaskoczona, że paulownia tak pięknie przyrasta i kwitnie! W tym samym zaprzyjaźnionym ogrodzie zachwyciły mnie też wielkie i wspaniale kwitnące piwonie drzewiaste:
Bożenko, to jest wysokie, ok. 5 metrowe drzewo! W ogrodzie rośnie kilka lat i od dwóch nie jest okrywane na zimę. W tym roku zakwitło po raz pierwszy
Ewuś, na pewno stworzysz w tym miejscu piękną rabatę! Helsinki U. ma różowy kolorek, więc drugiego rodka dobrałabym albo ciemniejszego - jakieś fiolety, albo białego lub pastelowego, który uspokoi kompozycję
Jeśli ma być niewielki i kompaktowy szukałabym wśród Rh jakuszimańskich - ja jestem nimi zachwycona! Piękny, zwarty pokrój, błyszczące liście, mnóstwo kwiatów.