TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 15 Kwi 2015 22:15 #358497

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Margo2 wrote:
A ja zapytam kiedy należy wpadać w panikę, że trytoma nie przezimowała?
Czy mam jeszcze czas?

Ja myślę, że im wcześniej tym lepiej :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 16 Kwi 2015 21:03 #358845

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aniu,tak szczerze mówiąc, to jeszcze nie bardzo jest za co mnie podziwiać, niewiele było tego plewienia, ale mam wytłumaczenie... Czekam, aż wszystko pojawi się na powierzchni, żeby czegoś nie zmasakrować.
Ostatnio szkółkingi różane jakoś do jednego miejsca się ograniczają, ale gdyby była misja, byłoby może inaczej :) A jest jakaś misja? Jeszcze przecież nic straconego.
Termin naszej wyprawy do Krzywaczki został już wstępnie ustalony na 9 maja :) :bye: To już niedługo! :woohoo:
Marta, róże oczywiście kupowała Jola :) Duch się obudził i miejsce się znalazło :lol: Znaczy z tym duchem to jakoś nie do końca wiadomo ;)
A ja kupiłam leszczynowca, bo zawsze chciałam, jakiegoś niewydarzonego ciemiernika, który jednak dobrze rokuje no i trochę drobiażdżków :)
Aniu, nie tylko ładne, ale i takie niezawodne te narcyzy, nawet mam wrażenie, że z roku na rok kwitnienie coraz obfitsze... Czego o innych narcyzach powiedzieć nie można :angry: U mnie nornice dalej szaleją, znów nowe korytarze... :jeez: Ta faza puchatkowa ;) u sasanek najfajniejsza :)
Vituś, ja podobnie kilka razy próbowałam z zawilcami greckimi, dlatego cieszę się, że z tymi trafiłaś w dziesiątkę :) To Twój wielki wkład w białą rabatę, dziękuję :hug: Nie wiem, czy przyrosły, może trochę... Irys aucherii nabytek zeszłoroczny, cebule były ładne, choć tylko jedna zakwitła. Nieczułaś ;) na wdzięki epimediów? To szkoda, niewiele Cię będzie u mnie zachwycać, bo niebawem same epimedia będą :)
Dalu, coraz trudniej coś interesującego kupić o tak po prostu w sklepie czy szkółce...A już o malutkich rarytasikach w ogóle nie ma mowy... Ale coś kupiłam, leszcynowca, ciemiernika, jakieś pierwiosnki. Hylomecona, chociaż mam, ale był w dobrej cenie :silly: Oj, było tak ładnie, że uległam zbiorowej, wiosennej atmosferze zakupowej :)
Vituś, święta racja! Na szczęście jest internet i samoloty ;) A zakupy... Zaczęło się od leszczynowca i jakoś poszło! ;)
Iwa, ja też je bardzo lubię :)
Monika, jak się okazuje, wcale to nie jest takie pewne! :angry: Zima wraca!
Romek, nic nie ubyło! Po weekendzie nawet przybyło! Dwie wspaniałe przesyłki nadeszły :) W sobotę się szkółkingowało, a w niedzielę odpoczywało :lol: To fakt, że jakoś to szybko idzie, chociaż temperatury nie bardzo sprzyjają... Wisienki odłożone już na nas czekają w Krzywaczce :)
Marysiu, ta mukdenia bardzo szybko przyrasta, nawet szybciej niż gatunek, powiedziałabym... jak ja to wypatruję? To z pewnością zasługa doskonałego wzroku :rotfl1: , no i znaczników ;) A pokazać Ci, jak wygląda naprawdę mała roślinka? :lol: jedna z moich rarytaśnych sasanek, proszę bardzo :)

DSC_0920.jpg

Siberko, po prostu nie mijam, pochylam się i staram się być blisko ;) :lol:
Iza, zdrojówki by pięknie wyglądały w Twoim leśnym zakątku, warto się nimi zainteresować na pewno, kwitną jeszcze przed zawilcami. Liście epimediów należy wycinać bardzo wcześnie, bo potem trudno manewrować między tymi starymi a nowymi... Można też jesienią, choć one zimą długo zachowują dobry wygląd, więc może troche szkoda...
Małgoś, furtka do bylin szeroko otwarta :)
Jeszcze nie należy wpadać w panikę! No chyba, że jak pociągniesz zeszłoroczne pędy, a one bez oporu wychodzą, to już należy :rotfl1: Pamiętam to swoje zdziwienie, że tak się dzieje, po tej złej zimie...
U mnie też jest kilka niepewnych... Ale czekamy z nadzieją i wiarą w trytomki :)
Gabrielu, miło mi :) Jednak wrażenie, jakoby mój ogród składał się z maleństw głównie, jest mylne ;) Potwory też tam są :) Wydaje mi się, że to, co małe, chce urosnąć ;) Jak na moim piachu rosną, to na Twoim piachu wzbogaconym tym bardziej! :) I zapewniam, że można je również przesadzać, moje już niejedną zmianę koncepcji przeżyły :lol:
Z tego, co czytam ostatnio, to dalie jednak bywają zawodne, zawodzą w zimie w piwniczkach :lol:
Siberko, tu się z koleżanką nie zgodzę! Uczucia negatywne lepiej odsuwać w czasie :lol:

Dziś wpadłam tylko na chwilę, zaczęłam od wgapiania się w ziemię oczywiście i dopiero po jakimś czasie rzucił mi się w oczy ten widok :rotfl1: A to narobiło się! :rotfl1: Tojlet runął! A taki był ładny, amerykański! :rotfl1:

DSC_0880.jpg

Obiecany 'Matador' już przekwita...

DSC_0882.jpg

Miodunka 'Blue Ensign'

DSC_0868.jpg

Tulipa saxatilis

DSC_0870.jpg

Jeffersonia dubia

DSC_0887.jpg

Sanguinaria 'Multiplex'

DSC_0886.jpg

Anemone nemorosa 'Gerry'

DSC_0890.jpg

Anemone nemorosa 'Virescens'

DSC_0893.jpg

Jeszcze raz rutewnik zawilcowaty, bo zmienił barwy :)

DSC_0874.jpg

Białe i prawie białe ;) widoczki z białej...

DSC_0875.jpg

DSC_0877.jpg

I inne takie różne...

DSC_0866.jpg

DSC_0901.jpg

DSC_0905.jpg

DSC_0906.jpg

DSC_0914.jpg

DSC_0916.jpg

I jeszcze oświadczenie poprzedzone wstępem ;)
Planuję taką rabatę, którą sobie nazwałam słoneczną :) Z dwóch powodów, bo będzie na słońcu i będą tam słoneczne, wesołe kolorki, pomarańcz, czerwień, nawet trochę żółci, trytomki, jeżówki, kukliki, trawy, to się jeszcze będzie krystalizować... No i rozmawiam przez telefon z jedną naszą koleżanką forumową i opowiadam o tym pomyśle i nazwie, a ona na to złośliwie :rotfl1: zauważyła, że ja wszystkie rabaty mam słoneczne :rotfl1:
I to jest właśnie nieprawda! :lol: Ja wszystkie rabaty z wyjątkiem tej jednej mam cieniste! Tylko jeszcze nie teraz :rotfl1:
To chciałam powiedzieć :lol:
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 21:05 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, gorzata, Amlos, chester633, Bozi

Martowy ogród 16 Kwi 2015 21:18 #358863

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ta złosliwa koleżanka to ta co tak złośliwie zamilkła? ;)
9 maja na czerwono mam w kalendarzu zaznaczony, skreślam dni do :kiss3: Jeszcze chwilka. Jola wspominała, że w tym czasie targi w Krakowie sie odbywają? zaliczymy?
Wiatry tam muszą na tej twojej działce szaleć niebywałe, czyżby Stefan dotarł nad lubelszczyznę :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy ogród 16 Kwi 2015 21:37 #358887

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:woohoo: Ależ moc kwitnień :hearts:

Jesteś pewna, że nie przegapimy kwitnienia sasanki "za 10 groszy"? :happy: Masz ustawione jakieś powiadomienie w telefonie, żeby ją kontrolować? :happy-old:

Martowy ogród 16 Kwi 2015 21:52 #358897

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
9 maja w kalendarzu oznaczony, czas tak pędzi, że to lada dzień. Faktycznie 8-10 maja w Krakowie targi ogrodnictwa.
Misja różana to się jeszcze okaże - zależy czy mi się Lady of Shalott przyjmie.
Latającego wychodka jeszcze nie widziałam. Wygląda na solidny, to nieźle musiało wiać.
Podoba mi się pomysł słonecznej rabaty. Będzie wielkie przesadzanie czy wielkie zakupy? Może chcesz miskant 'Africa', kolorek powinien się wpasować.
Zapraszam
Mania Zieleni

Martowy ogród 16 Kwi 2015 22:20 #358923

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, jak to dobrze, że zajrzałam do Ciebie przed snem...... :rotfl1: , uśmiałam się to sny kolorowe będą, dobrze, że w wychodku nie było korzystajacego...... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: , sprawdzałaś? :happy:
Co to za paki przyszły do Ciebie ? a raczej co się w nich kryło?

A co to za wisienki będą zaklepane dla Was?, ja chcę kosmatą.....ale nie mogę trafić :happy: , na Syberię nie pojadę po nią.....
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 22:27 przez sierika.

Martowy ogród 16 Kwi 2015 22:29 #358928

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Toilet wygląda jak rakieta ,co spadła z nieba :happy4:
Postawiłaś już na nogi ?

Maleństwa hodujesz tam u siebie :P I tak strach było postawić nogę ,a co dopiero przy takich maluchach :)
Ciekawam czy truskawki od Ciebie zaowocują u nas , na razie rosną :P

Martowy ogród 16 Kwi 2015 22:33 #358930

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta - u nas chyba tak mocno wiało w poniedziałek, strażacy drzewa z dróg usuwali.
Trzeba będzie budynek jednak w ziemi zakotwić, bo faktycznie korzystający mógłby zejść ... ze strachu.
Rabatę nazwij może "Promienna" i nikt Ci tego słońca nie będzie wypominać.
Co to ja chciałam z krzywaczki???? no dobrze, kolona już mam ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Martowy ogród 16 Kwi 2015 22:37 #358932

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
elsi wrote:
Co to ja chciałam z krzywaczki????

A co to ja chciałam ...? O ho,ho ..!

Jedziecie tak jednodniowo ?

Martowy ogród 17 Kwi 2015 09:52 #359024

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Tulipanki urzekły mnie na całego :woohoo: Kilka dni temu też takie udało mi się nabyć, tylko o innej kolorystyce. Teraz będę polowała na inne kolorki i może wreszcie uzbieram kilka wczesno kwitnących. Zaciekawiła mnie planowana rabata - czekam z niecierpliwością kiedy powstanie.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy ogród 17 Kwi 2015 12:45 #359056

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, moja rabata słoneczna z kwiatami w kolorze pomarańczy i czerwieni została nazwana przeze mnie 'ognistą', dla odróżnienia od słonecznego kącika :) Zresztą u mnie, w odróżnieniu od paru koleżanek, które sadzą hosty i rodki, a nie mają w ogóle cienia, cienia pod dostatkiem, a słońce jest zdecydowanie deficytowe :(
Ale ogrodnikowi to chyba nigdy nie dogodzisz :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy ogród 17 Kwi 2015 13:15 #359061

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Jak to kibel się przewrócił :supr: / już sobie wyobrażam jak ktoś w nim siedzi :happy3: :happy3: ....nie podparłaś go roślinami ...toż mogłaś go na sznurek do ziemi przypalikować ...co się tam dzieje na tej Lubelszczyźnie ... a jaka cena takiego przybytku ? bo nie wiem czy produkować czy kupić gotowy ???

Martowy ogród 17 Kwi 2015 15:07 #359091

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne te malutkie ślicznotki ,istne cukiereczki :hearts: Twój przewrócony kibelek ,nie wiem czemu ale okrutnie mnie rozśmieszył .Dobrze ,że był pusty :rotfl1: Pod koniec tygodnia podobno mają być przymrozki ,czy planujesz zabezpieczyć swoje maluszki ? Ja się zastanawiam nad swoimi ,wprawdzie wiele nie mam ,ale takie świeżo wsadzone ,to mogą trochę ucierpieć :teach:

Martowy ogród 18 Kwi 2015 22:00 #359475

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jaka piękna katastrofa :happy4:
Biała się wypełnia, to czas na słoneczną. Cel musi być, żeby nie pobłądzić w ogrodzie ;)

Martowy ogród 19 Kwi 2015 10:37 #359583

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Do toileta tylko podejść z zapałką..i będziesz miała bez sprzątania :rotfl1:
Bardzo ładna miodunka...i multiplex też niczego sobie...i rozrasta się nawet ładnie :silly:

Martowy ogród 19 Kwi 2015 11:10 #359588

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ło matko, i gdzie Wy teraz z ciocią na posiedzenia będziecie chadzać :rotfl1: ? Poszalał tez Stefek :devil1: . A kwiatków żadnych Ci nie przygniótł? Takich dyszek to by się pod nim sporo zmieściło :devil1: .

Martowy ogród 19 Kwi 2015 23:06 #359932

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
No wiem, ze furtka otwarta, ale ja poproszę o ścieżkę, bo nie mogę drogi znaleźć
Zdjęcie wc skojarzyło mi się z Dorotką z krainy OZ.
A gdzie drwal i strach na wróble?

Martowy ogród 21 Kwi 2015 21:24 #360468

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorotka, nie, to inna złośliwa koleżanka ;) Tak, 9 maja wybieramy rośliny! ;) Ja jestem otwarta, mogę i na tych targach powybierać :) Niewątpliwie Stefan dotarł i jakoś tak dobrze się u nas poczuł, bo się zasiedział jakby za długo... :mad2: Cały czas tak wieje...
Siberko, sasanki "nie za 10 groszy" ;) jeszcze nieprędko zakwitną, może w przyszłym roku... Nie przegapię, gdyż wszystko kontroluję czujnym wzrokiem :lol:
Aniu, niby blisko, a jednak daleko... Ja już się doczekać nie mogę! Nic nie kupuję, oczywiście ;) , ale spotkać się, pochodzić, powdychać tę atmosferę, oj, tego mi trzeba!
Wychodek bardzo solidny, trzech chłopa i ja jedna na taczce go targaliśmy i pot nas zalewał, a wcale gorąco wtedy nie było :) Jakiś tajfun normalnie! :silly:
Przesadzanie "oczyszczające" ;) tę rabatę już się trochę odbyło, teraz nastąpi przesadzanie zasiedlające :) Troche tego jest... Ale na pewno czegoś zabraknie i trzeba będzie dokupić ;) Afrykę chcę! Nie mam, a co za Afrykę, może 'China', żeby tak w klimacie roszad terytorialnych się utrzymać? :rotfl1:
No i czekam na wytyczne w sprawie misji różanej :)
Ewa, no to się cieszę, że nieszczęście mojego tojleta Cię w dobry nastrój przed snem wprawiło :lol:
A paczki... Jedna z zakupami z Berlina, które zrobiła mi moja bardzo dobra koleżanka :hug: , za co jej stokrotnie dziękuję :) A druga z Anglii z epimediami, których wielkość wprawiła mnie w osłupienie... Ja już z niejednego pieca, z niejednej szkółki ;) , ale takich gigantów jeszcze nie dostałam... Aż pokażę, bo to rzadki widok takie sadzonki... To są rośliny wyjęte z doniczek P11 albo i większych :)

DSC_0858.jpg

Czekają na nas wisienki japońskie 'Fukubana', a mogę i o kosmatą spytać, tylko co potem, przyjechać po odbór trzeba będzie :)
Magda, skojarzenie z rakietą bardzo nobilitujące :lol: To jest kawał tojleta, tu trzena jakąś ekipę osiłków zmontować... Ja teraz też się boję nogę postawić, ale już niebawem wszystko się na powierzchnię wybije, no mam nadzieję, że wszystko :lol:
Truskawki to były od cioci :) Jak dobrze posadzone i zadbane ;) to powinny zaowocować, no tak mi się wydaje :)
Elu, a mówiłam cioci, że kotwy trzeba! :lol: A ciocia na to, że nie, nie... Też poniedziałek obstawiam na dzień tej katastrofy... Nad nazwą, mówisz, popracować jeszcze trzeba? ;) Ale w zasadzie czemu, wszak to jedyna słoneczna rabata i przy tym będę obstawać :lol: No i coś z Krzywaczki chcesz? :)
Magda, jedziemy dwudniowo ;) , jednego jedziemy, drugiego wracamy... A prócz "ho ho" coś chcesz? :rotfl1: Bo jak się mamy spotkać w Sulejowie, to nie problem, prawda Jola? :) Bo my z Jolą nic nie kupujemy! :happy4:
Monika, coś z tych wiosennych cebulowych trzeba mieć w ogrodzie, bo to miło tak sobie na kolorki po zimie popatrzeć, cokolwiek... Ja tam za tulipanami chyba nie przepadam, ale czasem zapoluję, a jak się trafi jakaś wyprzedaż, to nawet chętnie :lol:
Nowa rabata zacznie powstawać lada moment, niech no tylko się ociepli trochę...
Dalu, dziękuję za sugestię, ale z pewnych względów, nad którymi nie będę się tu rozwodzić :rotfl1: , wolałabym unikać takich nazw związanych z ogniem :lol: Bo jeszcze zapeszę... ;) Bo raz już zapeszyłam/zaprószyłam... :happy3:
Ja chyba też należę do tych koleżanek, które sadzą hosty, nie mając wystarczającej ilości cienia :) Ale to się już wkrótce zmieni :) Ilość cienia się zmieni, bo hostki to niezmiennie będą :) I ma być im u mnie coraz lepiej! :)
Marzę o czasie, kiedy słońce będzie u mnie deficytowe! :)
Ewa, ano wziął i się przewrócił! :laugh1: No straszne rzeczy się u nas dzieją! :lol: Roślinki miały wspierać, ale nie dały rady, taki wiąz jeden się złamał, a i tak nie wiadomo było, czy żyw po przesadzeniu... Ale mimo upadku tojlet jak nowy, on się tak mądrze na boczek przewrócił :)
Ewo Nowinko, ja też maluszki bardzo lubię i krzywdy nie dam zrobić :) Właśnie się przez ostatnie dni miotam i te prognozy temperatur nocnych sprawdzam, bo epimedia już ruszyły i bardzo bym nie chciała, żeby im się jakaś krzywda stała! Ale na razie wszystko ok i oby tak dalej! A skoro już o epimediach ;), to tak ślicznie za młodu wyglądają...

DSC_0911.jpg

DSC_0952.jpg

DSC_0956.jpg

Izuś, prawda? :rotfl1:
Biała się wypełniła skandalicznie szybko, a miała być na lata! Biorę się zatem za słoneczną, ale cel podstawowy to jest zupełnie inny! Epimedia my love :silly: :lol:
Grześ, bez takich żartów, bardzo proszę ;) Czułam na punkcie ognia, jak wiesz :) Trzeba było do swoich traw wyciętych z zapalniczką podejść! :P Tak, niektóre rośliny się u mnie rozrastają, sama się dziwię ;)
Edytka, tojlet nadal gotów w pewnym sensie pełnić swą funkcję, w nim schować się nie można, ale za nim można :rotfl1: Kwiatków nie przygniótł, tam jeszcze z kwiatkami nie doszłam ;) , wiąza przygniótł... U nas dziś przestało wiać, można pomysleć o postawieniu budowli do pionu :lol:
Małgoś, ciekawe skojarzenie :) Takie z naszego pokolenia, dziś by się raczej z Zasiedmiogórogrodem kojarzyć mogło ;) Drwal i strach na wróble? Nie ma, nie ma, jesteśmy tylko ciocia i ja :rotfl1: :happy3:
Ścieżkę mam tyczyć, jak droga szeroka do bylin prowadzi? :rotfl1:

Skoro z powodów od siebie niezależnych nic nie robię w ogrodzie, to postanowiłam zrobić coś dla ogrodu! :lol: Nadarzyła się bowiem okazja pozyskania zrębków powycinkowych. Liściastych, niestety, więc trochę to potrwa, zanim zastosowanie w ogrodzie znajdą...
Kupiłam wielkie worki mocne i nierwące się, tak było napisane, no i o ile na etapie załadunku to one jeszcze były w miarę mocne i nierwące się, to na etapie wyładunku były już mocno rwące się :rotfl1: Czesław mój już na zawsze leśnym dziadkiem zostanie, bo nie ma takiego odkurzacza na świecie, co by go wyczyścił z tych zrębków :happy4:
No i wczoraj się ta cała akcja odbyła, wiało niemiłosiernie, więc prócz wyładunku i zdjęć znów nic nie zrobiłam...

No to maluszki na pierwszy ogień... Jaki ogień! :happy3: :hammer:

Cardamine waldsteinii

DSC_0973.jpg

Anemonella 'Oscar Schoaf'

DSC_0940.jpg

Dicentra cucularia

DSC_0942.jpg

Pulsatilla albana

DSC_0958.jpg

Moja najładniejsza siewka sasankowa z tych, które zakwitły po raz pierwszy:

DSC_0960.jpg

No i jeszcze stare sasanki ;)

DSC_0966-2.jpg

DSC_0967-2.jpg

DSC_0899.jpg

Kokorycz pusta, większa i późniejsza niż kokorycze pełne:

DSC_0923.jpg

Zawilce, które okazały się pomyłką i nijak nie mogę do nich nazwy dopasować :unsure:

DSC_0943.jpg

I jeszcze...

DSC_0931.jpg

DSC_0949.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2015 21:27 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): evastyl, Amlos, Bozi, xMonia, Baptysja, anabuko1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.785 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum