TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 27 Kwi 2015 22:54 #362412

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Marta , wszystkie kwiatki masz przepiękne - i epimedia i sasanki i ... ale SANGWINARIA to prawdziwe mistrzostwo świata ! Czy one się u Ciebie tak namnażają , czy też wsadzałaś dużą grupę roślin ? Ja mama od kilku lat te same dwie roślinki, które wsadziłam. Prawda , ładnie kwitną , ale nie przybywa nowych :( Dlaczego ?artam wrote:
Sangwinaria ma już chyba pięć lat i muszę ją przesadzić, też się boję ;)
Dlaczego musisz i dlaczego się boisz ? Czy one źle znoszą przesadzanie ? Ja właśnie myślę o przesadzeniu, bo może tym moim miejsce nie pasuje ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 30 Kwi 2015 21:05 #363351

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Monia, samych pięknych dni życzę i deszczy regularnych :) A u mnie wtedy porządnie wiało i pewnie do Ciebie te chnury pognało... Ale u nas też porządnie popadało i storczyki zaczęły wychodzić :)
Ziemia faktycznie rozchodzi się ;) w niepokojąco szybkim tempie, zaczęłam wysadzać powoli "balkonowe" :) , a i cioci wspaniałomyślnie ;) dałam trzy worki :lol:
Aniu, jak już powstanie to, co ma powstać ;)
Marta, a ja nie wiedziałam, że mam kolegę z przyczepą :lol: Ja na razie kończę brukowanie, dociągnę obwódkę z jednej strony do bramy, a z drugiej strony nie będę się na razie ograniczać ;) Jakie Ty masz kieszenie? :eek3: :lol:
Paweł, żadne zboczenie, normalny, zdrowy objaw u ogrodnika :) A w oko tulipanki też wpadły? ;)
Vito, ja również :)
Iwonka, szał się dopiero zaczyna, epimedia się zaczynają :woohoo: No i szał wysadzania też się już zaczął!
O, to przykrość z tym tulipankiem, on taki ładny...
Monika, całkiem sporą rabatę gotową do obsadzenia chyba u Ciebie widziałam ;) Tylko pamiętaj jesienią to swoje wiosenne postanowienie, bo, powtórzę tu "złotą myśl", wiosna w ogrodzie zaczyna się jesienią :) Sama też muszę o tym pamiętać :)
Z podziałem sasanek to nie jest prosta sprawa, one mają taki palowy korzeń, lepiej wysiać i będziesz miała całkiem nowe, bardziej perspektywiczne ;) , z moich obserwacji wynika, że sasanki najlepszy okres mają tak w trzecim, czwartym roku po wysiewie, potem już tak nie przyrastają, zatrzymują się i nawet niektóre tracą tę "papagenowatość"... Nasiona mogę Ci zebrać :)
Marzenka, epimedia piękne są w każdej kępie! :P Mini-kępki też zachwycają, tylko trzeba w sobie tę wrażliwość odkryć ;)
Ewelinko, dziwna sprawa z tą Twoją sangwinarią... U mnie przyrasta bardzo ładnie, chyba z pięć lat temu posadziłam jednopędową sadzonkę... Coś Twojej nie odpowiada... A dbasz o wilgoć podłoża przez cały sezon, nawet jak już liście zanikną? Ja podlewam, bo też to moje stanowisko nie najlepsze... Towarzystwo tui nie jest dobre, no i dlatego chcę przesadzić, bo teraz dysponuję już i liściastym cieniem. :) Właściwie to nie wiem, czemu się boję ;) Kłącza łatwo się dzielą, najlepiej zrobić to, jak liście zaczną marnieć, a pod ziemią wytworzą się już te odrosty, no i trzeba posadzić te kłącza na głebokości 5-7 cm. No nic trudnego, przesadzamy! :)

Rozpoczęłam prace nad słoneczną (upieram się ;) ) rabatą, mam nadzieję, że trytomki się nie zorientują ;) , że coś się zmieniło w ich otoczeniu... ;) Ostatnio w rozmowie z koleżanką stwierdziłam, że te moje rośliny to nie wiedzą, jak głęboko mają zapuszczać korzenie, bo nigdy nie wiadomo, kiedy czeka je przeprowadzka :rotfl1:
To wielka sztuka od razu odkryć, gzdie się znajdują te miejsca stałe :lol:
A teraz kwiatki :)
'Lennei'

DSC_1093.jpg

'Susan'

DSC_1158.jpg

Cebulica od Magdali :hug:

DSC_1132.jpg

W tamtym roku polubiłam małe przetaczniki :)

Przetacznik armeński

DSC_1130.jpg

Przetacznik 'Georgia Blue'

DSC_1071.jpg

Gentiana 'Alboviolacea'

DSC_1131.jpg

Anemone lipsiensis

DSC_1135.jpg

Narcyzy jakieś, to chyba nie 'Thalia'....

DSC_1133.jpg

No a teraz najpiękniejsze kwiatki! :woohoo: Niektóre pędy na tej samej roślinie zmarzły, a niektóre nie... Dziwne...

Epimedium 'Rose Queen'

DSC_1139.jpg

Epimedium x versicolor 'Versicolor'

DSC_1141.jpg

Epimedium x warleyense 'Ellen Willmott'

DSC_1143.jpg

Epimedium sempervirens 'Koji'

DSC_1146.jpg

Epimedium grandiflorum var. thunbergianum

DSC_1147.jpg

Epimedium sagittatum

DSC_1149.jpg

Epimedium 'Asiatic Hybrid'

DSC_1151-2.jpg

I jeszcze...
Uvularia grandiflora

DSC_1156.jpg

A na koniec Abies x arnoldiana 'Jan Paweł II' z szyszkami :)

DSC_1169.jpg

DSC_1170.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2015 21:08 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania, chester633, Bozi

Martowy ogród 30 Kwi 2015 21:21 #363365

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Bardzo nieładnie koleżanko kłuć tak w oczy......i jeszcze przed majowym łykendem :rotfl1: , toż to rozpusta, wszystko prześliczne.....obrabowałaś bank, przyznaj się.....nawet Monię przyciągnęłaś na te cudeńka.. :happy:
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2015 21:22 przez sierika.

Martowy ogród 30 Kwi 2015 21:22 #363366

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Chyba już wiem dlaczego zapadłaś na epimediową chorobę :) , ładne Ci one :lol: Piękny też tulipanek o wpadającej w ucho nazwie :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy ogród 30 Kwi 2015 21:25 #363368

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ziemią mogłabyś się podzielić, gdzie ten kolega? podeślij, też przygarnęłabym kolegę z ziemią....... :funnyface:

Martowy ogród 30 Kwi 2015 22:50 #363433

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja te robienie trawnika odłożyłam na kiedy indziej bo najpierw ziemię musze dokupić, a kasy brak
Ty to masz szczęscie.
Czytam o sangwiwariach i stwierdzam, ze moja ma ekstremalne warunki
Przede wszystkim blisko tuje, a po drugie ja tam prawie w ogóle nie podlewam

Martowy ogród 01 Maj 2015 08:44 #363491

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martusiu miejsca rzeczywiście mam sporo, ale jakoś weny brak do planowania obsadzeń. Już od dawna chcę zrobić rabatę z prymulami, tulipanami hiacyntami, itp. i jakoś nie mogę znaleźć na nią miejsca. I chyba w tym roku zacznę sadzić na istniejącej rabacie.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy ogród 01 Maj 2015 09:01 #363504

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Twoje epimedia bardzo przypadły mi do gustu. :supr3: :eek3: Bardzo stały się ostatnio modne , a może to jest przyczyną. :funnyface: Cytuję za Wiki "Niektóre gatunki są tradycyjnymi afrodyzjakami".
A teraz z innej beczki. Na pierwszej stronie Twojego wątku to chyba wilczomlecz Tasmania Tiger. Właśnie spontanicznie go kupiłam, ma piękne kwiatuszki. Stoi sobie na parapecie i czeka, aż wymyślę, gdzie go posadzić. :jeez: Może podpowiesz, jak się nim opiekować.artam wrote:

DSC_0020.JPG

Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Martowy ogród 01 Maj 2015 09:06 #363508

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś
Jestem zdziwiona i zachwycona ,że tyle jest ładnych epimedium i Ty tyle masz odmian :hearts:
Magnolie śliczne :wink2:
Goryczka ładna, lubię je.Ale mam tylko taką co kwitnie latem ;)

Martowy ogród 01 Maj 2015 16:57 #363660

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Iglaki pięknie puszczają, nareszcie ruszyły :)

Martowy ogród 01 Maj 2015 21:01 #363845

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Piękne szyszeczki na jodle się szykują :woohoo: Jak ja lubię ten czas :bravo:

Martowy ogród 01 Maj 2015 21:05 #363852

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Nasiona mogę Ci zebrać :)
A jak będziesz zbierała, to mi też, dobrze? Moje sasanki skandalicznie się zestarzały, zarosły je iglaki... Muszę w tym roku powysiewać bliżej brzegu rabaty, żeby słonko do nich sięgało, bo na tyłach to bieda z nędzą. Nawet zasiedziałe clematisy się poddają ;)

Cudne maluszki Martulu. No i czytam, że storczykowe zachwyty przed nami :)

Martowy ogród 03 Maj 2015 21:18 #364476

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, ale że co? ;) Że epimedia śliczne? Jak się już rujnować, to na coś ślicznego, czyż nie? :) No i bardzo się cieszę, że inni też się uwrażliwiają ;)
Wiesiu, a wiesz, jakie epimedia byłyby piekne, gdybyś to Ty robiła im zdjęcia? :) Mi chyba miłość do nich bielmem na oku się objawia :rotfl1: , bo ostrość widzenia tracę :)
Ewa, nie mogę się rozporządzać tym kolegą, bo on już przez inną panią przygarnięty :lol:
Gosia, ja to bym w życiu trawnikowi ziemi nie kupowała! Jeszcze czego!
A skoro już wiesz, jak fatalne warunki do życia zgotowałaś sangwinarii, to nie pozostaje Ci nic innego, jak dołączyć do akcji przesadzania :lol: Zatem przesadzajmy! :)
Monika, nie ma co się czaić i zbyt długo rozważać, trzeba zacząć, a potem już poleci... Pamiętaj tylko o tym, że na takiej rabacie trzeba dosadzić coś kwitnącego później, bo jej czar pryśnie wraz z wiosną... Cebulowe powtykać "między" i będzie ok. No to trzymam kciuki :)
Mario, ja wiem, czy epimedia stały się modne... Ja nie chcę, żeby stały się modne! Nie lubię tego, co modne ;)
A ich pewne właściwości lecznicze ;) zostały odkryte już jakiś czas temu, można już kupić gotowe preparaty, ale ja nie dlatego, nie żebym interes zwietrzyła, ja bezinteresownie je kocham :)
Ja nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do udzielania rad na temat tego wilczomlecza, bo jednak się nim nie zaopiekowałam należycie ;) Tej zimy już nie przeżył... To może poradzę, żeby okrywać ;)
Aniu, epimediów jest około dwustu taksonów, tak mi się wydaje na podstawie dość wnikliwej obserwacji rynku ;)
Ja mam sporo, ale to w większości małe sadzonki i jeszcze nie zakwitną.
A goryczki kwitnące wiosną są śliczne, powinnaś o nich pomyśleć :)
Bożenko, to najpiękniejszy w roku czas dla kulkomaniaków :)
Anetka, no właśnie o tym mówię ;) Ile radości nas teraz czeka! :)
Izulu, oczywiście, że zbiorę, czy życzy sobie pani z kolorystycznym rozróżnianiem czy do jednego worka? ;)
Młode to jeszcze dają radę w cieniu, mi się taka właśnie wysiała w iglakach:

DSC_1200.jpg

Ja kocham maluszki, teraz te wiosenne kwitnienia uważam za najpiękniejsze :) A storczyki się ruszają, ale niepokój nie znika, bo nie wszystkie, a ślady nornic są! :mad2: Ale bądźmy dobrej myśli...

...co jest o tyle trudne, że nornice spustoszenia czynią... Kilka host reanimuję w doniczkach, wczoraj odkryłam wielką dziurę pod baptysją za eura ;) , baptysja uchła, korzenie prawie wyżarte, a reszta w powietrzu rosnąć nie mogła. Pałam żądzą zemsty i to się chyba źle dla nornic skończy!
U mnie ponornicowe korytarze zasiedlają ropuchy. Wiecie, że ropuchy piszczą? Wczoraj się o tym przekonałam podczas plewienia. Musiałam ją uderzyć gracką, nic jej nie zrobiłam :lev: , odeszła sobie, ale mnie ten pisk spod ziemi nieco zmieszał... ;)

Najpierw pean na cześć cioci! Pamiętacie obalony tojlet? Rozpoczęłą się burza mózgów, jak go w pionie utrzymać... Ja wymyśliłam, że trzeba drzewa po obu stronach posadzić i jak urosną, to sznurkiem przywiązać :rotfl1:
A ciocia wymyśliła to...

DSC_1286.jpg

Nie tylko wymyśliła, zakupiła materiały i sama to zrobiła! :eek3: :eek3: Jakby ktoś znów pytał, to powtarzam, cioci nie oddam! :lol:

A teraz kwiatki...

Te tulipanki musiały być mocno wyprzedażowe :rotfl1:

DSC_1217.jpg

A te nawet ładne...

DSC_1256.jpg

To pozostając w tym samym klimacie... takie bratki sobie kupiłam :)

DSC_1227.jpg

A teraz przejdźmy do poważnych kwiatków :)

Anemone nemorosa 'Monstrosa'

DSC_1215.jpg

Anemone nemorosa 'Gigantea Rubra'

DSC_1234.jpg

Anemone trifolia

DSC_1218.jpg

Mój piękny dywanik :)

DSC_1179-2.jpg

Nowe trójlisty podejrzewane o bycie T. erectum bądź rugelli :)

DSC_1185.jpg

DSC_1187.jpg

Ponoć rarytaśny ;) Phlox caespitosa 'Zigeunerblut' (zdjęcie nie oddaje koloru, jest krwistoczerwony)

DSC_1222-2.jpg

Uvularia sessilifolia

DSC_1281.jpg

Epimedium 'Elfenkonigin'

DSC_1246.jpg

Epimedium grandiflorum 'Red Beauty'

DSC_1252.jpg

Epimedium grandiflorum 'Yubae'

DSC_1253.jpg

Miałam jakąś intuicję, kiedy sadziłam je obok siebie, wtedy jeszcze nie wiedziałam, że to ta sama roślina i nazwy synonimiczne :)

A teraz bardzo miła niespodzianka... Podeszłam do swojego pigwowca 'Yukgoten' i oto, co zobaczyłam...

DSC_1261.jpg

Bardzo się ucieszyłam, że mam dwie odmiany na jednym krzaku, ale stracił prawo ubytowania ;) na białej rabacie :)

Widoczki...

DSC_1221.jpg

DSC_1194.jpg

DSC_1198-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2015 21:57 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, Amlos, xMonia, VERA

Martowy ogród 03 Maj 2015 21:29 #364486

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, piekne e kwiatki są... chyba... :rotfl1: Oczami wyobraźni je oglądam :P
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy ogród 03 Maj 2015 21:35 #364492

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Nasionka do jednego woreckna poproszę :kiss3:

Co do zdjęć - roślinki sobie mogę wygooglać, ale pomysłu Cioci nie :happy3:

Martowy ogród 03 Maj 2015 21:36 #364493

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
No właśnie cuś fotki wcięło............. :think:
Marta moje epimedium znikło, tzn.coś wylezie czy już amba i mogę złożyć ręce do Bozi... :think:

Martowy ogród 03 Maj 2015 21:37 #364494

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:blink: Pani da choć "mój piękny dywanik" :thanks: :thanks: :thanks:

Martowy ogród 03 Maj 2015 22:05 #364513

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani szydercy! ;) To chyba nie ma się co dziwić, że człowieka, który się na kwiatki rujnuje, może nie być stać na dobry internet? :P :P
Już nie pozwoliło mi przy edytowaniu tych stopowców dodać, a one takie fajne...
To jeszcze raz... Ćwiczenie dla wyobraźni ;)
Elegantki z parasolkami wyglądają tak ;)

DSC_1270.jpg

A tu dwaj pastuszkowie, jeden prowadzi drugiego... Czemu? ;)

DSC_1271-2.jpg

Siberko, to jest mój dywanik ;) Izulu, do worecka zatem i do zobaczenia wkrótce :) Dorotka, cieszyć się tylko z takiej wyobraźni ;) Paweł, już raczej nie wylezie Twoje epimedium, nie chcę Cie martwić, ale już dawno powinno...
Pewnie nornice za tym stoją! ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, chester633, xMonia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.789 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum