Kasiu- azalię wielkokwiatową posadziłam na tle szmaragdów, żeby podkreślały ich kwiaty i tam też planuję posadzić drugą sztukę. Ciągle nie mogę się zdecydować. Podoba mi się Chanel i Cannon's Double, ale nie wiem, czy nie zleją się w jedną plamę z Satomi
Ciężki wybór- osiołkowi w żłoby dano..
Z szaleństwem wykańczania nie mam wyboru- deadline jest w następny poniedziałek, tak więc w piątek i sobotę musimy zrobić pozostałe dwa pokoje.
Dziękuję za ofertę dzwonkową! Może się uśmiechnę do Ciebie w tej sprawie wiosną
Jakie masz kolory
Paweł- cena za malowanie nieaktualna, od dziś jestem na rencie
Lodówka spora, ale cenowo nie aż taka zła, jak się wydaje
Zapłaciliśmy za nią 60% ceny a chyba nawet mniej.
Dereń jest cięty co roku- ale w kulkę.. Ja Ci dam miotlasty- to kula jest idealna w kształcie
Nie stresuj mnie wizją komisyjnej wizyty- ja po pracach ekipy od kostki i drenażu mam tak zorany ogródek, że z sentymentem wspominam zeszłoroczne piękne chwasty- teraz to krajobraz księżycowy
Haniu- taras to raczej plan na 2016r- musimy zrobić taras i opaskę dookoła domu- to wydatek co najmniej ok 5-6tyś, a tyle innych rzeczy nam brakuje- wg Męża potrzebniejszych
że chyba taras będzie musiał poczekać.
Taras mamy prawie wybrany- pewno zrobimy z kostki bo tak najłatwiej, a wyjście z dzrzwi tarasowych będzie musiało być drewniane- "dzięki" ekipie od elewacji
Pomyślałam, że aby to zgrać ze sobą to na tarasie staną drewniane donice
Dzięki za info o fioletowej japonce
-zerkałam na fotki ale ona za mało fioletowa jak na moje potrzeby. Zostanę chyba w tym miejscu przy białej. Fioletową chętnie bym połączyła z żółtym lub pomarańczem- bardzo lubie to zestawienie kolorystyczne.
Nie mogę się zdecydować, jaką wielkokwiatową wybrać- wszystkie mi się podobają, a mimo to nie mogę się zdecydować, co będzie fajnie ze sobą grać kolorystycznie. ROśnie Satomi, nieopodal czerwone berberysy a wszystko to na pagórku z żółtego piaskowca- powinnam nie szaleć w kolorami, ale trudno mi się powstrzymać
Aniu- w sprawie rozchodników, jak to się mówi "jakoś się dogadamy"
Ja się bardzo cieszę, że masz ochotę na sadzonkę ode mnie
Zestawienie berberysów z iglakami jest bardzo urokliwe i szczerze polecam! Do tego jeszcze jakiś wrzosik, rozplenica.. i jest gotowa rabata
Mówisz, że pigwowiec w styczniu to za wcześnie.. A co powiesz na pigwowiec w grudniu..
21 grudnia 2013..
zwróć uwagę na soczystą trawę w tle zdjęcia.. to nadal grudzień 2013..
Wszystkie zdjęcia poniżej są z ogródka mojej Mamy.
4 grudnia 2013
Hortensja ogrodowa-
krokusy 4 grudnia..
Hortensja przetrwała krótki atak zimy i mrozu pod kołderką z białej agro i w 2014 pięknie kwitła
Mama zawsze zachwycała się magnoliami, więc 2 lata temu dostała w prezencie na Dzień Matki:)
Jakieś 10 lat temu kupiłam rododendrona- to rodkami najpierw się zachwycałam- azalki przyszły później.. Największy krzak ma niezdrowo blade liście, chociaż w ubiegłym roku po nawożeniu znacznie się poprawiły. POnadto mniejsze rodki po lewej stronie nigdy nie kwitły więcej niż 1- 2 kwiatkami, a w ubiegłym roku zawiązały sporo pączków- tak więc ten rok będzie najlepszym ze wszystkich pod tym względem..
Tak to wyglądało w 2014r, jeszcze liście w kiepskim stanie- ale przewrotnie ten rodek zawsze kwitł obficie, a pozostałe z ładniejszymi liścmi uparcie nie zawiązywały pąków. nawóz, podsypanie kwaśniej ziemi zrobiły swoje. Dodam, że były mikoryzowane kilka lat temu..
U Mamy rośnie też bez, przesadzony wiele lat temu z ogródka Babci. Podoba mi sie, że to nie krzew, a drzewo..
Kolejną miłością Mamy są piwonie..
te zemdlały po deszczu
Się rozgadałam trochę
Ogródek od zawsze był moim ulubionym miejscem- sadzenie, kopanie, koszenie- to wszystko sprawiało mi frajdę i już jaki kilkuletni maluch dostałam przydział roli w ogródku u Babci- targałam doniczki z wodą, siałam kwiaty, przesadzałam łubin od Babci i robiłam Tacie łubinowe żywopłoty w trawniku
u Rodziców w ogródku zaczynałam swoje zabawy z roślinami, a teraz mam swój kawałek ziemi do zabawy
Jak ja się nie mogę doczekać wiosny!!!