Halo..Halo..
Pozdrawiam ze wsi..
Kochane- dziękuję za tak liczne kibicowanie..
Wstyd- nie odzywałam się, bo wczorajsza przeprowadzka bardzo dała nam w kośc.. Gorszą pogodę trudno sobie wyobrazić- no chyba, że gradobicie.. Deszcz lał jak w cebra, wszystko trwało dłużej i bardziej pod górkę.. Nie dał rady dojechać elektryk, więc net był, ale brakowało gniazda do podpięcia modemu
Wczoraj sprzątaliśmy i rozpakowywaliśmy się do 1 w nocy- po czym padliśmy.. Dziś przed południem przyjechał elektryk i montuje drobne gniazda, płytę.. Śniadania nie było, ani obiadu, bo dopiero od godziny podłączona jest płyta, a jeszcze nie zapoznaliśmy się z instrukcją
Tak więc na obiad była pizza z dostawą do domu, cały czas trwają porządki. Rąk nie czuję ani nóg- albo inaczej..czuję aż za dobrze, jadę na ibupromie.
Ogródek oglądam tylko przez okno i jak z psiakiem wychodzę "do toalety".
Zrobiłam kilka fotek dziś, ale sporo w piątek, więc co nieco pokarzę..
Muszę się też pochwalić, jakim jestem doskonałym planistą.. Posadziłam powojnik niedaleko furtki, żeby miło pachniało.. Bramę wjazdową otwierałam ostatni raz w październiku- a teraz się okazało, że zapomniałam, że ona ma nie tylko swoją długośc, ale też przeciwwagę ok 2metry, i nie da się jej do końca otworzyć, bo ścięłaby powojnika
. Trzeba przesadzić- Mąż się śmieje, że zawsze jakieś zajęcie w ogródku znajdę, ale uczciwie przyznaje, że to akurat wyszło przypadkiem!
Marto, generalnie zdjęcia robię kiepskie, czasem się poszczęści, ale rzadko
Roma- jestem świeżo po przeprowadzce i muszę przyznać, że nie było fajnie.. Trochę robiliśmy wszystko na wariata, za mało czasu i za dużo do zrobienia. Mąż przeprowadzał się w życiu kilkanaście razy, a dla mnie to była pierwsza prawdziwa przeprowadzka- oby nigdy więcej.. A i tak przeprowadzka mini, bo część rzeczy jeszcze została u Mamy i będziemy przywozić sukcesywnie. Mimo wszystko zmęczyliśmy się bardzo. Do domu wróćiłąm w piętek o 22, a w sobotę o 9 przyjeżdzał pan od przeprowadzki. Ciuchy pakowaliśmy w worki plastikowe.. Muszę Męża pochwalić, bo do północy układał wszystko na nielicznych półkach, jakie mamy- wszystko tematycznie poskładane w kostkę..
Ursulko- witaj..witaj!!! Zaglądaj, kibicuj
Agnieszko- dziękuję za dobre życzenia! Wczorajszy dzień był bardzo długi i męczący, tym trudniej i nieprzyjemniej, że padał strasznie deszcz. A i mi jakoś tak dziwnie było wyprowadzać się z domu rodzinnego- ciężkie serce miałam i trochę może wstyd, ale mocno się popłakałam przed wyjściem.....
Aguś- jabłonka coraz bardziej kwitnie
. Mają się pojawić na niej malutkie jabłuszka- to rajska jabłonka Royalty, więc jabłuszka będą chyba wielkością zbliżone do wisienek..
Asiu- żyjemy, ale ledwo..ledwo.. W piątek umyłam wszystkie okna na partere i doszłam do wniosku, że za dużo okien mamy.. Wczoraj jak nosiliśmy rzeczy uznaliśmy ró1wnież, że metraż też męczący
U Mamy dom 3piętrowy, więc też niby było gdzie biegać, jednak tam mieliśmy piętro dla siebie- teraz do ogarnięcia cały dom
Iwonko- jak się cieszę, że jesteś!! Piszę już „ z domu”.. czyli z działki.. Net jest, więc jakoś tu wytrzymam.. Na razie trochę obco- z jednej storny dom, meble nasze i znane kąty.. ale jeszcze miejsce nie jest do końca oswojone..
Gosiu- bardzo mi miło i oczywiście zapraszam serdecznie!! Porad nt perzu chętnie wysłucham- obu..
Będę może nieco lepiej przygotowana do tego, co mnie czeka w najbliższych miesiącach..i latach..
Napisz proszę, jakie znasz metody.
Alinko- witam i zapraszam! Ogródek będzie się budować powoli, ale co nieco już rośnie, więc może czasem będzie coś ciekawego do pokazania.
Miejsce za ławką jest u Mamy. Na razie rosną tam paprocie, ale faktycznie funkie też są dobrym pomysłem. Najważniejsze, że to co tam rośnie, musi zanikać na zimę- więc to bardzo dobra myśl.
Asiu- oj dała..dała.. Najbardziej chyba w piątek przesadziłam- nie dość, że umyłam wszystkie okna- i to bezmyślnie, bo bez drabiny, tylko stawałam na palcach, więc bardzo bolą mnie ścięgna w stopie.. A na koniec jeszcze zrobiłam małą przeróbkę na rabatce. Bolą mnie stopy od stawania na palcach i bardzo kark- a tyle jeszcze pracy przed nami..
Agnieszko- na śniadanie kawa, na obiad pizza z dostawy.. Płyta uruchomiona dosłownie chwilę temu, a musimy jeszcze poznać tajniki jej działania. Mąż już robi plan, co ugotuje. Na szczęście lubi gotować, więc nie zniechęcam, ani w kuchni tłoku robić nie będę..
Dario- więc czekam na wąteczek!! Śniadanie w ogóle zostało ominięte, a na ogródku byłam tylko chwilę. Mąż musi skosić chwasty, bo na mleczach pełno owadów. Podobne do osy, ale to chyba nie to.. Mam foto, to zerkniecie, mam nadzieję..
Dziś dzień przywitał nas pięknym słońcem. Kolejne tulipany rozkwitają..
Miejsce, które kiedyś będzie trawnikiem.. całe bzyczy.. Myślałam, że to osa, ale chyba nie.. Jak sądzicie?
Jeden z kilku berberysów kwitnie, to Red Pilar, najliczniej odwiedzany przez pszczoły..
Zrobiłam w piątek małe przemeblowanie.. Przed brzozą pendulą rosną 3 krzewy pięciornika Goldfinger.. Było tak..
Pięciorniki przesadziłam w jeden kąt, a za nimi powojnika Arabella- wg moich planów ma sie płożyć pod brzozą. Ciekawe, co z tego wyjdzie i czy pendula tak samo wysusza wszystko dookoła, jak zwykła brzoza. W razie czego jestem na miejscu, więc będę podlewać na bierząco. Po lewej stronie rosną żurawki Delta Dawn, hosty I kiełkują lilie
Duży krzew, to pęcherznica Diabolo. Jak widać nadal trwa akcja likwidowania agro- robię to sukcesywnie. Na razie naszarpałam się z przeprowadzką, więc weekend od ogrodu wolny
Arabellę można rozpoznać jedynie po fruwającej ulotce ze sklepu. Na razie to 6 gałązek niezbyt długich, więc zza pięciorników niewiele widać.. Bardzo jestem ciekawa, jak się tutaj sprawdzi..
To jabłonka Royalty. Chyba dałam ciała, że jej nie podcięłam wczesną wiosną, a teraz nie wiem co zrobić.. Slkrócić gałazki po przekwitnięciu, czy dać spokój.. Chciałąbym, żeby nie była rozczapierzona z odrostami tylko na czubkach, ale zwarta i gęsta. Mogę jeszcze przyciąć, czy czekać do nastepnego roku..? Doradzicie coś..
Ale kwiatki ma śliczne
Pytanie za 100 punktów.. Mam kepę zebrunusa. Coś wyrasta, tylko jeszcze nie wiem, czy to z środka kępy wyrastają nowe trawki tegoroczne, czy wybija perz..
Wydaje mi się, że te przyrosty wyrastają z środka zasuszonych przyciętych pędów i to budzący się zebrinus- chociaż na razie trawka nie ma zebrowatych pasków.. nadal obserwuję..
Klon Crimson Sentry w pieknym, głębokim kolorze..
i w całej krasie.. no- prawie, bo rabata sama w sobie jeszcze nieciekawa.. To Pagórek Iwonki Majowej- Iwonko..pamiętasz..?
Usztywnienie pnia było potrzebą chwili, więc udajemy, że nie widzimy..
Widzicie, ile mleczu
perz, mlecz i bzykacze.. We wtorek kosimy
Mój ulubiony chwaścik
Pozdrawiam i zmykam sprzątać dalej. Została ostatnia łazienka i to musi być zrobione dziś