Witam sobotnio !
Chociaż dzień zapowiadał się pogodowo nieciekawie to jednak pogoda dopisała
Moniko - to szarlotka sypana. Ja do tej pory nie piekłam z różnych względów ale się zawzięłam i działam ku uciesze Rodzinki. Szarlotka wyszła pycha. Przepis z jakiejś strony internetowej (bodajże kotlet tv) zmodyfikowałam nieco pod nasze upodobania (brązowy cukier, mąka pełnoziarnista, dodatki). Oto on:
SZARLOTKA SYPANA
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (ja dałam brązowy; jak biały to może być ciut mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 kg jabłek
cynamon
goździki
płatki migdałowe
1. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. W misce wymieszać mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia
3. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem
4. 1/3 suchych składników wsypać do tortownicy i wyrównać warstwę.
5. Na tą warstwę wyłożyć masło w kawałeczkach lub posypać zmrożonym wcześniej masłem startym na tarce (ja dałam kawałeczki)
6. Na to wyłożyć połowę jabłek, posypać cynamonem, zmielonymi lub utartymi drobno goździkami, płatkami migdałowymi ( cynamon, goździki, migdały można pominąć – to moja wena bo lubię)
7. Na to wsypać kolejną 1/3 suchych składników, znowu masło i znowu jabłka z dodatkami wedle uznania lub bez.
8. Na samą górę ostatnia porcja suchych składników i reszta masła.
9. Do piekarnika na 180 st C na 1 godzinę.
10. Po upieczeniu i wystygnięciu cukier puder na wierzch i konsumujemy ☺
Ewciu-Nowinko, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i mam nadzieję, że wyjdziesz szybko na prostą ze zdrowiem czego Ci szczerze życzę
Dziękuję za pochwały...odkąd zakwitły hortensje mój ogród znowu nabrał barw. Ja też uwielbiam morelki
Ulakonie - dziękuję bardzo
Dzisiaj bardzo pracowity dzień pomimo upału. Na targu nie dorwałam jagód bo za późno dojechaliśmy po basenie ale w zamian kupiłam: jeżówkę, pysznogłówkę, mirt, 3 białe lawendy oraz papryczkę chilii. Udało nam się też kupić buteleczki na oliwę co zaowocowało oliwą czosnkową i chili :
Ogrodowo
munstead wood
skowronek
lilia w makro zbliżeniu
lilia blushing girl
Reine Victoria
przywrotnik ostroklapowy
cdn
Red Baron
Rozplenica
Trawy
cdn