TEMAT: Ogród nie tylko różany

Ogród nie tylko różany 09 Paź 2014 22:04 #304559

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Moniś, zwolnij troszkę bo ból kręgosłupa to nie żarty :idea1:
hehe widzę, że trawomania wszystkich opętała.....sama dziś zamówiłam chyba z 6 traw :crazy: :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród nie tylko różany 11 Paź 2014 08:11 #304873

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Witam w mglistą sobotę

Constancja - dobre !!! :drink1: co więcej - mam kosiarkę z napędem więc jakby tak ją skombinować z rowerkiem to fiu fiu - prawie traktorek gotowy ...tylko mogłabym mieć problem z hamowaniem i na zakrętach :rotfl1:
Ewciu - ja mam cały ogród w tej chwili rozgrzebany tak, że też Rewolucja Październikowa...jak tak dalej pójdzie to obie skończymy na Powstaniu Listopadowym :rotfl1:
Wyobraziłam sobie tę studnię w piachu :rotfl1:

Madżenko - jak posadziłaś za płytko to nic się nie stało - sypnij im cosik na zimę na wierz i będzie. Oj widzisz - ty sadzisz róże, a ja wysadzam :rotfl1: a wczoraj przyszedł katalog róż od Davida Austina :mad2: cholera - nie dam się skusić!
Rozplenice wykopane spod anabelle bo było tam za ciasno a rozplenice były za wysokie - taka odmiana. Wczoraj trafiły pod anabelki turzyce japońskie (nie pamiętam, która odmiana) - one nie są wysokie i powinny być tam ok.

Edi - to nie proso ....chciałam napisać, że taki efekt to prosto :unsure: prosa nie mam....jeszcze :whistle: mam nadzieję, że miskanty się ockną na wiosnę. Ja już 2 razy dzieliłam i przesadzałam miskanty jesienią i było ok... ale w razie czego mam jeszcze z czego dzielić ... :unsure:
z kręgosłupem uważam - co cięższe prace zlecam chłopakom.

Martunia - na kręgosłup uważam.... jest lepiej - dziękuję :hug: gdzie zamawiałaś trawki i jakie ?

Dzisiaj mam urwanie głowy - młodszy Syn kończy dzisiaj 9 lat. Zaraz się zrywam do skończenia tortu. Reszta jako tako. Może jeszcze na ogród trochę czasu zostanie :whistle:

na teraz zostawiam kolejny etap rabaty pd pod domem - tej, na której rosły żółte i kremowe róże (były tam za duże i musiały zmienić miejscówkę). Padło na ...trawy - szpaler rozplenic podsadzony konwalnikiem. Zostało posprzątać i wykorować - robocza fotka

20141010-untitled-002.jpg

20141010-untitled-007.jpg

i kilka fotek ogólnych

20141009-untitled-021-2.jpg

20141009-untitled-022-2.jpg

20141009-untitled-049.jpg

20141009-untitled-047.jpg

20141009-untitled-042.jpg

20141009-untitled-041.jpg

20141009-untitled-040.jpg

20141009-untitled-023-2.jpg

20141009-untitled-016-2.jpg

20141009-untitled-015-2.jpg

20141009-untitled-014-2.jpg

20141009-untitled-009-2.jpg

miłej soboty :bye:
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2014 08:13 przez moni.

Ogród nie tylko różany 11 Paź 2014 08:45 #304879

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Uwielbiam szpalery rozplenicowe, bedzie bosko!!

Katalog Astina.... Chyba muszę zamknąć do sejfu.... Ktorego nie mam :)

Dzisiaj sadzę cebulowe...
Jak sobie o tym pomyśle to już mi się słabo robi... jak zwykle przesadziłam z ich zakupem :club2:

Patrzę się na twoje miskanty morning light i myślę gdzieje mam posadzić... Na różance dałam 5 gracillimusów... I jak ma tam teraz upachć 10 ML? :hammer:
Gratulacje dla synka i obfitości prezentów, miłej zabawy Wam życzę ! :flower1:
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2014 08:47 przez Madżenka.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 06:12 #305088

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
Monia ...nowe trawiochy wyglądają czadersko kochana :dance: Ja się czaję na nowe trawy...marzą mi się rozplenice Little Bunny i ...ostnice....ale już chyba zaczekam na wiosnę.... :wink4: :wink4:
Wstawaj na kawkę :happy4:

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 07:31 #305090

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Doris, wstałam, wstałam ...Kobieto co Cię tak męczy w niedzielę bladym świtem, że już nie śpisz ? :lol: Kawka raz: :coffe:
Ja myślę, że nowy trynd na trawy się rozpoczął - mnie też strasznie wzięło jak widać zresztą ...

Madżenko - dziękuję Kochana ! No z ML to przegięłaś - ewidentnie :whistle: nie wiem jak dużą masz różankę ale 5 gracków to już jest sporo - to naprawdę pokaźne trawska są a ML im nie ustępują ...no ciut niższe są przynajmniej u mnie.... no wiesz, jak nie zmieścisz to trzeba gdzie indziej albo rabatę trawiastą skombinować :drink1: Ja cebulowe na raty sadzę i też tego nie cierpię :mad2: i też przesadziłam z ilością :sick:

No Jubilat nam się pochorował wczoraj :( ...jeszcze przed przyjęciem narzekał na dreszcze i mdłości więc impreza była krótka, a w nocy dostał gorączki :(

A z ogrodowych tematów:
Wczoraj M przesadził 2 olbrzymie alchymisty. Ninijeszym na przodzie domu została tylko 1 róża :flower1: Co do alchymistów: ostatnio marniały, pędy żółkły, a następnie brązowiały i zamierały od góry. Odkopaliśmy z jednej strony delikatnie korzenie i okazało się, że są bardzo marne i cały obrośnięte korzeniami mięty (o czym już chyba wspominałam) i klemka PPE. Zdecydowaliśmy się na wykopanie róż i oczyszczenie korzeni. Róże zostały mocno przycięte ale nie wróciły na stare miejsca gdzie miały trochę ciasno (rosły w wąskim przejściu obok tarasu). Obydwie trafiły obok veilchen na łuczki (w miejsce padniętych klemków, z których jeden jednak żyje jak okazało się po wykopaniu...znów muszę szukać miejsca :club2: ). Mam nadzieję, że się przyjmą i tam będzie im lepiej, a łuczki wytrzymają ciężar 4 olbrzymów :blink: )

Posiadacze miskanta morning light - sprawdźcie Wasze trawy...u mnie będą kwitły co jest w przypadku tej trawy podobno nietypowe w naszym klimacie ze względu na zbyt krótki sezon :whistle:

Morning light
20141011-untitled-014.jpg

20141011-untitled-005.jpg

20141011-untitled-001.jpg

No i nie wiem jak u Was ale mam las młodych nasianych rozplenic - oto jedna z bardziej zaawansowanych ale raczej tegoroczna bo dopiero od tego roku nie usuwałam tych małych trawek (coś mnie tknęło i teraz mam kłopot co z tym dobrem zrobić :mad2:)

20141011-untitled-011.jpg

Gracek

20141011-untitled-002.jpg

20141011-untitled-006.jpg

i inne

20141011-untitled-008.jpg

20141011-untitled-012.jpg

20141011-untitled-010.jpg

20141011-untitled-015.jpg

No i jeszcze oczywiście częstuję urodzinowym tortem: no sorki za jakość zdjęcia (wieczorne i bez lampy bo nie lubię) i niech Was nie zraża wygląd tortu bo naprawdę jest pycha !.. To mój pierwszy torcik więc mam nadzieję, że niedoskonałości wybaczycie :oops: (brzoskwiniowy z masą z bitej śmietany, mascarpone i batoników milky way)

20141011-untitled-055.jpg

:bye:
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2014 07:37 przez moni.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 07:56 #305094

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Od rana ciastko a ja o linie dbam (którą jakis czas tamu zagubiłam :rotfl1: )
Monia, traw morze u ciebie faluje, pięknie jest :hearts:
Zastanawiam się nad losem konwalnika w szpalerze rozplenic. U mnie ta ostatnia pożarła czosnki, brązową turzycę i trytomę (na spółkę ze ślimakami co prawda ;)) .Wiosną czeka mnie odchudzanie rozplenicy i juz sie zastanawiam jakich narzędzi będę musiała użyć :rotfl1:
Zaraziłyście mnie tymi ogrodowymi rewolucjami i u mnie też wczoraj ostro podziałałam, ale ze względu na areał znacznie mniej widowiskowo :)
Miłej niedzieli z zdrówka dla jubilata. Mój mały za miesiąc kończy 10 :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2014 07:57 przez dodad.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 08:18 #305097

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia no nie wiem co ja tak wstanęłam....chyba wczoraj się wyspałam na całego do 8 mej :happy3:
Ja już po spacerku z burkami....
Na łąkach znalazłam 2 wielkie pieczarki i wszamałam właśnie z jajeczkami....mniam :yummi:
...jakbym nie odpisała później ...to znaczy ,że to nie były jednak pieczarki :happy4:
Biorę ciacho od razu..musi być pycha...a aaaa tam z linią :happy3: ostatnio tak ganiam,ze spale migusiem a właśnie mam gorącą drugą kawusię :drink1:
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2014 08:22 przez Keetee.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 08:36 #305103

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Moni niby rewolucja u Ciebie a na zdjęciach niczego nie widać :)
Kwitną u Ciebie Gracillimusy,a ja właśnie o nich słyszałam,że nie zakwitają u nas ze względu na krótki okres wegetacji.
Albo coś mi się pomerdało a jest to możliwe.
Szpaler rozplenic będzie piękny, jak się porozrastają. Niby trawka ,ale efekt daje niesamowity.

Miałam kiedyś trawę ( miałby Red Baron,ale nie był Red), która pożarła mi powojnika Multi Blue. Najzwyczajniej w świecie go udusiła kłączami. Od tego czasu mam uraz do traw i niewiele ich w ogrodzie. Co nie znaczy, że mi się nie podobają.
Twoja kompozycja trawy+ hortensje wygląda jak z katalogu! :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 09:52 #305122

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, niedzielne dzien dobry i nieco spóźnione życzenia dla Jubilata! Niech Młody zdrowo rośnie i ma wokół siebie życzliwe osoby.
Dziś wciąż niedomaga?

Ogrodowo: muszę Ci napisać, że mnie ogromnie inspirujesz. Masz niezwykły talent do komponowania i w takim ogólnym znaczeniu (rabaty, ich kształt, wpisanie się w ogród) i w kontekście zestawiania ze sobą roślin. Widzę, że wolisz konkretne, niż na przykład masa bylin drobnych. Twoje połączenia traw, wrzosów, hortensji to istne mistrzostwo świata. Różane aranżacje oczywiście też ujmują, zwłaszcza że w Twoim ogrodzie tak świetnie się sprawują. Znajduję też wiele podobieństw między nami - jak sobie coś wymyślimy, to musimy realizować tu i teraz, chociażby kosztem bólu kręgosłupa (nadmiernego, bo ten zwykły to już wpisany w standard ;-)), czy braku obiadu dla rodziny ;-) To jest fajne; mnie też szkoda jest czasu na czekanie na nie wiadomo co.
Kwitnieniem Morning Light nieco zaskakujesz, ale dla kontrastu, u mnie zakwitają ogromne już Giraffe, które nigdy nie zdążyły wypuścić kłosów.
Słowem, warto inwestować w nasadzenia z traw, bo rewelacyjnie się sprawdzają i znakomicie prezentują w większości ogrodów.
Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że pozbyłam się na ich rzecz wielu róż.

To co, łapię kęs torcika i stukam się z Tobą kawą, życząc dobrej niedzieli!
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2014 09:53 przez Aguniada.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 10:25 #305131

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Monia klapa z juniorem, życzę zdrówka!!!

Co do traw... U mnie pierwszy raz od 4 lat zakwitły zebrinusy. Ale czemuż się dziwimy skoro krokusy we Wrocławiu zakwitły 7 lutego, zimy nie było a pazdziernik serwuje nam temperatury iście letnie.
Melduję że wczoraj posadziłam dwie dodatkowe Munstead Wood, 3 Lavender Ice i 2 Heidi klum. Te dwie ostatni dodalam do Burgundy Ice i się cieszę jak głupia.
Trawy przez te dwie ostanie łagodne zimy nasiewają się jak głupie . Niedługo chyba założe plantację ostnic i carexów frosted curls....

Ps. O Morning Light u mnie sie nie martw, lubie przesadzać a na razie jakoś wypełnią pustkę po wykopaniu 7 olbrzymich budleji. Życzę pieknego słonecznego dnia i liczę że będą nowe fotki róż :)
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 10:43 #305137

• Edyta
  • Edyta's Avatar
moni wrote:
Edi - to nie proso ....chciałam napisać, że taki efekt to prosto :unsure:
A to żem wyczytała :rotfl1: . A powiem Ci Moniu, że już w necie zaczęłam tego prosa szukać :rotfl1: :rotfl1: :crazy: .
Ja też widziałam dużo siewek wokół rozplenicy, ale wypieliłam :unsure: . Biegnę do ogrodu obejrzeć Morning Light :search: .

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 11:37 #305149

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
a trawki zamówiłam na allegro: ostnicę, rozplenicę japońską Moudry i Hameln B)
oj biedny junior......zdrówka mu życzę :hug:
a moje dzisiejsze plany ogrodowe diabli wzięli......w nocy mieliśmy oberwanie chmury i wejść się nie da na działkę :cry3:

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 16:48 #305184

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Odpowiedzi za chwilkę a teraz chciałabym jeszcze na słodko :)

Przedstawiam nowego członka naszej rodziny - śliczną, małą, słodką dziewczynkę, która pojawiła się u nas dzisiaj :woohoo:

20141012-untitled-081.jpg

20141012-untitled-089.jpg

20141012-untitled-090.jpg

Malutka tyle co zaczęła 7 tydzień życia i w hodowli otrzymała imię Dejzi. Nie wiemy czy tak zostanie na stałe chociaż to imię nie jest złe...chcemy ją trochę poznać i się zobaczy :whistle:
Zapowiada się na damę - ewidentnie woda toaletowa chanel chance przypadła jej do gustu :rotfl1:
Na razie jesteśmy przerażeni tym jakie to maleństwo ale pierwsze koty za płoty (i to dosłownie - Kot przy zapoznaniu wziął nogi za pas i boi się jej jak ognia..zobaczymy jak to będzie dalej)...2 siuśki zaliczone na macie, jedzonko jako tako, przekonała do siebie wszystkich, w tym Seniora Rodu (to poniżej uwiecznione)...właśnie śpi mi na kolanach ...ale słodziak :woohoo:

20141012-untitled-160_2014-10-12.jpg

20141012-untitled-164.jpg

20141012-untitled-186.jpg

za chwilę odpowiedzi i co nieco ogrodowo
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2014 16:49 przez moni.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 16:56 #305185

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
:woohoo:
Słów zachwytu i zdziwienia brak! Dopiero o trzeba było Cię przekonywać do kota, a tu już kolejna słodka istotka w domku zamieszkała. :woohoo: Moni, rozwijasz się! :kiss3: Te stworzenia wzbogacają nasze życie i otwierają furtkę do świata bez którego już później nie da się żyć.
Zatem życzę Wam wielu wspaniałych chwil wspólnie spędzonych.

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 16:58 #305186

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś, prześliczna, przesłodka! :woohoo:

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 16:58 #305187

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, absolutnie cudowne maleństwo <3
Czy dziewunia to cavalierka?

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 17:43 #305194

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
O mamuńciu Monia :jeez: aleś wyciągnęła działa.... :eek3:
No jaki słodziak...aż se klapłam na kanapę i się wgapiam...cudeńko :hearts:
Ale czemu tak wcześnie je wydali z hodowli....maleńkie toto strasznie :hearts:

Ogród nie tylko różany 12 Paź 2014 17:50 #305196

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Odpowiedzi :)
Dorotko - Dodad - ja też linię zgubiłam jakiś czas temu ale trzymam się jednej maksymy z demotywatorów - cytuję: "odchudziłabym się ale żal mi cycków" - mam nadzieję, że nie za wulgarnie, poza tym to był cytat.... inaczej mówiąc chętnie wróciłabym do dawnej linii ale nie będę się katować dietami - mam wystarczająco zszargany organizm... teraz w związku z macierzyńskim :rotfl1: będę miała sporo więcej ruchu to może i na figurę pozytywnie wpłynie...
co do konwalnika to zamierzam go obserwować bacznie i w razie czego przesadzę...zastanawiałam się tam jeszcze nad czerwonymi żurawkami ale tam sucho jest pomimo podlewania bo to południowa wystawa i mocno grzeje...a jak rozplenice się rozrosną (o ile wcześniej nie zmienię koncepcji) to mi będzie wszystko jedno czy coś jest pod spodem czy nie....czyli mówisz cebul wiosennych tam nie sadzić :crazy:
cieszę się, że zaraziłaś się rewolucjami ogrodowymi dobrze Ci to zrobi...ostatnio tyle smutków było :hug: a przy łopacie o wszystkim zapomnisz :kiss3:
Powiedz mi kiedy to zleciało z tymi dzieciakami ? Tak niedawno dzieciak mieścił się człowiekowi cały na przedramieniu a teraz :eek3: mój starszy (14 lat) dobija 180 cm :eek3:

Dorotko - Keetee - żyjesz po tej pieczarce ? chcesz jeszcze jeden kawałek ? naprawdę pycha - nie za słodki taki w sam raz ...oj niedługo to nie tylko razem będziemy rano kawę pić ale na spacery z burkami latać :rotfl1: tylko moja na razie za mała (na razie nóżki jej się jeszcze rozjeżdżają)

Ewciu-Terlico - niczego nie pomyliłaś. Gracillimusy i Morning Light ze względu na krótki okres wegetacyjny bardzo rzadko u nas kwitną. Ten rok jak napisała Madżenka jest jednak wyjątkowy i okres wegetacyjny długi i to pewnie dlatego mamy okazję obserwować kwitnienie tych traw. Słyszałam o tej partii traw red baron wypuszczonej na rynek z hodowli in vitro, która red nie była tylko green bo nie powtórzyła cech i ta trawa właśnie była ekspansywna ale też wyższa od red. O red baronie piszą, że rozłogowa (tak) ale raczej wolno przyrastająca (u mnie tak) i oryginał przypuszczalnie nie zadusiłby Ci powojnika. Rozumiem uraz do traw ale nie rezygnuj z nich całkowicie - wiem, że masz nieduży ogród ale jakaś nieduża trawa mogłaby u Ciebie cudnie wyglądać. Dziękuję za tyle pozytywnych słów na temat ogrodu - nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy :hug:
Aguniu - a dziękuję w imieniu swoim i Jubilata. Dzisiaj trochę lepiej było w ciągu dnia ale teraz gorączka wróciła i narzeka na ból gardła. Jutro pewnie czeka nas lekarz a na razie kuracja domowymi sposobami. Och Kochana, dziękuję Ci bardzo za tyle uznania dla ogrodowych poczynań :hug: bardzo się cieszę, że się podoba... to bardzo dużo dla mnie znaczy :kiss3: Pod względem natychmiastowego działania choćby nie wiem co faktycznie jesteśmy podobne :hug: no ale ja wychodzę z założenia, że zbyt intensywne przemyślenie tematu zabija kreatywność i wiele fajnych pomysłów mogłoby nie być w ogóle zrealizowane.... a jak mi w duszy zagra ...pojawi się w wyobraźni kompozycja to już nie ma pana! :rotfl1:
Co do kwitnienia traw to ten rok bardzo zaskoczył prawda ? Fajnie ! Nie wiadomo kiedy jeszcze taka okazja się trafi. Oj trawy mi teraz tak w duszy grają, że hej! To już drugi rok tak mam ....i wiele moich róż też otrzymało status wędrowniczek żeby zrobić miejsce trawom ....
Jakby co to torcik jeszcze jest - zapraszam i smacznego !

Madżenko - no klapa...i tak go nagle wzięło...dzięki za życzenia zdrówka.
Masz rację - to ten długi ciepły sezon spowodował kwitnienie traw, które normalnie nie kwitną u nas. Cieszmy się zatem bo nie wiadomo kiedy taka okazja się powtórzy.
Piękne różyce i fajnie zestawiłaś - będzie się działo u Ciebie w przyszłym sezonie. O widzisz...to dobrze, że masz miejsce na ML - posadzisz w szpalerze ? Zdjęcia róż za chwilę - to już ostatnie ich tchnienia u mnie.

Edytko - no popatrz ja też surfuję od wczoraj za prosem bo mnie wizja nowa naszła :rotfl1: M załamany ale nic nie poradzę. I jak morning lighty u Ciebie ? A widzisz, ja nie wypieliłam i teraz mam morze rozplenic :rotfl1: zostawię do wiosny może zadziała selekcja naturalna :rotfl1:

Martuś - super te trawki zamówiłaś. Jakbyś była zadowolona ze źródła to wrzuć proszę namiary na priva.... dzięki za życzenia zdrówka dla juniora :hug:
szkoda, że pogoda u Ciebie zawiodła... teraz każdy dzień i godzina cenna bo za chwilę zrobi się brzydko i zimno i nie będzie się chciało wychodzić do pracy w ogrodzie.

no to zdjęcia za chwilę

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.661 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum