TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 24 Wrz 2015 10:37 #403905

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Małgoś, jakoś przeoczyłam Twoje pytanie;
Może chcesz, żebyśmy przyjechały? :whistle:
- pewnie, że chcę :woohoo:
Chociaż nie obiecuję, że Wasze pomysły zrealizuję :devil1: Nie mam zapału do reorganizacji ogrodu, zbyt wielu zmian wymaga, jest zbyt duży i strasznie zaniedbany :( Chyba Herkules i jego 12 prac to zbyt mało, aby wykonać gigantyczna pracę sprzątającą w moim ogrodzie :supr:
Współczuję szkód wyrządzonych przez majstrów :hug: Mam nadzieję, że większość roślin uratowałaś :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 24 Wrz 2015 19:53 #403967

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Gosiu, miło znów zajrzeć na Twoje rabaty :kiss3: Jak ja Ci zazdroszczę energii ogrodowej! Ja sama jakoś oklapłam, nic nie robię poza tym co konieczne. Ale jak tak czytam o waszych planach, odwiedzinach i zakupach to od razu mi lepiej.
Majstrowie dużo poniszczyli? ja bym ich :club2:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 19:54 przez majowa.

Ogródek Gosi 26 Wrz 2015 23:08 #404414

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Edytko, też mi się bardziej podoba :happy:
Ciekawe, czy coś zmienię w przyszłym roku :whistle:

Ewuś, nic kupować nie będę. Raczej poprzesadzam to co za ciasno rośnie.
Powoli uczę się sadzenia nie na ścisk :lol:
Jakie róże?
Zamówiłam
Bordure Rose
Minerva
Kurfurshin Sophie
Johann Strauss
A chciałabym jeszcze kupić Oczęta i Haevenly Pink

Ale za to wyrzucam Larisse, Clair i może Abrahama

Marysiu, może kiedyś uda się :)
Przecież ja tak samo się zachowuję. Kasia i Iza podały mi tyle pomysłów na zmiany, ale nie wykorzystałam wszystkich.
Nie zazdroszczę tego terenu. Kiedyś tak, ale teraz już wiem, że większy ogród wiąże się z tym, że nie zawsze wszystko jest zrobione. Już na swoim terenie mam ten problem.
Roślinki w większości uratowane, ale nadal w doniczkach, bo czekam aż ziemia trochę osiądzie

Iwonko, właśnie po tych majstrach mam jakiegoś doła. Może nie po majstrach. Dołuje mnie pobojowisko i to, że na razie nic z tym nie zrobię. Czekam z pracami do wiosny. Musze dokupić ziemi, wyrównać teren.
Widok jest opłakany. I to na wjeździe, no ale musze to przetrwać. W ogóle wejście prezentuje się kiepsko. Trawnik jednak robi dużo, a mój z przodu jest w opłakanym stanie, w tym roku wcale o niego nie dbałam, bo i tak jest do wymiany, a to rzutuje na rabaty.
Już nie mogę doczekać się wiosny

002-18.jpg

009-16.jpg

010-13.jpg

011-15.jpg

012-16.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, Gabriel, anabuko1, Adasiowa

Ogródek Gosi 29 Wrz 2015 19:38 #404970

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Róże piękne :hearts: Mnie czeka tylko przesadzenie jednej ,bo ma stanowczo za ciemno .I z różami na ten czas to wszystko .We Floribundzie kolejne piękności ,serce trochę przyspiesza na takie widoki .
U Ciebie rabaty dobrze wyglądają ,kwiaty kwitną ,jakby to wcale nie jesień :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2

Ogródek Gosi 29 Wrz 2015 20:34 #404997

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Gosiu, z zadziwieniem patrzę jak dużo masz kwitnących o tej porze roku bylin :woohoo: . U mnie to już właściwie tylko rozchodniki zostały :whistle: .

Ogródek Gosi 29 Wrz 2015 20:43 #405003

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O jak ja lubię tego kwiecia sporo!
a tutaj u ciebie jest go duzo,Suuper!!
Ładne rabaty :bravo: :bravo:
a ta piękna róża to LO , może ??

Ogródek Gosi 01 Paź 2015 20:30 #405342

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ostatnio nie mam na nic czasu. Nigdy nie przypuszczałam, że będę go miała więcej w pracy niż w domu.
W dodatku siedzę mimo wszystko w pracy dłużej, bo spotkania się przesuwają
Wracam prawie po ciemku. Liczę na weekend. Nawet nie umawiałam się z nikim, żeby nadrobić zaległości
Mam zamiar podlać wszystko biohumusem. Prawdopodobnie konewką więc trochę mi zejdzie
Najważniejsze, że prawie wszystko mam już posadzone. Teraz tylko czekam na róże

Ewciu, ja właśnie uległam tym nowym propozycjom. Wyciepałam co nieco i miejsce się znalazło.
Przesadzę tylko Abrahama. Chyba. Nadal się zastanawiam
U mnie zawsze jesień była całkiem całkiem. Najgorszy czas to środek lata. Ale dzięki kłosowcom i werbenom mam nadzieję, że az tak nie będzie

Edytko, jak napisałam wyżej Ewie, u mnie jesień jest zawsze bardzo kolorowa. Nigdy nie narzekałam na rabaty o tej porze roku.

Aniu, ta różyczka to Baroness. Jestem nią zachwycona. Pięknie kwitnie. I to mimo przesadzania.

013-14.jpg

015-13.jpg

016-16.jpg

017-16.jpg

018-18.jpg

019-20.jpg

020-15.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, katja, DANA, Gabriel, Adasiowa

Ogródek Gosi 02 Paź 2015 20:20 #405512

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, na ostatnim zdjęciu bardzo mi się podoba miękka linia rabat... trochę bym je poszerzyła, korygując brzeg, ale generalnie widok jest prześliczny...
Czytałam wczesniej, że 'fachowcy' zniszczyli Ci rośliny... czy udało się je odratować?
Bardzo mnie denerwuje taka niefrasobliwość, a może powiedzmy wprost - zwyczajna głupota.
Na brak czasu i ja narzekam - zresztą, też i u siebie o tym pisałam...
Za chwilę, gdy dni będą jeszcze krótsze, zaczniemy to boleśniej odczuwać... jak wiesz, ja zawsze jesienią robię porządki, i każda godzina po pracy jest wtedy bardzo cennna... cóż, żałuję, że nie pracuję na pół etatu - to by po części rozwiązało problem zbyt krótkiej doby.
Pozdrawiam, Gosiu! :kiss3:
Odpocznij choć trochę w weekend :)
My teraz słuchamy listy i jest fajnie :)

Ogródek Gosi 02 Paź 2015 21:08 #405522

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Małgosiu :)
Spaceruję, oglądam, buszuję ... i nie widzę żadnych oznak suszy ani jesieni, która nadeszła! Wszędzie zielono! Soczysta, zdrowa zieleń, ożywcze kolorki na rabacie .... gdyby nie kwitnący rozchodnik ( i zimowity ? ), podejrzewałabym Cię, że podrzuciłaś wcześniejsze zdjęcia ;-)
Ile wiosen liczy sobie rabata na ostatniej fotografii ?

pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogródek Gosi 02 Paź 2015 22:16 #405533

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, wyobraź sobie, że też doszłam to takich wniosków i brzeg został nieco poprawiony ;)
Zrobię zdjęcia to zobaczysz, czy tak jest lepiej, czy jeszcze ciachnąć. Te zdjęcia są sprzed tygodnia. W weekend trochę popracowałam. W ten też nie chcę nadgonić zaległości. Także pracować będę.
Ja też chciałabym pracować na pół etatu. Dzisiaj rozmawiałam o tym z moją szefową. Kobietom się to należy. Powinni nam jeszcze dokładać do emerytury

Aniu, zawsze u nie jesień była jedną z bardziej kolorowych pór roku. Za bardzo nie widać tej zieleni na zdjęciach. Nie umiem robić zdjęć. Szczególnie z perspektywy.
Rabata jest od początku istnienia ogrodu, czyli jakieś 14 lat, ale od jakichś 10 ulega ciągłym zmianom. Jakoś nie umiem sobie poradzić z jej długością. Ciągle mi coś nie pasuje.

Ogródek Gosi 04 Paź 2015 12:14 #405751

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
To masz tak ,jak ja :happy4: Mnie też ciągle coś nie pasuje :ouch:
Tak się zastanawiam ,czy kiedykolwiek doznamy spokoju i wreszcie zaakceptujemy stan faktyczny .
Gdy oglądam u Ciebie ogród ,to wydaje mi się bardzo ładny i nic bym w nim nie zmieniała .Ale wiem ,że Ty myślisz inaczej .Ja też jeszcze robię przemeblowania w ogrodzie i nie mogę się uporać .Została mi doniczka z ketmią ,której nie mam gdzie wsadzić .Jutro czeka mnie defilada po ogrodzie razem z doniczką i szukanie miejsca :jeez:

Ogródek Gosi 04 Paź 2015 21:25 #405884

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, to chyba nasza naturalna reakcja. Ja bym nic nie zmieniała u Ciebie.
Chociaż ja powoli zaczynam już się uspakajać. Czyli zaczynam akceptować to co jest. Na zdjęciach to wygląda dużo gorzej. Nie umiem robić dobrych zdjęć. A i aparat pewnie nie jest najlepszy.
Chcę zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądało w przyszłym roku, po tych wszystkich przeróbkach.

Aga, zrobiłam zdjęcia przyciętego trawnika

028-12.jpg

029-12.jpg

030-13.jpg

036-9.jpg

Zmniejszyłam troszeczkę trawnik i dosadziłam na brzegu żurawki
037-10.jpg

039-9.jpg

040-9.jpg

047-8.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, katja, DANA, Gabriel, Edyta, wxxx-a, viola, Adasiowa

Ogródek Gosi 07 Paź 2015 13:33 #406362

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Gosiu, widziałam Twój ogród na początku września... teraz, mimo, że to tylko fotki, rabata wygląda jeszcze piękniej. Nie próżnujesz dziewczyno :bravo: :bravo: :bravo: . Czy ten miskant wśród rozchodników kłosi się?
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Gosi 07 Paź 2015 20:30 #406427

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu :kiss3:
Miskant zaczyna kłoszenie. :)

Ogródek Gosi 07 Paź 2015 21:54 #406452

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Gosiu, czemu wyrzucasz Larissę, dla mnie to niezawodna, niestrudzenie kwitnąca róża.....

Ogródek Gosi 08 Paź 2015 10:33 #406517

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
U Ciebie nadal piękne widoki .A u mnie pierwsza jesień od niepamiętnych czasów ,gdy nie kupiłam ani jednej róży .Sama siebie nie poznaję .Za to kilkanaście zmieniło ogród .I tak zostało mi grubo ponad setka .Larissy sama nigdy nie miałam ,ale zawsze mi się podobała .Podobnie jak Pomponella .Czaiłam się na nią co rok ,aż wreszcie kupiłam zeszłej jesieni .I powiem Ci ,że jestem nią zachwycona :hearts: .Ciekawa jestem ,co w końcu zdecydujesz w sprawie różanej eksmisji :bad-idea:

Ogródek Gosi 08 Paź 2015 21:36 #406613

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny, Larissa wylatuje definitywnie. U mnie ma za słabą glebę. Zrzuca wszystkie pąki. Moja sąsiadka też oddaje. Widocznie u nas nie może rosnąć. Oddaję w dobre ręce, gdzie będzie miała lepszą ziemię.

Ewciu, ja mam jeszcze daleko do setki. Mogę szaleć :happy:

Ogródek Gosi 11 Paź 2015 17:45 #407081

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ja do setki też mam daleko, ale sił na szaleństwa coraz mniej ;) :happy4:
Goś, uwielbiam Twoje rabaty - utkane misternie, "na bogato" i bez śladu pretensjonalności. Żywiołowe i spontaniczne. Bez cienia maniery. I mam głębokie przekonanie, że takie pozostaną bo sercem tworzone :jeez: :kiss3:
Wiesz, a ja dosadzam Larissę - u mnie też gubi mnóstwo pąków, ale i tak masą kwiatów się okrywa na dłuuuuugie tygodnie.
Całusy Goś... Niech trawniczka ubywa...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.747 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum