TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 11 Sty 2015 13:15 #328083

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguniu witaj :kiss3:
Czytam, że naszło Cię na porządki, muszę powiedzieć , że i mnie dopadło to samo :rotfl1: Wczoraj weszłam w najwyższe partie jednej z szaf, bagatelka, tylko 4,70 długości półki, na której leżą wszelakie mniej lub bardziej potrzebne przydasie :rotfl1: Cóż... po przejrzeniu okazało się, że wszystko, ale to wszystko jest niezbędne i po odkurzeniu, z powrotem powędrowało do szafy :rotfl1:
Jutro chcę wejść w duży pawlacz... aż się boję :rotfl1:
U mnie też wieje niesamowicie, na szczęście nie ma jakichś poważnych strat, jedynie kompletny dyskomfort i problemy ze spaniem :huh:
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za sms-ki :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 11 Sty 2015 15:48 #328115

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

W ogrodzie lekkie spustoszenie od ogromnie silnego wiatru - spadło całe mnóstwo gałęzi, trawy i głowy hortensji latają w powietrzu, wszystko aż ugina się pod naporem wichury. Momentami wychodzi słońce, by za chwilę widoczne były płatki śniegu wyłaniające się z zachmurzonego nieba.
Nie zdecydowałam się dziś na jakąkolwiek aktywność, chociaż planuję wejść na kilkanaście minut na bieżnię. Pewnie bardziej na marsz, niż bieg. Chodakowska znowu poszła w odstawkę przez moje nieszczęsne kolana.

Oglądamy w tvn24 ruszający marsz przeciwko terroryzmowi i obawiamy się, czy nic złego się nie wydarzy.
Mam nadzieję, że wszystkie służby są postawione w najwyższej czujności.

Agusiu, ochota na porządki minęła po nocy i nic dzisiaj nie zrobiłam, jednak obiecałam sobie, że codziennie po trochu ruszę do przodu.
Przydasi jest zdecydowanie zbyt dużo, ale nawet jesli nie wywędrują do kosza, przynajmniej można je posegregować, odkurzyć.
Cieszę się ogromnie, że Gabi wraca do zdrowia! Mam nadzieję, że i Ty czujesz się znacznie lepiej :hug:
Bogusiu, a wiesz, że przeczuwałam, że gdzieś wyfrunęłaś?
Lądowania w takich warunkach pogodowych zupełnie sobie nie wyobrażam; dobrze, że już jesteście bezpieczni w domu.
Bezsenność dopadła Cię okropna... postaraj się zawinąć w koc, przy cichej muzyce... może sen sam przyjdzie?
Wiatr jakby trochę mniejszy, ale wciąż huczy...
Kasiu, samopoczucie oczywiście spowodowane przykrą pogodą... nie znoszę takiej dynamiki i bardzo źle ją znoszę.
Jakoś trzeba sobie umilać czas... szkoda, że jutro trzeba już wracać do służbowych obowiązków!
Moniko, macie pewnie jeszcze sporo drobiazgów w domu i wokół niego do zrobienia... ale, mieszkacie już na swoim i z pewnością z każdym miesiącem będziecie odhaczać kolejne sprawy. Wiosna dodatkowo obudzi aktywność ogrodową, a ta przecież dostarcza mnóstwo pozytywnej energii.
Smaczny obiad przygotowałaś... ja uwielbiam naleśniki, w zasadzie pod każdą postacią. Nie dziwię się, że panom smakowało :)

Miłego popołudnia!

Ogród Aguniady cz. 2 11 Sty 2015 17:01 #328134

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aguś, dawno nie robiłam guacamole, dzięki za przypomnienie tej pysznej przekąski. Robiłam klasyczne z cytryną ew. limonką, czerwoną cebula, pomidorem i kolendrą.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 11 Sty 2015 20:10 #328208

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Poprawiłam sobie skutecznie humor przeglądając oferty sklepów internetowych :) Światło już nie gaśnie, więc można pobrykać. Wczoraj zapowiadało się nieciekawie, bo bez prądu niefajnie się żyje, na szczęście dziś tylko dmucha bez ekscesów.
Rutewki mogłyby u Ciebie rosnąć ;)

Ogród Aguniady cz. 2 11 Sty 2015 23:25 #328296

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
ewamaj66 wrote:
Światło już nie gaśnie, więc można pobrykać.
No i to jak najbardziej.
W brykaniu to i wiatr nie straszny. :dance:
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 08:42 #328330

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry w pełnym tygodniu pracy :think:
Nie wiem, jak to przetrwać - może ktoś ma miejsce w jakiejś przytulnej norce, w której można przekiblować (excuse my French) do marca?

Dla poprawy humoru i próby wkręcenia się w sezon ogrodowy, przeglądam polską edycję Gardeners' World.
Prenumeratę zrobiłam sobie od marca, ale przecież nie mogłam przejść w kiosku obojętni obok tak przyciągającej wzrok okładki :)
Treść zostawiam sobie na wieczór, ale już teraz jestem mile zaskoczona ilością stron wydania!
Będzie co czytać :)

Waldku, ja po sklepach internetowych (ogrodowych) raczej nie chadzam, ponieważ wolę kupować na żywo.
Ewcia, co tam sobie zamawiasz? Będą kolejne róże, czy śmigasz tylko po bylinach?
U mnie wiosną rewolucja, ale wizytować będę szkółki i wywozić na żywca ;-)
Kasiu, tak, to jest pyszna, a w dodatku zdrowa przekąska. Zamierzam przyrządzać ją regularnie.
Bardzo trudno teraz o świeżą kolendrę, a szkoda!

Miłego poniedziałku wszystkim :bye:

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 08:48 #328332

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dla mnie to będzie bardzo miły tydzień, bo każdego dnia o krok bliżej będziemy do ferii ... dwa tygodnie laby :dance: znów :dance: :happy3: . Poza tym w tym tygodniu mam dwie wywiadówki - pęknę z dumy :woohoo: , bo moje chłopaki pięknie ukończyły pierwszy semestr :dance: .

Aga, jakby co, to u mnie norka się znajdzie ;) .

A cóż to za rewolucje się szykują? - bo ja zupełnie nie w temacie :oops: .

Miłego tygodnia! :flower1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 09:12 #328335

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Dorcia!

Gratuluję zdolnych i pracowitych chłopaków :) Zasłużyli na dobre ferie z pewnością - Ty jako dumna mama takowoż!
Wyjeżdżacie na narty?
Ja ze sportów zimowych uprawiam jedynie... sannę ;-)

Rewolucjonizować będę część północną ogrodu... do zrycia 3/4 trawnika, poszerzenie całości rabaty przy ogrodzeniu i założenie nowej, wzdłuż całej długości elewacji domu... Będę ryć roślinami cieniolubnymi :)
Nie mogę się doczekać wiosny, w związku z tym, chociaż darcie darni to mój koszmar.
Ale co tam...

Póki co, dziękuję za lokum... :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2015 09:12 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:01 #328343

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja ze sportów zimowych najbardziej lubię lepienie bałwana :tongue2: ... byleby śnieg się dobrze kleił i szybko szło :happy3: . Zdecydowanie dla mnie zimy mogłoby nie być - zmarnowany czas :silly: . Moje chłopaki też raczej bez upodobań zimowych, więc ferrie zawsze spędzamy na błogim leniuchowaniu :lev: .

Oj to zmiany się szykują i roboty będzie sporo. Ja wciąż nie mam u siebie miejsc dla roślin cieniolubnych... bo cień dopiero rośnie :tongue2: . Ale ja mam czas, ja poczekam :happy: .
Świat Dorci 2016

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:29 #328355

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ja ze sportów zimowych uprawiam jedynie... sannę
A ja saunę :rotfl1:
Aguniu dziękuję! :kiss3:
Właśnie dzięki Tobie dowiedziałam się, że będzie polska edycja GW :woohoo: ! Jakoś ta informacja mi wcześniej umknęła. Ale właśnie zamówiłam prenumeratę i teraz będę niecierpliwie przytupywać (w rytmie flamenco ;) ) w oczekiwaniu na pierwszy numer.
W ramach wdzięczności mogę się nieco posunąć w mojej gawrze :happy:.

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:35 #328359

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też sobie nabyłam pierwszy numer, ale na razie pobieżnie przekartkowałam tylko. Na prenumeratę jednak się nie zdecyduję, bo wszystkie porady i dobór roślin dotyczą jednak Anglii - dobrze, że choć z adnotacją, że w polskim klimacie robimy coś dwa miesiące później, albo nie sadzimy wcale ;) .
Kupiłam avocado i zmałpuję przekąskę :P

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:42 #328364

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, a małpuj do woli, tylko przypraw porządnie! ;-)
Avocado jeszcze fajnie smakuje wydrążone z pestki i nadziane sałatką jarzynową :P
GW póki co mi się podoba, ale przyznaję, że w treści się nie wgryzłam.
Asia, myślę, że z magazynu będziemy zadowolone!
Mnie się trochę dotychczasowe znudziły, więc chętnie sięgnęłam po nowość. Kochana, 146 stron plus kalendarz upraw - jest co czytać! Wiosny się człowiekowi od razu chce!
Dorcia, lepienie bałwana uskuteczniałam ostatnio pewnie ze 20 lat temu, więc nie wiem, czy wciąż lubię ;-)
A w ogóle, to dziś nie narzekam na pogodę - ucichło lekchutko i słońce się pokazało. Ładne mam widoki przez okno, szkoda, że znowu aparatu przy sobie nie mam...
Roboty wiosną będzie dużo, ale ja łaknę cieniolubów, więc już przebieram nogami do darcia...

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:54 #328370

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
20 lat temu? :eek3: O to jak śnieg spadnie (bo chyba spadnie co? ) to musisz to nadrobić i sprawdzić czy się podoba :happy: .

Wyszperałam nawet fotkę z efektem lepienia :rotfl1:
Załączniki:
Świat Dorci 2016

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 10:58 #328374

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
No efektowny gość!
Muszę spróbować... bo, spadnie przecież! ;-)

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 12:01 #328388

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
...czy ja coś wspominałam o słońcu?

Jest szaro, bardzo szaro i pada! Deszcz.

:cry3:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2015 12:01 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 14:11 #328413

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No to witaj w klubie Agniesiu .U mnie to samo i już diabli mnie biorą .Albo niech będzie porządna zima albo wiosna .Tak nas natura zawiesiła ,między piekłem a niebem i jak tu nie oszaleć ze złości .Człowiek z tego wszystkiego zagląda tam ,gdzie nie powinien ,a na wiosnę bankrut .A parę floksów ,daję słowo ,to by Ci się przydało :teach: :hug:

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 14:22 #328418

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Szaro, buro, siąpi, wieje i do tego łepetynę rozrywa :jeez:
A już było tak fajnie :sad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Ogród Aguniady cz. 2 12 Sty 2015 14:57 #328425

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
No właśnie, zamiast kliknąć w odpowiedż, podziękowałam Majce :whistle: No trudno, kawę trzeba robić i to szybko.
Agusia, znalazłaś coś, czy jeszcze nie to? :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.096 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum