TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 17 Maj 2015 17:09 #369869

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Krzysiu, choiny nie dawałabym w linii ogrodzenia, tylko zdecydowanie z przodu. Musi mieć miejsce, chyba, że chcesz ciąć. Te jałowce to ...tego. Będą chorować, żadna ozdoba, a miejsce zabierają i utrudniają realizację nowych koncepcji. Bardzo lubię prywatność w ogrodzie, dlatego na ogrodzenie coś zimozielonego to dobry pomysł. Od ulicy na pewno dobrze jest się odciąć. Nie wiem, jak się będzie czuła choina w bliskim sąsiedztwie tuj: ma płytki i rozległy system korzeniowy, tuje duże i agresywne. Ile tam jest od tuj do miejsca na choinę? Jakbyś ją wysunęła zdecydowanie do przodu, będzie pięknie. To znaczy: tak mi się wydaje :think: A Krzyś Krzysi śliczny. Remontu współczuję, ale i zadroszczę: nowe, czyste, wygodne, praktyczne wnętrze, raj na ziemi, do tego ogród, czego chcieć więcej :dance:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 17 Maj 2015 17:28 #369876

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzychna :)
Bardzo dziękuję za dedykację ... na betonie :supr3: ... już go kocham jeszcze mocniej ....
A'propos rozchodników ... czy wysyłałam Ci okazałego z podziału kępy ? Przepraszam za to pytanie, ale zawiodła mnie pamięć ....
Przykro mi, że nie potrafię zabrać głosu odnośnie azalii/różaneczników ... jednak z pewną nieśmiałością podziwiam Nectarine .... ma taki ciepły, subtelny kolor :)
Lato zapowiada się pracowicie nie tylko w ogrodzie - ale kiedy uporasz się już ze wszystkim w obrębie domu, czeka Cię bardzo zasłużona nagroda - nowe nasadzenia, kolejne zaplanowane ( lub nie ) zakupy i radość, że na wszystko masz miejsce :)
Poza tym masz fantastycznych synów i wielu przyjaciół - razem będzie łatwiej :) uszy do góry ....
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Próbuję spełnić marzenie 17 Maj 2015 22:13 #370060

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Majeczko, remont zaplanowaliśmy kilka lat temu, zaczęliśmy, a potem wydarzyło się co się wydarzyło, trzeba było ułożyć życie na nowo. Po drodze była matura i praca inżynierska synów, sprawy spadkowe, bankowe, firmowe... do dziś klienci nie odebrali sprzętu :jeez:.
Mamy zrobioną górę, kuchnię z jadalnią i łazienkę na dole, ale niektóre detale prowizorycznie, do dokończenia kompleksowego, po zrobieniu na dole: salonu, pokoju i przedpokoju.
Drzwi i okna kupione, większość przygotowanego drewna spłonęła w listopadzie, coś jednak poradzimy, byle wymienić okna i zrobić podłogi, resztę można zimą.

Haniu, z ulicy można zajrzeć do ogrodu tylko z samego rogu, tuż przy gruszy, za płotem jest droga dojazdowa do posesji sąsiada mieszkającego w głębi, za drogą płot i rośliny drugiego sąsiada, od ulicy mam tuje. To co zamierzam posadzić będzie znajdować się jakieś 2 m od mego płotu, muszę mieć do niego dostęp oraz 0,5 m powyżej tui i ok. 2 m od jej pnia, myślę, że korzenie nie będę problemem, tylko mała wilgotność. Cięcie biorę pod uwagę.
Chyba lepiej posadzić ze 2 berberysy, albo pęcherznicę, podoba mi się 'Diabolo'.

Aniu, wysłałaś :kiss3: już nawet drugi raz zmieniłam mu miejscówkę :garden1:. Mam jeszcze rozchodnika kaukaskiego czerwonego, chyba Fuldaglut, ale nie mogę go rozmnożyć, od lat ma zaledwie kilka pędów :mad2:.

Choroba Adama i potem to był taki czas jakbym swoje życie odłożyła na półkę, ciągle na coś czekałam, na diagnozę, na efekt leczenia, na cud... potem na ułożenie się spraw urzędowych i naszych codziennych. Trwało to trochę. Z różnych względów nie mogliśmy dokończyć remontu, żyłam jakby w zawieszeniu, dlatego tak bardzo chciałam coś zmienić w ogrodzie, bo tu byłam w stanie wziąć sprawy we własne ręce i zobaczyć efekt. Teraz czas na dom.

...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, Amarant, hanya, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 19 Maj 2015 23:17 #370811

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Cudnie pachniało dziś przed deszczem, tzn. pachnie już od pewnego czasu, ale dziś zapach był wyjątkowo intensywny, odurzający. Mam stary krzew bzu, drzewkowy krzak :devil1:, na hostowisku.

Miałam też piękny, szczepiony, biały, niestety zawadzał niektórym i został usunięty :mad2:. W tym roku bez kwitnie pięknie, po drugiej stronie ogrodu, u sąsiada też, a w samym środku działki jest rabatka konwaliowa, blisko kuchennego okna. Po krótkotrwałym, ulewnym deszczu zapach osłabł.

Zapach bzu przyciąga nie tylko bzyczki, wczoraj ktoś sforsował płot, zerwał część winobluszczu i zdeptał dużą paproć :mad2: a tuż obok była hosta, na szczęście w nią nie trafił.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, Amarant, VERA, hanya, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 20 Maj 2015 08:20 #370854

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Takie poletka konwaliowe pamiętam z ogrodu babci :hearts: :hearts: , robilismy z bratem ogromny , dusząco - pachnący bukiet na Dzień Matki ....... za mało mam miejsca na konwalie ,niestety .

Bzy szaleją w tym roku , cudowny czas :hearts:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2015 08:21 przez mirdem.

Próbuję spełnić marzenie 20 Maj 2015 08:57 #370870

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu, Ty sama nie wiesz, jak już u Ciebie jest ładnie :hug:
Berberysy chyba kochają słońce, wtedy się pięknie wybarwiają, choć czytałam, że z niektórymi problem, bo lubią się przypalać. Diabolo piękna, rośnie wolniej, niż np. Luteus (o tych piszę, bo je znam ze swojego podwórka). Luteus pięknie rozjaśnia zakątki, u mnie ma ok 3h słońca, wybarwia się, a nie przypala. Ja to bym coś zimozielonego dała jednak, tak na wszelki wypadek, jakby w sąsiedztwie zmieniła się sytuacja :think: Sama zaczęłam myśleć o choinie kanadyjskiej w takie jedno miejsce :oops:
Co za łachmyta wlazł przez płot :hammer: :hammer: Pewnie po bukiet dla ukochanej, zgniłek jeden :mad2:
U mnie kropi, duszno, chyba ogrodowo dzień do tyłu; dom skorzysta :happy:

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 21 Maj 2015 22:01 #371713

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Wcale się nie dziwię, że uciekałas do ogrodu
To dla mnie najlepsze miejsce na odreagowanie
Tutaj wszystkie emocje odpływają.
Dlatego chyba wciąż sadzę, przesadzam.

Próbuję spełnić marzenie 21 Maj 2015 22:12 #371726

• sarna
  • sarna's Avatar
Krzysiu, ogród daje nam ukojenie, spokój i wycisznie. A Twój ogród jest cudowny i można w nim odpocząc psychicznie. Krzak lilakowy cudowny, wyobrazam sobie jak musi pachnieć :)

Próbuję spełnić marzenie 21 Maj 2015 23:35 #371762

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirko, moje poletko też babcine, zastałam je w tym miejscu wprowadzając się do domu męża i rosną do dziś, aż boję się myśleć jak miałabym je usunąć :jeez: :rotfl1: .

Haniu, wiem jak ładnie.... w niektórych miejscach :devil1: szczególnie przed zachodem, słońce oświetlając ogród (ma taki specyficzny kolor) podbija barwę jasnych żurawek i niektórych młodych host, które dosłownie świecą na tle ciemniejszych roślin. Zachwycam się każdym, pojedynczym kwiatuszkiem, czekam na azalie : Toucan, Anneke i Hotspur Red mają sporo pąków, już zaczynają się rozwijać :happy4:, a Nectarine kwitnie pachnąco całymi dwoma pąkami :rotfl1:.

Hotspur Red tuż przed rozwinięciem się.

Dziś po raz pierwszy w tym sezonie :happy-old: pieliłam, m.in. w miejscu gdzie powinnam coś posadzić i może spróbuję z choiną kanadyjską pendulą. Zbierałam tam na stertę zielone odpady przed wywiezieniem na drugą działkę, zazwyczaj zanim moi panowie je załadowali chwilę poleżały i zrobiła się pod nimi fajna ziemia. Będzie na start dla nowego krzewu :garden1:.

Gosiu, gdybym nie była nadopiekuńczą matką, to bym w ogrodzie siedziała od świtu do nocy, ale obowiązki domowe muszę wypełniać :devil1:.

Ewo, pachnie cudnie, mam dość wrażliwy nos, zwłaszcza na nieprzyjemnie zapachy ;), ogrodowe bardzo lubię. Niedawno, przypadkiem odkryłam jak pięknie pachną niezapominajki, teraz w ogrodzie mieszają się konwalie, bzy i azalie, potem będę czekać na akacje, rosną po przeciwnej stronie ulicy, a jeszcze później na pobliskie lipy. Te aromaty zawsze kojarzą mi się z latem :flower2:.

Pierwsze i pewnie ostatnie iryski SDB, robię już miejsce na kolejny sezon, mam nadzieję na forumowe okazje, a może coś jeszcze zostanie z oferty Roberta Iryska, teraz musiałam się wstrzymać z zakupem :( .

Orlik, który miał być biały, ale co tam, podoba mi się :flower2:.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, edulkot, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 22 Maj 2015 07:09 #371794

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Pięknie to wszystko wygląda Krzysiu.Twoje starania widać gołym okiem .Iryski od Roberta cudne .Ja sobie kupiłam na wiosnę w internecie .Jeden gdzieś zaginął w akcji ,a reszta siedzi i zastanawia się czy rosnąć .Czy ja się z nich doczekam kwitnienia ,to nie wiem ,ale czarno to widzę :hug:

Próbuję spełnić marzenie 22 Maj 2015 07:39 #371799

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Orlik przepiękny :bravo: :bravo: niech Ci sie rozrasta to sie wymienimy ( na białego pełnego np :) )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Próbuję spełnić marzenie 22 Maj 2015 10:01 #371849

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
Witaj Sąsiadeczko , witaj ...
Ależ u Ciebie pięknie tylko prosić los , by doba na okres majowo - czerwcowy wydłużyła się podwójnie :)
tyle się dzieje w ogrodach , że nasze zmysły nie nadążają :)
Konwaliowe poletko kojarzy mi się z latami szkolnymi ach ...
Roberta irysy wyjątkowo kuszą , są śliczne no i nie byłabym sobą gdybym znów nie zamówiła
a zamówiłam i teraz tylko obmyślam gdzie ich posadzę ? Ale do sierpnia mam trochę jeszcze czasu , by dokonać wyboru .
Pięknie kwitnących azalii życzę ;)

Ps. W Białymstoku bywam i nawet jutro tam się wybieram ,, pomacham Ci na pewno :bye:

Próbuję spełnić marzenie 22 Maj 2015 12:19 #371907

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Twoja Nectarine kwitnie dwoma pąkami, a moja wcale nie kwitnie! Łobuzica taka. Jeżeli tylko masz miejsce, to kupuj choinę pendulę, zrobisz jej porządną miejscówkę i będzie pięknie. Moja potrzebuje tylko wody, ściółkuję i wcale nie nawożę, zupełnie wystarcza rozkładająca się ściółka, a tej nie żałuję. Posadziłam pod choiną kopytnika, liriope, trzmieliny, jakiś bluszcz się przyplątał też. Na pewno dosadzę orliki. Póki co, jest ok.
Biały orlik nie jest zły, ale fioletowy i tak lepszy :happy:

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 22 Maj 2015 22:22 #372092

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, moje irysy mam od Andrzeja/Babaewa, z trudem powstrzymałam się z zamówieniem u Roberta, mam tam swoje typy i jak tylko nadarzy się okazja :rotfl1: . Biały irys Zero szybko przekwitł, trafiło mu się w największy deszcz, drugi kwiat nawet do końca się nie rozwinął, czekam na jeszcze jeden, bardzo chciałabym go zobaczyć na żywo. Czekałam na deszcz i kwitnienie irysów, no to dostałam wszystko razem :devil1: .

Mirko, oby tylko się rozrósł, mam u Ciebie dług, orlikiem go nie spłacę, ale zawsze to coś :P .

Zuziu, następnym razem zamiast machać mogłabyś wpaść na kawę, tylko uprzedź mnie kilka dni wcześniej, na jutro mamy ambitne plany uporządkować trochę drugą działkę, byle pogoda dopisała :flower2:.

Haniu, tegoroczne kwitnienie azalii to nie moja zasługa, zobaczymy jak spiszę się za rok :devil1:. Dziś byłam w A i LM rh mocno przebrane, choin nie posiadają wcale, w necie tylko na allegro wypatrzyłam pendulę, może w tym tygodniu zajrzę do pobliskich ogrodniczych.

Białego orlika też mam, ten miał być inny biały, a okazał się taki sam niebiesko biały jaki zamówiłam w innym sklepie, mam więc już dwa takie maleństwa, teraz muszę o nie zadbać :garden1: .

Sunte Nectarine

Wystarczy, że spojrzę na zdjęcia, a czuję jej zapach :happy4: .

Hotspur Red

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, anabuko1, Amarant, hanya, edulkot, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 23 Maj 2015 20:14 #372339

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Hej Krzysiu z Białegostoku :bye: niedługo nawiedzę Twoje miasto jadę do córki.Córka ostatnio telefonicznie konsultowała ze mną kupno hortensji bukietowych i zamierza obwieżć mnie po ogrodniczych :)
Azalia Anneke,ciekawa jestem kwiatków,kupiłam dwa krzaczki ale bez pąków kwiatowych

Próbuję spełnić marzenie 23 Maj 2015 20:47 #372363

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja zdecydowanie nie jestem nadopiekuńczą matką i siedzę w ogrodzie do oporu :rotfl1: . Gdyby mnie deszcz dziś w południe nie zgonił, to dziecko obiad dostałoby na kolację :rotfl1: . Ma w końcu 13 lat, najwyższy czas zacząć obsługiwać się samemu :devil1:
Azalki masz piękne :hearts:
Ja zrobiłam zamówienie u Roberta, miałam wziąć tylko niskie, ale jak zobaczyłam ofertę popłynęłam również na wysokich :crazy: :happy3: . Chyba muszę wznowić wątek sprzedażowy, żeby środki uzbierać :rotfl1:

Próbuję spełnić marzenie 23 Maj 2015 20:48 #372365

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cieniste zakątki przepiękne, Krzysiu... azalie podziwiam i szczerze zazdroszczę konwalii...
Mam także duże poletko, co z tego, skoro zakwitło trzema kwiatami...
Może za rok?
Pozdrawiam!

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 10:24 #372496

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Krzysiu :bye:
Piękne irysy- i to jeszcze z nazwami :)
Ja wszystkich nazw swoich nie znam.
Azalie piękne :hearts:
a ten orlik biało- niebieski jest śliczny. może ciekawszy jak biały.Ja białego nie posiadam ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.759 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum