TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 13:22 #372549

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Olu, kiedy zawitasz do Białegostoku zapraszam na kawkę :drink1: , może wygospodarujesz chwilkę :hearts:
Ciekawa jestem w jakiej części miasta mieszka Twoja córka, może jesteśmy sąsiadkami :P

Pierwsze kwiaty Anneke, jeszcze nie w pełni się rozwinęła

Azalie mają tak uwodzicielsko zakręcone słupek i pręciki jak rzęsy u kreskówkowych księżniczek, Anneke najbardziej mi je przypomina :rotfl1:

Marta, mi też zdarza się serwować obiad na kolację, skoro moi dorośli synkowie sami się nie obsłużą to muszą czekać na matkę, ale próbuję to zmienić, gdyby wykazali się odrobiną inicjatywy to i ja bym skorzystała :devil1:.
Na razie na wysokie nie zwracam uwagi, na razie... miałam kiedyś takie stare, pastelowe, bardzo je lubiłam, tylko nie mogłam znaleźć im nowego, bezpiecznego miejsca i zostały brutalnie zadeptane :cry3: poza tym te duże pokładały mi się, a niskie są bardziej stabilne i będę je mogła posadzić tuż przy ścieżce :dance: .

Agnieszko, moje cieniste zakątki są piękne inaczej ;)... niż u Ciebie. Chciałam przy tujach posadzić pośredniej wielkości krzewy a dopiero potem hosty i byliny, ale żal mi miejsca. 1/3 a może nawet 1/2 powierzchni działki zajmują budynki i utwardzony podjazd, taka była konieczność, a teraz synowie nie chcą tego zmienić, chcą mieć miejsce na swoje motoryzacyjne zabawy i muszę to uszanować.
Moje konwalie rosną prawie cały czas w słońcu, dopiero teraz orzech włoski rozwija liście, ale jest już wysoki i za dużo cienia nie daje, dwa lata temu były częściowo przekopane, jest tam studzienka rewizyjna, jak widać to im nie przeszkadza, a nawet wręcz przeciwnie :flower2: .

Aniu, nazwy irysków znam, bo jesienią je kupiłam opisane i od razu przygotowałam znaczniki, gdyby były starsze, albo gdybym miała ich więcej, pewnie straciłabym kontrolę :rotfl1:
Białego orlika jednego posiadam, ogrodowy Kristal, kupiony w tym roku i uratowany przed atakiem Piłecznicy orlikowej, moje orliki to jeszcze pojedyncze sadzonki, tylko przywiezione od mamy to już kępki, podobno niebieskie, szykują się do kwitnienia.

...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Amarant, VERA, edulkot, wxxx-a, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 16:20 #372624

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Krzysiu, teraz jadę z mężem i dzieci już nam czas wypełniają zwiedzaniem ale od czasu do czasu jadę sama na dłużej wtedy :drink1: Nie wiem jak to dzielnica -ul. Ks.St.Andrukiewicza
Delikatna ta Anneke :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 16:32 #372631

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Obejrzałam Twój ogród i pięknie tu u Ciebie. Ja też mam irysy od Andrzeja kupione w zeszłym roku - już zaczynają kwitnąć. Zamówiłam też irysy u Roberta jak się rozmnożą to możemy się wymieniać :)

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 16:45 #372639

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Krzysiu bardzo piękne azalki wybrałaś i takie różne :bravo:
Jaki kolor przeważa w Sunte Nectarine, żółty czy pomarańczowy ? bo ciągle nie jestem zadowolona z mojego azalkowa i szukam alternatywnych za podmianę :rotfl1:
Orliki wysokie po ostatnich obfitych deszczach leżą pokotem :angry: też muszę je wymienić na niziutkie :wink4:

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 22:10 #372815

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, Anneke ma nawet listki delikatniejsze od innych, nawet od kremowej Toucan, a może moja jeszcze młoda i dlatego ;).
Nie wiedziałam, że taka ulica u nas jest, ale bezbłędnie wytypowałam dzielnicę, to kawałek ode mnie, jednak u nas wszędzie jest blisko :devil1:. W każdym razie zaproszenie aktualne :drink1: .

Dorota , Twoje irysy są piękne, z przyjemnością się wymienię, obym tylko miała co, niech się nam mnożą :garden1:.
Zapomniałam u Ciebie napisać, że ja też haftuję i szyję, ale zdecydowanie ręcznie, choć maszynę posiadam i potrafię obsługiwać, mam też przedwojennego singera.

Majko, Nectarine ma słoneczny, ciepły, żółty kolor, zdjęcie mojej w rozkwicie dość wiernie go oddaje. Ciemno pomarańczowe ma pręciki i te smugi na zewnątrz płatków, przypomina mi pewną odmianę nektarynek, czy klementynek z ciemnymi smugami. Anneke to jasna cytrynka. Czytałam u Ewy/Nowinki, że to ona jest Twoją faworytką.

Dwa moje iglaki w wiosennej szacie, malutki świerk pospolity 'Little Gem' i stary ponad dziesięcioletni cis.

Nie wiem czy to niska forma, dostałam go od przyjaciół, bo bardzo chciałam mieć cisa, dość mocno przycinany. Tnę wtedy kiedy za bardzo wystaje ponad murek, najczęściej wiosną i jesienią. Wysokość ok. 100 cm, średnica ok. 120 cm.

Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 22:12 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, VERA, edulkot, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 22:18 #372822

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Azalie miodzio, zwłaszcza Sunte nectarine :woohoo: U mnie kwitnie Homebush z wielkokwiatowych, ale tylko 2 kwiaty ma. Anneke może za rok ....
Musisz jeszcze Azalię pontyjską sobie posadzić dla zapachu :devil1:

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 22:20 #372824

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Te młode przyrosty igaków zawsze mnie rozczulają, piękne są :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 22:32 #372833

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Krzysiu one obie są moimi faworytkami, a do tego Homebush :devil1: wciągam je na listę ale którą kupię to jeszcze nie wiem :crazy:

Też kocham te wiosenne przyrosty :hearts:

Próbuję spełnić marzenie 24 Maj 2015 22:48 #372839

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
[quote="Krzysia"
Zuziu, następnym razem zamiast machać mogłabyś wpaść na kawę, tylko uprzedź mnie kilka dni wcześniej, na jutro mamy ambitne plany uporządkować trochę drugą działkę, byle pogoda dopisała :flower2:.

Krzysiu dziękuje za zaproszenie i wzajemnie , jak by co ? zapraszam również :)
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :happy: :happy: :happy: coś wykombinujemy :)
Śliczne iglaczki z tymi przyrostami , nawet jednego takiego na metr mam na balkonie
bo w ogródku to by szybko ludzkich nóg dostał , niestety :(

Dobranoc :bye:

Próbuję spełnić marzenie 25 Maj 2015 09:47 #372911

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
[quote="Dorota , Twoje irysy są piękne, z przyjemnością się wymienię, obym tylko miała co, niech się nam mnożą :garden1:.
Zapomniałam u Ciebie napisać, że ja też haftuję i szyję, ale zdecydowanie ręcznie, choć maszynę posiadam i potrafię obsługiwać, mam też przedwojennego singera. [/quote]

Więc mamy podobne zainteresowania, zazdroszczę Ci przedwojennego singera i choć to wątek ogrodowy to pokaż czasem swoje dzieła :)

Próbuję spełnić marzenie 25 Maj 2015 16:42 #372999

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Krzysiu, przejrzałam cały wątek i widzę, że masz co robić :garden1: ale pięknieje u Ciebie a azalie dodają wiosennej świeżości :) Fajne masz podstawy, dużo starych drzew, to nadaje taki fajny klimat ogrodowi a niektórzy budowę ogrodu zaczynają od wycinania wszystkiego ale dzięki takiemu podejściu przejęłam kilka sporych sztuk ;)

Próbuję spełnić marzenie 29 Maj 2015 23:33 #374529

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Masz piękne okazy irysków.
Nawet nie przypuszczałam, że tak mnie te kwiatki zauroczą. Szkoda, że kwitną tak krótko

Próbuję spełnić marzenie 30 Maj 2015 06:46 #374552

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Coraz piękniej u Ciebie Krzysiu :flower2: Azalki kupiłaś sobie z natury bardzo zdrowe .Zwłaszcza Anneke .U mnie w tym roku zakwitła żółtą chmurą .Liści nie było wcale .A na jesieni pięknie się przebarwia ,zresztą tak ,jak one wszystkie .Podwójna ozdoba .Teraz kwiaty ,potem liście :dance:

Próbuję spełnić marzenie 30 Maj 2015 09:07 #374581

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Krzysiu, nie wierzę, że w ogrodzie nic się nie dzieje; chyba, że robisz zdjęcia i przygotowujesz potężny serwis foto :woohoo: co słychać u Ciebie? Nowości ładnie rosną, wiesz, chodzi mi o te maluszki kupowane wiosną? :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 30 Maj 2015 10:28 #374602

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Krzysia biega do marketu pobliskiego i wykupuje azalie z promocji :happy: Ponoć po 10zł są ładne okazy :cool3:

Próbuję spełnić marzenie 31 Maj 2015 21:14 #375045

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj dzieje się, dzieje.... :garden: :garden1: :flower:

Tej wiosny posadziłam prawie 150 roślin, jedne większe, inne ledwo widoczne maleństwa. Sadzenie nie jest może bardzo ciężką pracą, ale wybór i przygotowanie miejsca już tak, zwłaszcza wybór :rotfl1: . Wczoraj oznajmiłam Rafałowi, że kończą się szeregi donic pod okapem, pora zamawiać nowe, syn zerknął jakbym :crazy: , a ja się przeraziłam taką perspektywą. Na razie wystarczy. Wieczorami nie chciało mi się nawet pisać :jeez: .

Leszku x2 ;) , w sprawie pontyjki miałam zamiar odpowiedzieć, że nie mam dla niej miejsca, ale po dzisiejszym dniu znalazło się :dance:
W którym pobliskim markecie jest taka promocja ??? Niedoinformowana jestem.

Marysiu, zawsze co młode to rozczulające, z wiekiem powszednieje :rotfl1: .

Majka, moja lista powiększa się z szybkością kosmiczną, a wybrać trzeba będzie tylko kilka okazów :think: :devil1: .

Zuza, z przyjemnością obejrzałabym Twoje hosty, bo nie wiem co tam jeszcze masz, nie pokazujesz na forum :teach: Mam nadzieję, na spotkanie :drink1: .

Dorota, w moim profilu jest namiar na bloga robótkowego, warsztacik zakurzony ostatnio, ale już niedługo będę się upajać wonią kwiatów z robótką w ręku :devil1: .

Ewo, na wycinkę starych drzew namawiano mnie 25 lat temu, kiedy się wprowadzałam do tego ogrodu. Wtedy wszyscy sadzili młode iglaki, a tu były stare niemodne drzewa, oparłam się wtedy to dziś tym bardziej ich nie usunę. Spacerowicze przystają obok żeby pooddychać sosnowym zapachem, taka osiedlowa oaza :happy:.

Gosiu, w tym ogrodzie zawsze były irysy, może nie zawsze takie piękne, za chwilkę zakwitną te starsze od moich synów. SDB szczególnie mi się podobają, są bardziej stabilne :P .

Ewo, Anneke i Sunte Nectarine są od Ciepłuchy, obie wyróżniają się na tle innych, ale te dwie kosztowały tyle co 4 pozostałe.
Martwię się Christopherem, kwitł pięknie, ale liście ma tylko na dwóch pędach, czy jeszcze się pojawią ?

Haniu, większość rośnie, niektóre po małych przygodach, kocica przeżywała drugi marzec i wszystkie okoliczne koty harcowały w moim ogrodzie, głównie w rabarbarze :mad2: , ale i inne rośliny trochę ucierpiały.
Spore zakupy robiłam w Bergenii i jak na razie nie żałuję, małe za niską cenię, wszystkie jednak żyją i są tymi, które zamawiałam :flower2: .

Moje malutkie azalie kwitną i pachną, po południu czuję ich zapach już na schodach, niestety to już długo nie potrwa.

Golden Eagle a w głębi Hotspur Red

Zakwitł też biedronkowy Marcel Menard, co prawda miał tylko jeden pąk, ale udowodnił, że on to on :dance:

Dziś wybraliśmy się do Arboretum w Kopnej Górze, chciałam trafić na kwitnienie azalii i rododendronów i częściowo się udało.

Zdjęcia są tu.

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, Amarant, VERA, hanya, edulkot, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 31 Maj 2015 21:23 #375051

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Krzysiu nie martw się Krzysztofem :) Na pewno wypuści liście .Wielkokwiatowe azalie mają to do siebie ,że czasem liście są później .To zależy od gatunku. Jak tak oglądam twoje nowe okazy ,to też bym je chciała .Skąd to się w człowieku bierze ,taka kwiatowa zachłanność ,jak już siły nie ma aby obrobić stan obecny ,że o miejscu nie wspomnę :bad-idea:

Próbuję spełnić marzenie 31 Maj 2015 23:33 #375106

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Krzysieńko..ilość posadzonych roślin powala..150 doniczek :blink: Nie dziwię się, że nie miałaś siły pisać.. Ja kupuję rośliny, ale ostatnie nabytki stoją w donicach na rabacie i czekają, aż nabiorę sił. Na myśl o targaniu ziemi, kopani nawet małego dołka od razu mi słabo się robi :jeez:

Śliczne okazy azalek :woohoo:

Pozdrawiam :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.700 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum