Moniko, i jak tam? Zaopatrzona w ciężkie oręże?
Miseczniki to straszne paskudztwo... uważaj przy oprysku i dotykaniu tego szkodnika - tylko w rękawiczkach.
Mszyce to naprawdę małe piwo przy tym. Tawułki śmiało mogłaś brać, chociaż rozumiem, że lepiej kupić bez tych skrzydlatych.
Swoją drogą, co w tym roku porabiają bierdonny? Ewidentnie się lenią.
Super, że spotkaliście się z Haneczką - jestem przekonana, że było ze wszech miar miło, a wrażenia z ogródka pozytywne. Nie bądź taka skromna - masz już bardzo dojrzałe rabaty, a azalie robią świetną robotę!
Przyszły tydzień mam intensywny - wyjeżdżam służbowo (tylko na jeden dzień), mam Dzień Matki, urodziny D., a w niedzielę wyjeżdżam na trzy dni. W jakim celu, to tajemnica
Dziś po pracy w ogrodzie ewidentnie mi lepiej. Co prawda ciągle kaszlę przez drapanie w gardle i słaba jestem, ale to, co zrobiłam i tak daje radość.
No to jedziemy z ogrodem
Wymarzony buczek Purple Fountain zawitał do ogrodu... posadzony od północnego zachodu, w miejscu pomiędzy szpalerem białych pięciorników... jako jego przedplan, występuje hortensja Grandiflora... Już go uwielbiam! Jest szczupły, ale wysoki - spokojnie jakieś 1,8m. - i ma przecudne wachlarzykowate burgundowe listeczki
: Przykro mi tylko, że nie mogę zdjęciami oddać efektu całości...
...lilaki Palibin kwitną tak obficie, że zapach mamy w domu i całej południowo-zachodniej części ogrodu... uwielbiam je!
...irys w oczku wodnym na razie kwitnie samotnie, ale swoim kolorem aż razi w oczy
...startuje różanecznik Catharine vam Tol:
...przy naszym żabim stawiku:
...parzydło leśne cudownie się rozrosło...
...na pierwszym planie klon Red Sunset, a w głębi nasza warzywna skrzynia...
...wejście do części południowej...
...rabata jałowcowo-krzewuszkowo-rozchodnikowa, z różaną pergolą...
...tu widać, w jakim miejscu został posadzony grujecznik... odległości są właściwe, między nim, a wiązem Wredei...
...ciut bliżej...
...tu z kolei nasz nowy Ginko Biloba... przykro, że nie mogę z tego gąszczu właściwie go uwypuklić... jest baaardzo wysoki!
...bliżej:
...nowiutki cis Hicksii:
...i w okazałości:
...pergola z actinidią:
...bukszpanowo-donicowo:
...cudowne różaneczniki Percy Wiseman:
...Inversa
:
...jeszcze raz ten sam bukszpanowy widok w innym ujęciu:
...rabata północna:
...pięciornikowe przejście...
...leśna: