TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 21 Cze 2015 19:29 #381907

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Aga, niezmiennie zachwycona jestem Twoimi zdjęciami, ale że masz tyle różnorodnych, wdzięcznych obiektów do fotografowania, wiele osób pewnie też by je chciało mieć :rotfl1:.

Jarzmiankami zaraziłam się od Was, nienachalnie piękne, subtelne cacuszka, zaczynam polowanie :search: :rotfl1:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 21 Cze 2015 19:39 #381916

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, u mnie dzisiejsza niedziela, jak na czerwiec, była zimna i nieciekawa :(
Trochę pokropiło, ale nie podlało, na chwilkę wyszło słoneczko, ale nie ogrzało...
Też miałam w planie wielkie NIC nierobienie, ale ...nie wytrzymałam i wpadłam na małe dwie godzinki do ogrodu ;) Wysadziłam z doniczek kilka ostróżek, przycięłam przekwitnięte róże, zgrabiłam czereśnie z trawnika, podlałam doniczkowce...Ale poczułam się lepiej :garden1:
Aha, obiad zrobił M. (spaghetti), co jest wydarzeniem epokowym, więc miałam jednak święto lasu ;)
Pozdrawiam i życzę pięknego wieczoru i nocy (najkrótszej w roku!) :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 19:45 przez dala.

Ogród Aguniady cz. 3 21 Cze 2015 19:49 #381922

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Agunia widzę, że dzisiaj nie póżnowałaś i ogród i rodzina i my zadbani. Piękne zdjęcia zrobiłaś - zresztą jak zwykle :bravo:
Jarzmiankę ja też w końcu mam, podobała mi się od dłuższego czasu. Na Twoich zdjęciach przyglądałam się kilka chwil na niebieski kwiatuszek zastanawiając się co to może być... a w końcu olśnienie - lawenda. Te zbliżenia dają złudzenie dużych kwiatów. Pozdrawiam serdecznie :bye:

Ogród Aguniady cz. 3 21 Cze 2015 22:50 #382063

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
M nie lubił kotów (zwróć uwagę na czas przeszły ;)) i czasem powtarza, że ich nienawidzi. Tymczasem więcej z nimi rozmawia niż ze mną :rotfl1:
Opowiadałam koleżankom na zjeździe klasy, jak szukałyśmy się Warszawie. Miały niezłą rozrywkę, jedna spłakała się ze śmiechu :) Teraz wybieram się do Olsztyna, do koleżanki, u której nigdy jeszcze nie byłam. Drżę ze strachu :) Na wszelki wypadek naładuję telefon-ostatnio pojechałam na targi do Gdańska z rozładowaną baterią :rotfl1: Nie moja to była wina, dziecko podziało gdzieś ładowarkę i pojechało na Juwenalia, nie dało się z nim skontaktować. Natomiast po powrocie syn szukał tej schowanej przez siebie ładowarki przez 20 minut :unsure:

Ogród Aguniady cz. 3 22 Cze 2015 10:44 #382163

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Aguś, poniedziałek przywitał nas słońcem, dobry znak na tydzień :hug: Udana sprzedaż samochodu, to lepsze niż zakup :devil1: Pod względem finansowym mam na myśli, bo ja nie lubię rozstawać się z samochodami, bardzo się do nich przywiązuję. Mam nadzieję, że coś jeszcze dziś posadzę, bo wczorajsza ulewa skorygowała moje plany ogrodowe
Dobrego tygodnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 22 Cze 2015 18:28 #382253

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Witaj Aguniu :-)
Mnóstwo nowych bylin pojawiło się w Twoim ogrodzie, części nawet nie znam.
Ja również skusiłam się na jarzmiankę, na razie tylko na dwie sztuki. Ciekawa jestem czy się rozsieją, czy warstwa kory nie będzie przeszkadzać.
Pęcherznicom za to nic nie przeszkadza w rozsiewaniu, ani kora, ani piasek, ani trawa :lol: Właśnie skończyłam je pielić ;-)

Ogród Aguniady cz. 3 22 Cze 2015 19:28 #382263

• danka_1959
  • danka_1959's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10
Witam Aga. Chciałam zapytać o cięcie kaliny.Ja mam drugi rok koralową Compactum. W tym roku to jest już duży krzew. Czy powinnam ją ciąć teraz? Nigdzie o cięciu kaliny o tej porze roku nie piszą. Pozdrawiam

Ogród Aguniady cz. 3 22 Cze 2015 19:32 #382264

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
I jak tam? Gołąbki pomogły na wk***? :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 3 22 Cze 2015 20:15 #382278

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór! :bye:

Dobrze, że już minął ten męczący poniedziałek... jeszcze tylko cztery dni!

Ładna Gorzacia :hearts:
Gołąbków nie zrobiłam, albowiem wróciliśmy przed 19stą.
Wstawiłam pizzę na cienkim cieście, z suszonymi pomidorami, szalotką, szynką westwaldzką i rukolą.
Mniam :)
Gołębie będą jutro, bo napięcie ni huhu nie chce minąć ;-)
Danusiu, kaliny koralowe tnę po kwitnieniu... moje Roseum skróciłam o 2/3, czyli konkretnie.
To zabieg konieczny, inaczej będziesz miała bardzo długie pędy, w zasadzie bez rozgałęzień, z kwiatami na szczytach.
To nie wygląda dobrze...
Trzeba ciąć teraz, mocno :)
Edi, witam Cię szczególnie ciepło... Muszę napisać, że nie mogłam jakoś znaleźć słów pocieszenia na wieść o odejściu Waszej kotki.
Byłam jednak myślami cały czas... Mam nadzieję, że czas nieco uleczy żal, a i w przyszłości znajdzie się miejsce dla całkiem nowego domowego pupilka...
Byliny ciągle dosadzam, Edytko, ponieważ trochę zmieniłam koncepcję ogrodu... Kiedyś królowały w nim głównie krzewy, a ja nie potrafiłam komponować drobiazgów... teraz powolutku zaczynam czuć klimat - mam więc nadzieję, że trochę swój zakątek zmiękczę i uatrakcyjnię...
Jarzmianki są przecudne i bardzo fotogeniczne... mam nadzieję, że będą się rozrastać w kępy bogate w kwiecie...
Pozdrawiam!
Haniu, auto jeszcze nie sprzedane, a nowe jeszcze nie kupione, chociaż działania są mocno skonkretyzowane.
Na dniach pewnie się wykluje to i owo = jeśli wszystko się uda, będziemy bardzo zadowoleni :)
Nota bene, ja także przywiązuję się do auta... mam nadzieję, że z nowym poczujemy chemię :)
Sadziłaś dziś?

CDN...

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 01:40 #382377

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Witam wtorkowo- coraz bliżej do weekendu.. :dance: dla Was zdaje się szalonego, bo na wesolutkim wyjeździe..dobrze pamiętam :whistle: ?

Cóż tak wkurzyło Koleżankę, że aż trzeba na gołąbkach nerwy rozładować.. :whistle: Pielenie i cięcie jakiegoś krzewu nie wystarczy..?- mnie by nerwowo wykończyło mozolne zawijanie mięsa w liście :silly: Chociaż nie powiem- do jedzenia jestem pierwsza :funnyface:

Pozdrawiam i gratuluję prawie-sprzedaży autka! Oby wszystko udało się zrobić tak, jak sobie wymarzyliście :hug:

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 19:32 #382574

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór po ciężkim dniu w pracy :dry:

:bye:

Dziś spotkała mnie ogromna radość, w postaci szczelnie wypełnionej paczuszki od Martuli-markity mnóstwem roślinek :)
Ależ jestem zadowolona!
Po powrocie do domu od razu chciałam sadzić, ale... jak lunęło!
Na szczęście po niedługim czasie już tylko kropiło, więc naciągnęłam kalosze i w pięknie zmiękczoną ziemię posadziłam cały nabytek.
No milion tego był :)
Nie powiem co, będę pokazywać jak się tfu tfu przyjmie i rozrośnie.
Jak zakwitnie, to uświrgnę z tego szczęścia :D
Martulu, jesteś wielka - nie dziękuję!!! :kiss3:

Pogoda dziś średnia na jeża, a w zasadzie nawet przyzwoita, tylko chłodno... Jakoś w ogóle mam ciągoty do flanelowych piżam, frottowych skarpet i kominka.
No a przynajmniej kocyka.

Marta jednak twierdzi, że nadciągają upały, więc może coś drgnie! (a u niej najpierw lunie ;-))

Moniko, długo by opowiadać o powodach wkurzenia. Ot, życie i każdy z nas ma swoje stresujące sytuacje.
Weekend z pewnością potrzebny, najlepiej od jutra.
Pozdrawiam...
Ewcia, konotacje koty-mężczyźni są zwykle bardzo podobne :)
Ja nie będę dokładać naszych, ale bywają napięte.
Nie zgub się w tym Olsztynie, proszę! :D
Jak młodsza siła robocza się ma?
Dorotko, lubię fotografować rośliny z bliskiej odległości, ponieważ dzięki szkle obiektywu możemy dostrzec niewidoczne na co dzień detale... piękne detale!
Ciekawa jestem Twojej jarzmianki - zaraz zerknę, czy robiłaś jej zdjęcia...
Daluniu, spaghetti zrobione i podane przez M. - bezcenne :)
Tak dużo czasu spędzamy w kuchni, że z lubością celebrujemy moment, gdy to nam ktoś bliski poda coś smacznego... ja takie chwile uwielbiam.
W ogrodzie trochę ostatnio odpuściłam, ale w piątek muszę nadrobić zaległosci... te najpilniejsze, a przy okazji, zaplanować przejscie po całym ogrodzie i konieczne prace pielęgnacyjne, których mi jeszcze trochę zostało...
Krzysiu, bardzo dziękuję za słówko pod adresem zdjęć :)
Nie zawsze czuję właściwie przyrodę, by pokazywać ją na fotografiach, ale z aparatem wychodzę często. To jedna z moich chwil wytchnienia, równa relaksowi w ogrodzie. Cieszę się, że jarzmianki zyskują coraz większe grono zwolenników - są cudowne!
Marta, e tam, od razu nudna - tak z grubsza oceniłam Twoją wcale nieśmieszną sytuację deszczową :kiss3:
Mam nadzieję, że coś dziś nawodniło - u mnie tak, i owszem.
Odjęcie autku ciężaru finansowego zwykle pomaga ;-), ale jeśli zna się jego wartość, to trzeba poczekać na naprawdę zainteresowanego...
Zobaczymy, jak będzie u nas... na razie załatwiamy :)
Aszko, auto jeszcze nie przekazane w ręce nowego właściciela, więc cieszymy się ostrożnie... ale szanse finalizacji są duże - ot, formalności...

Jeżówki za parę chwil otworzą pąki... a poza tym, dziś trudno mi było znaleźć obiekty do zamykania w kadrach...
Urlopu mi trza :(

...śliczna Caramel...

...takie pajęczyny mogę oglądać...

...jaśminowiec wciąż w pełnej krasie...

...przekwitnięta rutewka...

...Nostalgie, adekwatnie do mojego nastroju...

...i na koniec ulubione jarzmianki Pink Sensation...

Dobrego wieczoru!
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2015 19:58 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 20:40 #382605

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Prognoza na Accu wiernie oddała stan (braku)nawodnienia mojego ogrodu, całe 2 milimetry :crazy: . Szaleństwo, czyż nie :evil: ? Na koniec właśnie wyszło słońce przypieczętowując koniec pory deszczowej :angry:

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 21:09 #382618

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Widzę, Aga że w kierunku bylin podążasz :) . Pochwalam! Tu już nie ma ograniczeń :devil1: , zawsze jest jakaś bylina, która nadaje się na dane stanowisko i jakaś, która na pewno się zmieści... a i z czasem można otworzyć sklepik ;).
A propos, dzisiaj pani właścicielka z Jaskółczej spławiła mnie telefonicznie ;) , pytałam o małą szałwię, na przód rabaty potrzebuję... u Marty markity mnie natchnęło ;) . Jest jakaś Little, ale kupić nie mogę, detalu nie obsługują :unsure:, tylko hurtowe ilości, mają bardzo gorący okres. Jest szansa, że się kiedyś skończy :lol: .
Macham z działki :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 21:20 #382625

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, no to Ci popadalo :/
Pogoda to niestety obszar , na który wpływu nie mamy...
Kiedy te upały mają przyjść?

Kasiu, ano podążam i przyznam , że kierunek bardzo przyjemny jest :)
Dobrze prawisz: miejsce na wymarzona byline zawsze się znajdzie.
A wiesz co? Musze z Jaskolcza załatwić wymianę. .. przez wywrotowa działalność nornicy coś tam mi nie wzeszło i będę domawiać. Nie powinni mnie spuscic na drzewo , zatem może napisz mi na pw dokładnie co chcesz i zobaczymy czy się da.
Rozmawialas z właścicielka czy p. Karolina?
Edit: ślepa jestem, już doczytałam.
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2015 21:22 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 21:37 #382636

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Upały w pierwszym tygodniu lipca :cool3: , już mi słabo :happy3:

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 21:45 #382641

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Dzięki. Oni mają tylko Little..., właściwie to szukałam Marcusa. Muszę się tym szałwiom jeszcze przyjrzeć w necie i Marty zapytać, która ładniejsza. Dopiero zaczęłam poszukiwania i to była pierwsza szkółka, do której zadzwoniłam.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 3 23 Cze 2015 22:24 #382660

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko..na pewno każdy ma swoje stresy i zmartwienia- za dobrze by nam było bez tego ;) i z czasem zapewne przestałoby się doceniać pomyślę constans.. :whistle:
Życzę, aby cienie nie zasłoniły blasków dnia codziennego :hug: i aby czas do weekendu przyspieszył :funnyface:

Kasiu..a Zielone Progi :think: W Hortorusie na Płochocińskiej też tę odmianę rok temu widziałam- w tym dawno nie byłam, więc nie wiem- ale udzielają tel info..

Ogród Aguniady cz. 3 24 Cze 2015 20:38 #382879

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Aga po takiej długiej nieobecności przyszłam zobaczyć co u ciebie..nie nadrabiam stron bo czasu by mi brakło, jednak tak pięknych ujęć roślin nie da się przeoczyć.. :hearts: kwiaty na tych fotkach wyglądają jak żywe.. B) chyba zaraz wybiorę sobie coś na pulpit :whistle:
zwłaszcza, że jest pusty bo wrócił z nowym dyskiem.. :unsure:
nie wiem czy wybierasz się na urlop, jak tam Nisia pracuje czy wraca do szkoły,zwierzyniec cały zdrowy? :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.713 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum