TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 05 Maj 2015 19:27 #365085

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Cena za kulki jest powiem delikatnie nieprzyzwoita. Trzeba, tak jak pisze Kasia, poszukać dobrego producenta, kupić krzaczki i uformować. Gdybyś coś ciekawego znalazła, to daj proszę znać, bo też szukam, a u mnie w okolicy nie znalazłam.
Jak dzisiejsze prace w ogrodzie? Ja dopiero skończyłam; zmieniam troszkę rabatę za domem, na której rośnie parasolowata brzoza, nie wiem czy pamiętasz to miejsce u mnie :oops: Brzoza miała dostać eksmisje, bo włazi gałęziami na podjazd, ale przekonałam eMa, że drastyczne podcięcie wystarczy, wyciąć zawsze zdążymy, a ja choruję za każdym razem, gdy coś mam wyciąć. Za to kosodrzewina, która rosła pod brzozą niestety była chora, nie rokowała więc już jej nie ma. Zrobiło się przestronniej, posadzę tam coś małego.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 05 Maj 2015 22:56 #365179

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Obłędu niedługo dostanę z tym trawnikiem.. Mój trawnik będzie pt "tak dużo kamieni, jak mało sił i cierpliwości".. Grabiłam dziś kilka godzin w te i we wte..i ciągle jakieś kamyczki :jeez: Trudno.. kręgosłup bardzo boli, mam dość, lepiej nie będzie :hammer:

Całe szczęście, że dziś miałam wolne..tyle roboty z grabieniem i w miarę wyrównywaniem, że w weekend nie dalibyśmy rady wszystkiego zrobić i wysiać..
W każdym razie- rozgrabiłam i wyrównałam. Są wyczuwalne gdzieniegdzie fale w powierzchni..może rozplantowanie ziemi i wałowanie to wyrówna? Grabiłam ciągle w różnych kierunkach, równałam dołki.. a one ciągle gdzieś się robiły :pinch:
DSC08100.jpg

Podjechałam do ogrodniczego wybadac rynek nasion traw i siewników, zamówiłąm walec na weekend..i kupiłam białe wrzośce :silly:
Denerwowały mnie różowe, a białych wtedy nie było.. już są :lol: Myślę, że znacznie lepiej jest tak..tym bardziej, że tamtych nie było widać z daleka na tle kory..i gryzły mi się z pigwowcem kolorystycznie
DSC08097.jpg

DSC08096.jpg

DSC08099-2.jpg

Żałuję, że nie kupiłam rok temu od razu kostrzewy dużo... Najpierw kupiłam 3 sztuki Elijah Blue..a jak postanowiłąm dokupić, to już Elijah nigdzie nie było i dokupiłam jakąs inną odmianę.. Słabiej rośnie i jest brzydrsza..
Elijah bardzo ładna, okazała (na powyższym zdjęciu to te 3 sadzonki z brzegu)..poza tym kłosuje. Czytałam, że kłosy nie mają walorów estetycznych..ale i tak cieszą.
DSC08098.jpg

Pewno jak wyrosną i zżółkną to wytnę- zgodnie z wyczytanymi poradami.. Na razie czekam i chcę zobaczyć, jak to będzie wyglądać.

Wspominałam, że wczoraj kupiłam też cisa Hicksii. Chcę go posadzić w rogu przy klonach scanlon, niech zapełni róg działki. Wspomniałam dziś, że rokuje na przyszłość. :P Na razie trochę drapak, ale dośc wysoki, ma ok 90cm i rokuje o tyle, że wysokość już ma, a wysokie 3 gałezie wypuszczają sporo bocznych pędów, więc w niedługim czasie też się zagęści..a wysokością już cieszy :dance:
Mówcie co chcecie- ja widzę w nim potencjał :funnyface:
DSC08095.jpg

Gdybym wiedziała 2 lata temu to co teraz, to zamiast kupować spartany na plecy klonowo-limkowe, kupiłabym niewiele drożej takie cisy.. Teraz, po 2 latach już wyglądałyby nieźle. Niestety..2 lata temu zupełnie nie interesowałam się cisami :hammer:
No nic..dobrze, że chociaż kilka egzemplarzy mam. Mój cisowy stan, to 2 Wojtki i 2 Hicksii- dobre i to..

Po wygrabieniu zaczęłam wytyczać rabatki i wydeptałam taras.. Mamy niestety rozbierzne plany w tej kwestii z Mężem. Ja chcę taras, On trawnik :ouch:
W sumie sterczałam na ogródku jeszcze po ciemku, rozmyślając o sprawie.. Chyba Mąż ma niestety rację- za mały ogródek, a ja za duży taras chcę i za dużo rzeczy na nim zmieścić.. Zaczynam się chyba cieszyć, że nie mamy tarasu- wysiejemy trawę i będziemy rozmyślać, jaki konkretnie rozmiar chcemy..i co na tarasie chcemy mieć.
Ja wstępnie chciałam stól i 6 krzeseł a do tego jakieś kanapy.. Mąż puka się w głowę uzmysławiając mi rozmiar działki. Sama już nie wiem.. Może faktycznie taras mniejszy- na stól z krzesłami..a zamiast kanap zaplanować jakieś leżaczki stawiane na trawie., W sumie to przecież nie będę miesiącami na tych leżakach leżeć :think:
Tak sobie gadam sama z sobą, co bym chciała.. w lato zobaczymy, jak sobie wyobrażamy korzystanie z tarasu.

Martuśka- siewnik będzie też do rozsypywania nawozów. Nie zapominaj, że ja poza swoim ogródkiem mam też ogródek Mamy, a nie chce mi się łazić z workiem i rozsypywać nawozy. Kiedyś tak robiłam i średnio równomiernie mi to wychodziło.. Wygodnictwo- ot co :funnyface:

Kasiu- może jutro uda mi się podjechać do drugiego ogrodniczego i zobaczę, co tam mają. Royalty jest u nich w ofercie, więc może będzie jakiś sensowny okaz..

Mam ogromną prośbę- masz może zdjęcia tych cisów, które kupiłaś do robienia kulek? Ciekawa jestem, jak wyglądały w momencie kupowania, że rokowały na kulki. Masz fotkę..? :kiss3:

Plantacja cisów..hmmm.. poszukam!

Iwonko- oczywiście dam znać!

Chyba kojarzę miejsce z brzozą, o którym wspominasz..? Taka duża parasolowata Youngii z rozplenicą i hostami..? Coś takiego mi świta. Kosówka tam chorowała- kurczę, a postrzegałam kosówki jako iglaki nie do zdarcia.. Cieszę się niezmiernie, że brzoza przetrwała- strasznie byłoby szkoda!!
Ja pod/przed moją youngi planuję mini wrzosowisko- małą kosodrzewinkę, kilka wrzosów.. Na razie mam bergenie, poziomki, berberyska małego i wrzośce dziś posadziłam posadziłam (różowe przesadzone spod pigwowca, ich miejsce zajęły białe).
Ciekawa jestem, co Ty wymyślisz :hug:

A propos..czy ja nie powinnam już przyciąć wrzośców??

Cisy kulkowe i mnie mocno zbiły z tropu.. Poszperam trochę w necie..Skoro plantacje szmaragdów i bukszpanów kulistych są, to może i cisy znajdę..?

EDIT..poszperałam.. CHyba zawału dostanę.. Wielkopolska.. :cry3: :cry3: czy Wy widzicie te cisy na zdjęciu..te po lewej stronie :woohoo:
sprzedajemy.pl/sprzedam-cis-pospolity,10959587
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2015 23:05 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, VERA, eda_s

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 05 Maj 2015 23:05 #365181

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Moniko - jak patrzę na Twój wkład pod trawnik to jestem w szoku mnie pewnie też to czeka bo już widzę, że u mnie to tylko perz i nic więcej he he he muszę się wziąć za murawę w zielonym zakątku... ale to chyba na wiosnę 2016... w tym roku i tak już sporo prac mamy więc i trawnik ucierpi a racze coś co ten mój trawnik ma przypominać bhe he he
A co do Cisika no jak cisik najważniejsze, że to Ty widzisz w nim potencjał... każdy ma inne oko i patrzyłby na niego z innej strony...
A wiesz, od czegoś trzeba zacząć... jak piszesz na razie 4szt... za rok możesz mieć 50szt... kto wie...
A białym wrzościom mówię stanowcze TAK... i za kolor kwiecia... i za odznaczanie się na korze o czym już pisałaś... po prostu jak dla mnie super sprawa... u mnie tylko miejsca brak...
pozdrawiam
Michał

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 06:35 #365220

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Monika, niechętnie :tongue2: zgodzę się z Twoim mężem, że duży taras trochę dziwnie będzie wyglądał. Ja mam spory, ale w życiu nie zmieszczę na nim stołu na 6 osób i kanap ;). Myślę, że pomysł z leżaczkiem... a może hamakiem? gdzieś na trawniku jest lepszy. Zresztą zrobisz jak będziesz chciała :kiss3: - to Ty tu urządzisz :happy3: .

Wrzośce przycina się jak przekwitną, przynajmniej ja tak robię :flower1: . U mnie jeszcze są bardzo ładnie obsypane kwiatami, więc ich nie tykam :happy4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 09:42 #365264

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Monisiu :)
A co to za problem z Wielkopolską? :) Wronki to rzut beretem od nas, więc .... jeśli wyrazisz takie życzenie, pojedziemy i wybiorę zdrowe okazy :) chyba, że chodzi także o wysyłkę :think:
Wrzośće cięłam zawsze po zaschnięciu kwiatów, a w pierwszym roku po posadzeniu w ogóle ich nie ruszałam, pozwoliłam im na swobodny rozrost i adaptację.
Polecam też - zamiast kanap, lekkie leżaczki na drewnianym stelażu - dodadzą z pewnością typowo ogrodowego charakteru, a o to przecież chodzi w porze kanikuły :) Plus puchate, pikowane poduchy - pełen relaks ze szklaneczką napoju z mniszka ;-)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 10:15 #365275

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Monika,

Ogrom pracy za Wami i pięknie to wygląda. Acha, może się przyda więc wrzucam: do wyrównania powierzchni pod trawnik u nas lepiej niż grabki sprawdziło się takie ustrojstwo produkcji własnej (usuń potem fotkę). Im dłuższa deska na dole tym lepiej równać ale też ciężej bo pchasz lu ciągniesz (można w obie strony) większą masę gleby. Ustrojstwo służy nam nadal np. do wyrównywania terenu pod rabaty.

20150506-untitled-007.jpg

Co do wielkości tarasu ...to cokolwiek zdecydujecie dobrze to przemyślcie bo w końcu to inwestycja i w razie zmiany zdania łatwo go nie zmienicie. Ja osobiście jestem zwolennikiem kilku miejsc do odpoczynku w ogrodzie bo masz wybór gdzie chcesz odpoczywać i możesz oglądać ogród z kilku perspektyw. Nawet w małym ogrodzie spokojnie znajdzie się miejsce na niewielką ławeczkę czy nawet 2 krzesełka/fotele, nie wspominając o leżaczkach ogrodowych czy hamaku, które mogą tak jak piszą dziewczyny stać nawet na trawniku i przestawiasz je sobie w zależności od potrzeb i aktualnych widzimisię. Jeśli nie jesteście przekonani na 100% to może faktycznie lepiej poczekać, zobaczyć w tym sezonie gdzie się Wam najlepiej wypoczywa i jakie funkcje są dla Was ważne/najważniejsze i dopiero wtedy podjąć decyzję.

Ja wrzośce przycinam po kwitnieniu (raz nie przycięłam i w kolejnym sezonie kiepsko kwitły, wyciągnęły się a kwiatów było jak na lekarstwo).

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 11:13 #365296

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniśka, o trawniku nic nie powiem, ale podziwiam ogrom pracy, który wkładasz w jego założenie :kiss3: Odnośnie tarasu. Nie wiem, co to znaczy 'duży' taras. Mój ma ok 16m2. Teraz zrobiłabym jeszcze większy, pewnie jakieś 25m2. Zamiast stałego zadaszenia markiza, nie zabierałaby tyle światła. Z kolei zadaszenie pozwala korzystać z tarasu w czasie deszczu. Coś za coś. Mam na tarasie też kącik do 'ogródkowania'. W sezonie mnóstwo czasu spędzamy na tarasie: tu jemy, musi być możliwość używania elektrycznej patelni, rozstawienia suszarki, do tego donice, posłanko dla psiaka. Chciałabym mieć więcej luzu. Jeżeli prowadzicie bogate życie towarzyskie, to...sama rozumiesz, miejsce potrzebne, może nawet na tańce :dance:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 22:20 #365583

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Michał..ładnie podsumowałeś mojego cisa.. :happy3: Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba..czyli że brzydal, a ja zerkam łaskawym okiem :happy3: To i tak nie zmienia mojego o nim zdania- rok..dwa..i się zagęści w środku, a wysoki jest od razu :dance:

Dorciu..wiesz, że niedawno Mąż strzelił focha, jak mu powiedziałam "niechętnie przyznaję rację" :funnyface:
Białe wrzośće kwitną, więc dam im spokój, ale różówe już przekwitły, więc czas na cięcie!
Z tarasem to lużne rozważania- w tym roku i tak będzie sama trawa, za rok może zajmiemy sie tym tematem. Przy okazji wyrónania trawnika zaczęłam sobie wydeptywać przyszły taras. Moim zdaniem wcale nie był za duży, to Mąż tak uważa :silly:

Aniu..leżaczki o jakich wspominasz, pamiętam z dzieciństwa- Rodzice mieli takie na ogródku..Może to jest pomysł.. :think:

Jedne z wrzośców już przekwitły, więc nie mam na co czekać- ciacham w weekend..a może jutro- jak pogoda pozwoli..?

Problem z Wielkopolską? że jest za daleko :happy3: i nie mam jak ściągnąć krzaczków. Na razie mam inne różne wydatki, więc dla włąsnego zdrowia odpuszczę temat chyba ;)

Moniczko- ustrojstwo super, nie dziwię się, że lepsze niż grabie. Taka "łata" ogrodowa.. ale ja grabiłam wczoraj całę popołudnie sama i grabiami było ciężko bardzo- tego bym chyba nie ruszyła z miejsca :jeez: Natomiast efekt z tym urządzeniem na pewno lepszy, niż grabie!
Dobrze trafiłaś z leżakami na trawniku..wczoraj powiedziałam Mężowi, że rozważam ustąpienie mu w kwestii rozmiaru tarasu, jeśli będę miała leżaki :silly: poza tym muszę gdzieś przewidzieć miejsce na malutkie ciurkadełko..więc zgodzę się zmniejszyć taras za obietnicę, że kiedyś powstanie oczko wodne :whistle:

Haniu- zaskoczyłaś mnie rozmiarem Twojego tarasu- wydaje się znacznie większy! U nas markiza nie wchodzi w grę..raczej planuję jakiś duży parasol :think:
Życie towarzyskie prowadzimy niewielkie, mało kto nas odwiedza a jeśli już to zazwyczaj jedna para..mimo to chciałabym mieć stół na 6 osób- a może się kiedyś przyda :silly:

W tym roku i tak tarasu nie zrobimy- musi to być połączone z dokończeniem opaski dookoła domu i robi się z tego większa inwestycja. Poza tym problematycznie zostało zrobione wyjście..tzn elewacja przy drzwiach tarasowych i trzeba nieco pokombinować. Odpuściliśmy temat na ten rok. Na razie wysiejemy trawę w miejscu tarasu, pomyślimy jaki w sumie taras chcemy i do czego, wybadamy rynek jak rozwiązać nasz kłopot i może za rok zrobimy :think:
W ogóle żałujemy, że drzwi tarasowe są tam, gdzie są.. Teraz byśmy umieścili je inaczej :hammer:

Ależ dziś był deszczowy dzień! Aż szkoda, że trawy nie sialiśmy wczoraj ;) Mam nadzieję, że weekend będzie ładny, bo musimy się uwinąć z całą pracą!
Wczorajszy wolny dzień i piękna pogoda była miłym zaskoczeniem, dziś do pracy jechałam w deszczu- jak to miło, zazwyczaj jest odwrotnie :jeez:
Nie będę się rozwodzić nad tym, co mnie dziś bolało po wczorajszych harcach.. Mąż jedynie stwierdził, że powinnam rozważyć odwołanie urlopu, bo po pracy jestem bardziej wypoczęta, niż po wolnym dniu.. A co ja na to poradzę, że chcę jak najszybciej zrobić to co mam do zrobienia i funduję sobie tym sposobem orkę na ugorze.. :tongue2:

Asiu..jeśli tu zaglądasz- już wiem, co będę robić w lipcu..a na pewno co będę robić w czasie urlopu.. dokańczać opaski rabat z kostki :hammer:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 06 Maj 2015 22:41 #365609

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Oj Moniko Moniko ... toż ten cisik jest łady ... bo zielony wszystko co zielone jest ładne :)
Michał

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 19:38 #365807

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniśka, dlaczego drzwi tarasowe w złym miejscu? Taras ma być przy budynku, czy 'ścieżka tarasowa' i taras w pewnej odległości od domu? Idę zmierzyć dokładnie swój taras :oops: Zmierzyłam: oszukałam Cię, jest 19m2. I tak za mało :funnyface: Dobre masz oko, mnie też coś się wydawało, że jest więcej, bo pamiętałam, jak kupowaliśmy płytki. Jeżeli trzeba taras robić razem z opaską, to faktycznie inwestycja nabiera rozmachu. Zresztą teraz akcja trawnik, w której Ci serdecznie kibicuję.
Miłego wieczoru :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 21:59 #365888

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Asiu..jeśli tu zaglądasz- już wiem, co będę robić w lipcu..a na pewno co będę robić w czasie urlopu.. dokańczać opaski rabat z kostki :hammer:
:rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 22:16 #365900

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Michał- ;)

Haniu- drzwi tarasowe o tyle głupio umieszczone, że nie wyjdzie się na taras jak u Ciebie- na wprost, ale z boku.. To tak jakby u Ciebie taras był tam gdzie jest, a drzwi tarasowe tam, gdzie na parapecie stały różowe hiacynty.

Taras będziemy zapewne mieć z kostki, więc razem z opaską trzeba machnąć.. Wydatek trochę duży, więc może za rok.. :think: Ta razie będzie taras trawiasty :funnyface:

19m brzmi już lepiej ;) Duży masz taras bardzo..u nas już sama nie wiem. Może w sezonie coś pomyślimy, bo tak czy inaczej jakieś decyzje trzeba będzie podjąć :crazy:

Asiu- wiedziałam, że się ucieszysz :funnyface:

Dziś przeżyłam chwilę grozy gorodowej, która skutecznie zatruła mi humor na resztę dnia.. Zauważyłam, że klon urodzinowy więdnie..tak tak.. nie usycha, a więdnie. W nerwach w 2 miejscach przy drzewie zrobiłam wykop sprawdzając wilgotność- dokopałam sie 30cm w głąb i ciągle ziemia była wilgotna.. Zgłupiałam..skoro nie ma za sucho.. Bardzo się zdenerwowałam i w takim nastroju pojechałam do pracy :cry3:
Nie wiedziałam, co się dzieje- przecież wczoraj tak bardzo padało.. Po powrocie rekonesans wypadł pozytywnie- liście wyglądają znacznie lepiej! Widocznie wczorajszy deszcz to za mało, zwłaszcza, że klon ma słoneczne stanowisko i widocznie "mdleje" w pełnym słońcu. Sadzony w zeszłe wakacje- nie sądziłam, że jeszcze będzie tak wrażliwy.. Postanowiłam poprawić dołek dookołą drzewa..a dokładnie podsypać wyżej brzegi, robiąc solidniejszą misę do podlewania.
Ochhhhh...żeby to było tylko to :hammer:

W związku z tym nie miałam ochoty robić zdjęć..nawet beznadziejnych :silly:
Cyknęłam tylko powoli rozpoczynającą kwitnienie białą azalkę trzęsącymi się rękoma..
DSC08101.jpg

i wstępne wytyczanie rabat. W sobotę siejemy trawę- wiem, że wytyczenie powinno być pierwsze, ale się nie dało. Trawę wysiejemy mniej więcej w tych granicach, a w lato ułożę obrzeża, jeśli dam radę..i pewno trzeba będzie zrobić na brzegu dosiewkę.
DSC08102.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, VERA

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 22:57 #365923

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Monika, przesuń kostkę wyznaczającą rabaty o 10 cm, zmniejszając rabaty, posiej trawę, a kiedy będziesz układać obrzeża przytniesz brzeg trawnika. Będziesz miała równą trawkę przy obrzeżu, na skraju rabat i tak nic nie posadzisz mając w perspektywie te obrzeża.

To dobrze, że deszcz spadł przed sianiem, ziemia trochę osiadła po kopaniu i grabieniu, jeszcze trochę i będziesz :garden: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 23:19 #365931

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko z Crimsonem mam podobnie - np. dziś - listki w dół, taki smutny z wyglądu. Myślę, że on tak reaguje na słońce, bo w zeszłym roku obserwowałam to samo, a był zdrów. Nie stresuj się.
Cisy z linku dorodne :hearts: ale czemu tak daleko? :hammer:
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 07 Maj 2015 23:38 #365932

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu- pomysł z przesunięciem linii rabat rewelacyjny i jakże oczywisty- dziękuję, nie wpadłam na to :oops: :kiss3:

Z deszczu w środę bardzo się ucieszyłam.. po wtorkowym grabieniu przydało sie deszczowe ubicie ziemi. Co prawda i tak będziemy wałować w sobotę, ale trochę wilgoci i uleżenia sie gleby nie zaszkodzi :dance:

Iwonko- i mnie martwi lokalizacja szkółki cisowej :jeez: Bardzo duża szkoda, bo nie jestem w stanie znaleźć żadnego pretekstu do wycieczki na zachodnie rubieże.. żeby zupełnie przypadkiem przejeżdżać tuż obok plantacji :funnyface:

Nawet nie wiesz, jak mnie ucieszyłaś swoimi obserwacjami Crimsona!! :thanks: :hug: :hug: Nie pamiętam jego zachowania z ubiegłego roku..ale w sumie sadziłam w 2 połowie sierpnia, więc upałów chyba już nie było.. nie pamiętam..
Teraz się bardzo zdenerwowałam.. w drodze do pracy zerkałam na wszystkie drzewa i połowa z nich wydawała mi się równie mdlejąca :crazy: Bez przesady- znowu takiego upału to już nie było przecież dzisiaj.. Jak widać dla młodego niedawno sadzonego drzewa to jednak zbyt męczące. Bardzo się wieczorem ucieszyłam na widok liści w znacznie lepszej kondycji..bo w południe część z nich wisiała jak smętne szmatki :cry3:
On już zawsze tak będzie miał, czy jak okrzepnie po ubiegłorocznym sadzeniu, to np w przyszłym roku już będzie bardziej dzielny :think:
Zastanawiam się, czy mocniej go podlewać..ale nie chcę go dla odmiany utopić. Zaskoczona byłam- ziemia wilgotna, a liście w marnej kondycji.

EDIT..
Iwonko..w odpowiedzi na Twoje pytanie.. Kilka lat temu upatrzyłam sobie wstępnie miejsce na klona Atropurpureum, a widząc go u Aguniady absolutnie na niego zachorowałam ( Dissectum też za mną chodzi..).
Myślałam, żeby posadzić go na tle ściany domu nieopodal tarasu. W tamtych okolicach będę z czasem chciała wkomponować jakąś mini kaskadę z kałużą wody.. :whistle:
To jest chyba najmniej wietrzny fragment ogrodu..po bokach wygwizdów duży, bo wiatr rozpędza się spod lasu przez pola..tutaj za rogiem domu nie ma gdzie bo od tej strony jest osiedle. Jedynie zastanawiam się, czy to nie będzie zbytnia patelnia bo to południowa/zachodnia strona.
Lepszego zdjęcia nie mam.. Przyjmijmy, że punktem orientacyjnym na ścianie domu jest pień klona na bliskim planie zdjęcia- całkiem nieźle wyznacza co i jak..
W lewo od pnia będzie taras. Nie mam sprecydowanego miejsca jego zakończenia, ale na pewno nie będzie sięgać dalej w prawo, niż pień klona. W prawą stronę od pnia jest ściana bez okna, na tle któej chciałam posadzić klonika i jakoś wkomponować w to miejsce kiedyś oczko, żeby chlupotało przy tarasie.
DSC08089-2.jpg

oo..jeszcze mam taką fotkę zimową, robioną z ulicy.. WIdać omawiają ścianę i wykusz.. Od wykuszu (a?) w lewo taras, w prawo ściana bez okna przewidziana na rabatę przy tarasie i jakieś nieduże drzewo.. Można uznać w przybliżeniu, że stoję w południowym narożniku ogródka, twarzą na północ
DSC07190-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2015 23:54 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Maj 2015 08:11 #365974

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
U mnie z mdleniem roślin jest podobnie. Duże wahania temperatur-raz 12, za chwilę 22 stopnie, później znów ochłodzenie-rośliny tego nie lubią, podobnie jak my. Tak jak napisałaś-trzeba uważać żeby go nie utopić :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Maj 2015 11:22 #366044

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko..wiesz, że ja nigdy nie obserwowałam czegoś takiego na drzewach! Hortensje ogrodowe owszem- widać po nich było zmęczenie upałem..ale klon mnie nieźle zestresował.. Dziś rano wyglądały nieźle, teraz jeden nieco omdlewa, ale przyjmuję to z większym spokojem ;)

Ja osobiście wolę 22 niż 12 :lol:

Przygotowania do weekendu..
DSC08103.jpg

Walec zamówiony na jutro. Mam nadzieję, że nieźle nam sie to uda.
jedynie mam zagwozdkę, jak ustawić poziom w siewniku.. W nawozach podają numer do wybrania, na opakowaniu trawy niestety tylko masę na metraż. No nic..jakoś może to rozgryzę..albo będę kombinować "wizualnie" na jakim poziomie sieje się w miarę gęsto.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Maj 2015 11:36 #366047

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Trawkę siałam taką samą :) Wymieszaj dobrze nasiona w worku. Wschodzi nierówno, tzn. niektóre gatunki z mieszanki wcześniej inne troszkę później, więc się nie zrażaj.
Miejsce dla klonika fajne, jeśli będzie miał przewiew od ściany i dobrą wilgoć to nie powinno mu być za gorąco. Chyba, że chcesz tam posadzić zielonego - to one wolą półcień.
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.629 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum