TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 26 Maj 2015 14:56 #373302

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
A ponieważ jestem niepocieszona, że nikt mnie jutro nie odwiedzi :placze: , zrobiłam sobie na pocieszenie zakupy :woohoo: .

Marta to nie moja wina :sad2: :teach: mój pilot wyciągał łeb swojego psa z ozdobnego dzbana..... :devil1: :wink4: .ale może coś wymyślę i przewietrzę moto... :think: tylko te ograniczenia.... :sick: oczko mnie zachwyca (nieustannie :wink4: ).
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 26 Maj 2015 17:18 #373336

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Marciu pięknie u Ciebie kwitną azalki .A ja na tę Kilian ostrzyłam sobie zęby od dawna .Wczoraj będąc w szkółce mogłam sobie kupić ,ale co z tego jak już miejsca niet :(A jak u ciebie z opadami ,bo u mnie pada ,wprawdzie marnie ,ale jednak :dance:

OGRÓD MARKITY 27 Maj 2015 17:28 #373658

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
A ja tam byłam i kawę piłam :kiss3: :hearts: Martuś, bardzo dziękuję za gościnę, ogród mimo deszczu i zimna wygląda pięknie. Szare niebo nie zasnuło kolorowo kwitnących azalii...Nawet wieloryb gdzieś ginie w gąszczu dorodnych roślin :lol:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

OGRÓD MARKITY 27 Maj 2015 18:59 #373685

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
W związku z alarmującymi wieściami o laniu wody na Lubelszczyźnie mam nadzieję, że dobrze podlało Twój ogród ale nie tak aby wieloryb wypłynął ponad płotem..... :think:

OGRÓD MARKITY 27 Maj 2015 19:15 #373688

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, chyba nie powiesz, że nie masz podlane?????
U mnie już grząsko się robi, leje trzeci dzień, nie będe narzekać, że sucho :silly: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 28 Maj 2015 06:20 #373883

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Czytałam już u siebie o Marysinych odwiedzinach :)
Marysiu, miałaś okazję doświadczyć niezwykłego zjawiska u Marty - deszczu!!! :devil1:
Będą foty?
Pozdrawiam obie Panie :)

OGRÓD MARKITY 28 Maj 2015 09:11 #373917

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Wyjeżdżałam z domu w strugach deszczu, nawet nie pomyślałam o zabraniu aparatu :supr: Zresztą zdjęcia ogrodu Marta robi doskonałe, nie mam co konkurować ;) Cieszę się, Martuś, że pokazałaś mi kwitnącą kolkwicję, wiem czego się spodziewać :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 28 Maj 2015 10:00 #373937

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Martusia :hug: wracam do życia, powolutku, ale jednak. Teraz ja wpadłam w kompleksy: ile masz drzew, rany koguta! Jakoś na zdjęciach ich nie widziałam, a ponieważ piszesz o patelni, to mi się skojarzyło. Za kilka lat, będziesz chyba zmieniać wystrój ogrodu, cieniolubów przybędzie :devil1:
Zamawiałam kilka drzew, ale nawet nie pojechałam sprawdzić, czy mają, bo zdechłam anginowo totalnie.
Masz podlane, możesz zabierać się za dyplom. Czy zmienić temat? :woohoo: W każdym razie trzymam kciuki :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 28 Maj 2015 12:53 #373976

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, nawet u Ciebie padało! Buuu, a u mnie kicha, zero deszczu, ani jednej kropelki :placze:
Ale cieszę się, że przynajmniej Ty masz podlane :garden1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 21:46 #374461

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Matko :tongue2: , jak ja ogarnę tyle wpisów :supr: :hug:

Dorcia pogoda dzisiejsza i na najbliższe dni chyba Cię zadowala :cool3: ? Aż się boję, co Ty nawyprawiasz, jak już się naładujesz słoneczkiem :rotfl1:

Dorotka jęczmień siałam po raz pierwszy z naion, które mi Kasia przysłała. Tak więc na razie trudno mówić o nadwyżkach, ale już przyszły rok jest rozwojowy :happy3:

Martuś zdaje się, że teraz u wszystkich świeci po równo B) , zreflektowałam się, że zawsze o tej porze byłam już opalona, a teraz dziecko młynarza :happy3:

Magda ja wiem, że daglezja jest wielka ;) , ale przecież nie od razu :happy3: . W dodatku rosły tam dwie :whistle: :rotfl1: , ale jedną już w tym roku wykopałam i oddałam w dobre ręce :P
Wyobraziłam sobie tę fontannę z wieloryba :woohoo: , widok byłby super, szkoda, że nierealne :happy3:

Aniu ja wiem, że wielka ;) , ale aż tak dużo NAPRAWDĘ wielkich drzew na działce nie mam, może jakoś dam radę :wink4:
Strasznie mnie intryguje ta Twoja dinozaurowa :woohoo: , skoro się wzbraniasz przed wątkiem, wstaw chociaż tę rabatę u mnie :hug:
Mała Lubelszczyzna też może być ciekawa :lol:

Ewa cieszę się , że znalazłaś chwilę na wpis :hug: i pośmiałam się, że pracujesz nad dyplomem całkiem tak jak ja :rotfl1: . Dziś się znów urobiłam :tongue2: , ale jutro dzień w plecy ogrodowo ;) , nie było wyjścia :silly:

Marzenko ja wczoraj miałam taki dzień, że niemoc totalna i nie wiadomo dlaczego :huh:
Każdy chętny na siewki jest u mnie bardzo mile widziany :woohoo: :rotfl1: , a jakie by Cię interesowały?

Moniko w poczekalni nie mam już nic :woohoo: , a nie, przepraszam, dziś dwa goździki sobie kupiłam :rotfl1: , to się nigdy nie skończy :happy3:

Paweł no przykro mi bardzo, że nie ma autostrady z Warszawy do Lublina :evil: , znaczy odwiedzisz mnie, jak takowa powstanie :woohoo: ? To może być nieprędko :rotfl1: , ale słyszałam, że nie nudzisz się, to Roma, to Hania :whistle:

Nowinko Killian moim zdaniem do złudzenia przypomina Homebush :dry: , gdybym miała obie bez podpisu, to chyba bym nie umiała zidentyfikować :think:
Killian

DSC_4909-3.jpg

Homebush

DSC_5041.jpg

Opady się spisały tym razem :P , porządnie podlane :dance:

Marysiu trafić u mnie taką pogodę, to jak w totka wygrać :rotfl1: , oczywiście w kwestii prawdopodobieństwa jedynie :rotfl1: Zapomniałam Ci pokazać, że na jednej łodyżce wieczornik ciapaty jest :woohoo:

DSC_4980.jpg

Powiedz Andrzejowi, że teraz codziennie piję Wasze zdrowie :rotfl1: , nie będzie przestojów :happy3:

Ewo oj lało porządnie ;) , wieloryb nawet z jednej strony lekko podtopiony był :happy3: , ale żeby wypłynąć, to sporo więcej by było trzeba :lol:

Elu podlane, podlane :P , skoro po całym dniu takiego słońca ciągle są mokre miejsca, to znaczy, że woda głęboko wsiąkła :woohoo:

Aga tak jak już Marysia napisała ;) , pogoda absolutnie nie sprzyjała fotografowaniu :devil1:

Haniu cieszę się, że Cię uspokoiłam w kwestii drzew :happy3: , niektóre drzewa już dają trochę cienia, mam nawet trzy niewielkie hostowiska, dasz wiarę :woohoo:
Czytałam, że zdrowotnie już trochę lepiej :hug: , czas najwyższy, bo pogoda wróciła :dance:
W sprawie dyplomu mam gorącą linię dzisaj :devil1: , jak się udadzą negocjacje, to się pochwalę ;)

Dalu to aż nie do wiary, że deszcz Cię ominął :huh: , za każdym razem jak patrzyłam na mapy, to w okolicach Wrocławia ciągle fronty się przemieszczały :think: , to chyba ten mikroklimat ;) . Ale sądząc po wyglądzie roślinek, jeszcze susza im nie dokucza :hug:

Aktualności w skrócie ;) , podlane porządnie :woohoo: , chwasty rosną na potęgę :rotfl1: , beczki, wiadra, konewki pełne deszczówki :dance:
Wczoraj jakaś niemoc mnie ogarnęła, totalna :jeez: , wieczorkiem stwierdziłam, że się nie dam i zrobię chociaż jedną rzecz. Wymyśliłam przesadzenie magnolii :whistle: . Po pierwsze dlatego, że popadało i istniała szansa, że uda się coś na kształt bryły uzyskać ;) , a po drugie, bo zbliża sie termin drugiego zasilania, które w przyszłym roku ma dać kwiaty :evil: . To se wymyśliłam zajęcie :hammer: . Samo wykopanie zajęło mi kupę czasu, a jeszcze więcej przetransportowanie bryły na płachtę z worka :devil1: , o dźwignięciu na taczkę mowy nie było. Potem ciągnęłyśmy ją razem z córką na drugi koniec ogrodu, lekko nie było :devil1:
Zostało mi jedynie wykopać z nowego miejsca dwie taczki perzu z piachem :tongue2: :pinch: :devil1: , wywieźć do lasu i już mogłam sadzić :rotfl1:
Dziś dokańczałam ;) , polegało to na zakupie kilograma bananów :rotfl1: i worka kwaśnego torfu :P

DSC_5029.jpg

Niech spróbuje zołza nie zakwitnąć :devil1:

Potem korzystając z mokrego podłoża, wyplewiłam jajo i postanowiłam jednak wysypać korę. Zatrzyma wilgoć i powstrzyma trochę chwasty, które na tak młodej rabacie strasznie dają mi w kość :pinch:

DSC_5030.jpg

DSC_5043.jpg

Trwasko rośnie :evil: , kosić dopiero będę po niedzieli :jeez:

no to teraz obrazki :P
rano taki motyl mnie odwiedził, niby paź, a jakby nie paź :think:

DSC_5020.jpg

DSC_5021.jpg

cudny irys i na pewno od Mirki :woohoo: , muszę pogrzebać za nazwą ;) , znalazłam :P , to Fleurtation

DSC_5024.jpg

na młodej azaliowej Oxydol odwala całą robotę :happy3:

DSC_5026.jpg

pełny bodziszek podparty po deszczach ;)

DSC_5042.jpg

Multi Blue w swoim piątym sezonie troszkę się rozszalał :whistle:

DSC_5040.jpg

DSC_5000.jpg

Jutro mam ostatnie wyjazdowe spotkanie studenckie, temat: historyczne ogrody, może parę ciekawych fotek uda się zrobić ;)
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2015 21:54 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, mirdem, Robaczek, chester633, xMonia, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 22:05 #374471

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Marta, sporo dałaś pojeść bananów róży :lol:

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 22:08 #374472

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Robocze, bo całe otoczenie muszę wykończyć i ściankę.

IMG_3138.jpg

IMG_3155.jpg

IMG_3186.jpg

Nie było grysu granitowego, więc wzięłam serpentynit. Łupek do zakrycia oczka (całe 15kg :lol: nie powiem żeby się ze mnie nie śmiali przy sprzedaży) wybierałam na oko i wyszło na styk. Jak rośliny zechcą odwzajemnić moje uczucie i urosną, to będzie mniej ponuro.

Zdjęcia rób i pokaż. Ciekawa jestem co też zobaczysz. Uwielbiam takie ogrodowe wycieczki.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 22:22 #374483

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko nie róży, tylko magnolii :silly: , obiecałam sobie, że zrobię wszystko w tym roku, żeby magnolie mi zakwitły :devil1: , więc dotrzymuję słowa :happy3:

Aniu dzięki za fotki :woohoo: :hug:
To oczko to ta kastra 80 litrowa :eek3: , nie wygląda. Za to wygląda dużo lepiej od mojego :oops: , łupek lepszy od piaskowca :silly: . I ten serpentynit bardzo dobrze się komponuje :bravo: . Obrzeże plastikowe wkopałaś? Będzie jeszcze jakaś dodatkowa obwódka? A roślinki w oczku to ;) ???
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2015 22:23 przez r-xxta.

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 22:34 #374498

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, oczko małe. Większe jeszcze nie wkopane. W oczku marsylia i skrzyp arktyczny.
Łupek fajny, ale z trwałością gorzej, bo łatwo pęka. Więc piaskowcem się dłużej nacieszysz, nie ma co mówić że gorsze, inne! Obwódki to nie planuję, tylko po bokach zrobię nawierzchnie utwardzone, bo tam są drzwi do schowków pod tarasem. A od frontu muszę trawę dosiać. I przygotować się psychicznie na czyszczenie tej mojej fantazji z miliardów liści które wiatr naniesie i chwaściorów. Nie miała baba kłopotu...
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 22:47 #374507

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli kamyczki sypane na gołą ziemię ;) ? Ja od strony trawy dałam 10 cm włókniny, ale co to dla mojego perzu :devil1:
Poza tym już mam trawę wyrastającą powyżej oczka :devil1: , już na górce. Znaczy, źle darń była usunięta :jeez: i też mnie czeka odgarnianie wszystkiego, żeby rozłogi wydłubać :hammer: . Tak to jest z naszymi fantazjami :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 29 Maj 2015 23:05 #374521

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
Dałam tylko tekturę na start- szybko się rozłoży, a w końcu mają się rozrosnąć rośliny posadzone- wszelkie tkaniny czy włókniny tylko by utrudniały. W sumie jak się pojawią niepożądane siewki to wystarczy lekko przegrabić - wyjdą korzonki i uschną, a na coś większego zasadzę się z nożem :funnyface: i będę dłubać. Nie łudzę się że będzie tak czysto jak teraz dłużej niż miesiąc :jeez:
Pojawił się pierwszy mieszkaniec ;)

IMG_3180.jpg
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 08:11 #374565

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś ładuję baterie całymi dniami B) , ale i zużywam też na bieżąco tą energię :happy: . Po wczorajszym dniu to nawet w wannie nie chciało mi się leżeć... szybki prysznic i padłam jak pies Pluto :rotfl1: .

U mnie też najwięcej pielenia na nowych rabatach :jeez: . Ale ja nie pielę, wjeżdżam tam moim gwiazdkowym ustrojstwem i tyle :tongue2: (mam nadzieję, że się w końcu tym chwastom znudzi to wyłażenie :rotfl1: ).

Dobrze, że przypomniałaś o bananach :kiss3: ... i ja dziś coś swojej podrzucę :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 09:03 #374579

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marto :bye: pracusiu,czytam jak pracujesz :thanks:
Hm, ku czeku mają służyć te skórki bananów. :oops: Kto ma nie wejść??
Piękny ten powojnik Multi Blue :)
Azalia Killian - bardzo ładna i kolor i kuliste ułożenie kwiatów ;)
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2015 09:03 przez anabuko1.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum