TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 12:32 #412502

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
No i proszzzzz.. snopki gotowe :lol:
W tej przedziwnej podwarszawskiej miejscowości sklepy w niedzielę są praktycznie nieczynne, czy uda się znaleźć jakąś pasmanterię :think:
W każdym razie widzę, że plan na fioletowe wstążeczki będzie bardzo trafiony, moim skromnym zdaniem :oops: DO wszechobecnej żółtości, jaka u mnie panuje, będzie jak znalazł ;)
na razie jest zwyczajnie, snopkowo..
DSC00934.jpg

DSC00936.jpg

DSC00938.jpg

Helgi w jakże imponujących snopiszczach
DSC00939.jpg

ten ładny sam w sobie
DSC00941.jpg

liście na rabatach..i wszędzie dookoła
DSC00942.jpg

DSC00946.jpg

DSC00950.jpg

DSC00956.jpg

:screem: pytanie mam..! Wiosną przesadzałam lilie, na pewno głęboko odpowiednio zakopałam, a teraz jedna z nich ma cebulę na wierzchu :blink: To zapewne dodatkowa, która się wytworzyła w trakcie sezonu- co zrobić, czyżby wiosną czekało mnie kolejne wykopywanie i oddzielanie??
Doradzcie proszę..
DSC00955.jpg

cóż to za wątek bez Diablądka :lol:
Odsłaniam mu zawsze okno balkonowe, żeby sobie mógł wyglądać. Nie tylko mnie wiatr wkurza.. CYguś stoi i ujada na ruszające się krzewy, szaleju dostane na ich widok- one się ruszają a tu nie ma jak ich gonić :silly: Stoi, merda ogonem, warczy, drapie szybę :jeez:
DSC00933.jpg

próba ucieczki, tu przez wiatę smietnikową. Jak widać bez problemu mieści się między prętami- kiedy on wreszcie urośnie :hammer: :hammer:
DSC00958.jpg

w pogoni za liśćmi
DSC00947.jpg

nawet w niedzielę nie zwalnia obrotów
DSC00953.jpg

DSC00952.jpg

Ruszam w teren.. Po raz setny w ciągu ostatniego roku przepaliła mi się żarówka w samochodzie, więc jadę wymienić, może też uda się upolować jakieś kokardki ;)
Plany na dziś mam niezbyt niedzielne- może się zmobilizuję i przeniosę gdzies w kąt piaskowca z wiaty kominkowej- drewno zamówiliśmy do kominka i trzeba je gdzieś ułożyć. Muszę więc przełożyć gdzieś piaskowca- pewno poutykam po rabatach a wiosną będę nad nim dalej myśleć :lol:
Zbieram się do tego jak pies do jeża- u nas dostawa może być tylko w sobotę, a ciągle nie mamy czasu ustalić terminu- wiosna nas zastanie z tym transportem :happy:

Poza tym dziś bawię się w panią domu- sprząanie, obiad, ciasto.. Wczoraj się obijałam kompletnie i stąd chyba wrażenie, że dziś poniedziałek- bo w niedzielę tak zazwyczaj bimbam :silly:

Zmykam, miłego dnia :bye:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 12:39 #412503

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też wieje koszmarnie :jeez: , a podobno na wschodzie miało być łagodnie :evil: . Nie wyobrażam sobie związywania traw w tym huraganie :dazed:
Za to chyba wszystkie liście już zwiało i można będzie dokończyć sprzątanie, ciekawe tylko kiedy ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 12:51 #412505

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
pytanie mam..! Wiosną przesadzałam lilie, na pewno głęboko odpowiednio zakopałam, a teraz jedna z nich ma cebulę na wierzchu :blink: To zapewne dodatkowa, która się wytworzyła w trakcie sezonu- co zrobić, czyżby wiosną czekało mnie kolejne wykopywanie i oddzielanie??
Doradzcie proszę..

Monia, wykop....będzie badylek i cebule te co widać i też ,,coś'' powinno być niżej... :devil1: :think: .....pod tymi cebulami co widać zrób ciach sekatorkiem i posadź zgodnie ze sztuką czyli 3 x wysokość cebuli :teach: .

W temacie pani szkieletora ....chyba uciekła z bajki He-Man :devil1: ...chyba robisz sobie z Gorzatą żarty ze mnie... :dry: :huh: :pinch: .....TAK POWINNA WYGLĄDAĆ ELEGANCKA KOBIETA.......kochana co ty dzisiaj paliłaś...... :dazed: :devil1: :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 13:30 #412510

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Paweł, pocieszę Cię, że mnie się też ta druga podoba bardziej ;) , problem w tym, że do niej też mi daleko :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 14:07 #412513

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta, to znaczy druga w ciemnym bikini :woohoo: , więcej nie poruszam tego tematu, chyba się zabiję.... :jeez: ......lepiej pogadać o sekatorach, kompostownikach i zielsku..... :devil1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 16:28 #412532

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Monika-Sz wrote:
Ta w ciemnym bikini jest za gruba, ale faceci pewno tego nie widzą, bo im widok biustu wszystko zasłania :funnyface:
Dzięki, że powiedziałaś to za mnie :rotfl1:
Też chciałabym wyglądać jak to wiotkie dziewczę w sukieneczce... jest jeden problem... nawet, jeśli bym schudła, nadal bym tak nie wyglądała... no i chyba mam dwa razy więcej lat :whistle:
Co do M... poznał mnie, kiedy ważyłam 48 kilo ;) więc tak jakby... cokolwiek powie, może być użyte przeciwko niemu :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 16:29 #412533

• Roma
  • Roma's Avatar
Wczoraj mgła i deszcz,dzisiaj wichura i tym sposobem dom doczekał się gospodyni.Szafy kuchenne i okna w kuchni wyczyszczone.Przydałby się choć jeszcze jeden tydzień względnej pogody abym zdążyła posadzić resztę róż i przesiać kompost w razie potrzeby do ich obsypania,no i muszę nazbierać liści do skompostowania. Jak to zrobię to wtedy pogoda może być jaka sobie chce,nawet niech pada śnieg :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 17:08 #412550

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Moniś, kolejne zdjęcia z kudłaczem w wątku :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 19:31 #412560

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś- u nas wiało dość mocno, ale nie na tyle, żeby zniechęcić. Słońce dodawało otuchy :woohoo:
O liściach mogę powiedzieć dużo ale na pewno nie to, że je wywiało. Latały po całym ogródku kręcąc się w kółko- litościwie większośc wylądowała na rabacie, ale i tak mam co zbierać ;)

Paweł, czyli po wykopaniu zobaczę pęd z cebulą na końcu- tą macierzystą.. a wyżej do pędu przyczepiona będzie ta, którą widzę na wierzchu. Ok-dzięki za info, tak zrobię. Ale się fajnie lilia rozmnożyła :dance: Czy mogę to zrobić wiosną, czy muszę teraz???

Co ja dziś paliłam? Niestety nic ciekawego :silly:

Markitko- mi niestety chyba bliżej do tej w bikini, ale biust nie ten, więc nie ma czym szerokich bioder i grubego brzucha zasłonić :rotfl1:

Gorzatko- Ty masz rozmiar 36, ja 40.. komu bliżej do laski w sukience :cry3: :cry3:

Romciu, wypluj te słowa o śniegu :happy-old: ZIma w tym roku ma być deszczowa, pamiętaj :happy-old:
Ja nie mam zbytnio prac do zrobienia na ogródku, więc dom bardziej regularnie sprzątany i Mąż kłócić się o obiad nie musi- sama z nudów się za to biorę :silly:
Ty sobie niezłą końcówkę sezonu urządziłaś :jeez:

Matuś, dzięki za info.

Jestem dziś 3P(+D).. parafrazując Markitkę ;) :laugh1: Prawie Perfekcyjna Pani Domu.. Prawie, żeby nie popaść w samozachwyt :funnyface:

Kamienie z wiaty kominkowej przenieśliśmy z P na opaskę z kory, wiata zamieciona i gotowa na przyjęcie dostawy drewna, zbiega się to z prawie wolną sobotą najbliższą. Na razie pogoda nie zachęca do palenia- dziś było normalnie ciepło :woohoo:
Wiatr szalał, ale słońce do tego stopnia poprawiło mi humor..no i ta niedziela w gratisie :P , że nawet wiatr nie popsuł humoru.
W domu posprzątane, na obiad zapiekanka mięsno-warzywno-makaronowa. Ciasto ukręcone i robiłam to na czas, bo przyjechali nasi Sąsiedzi, którzy wykańczają dom, zaprosiliśmy ich do nas, żeby po wizycie na budowie ogrzali się przy herbatce.
Zmywarka załadowana właśnie pierze naczynia, a ja sobie przysiadłam na chwilę- zaraz na kompa wrzucimy Atlas Chmur. Bardzo lubię ten film, coś w sobie ma..

Upolowałam też kokardki, kupiłam na próbę i kolor w miarę OK, ale z daleka mało widoczne- trzeba kupić szersze, od czegoś jednak trzeba zacząć :whistle:

Generalnie zmęczył mnie ten wolny dzień :jeez:

Taaa..daaamm..
DSC00959.jpg

DSC00960.jpg

DSC00961.jpg

DSC00967.jpg

DSC00969.jpg

DSC00970.jpg

oczywiście nowa dekoracja wzbudziła zainteresowanie.. na szczęście szybko minęło ;)
DSC00966.jpg

z daleka mało je widać, więc kokardki powinny być szersze.. czerwone bardziej by się rzucały w oczy, to fakt..ale ja się na fiolet uparłam. Hmmm..może sprawdzę dla odmiany lawendowy odcień :think:
DSC00968.jpg

DSC00964.jpg

Miłego wieczoru :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633, Adasiowa, zanetatacz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 20:06 #412572

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Moniu te kokardki są zachwycające :eek3:
Miałaś świetny pomysł :bravo: tylko czy Cyguś da im spokój?
Też lubię fiolet, ale nie wpadłam na to, ze można go tak wykorzystać w ogrodzie :think:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 20:10 #412573

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ się Pani zafioleciła!
Bardzo pięknie wyszło :)
Moje wstążeczki będą rude :P

Cygusiątko ciągle rozbawione, to przypuszczam, że i pociągnie tu i tam za kokardkę ;-)

Porządek masz w ogrodzie jak ta lala... u mnie calusieńki w liściach.

PS. W kwestii kanonów damskiej urody, zgadzam się z Pawłem :devil1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 20:14 #412574

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wyglądają bosko!! Zachwycająco!! Łał :woohoo:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 20:20 #412575

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No ślicznie, ślicznie :P
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 21:22 #412591

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Monika, moje kokardki są tej samej szerokości, dlatego wiązane są potrójnie. Tak jakby połączyć trzy kokardki razem rozsuwając je. Jeżeli masz więcej wstążki to spróbuj, bo kolor bardzo ładny. W ubiegłym roku miałam pomarańczowe i jakoś zlewały się z suchą trawą , dlatego w tym roku są czerwone. Twój fiolecik widać na rabatach . :)
Jedną kokardkę chyba krzywo zawiązałaś i chłopak musiał poprawić . Taki esteta z niego. :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Lis 2015 21:53 #412596

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko- Cyguś dość gładko przeszedł nad kokardkami do porządku dziennego..może to daje jakąś szanse choince ;)

Lubię wszystkie kolory, ale fiolet najbliższy sercu i chociaż kanonem kokardkowania traw jest czerwień, to się wyłamałam ;)

Agnieszko- rudy pięknie pasuje do Pani Jesieni :hug: a ja nie wiem, co mam z tym fioletem :crazy: Był czas, że w szafie z trudem znajdowałam coś, co nie jest fioletowe lub różowe ;)

Porządek jak ta lala tylko przy tej rabacie, bo nie ma w pobliżu drzew liściastych, a krzewy już dawno zrzicuły liście sobie pod nogi. A co się dzieje w okolicy brzóz, czy na froncie, gdzie klon zrzucił liście :blink: :jeez: Dziś po podjeździe klonowe liście kręciły się w kółko, teraz widziałam, że wszystkie wwiało na rabatę przy schodach- płożących jałowców spod liści nie widać.
Dobrze, że podjazd chociaż się oczyścił- w prognozie powinno być powiedziane "zawieje i zamiecie"- bo i zawiało i zamiotło :rotfl1:

Aguś vel L.. dzięki :lol:

Gorzaciu- nie zmuszaj się..idz pod prąd :funnyface:

Inuś, Cyguś po swojemu układa wszystko- szczególnie korę z rabat na trawnik i większość rzeczy w domu :hammer:

Kokardkę muszę dokupić, bo wzięłam mały motek na próbę- czy kolor i szerokość będą ok. Już zerkałam u Ciebie i właśnie widzę, że jak dodam jeszcze kokardki to będzie więcej widać. Mimo wszystko spróbuję też z szerszą :think: Niegłupie te kokardki, bo to są te na druciku, sztywne, a nie materiałowe.
Generalnie fajna zabawa- zawsze to jakaś rozrywka ;)

P się dziś ze mnie śmiał, że jak nie mam co robić na rabatach, to sobie chociaż kamienie poprzenosiłam. Złapałam takiego powera do tego noszenia..że teraz ledwo sie mogę wyprostować. Zapomniałam o tych mięśniach grzbietu, a obecnie doskonale czuję ich przebieg ;)

W czasie wizyty Sąsiadów Cygusiątko w 7 niebie- Sąsiadka lubi psy, więc pozwoliła się obskakiwać, wycałować, po czym siedząc przy stole wzięła go na kolana. Emocje chyba w Łabądku grały, bo śpi teraz jak aniołek. Ja korzystając z chwili spokoju zrobiłam przegląd tego, co na necie.. Na moją zgubę sprawdziłam H&Y :hammer:

EDIT.. nie będę oryginalna mówiąc, że PL to dziki kraj ;) Potrzebuję spódniczkę na stojak choinkowy i nic takiego nie moge znaleźć. Sądziłam, że rok temu szukałam niezbyt starannie, ale widzę, że sytuacja na rynku nie uległa poprawie.
Ktoś w jakimś sklepie się spotkał z takim wynalazkiem..?

Szyć sama nie będę :angry: ..nie umiem :oops:
Ostatnio zmieniany: 08 Lis 2015 22:17 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Lis 2015 19:21 #412697

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Oj Moni, jaki Ty masz jeszcze zapał ogrodowy skoro z braku prac rabatowych kamienie nosisz :jeez:
Mi już nie chce się na ogród wychodzić, gdy wracam z pracy to już lekko zmierzcha i patrzę sobie tylko przez okno.

O sukienkach na stojak choinkowy pierwszy raz słyszę, aż zajrzałam do netu co to takiego jest.
W sklepach nie widziałam :dry:
Proste szycie, jak masz materiał to taką sukienkę mogę Ci zrobić - nawet z haftowanymi inicjałami :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Lis 2015 20:22 #412716

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
U nas chyba nie ma tradycji przystrajania stojaków: same w sobie mogą być ozdobą, jeśli są gustowne, można je też omotać jutą albo pasującą do wystroju tkaniną... ale o takiej sukience - spódniczce prawdę mówiąc, pierwszy raz słyszę :oops:
U mnie, po okresie zachłystywania się relatywnie dużym salonem i kupowania adekwatnie dużego drzewka, już drugi rok z rzędu zagości niezbyt duża choinka w prostej, białej donicy...
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Lis 2015 20:34 #412723

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Drzewka w donicy są u nas od lat :) Kupujemy z korzeniem i potem wsadzamy do ogrodu. Kilka takich rośnie u nas od lat, a jedną, źle posadzoną zamierzamy w tym roku wyciąć i znowu będzie bożonarodzeniowym drzewkiem :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.713 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum