TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 06 Gru 2015 19:04 #417131

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Monika, widzę, że wzięłaś się za rękodzieło!
Ładne dekoracje powstały... czerwień i złoto to rzeczywiście klasyka, u mnie jednak tylko w jakiejś części występuje, głównie na choince. Nie co roku ;)
Sama nie wiem, w jakie kolory pójdę w te święta, ale zapewne będę kontynuować złoto, ciepłe brązy, drewno, perłową biel.
Szykuję siły i ozdoby.
Jestem ciekawa Cygusiowych świąt :) Będzie się działo!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 06 Gru 2015 20:41 #417152

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ale choinka będzie zielona? :silly:
No, proszę Pani! Wyrasta nam Pani na liderkę w świątecznym dekorowaniu :P
A karp? Krok po kroku, krok po kroczku... :whistle: Idą Święta! :lol:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 06 Gru 2015 20:41 #417153

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Monia ćwiczenia z Cygą napewno dadzą lepsze rezultaty niż z Chodakowską,
może na ciało nie pomogą tak jak na duszę :lol:

Ozdoby cudne :)
Ja ostatnio wszędzie szukałam takich jabłuszek jak u Ciebie na wianku i nie znalazłam.
Męża siostra mówiła, ze są w biedronce. Specjalnie tam pojechałam i nic ... kłamczucha jedna.

U Ciebie karmnik już zamontowany, a ja muszę czekać do środy - taki termin podał mi M.
Cierpliwie poczekam i jak nie będzie to dopiero będę zrzędzić :angry:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Gru 2015 01:49 #417190

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko, mi było niezmiernie trudno dokonać wyboru, bo serce ciągnęło w srebrzystości i fiolety :whistle: Jednak, jak wiadomo, zaczynamy gromadzić "swoje" ozdoby świąteczne, więc postanowiłam zacząć od klasyki. Za rok jednak koniecznie uzupełnię kolekcję o "moje" kolory.
U nas wnętrza głównie w beżach i brązach, więc złoto i czerwień do drewna i beżu ładnie pasuje. Na szczęście są też szare akcenty- fiolet też jakoś da się wytłumaczyć ;)
Kiedyś u Mamy ubrałam choinkę na srebrno i fioletowo i przyznać muszę, że nie sprawia tak przytulnie świątecznego wrażenia, jak klasyczne kolory. Zresztą wybór tegoroczny pozostawiłam P i to on wybrał te kolory. Za rok wybieram ja, żeby nie było nudno i co roku tak samo :silly:
Przypominam sobie swój panieński pokój, który corocznie dekorowałam. Choineczkę też miałam- co roku inaczej wystrojoną.. Było zielone z czerwonym, granat ze srebrnym, czerwone ze złotym. Z biegiem lat uzbieram sobie ozdoby w różnych kolorach i będę mogła puszczać wodze fantazji.. Jeszcze fiolet ze złotym mógłby być ciekawy..

Na razie pobawiłam się drobiazgami "w typie"..sztuczne jabłuszka, sztuczne jarzębinki.. Na szczęście szyszki prawdziwe :lol: TO na obudowie kominka, więc prawdziwe ozdoby niedługo by poleżały.. Zresztą typowo jesiennego wianuszka u mnie nie było- cały czas salon dekorowała kompozycja szyszkowo-wrzosowa.
Przed samymi świętami dorobię zaplanowane już dekoracje bardziej naturalne- świerk, cynamon, anyż, suszone pomarańcze, świeczki.. dokupię gwiazdę betlejemską. Tą ostatnią tuż przed świętami, bo nie umiem jej pielęgnować, żeby długo zachowała urodę.

Gosiu..na razie, z tego co wiem, ma być zielona :rotfl1:

Z dekoracjami się wyrwałam po części z nudów, a po części w obawie, że do ostatniego weekendu przed świętami mogę nie mieć na to czasu :think: a fajnie, jak w domu już trochę udekorowane jest. Parter to dość duża powierzchnia, więc nie rzuca się to zbytnio w oczy. Kominek i mała dekoracja na stole to akcenty i nie narzucają się. Pełno się zrobi z choinką i tacką dekoracyjną ze świeczkami oraz stroikiem na stole.
Mogłabym poszaleć i jeszcze udekorować okna, ale nie chcę przesycić i przytłoczyć jarmarcznie :huh:
Ha! Jeszcze jest girlanda choineczek.. :whistle:

Przez chwilę pewno przytłoczy, później się opatrzy, a w styczniu będzie przykro i pusto po posprzątaniu. Całe szczęście pewno zaraz zaczną się hiacynty w każdym markecie i będzie można zacząć kusić wiosnę :silly:

Dorotko, Cyguś ćwiczy zapamiętale z nami :lol: Na ogródku szaleje..ale już kolejny weekend w domu jest jak śnięta ryba. Czyżby też czuł ducha świąt :rotfl1: Mi to całkiem na rekę, bo mam trochę świętego spokoju ;)

Jabłuszka kupiłam w OBI. Zresztą tam kupiłam wszystko- mini bombeczki, suszone pomarańcze, sztuczne jarzębinki i jabłuszka właśnie. Ileż tam jest ozdób :woohoo:

Ja zawsze lubiłam dekoracje. Jak byłam w podstawówce i LO, to dekorowałam swój pokój- zawsze stała mini choineczka, co roku w innym kolorze, jakieś figurki, poduszeczki, świeczki.. Na sylwestra wieszałam sobie balony, serpentyny. Zwyczajnie to dla mnie frajda jest :lol:
ROk temu na Święta wyjechaliśmy a i tez jakos atmosfery i nastroju nie było do dekoracji.. :dry: W tym roku Wigilia u nas, przyjedzie moja Mama z Siostrą- tym większy zapał do dekoracji.

Z ustawieniem karmnika i wbijaniem palika wykorzystaliśmy niezwykle korzystna aurę. Ziemia nie zamarznięta, nawilżona po deszczach, więc palik wchodził jak w masełko.
Ja z wykonawcą byłam umówiona już od 2 tygodni :silly:

Ze zdziwieniem popatrzyłam dziś w kalendarz. Aaaale ten czas pędzi. Jeszcze chwila i będą święta!! Po nich moment i Nowy Rok..a w nowym roku wiadomo.. Lilypol rusza z ofertą i już będzie z górki do wiosny :funnyface:

Szybkiego tygodnia życzę :bye:
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2015 01:52 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Gru 2015 10:18 #417209

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moje dziecko, które jeszcze do zeszłego roku uważało, że im bardziej kolorowo i jarmarcznie, tym bardziej świątecznie :devil1: , nagle uznało, że dekoracje utrzymane w pewnej dyscyplinie kolorystycznej wyglądają jeszcze lepiej :happy3: . Padło na... fiolet i srebro :funnyface: . Do tej kolorystyki nie pasowały wcześniejsze kolorowe światełka, więc gwizdnęła mi sznur białych ledów na białym kablu :happy3: , nic to, że masakrycznie za długie, okręci się trzy razy :devil1: . I tak już świętuje od kilku dni :whistle: , dobrze, że ma zamykany pokój, bo kociaki jednak mocno zainteresowane choinką :devil1: , swoją ubiorę na ostatnia chwilę, a i to nie wiem jak długo postoi :whistle: ...

Ostatnio w markecie widziałam hiacynty obok choinek :supr3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Gru 2015 14:33 #417225

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Moje bombki już widziałaś
Jakoś mnie naszło w tym roku na białe ozdoby
Ale transformcja będzie długa, bo nie mam kasy na całość
Zreszta nie wiem, czy w ogóle się uda, bo wszystkie mi juz rozebrali :blink:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Gru 2015 23:24 #417325

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Czytając Twoje zmagania nabrałam ochoty na strojenie świąteczne. Nie bardzo lubię takie prace, nie mam do tego drygu. Zapisałam sobie jednak, że stosowne ozdoby mogę kupić w OBI, więc postaram się pobuszować i coś wybrać.

Cyguś widzę aktywnie włącza się w przygotowania do świąt :devil1: Bura rozryła mi korytko, z którego wykopałam wrzosy. Połowę ziemi wypatroszyła z niego i teraz się zastanawiam czy warto robić w nim kompozycję świąteczną, czy wszystko nie wyfrunie natychmiast w kosmos. Może jednak kłujący świerk skutecznie ją zniechęci?

Karmnik przepiękny!! Już widzę zakusy młodego ... tyle ciekawych gości... jak tu się do nich dobrać?
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Gru 2015 19:38 #417394

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Monia dzięki za namiary na OBI :kiss3:
Już wysłałam córkę po jabłuszka i jarzębinę.Uwielbiam takie dekoracje :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Gru 2015 23:38 #417449

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
WItam wieczorową porą.. chociaż dziś dnia nie było :pinch: Mglisto, szaro, ponuro i mżawkowato :jeez: Cały dzień bym przespała i jedynie się cieszę, że w pracy mocne jarzeniówki, w połączeniu z zasłoniętymi oknami, pomagały zapomnieć o tym, co za oknem.
Jeszcze chwila i dzień zacznie się wydłużać, na razie trzeba to jakoś przetrwać :hammer:
Dla dodania otuchy..fotka cyknięta w drodze do pracy w piątek- ślicznie było i radośnie
IMG_0053.jpg

w domu ogrodnik postanowił zadbać o kwiaty domowe.. Dbanie rozpoczął od modyfikacji szerokości strumienia wody w konewce ;)
IMG_0073.jpg

IMG_0070.jpg

wczoraj udało się uchwycić trochę słońca na zdjęciach..
DSC01190.jpg

i co nieco koloru..
DSC01189.jpg

ale generalnie załamka. Znowu robi się zimo, ponuro już jest.. Ehh, niech już ta wiosna przychodzi! Wiem, że to głupota z tym życzeniem, bo w kalendarzu jeszcze jesień, ale zimy staram się nie zauważać.. ;)
Cały weekend przeleżeliśmy z Cyguśkiem na zimowym kocyki w gwiazdki
IMG_0043.jpg

a ja bym się najchętniej okopała na tej pozycji do marca :whistle:

Martuś, hiacynty widziałam jakieś 2 tyg temu i mocno sie zdziwiłam.. COś w rodzaju wyprzedaży czekoladowych figurek Mikołaja w lato :rotfl1:

O naszą choinkę i ja się martwię. W niedzielę zrobiłam stroik, a niewykorzystane dekoracje zostawiłam na komodzie- Cyguś cały wieczór próbował sie tam wdrapać :jeez: W takich chwilach pewno żałuje, że nie jest kotem :funnyface:

Gosiu, ja z jedynie białymi ozdobami bym nie wytrzymała..musi być jakiś kolor :lol:

Aguś, w Obi wybó duży.jak zapewne w każdym centrum handlowym. Poukłądane jest wszystko tematycznie kolorami.. Stół czerwony, srebrny, fioletowy.. Znacznie ułatwia to poszukiwania i potęguje oczopląs :P

Myślisz, że Bura zniechęci się świerkiem.. :think: Sąsiedzi mają niezwykle psotna suczkę, która bardzo często wykopuje coś przed chwilą posadzone.. Ogoliła mocno forsycję, którą podarowałam Sąsiadce. Doradziłam, żeby kupili berberysy- że kolce ją zniechęcą. Na nie jakoś się nie rzuciła, ale niewiele później solidnie przycięła różę :blink:

Dorotko- polowanie na jabłuszka udane? :hug:
Niektóre ozdoby mocno zalatywały chińszczyzną ;) ale na jarzębinkę i jabłuszka się skusiłam. Duży plus za prawdziwe suszone plasterki pomarańczy!
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2015 23:40 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Gru 2015 20:10 #417543

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Monia jałuszka i inne ozdoby będę miała jutro, córka obiecała kupić. Dzisiaj miała wizytę u stomatologa i nie poszła.
Jak była mała a ja czegoś zapomniałam i zwlekałam jęcząc mówiła a obiecałaś :dry:
Jak jutro nie pójdzie powiem jej tak samo :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Gru 2015 20:17 #417548

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wątpię czy nie ruszy świerka, w końcu to coś nowego będzie w korytku, więc czemu by nie powyciągać.
Tymczasem podczas obchodu zauważyłam ogryzione winogronowe łozy. 2 winogrona pokiereszowane fest, a trzecie zjedzone do patyka!! Mam podejrzenia, kto mógł to zrobić, zgadnij :mad2:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 09 Gru 2015 22:56 #417573

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
aguskac wrote:
...ogryzione winogronowe łozy. 2 winogrona pokiereszowane fest, a trzecie zjedzone do patyka!! Mam podejrzenia, kto mógł to zrobić, zgadnij :mad2:
No nie mów, że Mąż ogryza winogrona :rotfl1: Przecież nie Bura, grzeczny pies.. znana z grzeczności na równi z Cygusiem :silly:

Dorotko, czasem wizyta u stomatologa mocno rozstraja i już na nic więcej nie ma siły ;)

Za oknem ponuro, w sercu też nie gra maj..więc nie gadam nic, bo nie ma o czym :jeez:
Pozdrawiam :bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 10 Gru 2015 08:33 #417587

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jakie ponuro?
Słoneczko świeci, wcale nie jest tak zimno jak na grudzień
Nie narzekaj
Jeszcze dwa tygodnie i święta
A potem z górki

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 10 Gru 2015 10:49 #417599

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
No właśnie. Słońce świeci, piękna pogoda, nic tylko... myć okna :funnyface: !
Co Ty się dziewczyno ciągle czepiasz biednego Cygusiątka :hammer: , przecież po mordce widać, że to sama słodycz i chodząca niewinność ;) . Dba o Was, pilnuje, sprawdza każdy nowy podejrzany element, broni przed zagrożeniem.... Anioł stróżujący nie pies!
Miłego :bye: !

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 10 Gru 2015 19:20 #417643

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Monika-Sz wrote:

Dorotko, czasem wizyta u stomatologa mocno rozstraja i już na nic więcej nie ma siły ;)

Monia rzeczywiście ją rozstroiła, ponieważ Pani stomatolog stwierdziła, że 5 i 6 są podejrzane i zrobiła zdjęcie rentgenowskie.
Na wierzchu niby nic nie widać, zobaczymy co to będzie :unsure:

Jabłuszka już mam i do tego dwie szklane śliczne sówki. Córcia mówiła, że w Obi tyle ozdób, że oczopląsu można dostać. W takim razie dobrze, że ja zostałam w domu. Uwielbiam dekoracje i na pewno na jabłuszkach i sówkach by się nie skończyło ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 11 Gru 2015 00:32 #417701

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu.. oj ponuro było baaaardzo. DOpiero wczoraj pokazało sie słońce, ale fakt- na temperaturę nie mogę zbytnio narzekać :lol:
Teraz czas szybko leci, za chwilę święta, nory rok też szybko przyjdzie, a od stycznia zaczyna się czekanie na lilypol i cebulki w marketach :P

Asiu, na mycie okien się chyba nie zdobędę. Nooo. chyba, ż w sobote słońce przygrzeje. Jeśli będzie zimno i ponuro, to nie będę ryzykować choroby :jeez:
Cyguś jest aniołem, to fakt..sam tylko o tym czasem zapomina :rotfl1:

Dorotko, to nie ma zdjęcia od razu :blink:

Popieram Córkę, zresztą uprzedzałam, że w obi wybór ogromny i oczopląs gwarantowany. Ja sie jeszcze raz muszę tam wybrać, żeby coś na choinkę kupić. Ciężko będzie się zdecydować :think:

Szklane sówki- nie widziałam. Bardzo jestem ciekawa, jak je wkomponujesz :woohoo:

Jak to dobrze, że już jutro piątek..i znowu weekend :dance: P dzis stwierdził, że chętnie by coś pomalował :crazy: Mamy do pomalowania salon i chyba zrobimy to wiosną, żeby się przyjemnie wietrzyło. Ja się bardziej doczekać nie mogę remontu na ganku, a ciągle nie mogę zapolować na ekipę, żeby wyceniła i podała termin.
Święta przychodzą niepostrzeżenie. Jak nigdy jeszcze tak nie było, tak w tym roku jestem kompletnie niezorganizowana w sprawie prezentów :hammer: Wcale nie twierdzę, że śnieg wprowadziłby mnie w lepszy nastrój :funnyface:

Przygotowania do świąt też w powijakach. Dojrzewanie piernika wzięła na siebie Mama. Ja na razie zaopatrzyłam sie w bajecznie pachnący wędzonką susz na kompot i mam dostać przepis na Maminy wigilijny kompocik :hearts:
Swoją drogą to dość dobrze wymyślone. Spora część potraw Wigilijnych jest ciężkostrawna, a taki kompot to samo zdrowie!
Reszta składników na potrawy będzie kupowana na świeżo w ostatniej chwili. Z choinką zamierzam zawalczyć w kolejny weekend.
Plany rodzinne na święta chyba się mocno kiełbaszą i znowu zapowiada się wszystko szarpane :jeez: Ale cóż, nie marudzę- cieszyć się będę wolnymi dniami, a w jakiej konfiguracji uda się je spędzić, to sie jeszcze zobaczy :think:

Szybkiego piątku wszystkim życzę :bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 11 Gru 2015 21:53 #417803

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Monia niestety zdjęcia nie było od razu. Stomatolog miała do mnie dzwonić dzisiaj i wyjaśnić ... ale pewnie jak zwykle zapomniała. Bardzo lubię tę Panią, tylko przeszkadza mi jej roztargnienie.
Któregoś razu dzwoniła do nas i kazała szybko przyjechać bo coś tam z ustawieniem aparatu nie tak.
Ja pędzę z pracy, żeby zdążyć,
Pani zagląda w ząbki i mówi ... że widocznie coś źle sobie zapisała. I po wizycie :jeez:

A szklane sówki wykorzystam do dekoracji wianka. Są cudne :woohoo:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 12 Gru 2015 01:38 #417809

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja tą doktor rozumiem. Sama też bywam tak zakręcona :silly: Piszę sama do siebie przypomnienia w grafiku, żeby pamiętać, że do kogoś mam zadzwonic i strasznie mi wstyd, jak zdarzy sie zapomnieć :oops:

Zaintrygowały mnie te sówki :woohoo:

Cygusiątko było dziś u dentysty :rotfl1: W nowej pracy mieliśmy mierzenie fartuchów, a że nie mogłam malucha zostawić na długo w domu, musiał jechać ze mną. W gabinecie chcą go adoptować ;)
Resztę dnia mój aniołek spędził u Mamy i zaczyna terroryzować psa Siostry :jeez:Z relacji Mamy... Siedział w transporterku, po chwili zaczął znosić do niego z przedpokoju moje kapcie, wyszukał gdzieś mój fartuch czekający na pranie- też przytargał i wciągnął tak, że kawałek wystawał za próg, jak wycieraczka. Leżał sobie na tym wszystkim, a jak pies Siostry- Kuba, próbował się zbliżyć, to najpierw był ostrzegawczo oszczekany, a kolejny etap to było wyskoczenie z transporterka, potarmoszenie uszu Kuby i szybki myk do środka. Mały terrorysta- moja krew :funnyface:
W domu, zmęczony przygodami całego dnia śpi potulnie..a jakie anielskie minki robi- prawie się daję nabierać ;)

Plany na weekend.. :think: Błogie lenistwo :woohoo: Może zapoluję wreszcie na jakieś prezenty :hammer:

Pozdrawiam :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.654 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum