TEMAT: Jeszcze będzie przepięknie....

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 21:51 #790491

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Aniu Łatko, znam to uczucie :bye: Ale bywa, że pomimo wieku przedemerytalnego czasem zachce mi się łazić po drzewach, a czasem leżeć plackiem na trawniku albo turlać się po piachu... No, kto bogatemu zabroni :devil1: A kto ci zabroni spaść z tego drzewa? - pyta mój pierworodny, ale co on wie :happy4: Ja tylko w papierach jestem starszą panią, ale ponieważ całe życie pracuję z dzieciakami, to tego nie zauważyłam :happy:
A dzisiaj dodatkowo dogoniła mnie refleksja, że szkoda planować wszystko co fajne na emeryturę, trzeba korzystać tu i teraz :hearts:
I taki właśnie mam plan, ale ciiicho...
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2022 21:55 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Aurora Borealis

Zielone okna z estimeble.pl

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 21:58 #790494

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Beatko, i to jest bardzo dobry plan :bravo:
Chyba i ja powinnam zacząć go realizować.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:00 #790495

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiulu, ja z Tobą w tych gatkach i kucykach :dance: :hearts:
Dla mnie też ogród jest oazą i arkadią. Tu wiem, że żyję, chociaż najczęściej wypełzam z niego ledwie żywa. I tak lubię!
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:25 #790500

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Sorki, że wjadę tu z memem ale tak trzeba:

FB_IMG_1643318557955.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:33 #790502

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83467
Drukowanie własnych pieniędzy...czy to nie jest aby obłożone jakąś sankcją karną? B)

Póki co tego nie robię, produkuję własne piękne widoki i zapachy.
Ale w dzisiejszych czasach kto wie, do czego będziemy zmuszeni. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, CHI, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:37 #790507

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
O kurczaki :jeez: a w moim lesie mało co rośnie prócz zielonej pietruszki i szczypiorku :flower:
Chyba muszę zrobić nowe skrzynie, bo inaczej żegnajcie warzywka :bye:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:49 #790511

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Łatka wrote:
Ale w dzisiejszych czasach kto wie, do czego będziemy zmuszeni. :(
Ja też już obmyślam plan "B" :think: , jakby tak było trzeba jakiś drób znoszący jaja znowu mieć, a kto wie czy i koza nie będzie potrzebna :woohoo: , to potrzebuję przegrodzić działkę.
Syn mi powiedział: "mama Wy chociaż wiecie jak sobie radzić w takich czasach, bo to już przeżyliście, a dla mnie to nieznane"
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2022 22:50 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, CHI, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Aurora Borealis

Jeszcze będzie przepięknie.... 27 Sty 2022 22:51 #790512

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Bo w życiu nie liczą się pieniądze tylko kreatywność i umiejętności, dlatego o nas ogrodomaniaków się nie boję, damy radę :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Aurora Borealis

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 00:07 #790532

• Aurora Borealis
  • Aurora Borealis's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
Bea612 wrote:
A dzisiaj dodatkowo dogoniła mnie refleksja, że szkoda planować wszystko co fajne na emeryturę, trzeba korzystać tu i teraz
I to jest bardzo słuszna refleksja - mój tata tak planował i niestety, ale zmarł na zawał tuż przed emeryturą, czyli w wieku 54 lat - dało mi to do myślenia i od tego czasu (czyli od dosyć dawna) mam mocne postanowienie nie popełniać tego błędu.
Anula

Pomiędzy Wisłą i Kampinosem jest moje miejsce na ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 00:10 #790533

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29666
Tylko jak to pogodzić z tą praca zawodową, to ja tego nie wiem i nie umiem, stale w biegu i w stresie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 00:14 #790534

• Aurora Borealis
  • Aurora Borealis's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 606
Ja od paru lat zwalniam pomalutku, licząc na to, że to poskutkuje bezproblemowym wyhamowaniem w okolicach 60-ki. Choć i tak nie mam złudzeń - będę musiała dorabiać na tej mojej głodowej emeryturze – ale mam już parę planów, jak to z grubsza ogarnąć :)
Anula

Pomiędzy Wisłą i Kampinosem jest moje miejsce na ziemi.

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 08:12 #790545

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Beatko, ja też uwielbiam urobić się w ogrodzie do upadłego :devil1: Ciało obolałe, ale za to na duszy lekko ;)

Warzywa uprawiam, bo taki jest mój wybór Już ubiegłego lata zauważyłam, jaka to oszczędność dla budżetu. Ogórki w sezonie po 6 zł :jeez:
Cale szczęście, mam miejsce, trochę sił i zapału, i dalej będę ten mój warzywnik uprawiać.

Alu, mały kurniczek i koza to moje marzenie :whistle: Kiedy tylko zamieszkamy na wsi, od razu zacznę je realizować.
Jajeczniczka z jajeczka prosto od kury, ze szczypiorkiem wprost z grządki :wink4:
A teraz zamiast biec do sklepu, biorę się za pieczenie chleba.

Dobrego dnia :bye:
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2022 08:13 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Aurora Borealis

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 09:30 #790563

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Kozy to nie, ale kilka kurek z przyjemnością bym przygarnęła - tyle, że u mnie to nierealne, niestety. Przynajmniej obiecałam sobie bardziej zadbać o warzywa w tym sezonie, bo na razie to tylko kwiatki i kwiatki - w dodatku takie mało jadalne :happy2:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 09:55 #790566

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja właśnie i kózkę, i kurki chętnie bym przytuliła, tylko gdzie to trzymać?
Większość mojej działki porastają drzewa, reszta to łany kwiatowe. Chyba że jeden psi kojec przerobię na kurniczek i obórkę :devil1: Jak się chce...

Kasiu, moja emeryturka już za półtora roku, ale mamy podobnie- po prawie 40 latach pracy w szkole nie wiem, czy za nią wyżyję :jeez:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mandorla, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 10:03 #790568

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja do emerytury jeszcze trochę muszę popracować, a już wiem, że lekko nie będzie ;)
Anula, zazdroszczę, że masz już plan awaryjny na przyszłość. Może z czasem i ja coś wymyślę.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Aurora Borealis

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 10:58 #790573

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21387
Babcia Ala wrote:
Tylko jak to pogodzić z tą praca zawodową, to ja tego nie wiem i nie umiem, stale w biegu i w stresie.

Alu stres zabija i to jest najgorsze.
Co do reszty.
U mnie zawsze była kolejność działania:
1. "żywe"
2. to co daje kasę (w tym praca zawodowa)
3. cała reszta. Ile dam radę, przy założeniu, że jak czegoś nie zrobię, to trudno. Widać tak miało być. Tą metodą w ubiegłym roku pomidory poszły w kosmos. Czasu (+zdrowia, siły i możliwości) starczyło mi do przepikowania do pojemniczków. A potem już nie. Trudno. Kiedyś dałabym radę więcej, ale ja "młoda emerytka" (tj od zeszłego roku), a teraz jak przegnę z robotą to mi się "włącza funkcja czytanie książek" - tak przez 2-3 dni. Organizm się broni :devil1:

Co do cisów - jest to jedyna roślina, której nie miałam, nie mam i nie będę miała. Nawet jak od kogoś dostaję, to "idzie dalej".
Mam uraz. Cis jest rośliną narkotyczną i jednocześnie śmiertelną (nawet w niewielkiej ilości) dla koni. Znałam co najmniej 7 koni, które zginęły przez cis. Swoich koni już pewnie mieć nie będę (choć życie lubi robić niespodzianki), ale koło mnie znajomi przejeżdżają konno i jak ogarnę teren na tyle, aby można ich wpuścić, może będzie u mnie "koński parking".

Kozy nie polecam do ogrodu. Chyba, że na obroży i łańcuchu. KAŻDE ogrodzenie dla nich jest do przejścia. Miałam kozy. Albo one, albo ogród. Za to kurki są fajne. Tak 3-5 kurek + kogut (jako budzik) i jajek się nie przerabia. Oczywiście piszę o nioskach, a nie o "wynalazkach" - bo niektóre noszą max 35 jaj na rok.

Ostatnio (przez przypadek) odkryłam coś pomiędzy - "nieśny wynalazek" czyli gołoszyjki. Niesie się nieźle i śmieszne jest do bólu - takie sępy.
P1288141.jpg

I mają śmieszne "oczyska":
P1288137.jpg

To kilkudniowe, zdjęcia z dziś.

U mnie sprawdziły się jeszcze gęsi, jako "narzędzie kosząco - nawożące miejsca zielone".
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2022 11:02 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Mandorla, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Aurora Borealis

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 11:23 #790577

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
Sympatyczny ten "sępik".
O kozie myślę pod kątem mleka. No, ale pożyjemy, zobaczymy.
Nad gąskami i kaczkami też się zastanawiam.
Może w tym roku się uda zrealizować plany :lev:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mandorla, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Jeszcze będzie przepięknie.... 28 Sty 2022 12:39 #790591

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
O jejciu, sępik słodki :) Kaczki biegusy do walki ze ślimakami koniecznie :rotfl1:
Te kurki to by się przydały naprawdę, jaj u nas idzie dużo, a gdybyśmy jednak nie przerabiali, to zawsze by się można z sąsiadami na nieudane warzywa powymieniać :happy: No, ale na działkach to mało realne.
Muszę zrobić rozeznanie, bo w zaprzyjaźnionej instytucji, mającej zwierzęta różniste, sprzedawali kiedyś nabiał, może nadal mają :whistle:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.686 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum