TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Cze 2014 21:28 #267853

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Zimno, mokro... Byle do czwartku. W czwartek będzie lepiej :)

Ewo, róże chorują, ale aura sprzyjająca chorobom grzybowym. Irytujące, ale i pouczające. Dwie Mary Rose i ich dziecię Winchester Cathedral, w parę dni, za sprawą plamistości zgubiły wszystkie liście. A rosnące o pół metra, a nawet na tej samej rabacie inne odmiany angielek są zdrowe.C'est la vie... Naparstnice wlazły w trawy same - ładnie im to wyszło...

Dorotko, moknie ogródek... Kwiaty nabierają wody, a pod krzakami sucho :supr: W Krakowie ulewy a u nas co najwyżej siąpi... Ale skądś te moje piaski wziąć się musiały ;)

GorzatkoMał, podjazdowa niewiele się zmieniła. NO, może urosła i parę drobiazgów z brzegu straciła na skutek szkód budowlanych ;) Nuda, więc jakoś tak - nie zdjęta. Ale się poprawię- kiedyś :)

Iwono, na Jacqueline du Pre namawiam - zapowiada się na piękny krzew. Zdrowotność w kratkę - raz choruje, raz zdrowiutka.To spostrzeżenie z doświadczeń własnych i podglądacatwa ;) Ale warto się potrudzić bo kwitnienie jest zjawiskowe a krzew ma fajny pokrój. Moja sadzonka jest od M. Spasówki.

Jadziu, ech, te różyce... Chodziłam wczoraj po ogródku zastanawiając się, z jakiej odmiany mogłabym zrezygnować. Wyszło na to, że nie mogła bym :rotfl1:

Coś na rozgrzewkę... Pomińmy rzodkwiekę ;)

Słoneczny Maigold - debiut, jeszcze w donicy ( bosz... nie mam miejsca...)
2maigold.jpg

Wygrana z oazowego konkursu :kiss3: urocza Lady of Shalott
2LadyofShalott.jpg

Golden Celebration o ogromnych kwiatach, gdzieś wysoko nad głową...
2GoldenCelebration.jpg

Spotkały się mieszkające na sąsiednich rabatach Westerladnd i Elfe
2WesterlandElfe.jpg

Żeby nie było zbyt słodko - pikantny kuklik z lokalnego targu
2kuklikNN.jpg

I jeszcze ciut ognia z kociołka
2szawieicynie.jpg

I wygasimy żurawkami
2zurawka.jpg

2urawka.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Orszulkaa, Bozi

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Cze 2014 21:33 #267864

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
'Golden Celebration' u Ciebie na wysokościach... u mnie plącze się na wysokości pół uda... nic to... ważne, że kwitnie... dam jej czas :whistle:
Czy w czwartek będzie lepiej? Kto wie? Ale już przynajmniej będzie... czwartek ;)
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 21:34 przez gorzata.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Cze 2014 21:34 #267866

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Iza, nie chcę Cię martwić, ale Maigold... duża rosnie :devil1:
Może przed płot ją, od drogi ;)
Lady i u mnie zachwyciła, aktualnie niekwestionowana królowa :)
Ogniście.... jak nie u Ciebie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Cze 2014 21:35 #267868

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Izka zdjęcia świadczą o tym, ze pogoda nie jest najgorsza :)
Może i chłodno, ale wody wiele na różyczkach nie widzę :search:
Uwielbiam Twoją Golden Celebration :hearts: W takim wydaniu to chyba znalazłabym jej miejsce w ogrodzie.
Oby do czwartku powiadasz :think: Oby się sprawdziło :thanks:
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 21:35 przez pamelka.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Cze 2014 23:22 #267981

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Iza, Golden Celebration na wysokościach dotychczas widziałam tylko na stoisku Austina ;-) Wspaniałe okazy!
Ilość kwiatów na Jaqueline du Pre nieprawdopodobna…urocze oczęta..i te długie 'rzęsy'! :hearts:
Hermosa już kwitnie! Przepiękna - nazwa poetycko to oddaje. Ja wciąż czekam na moją..bardzo lubię tą różyczkę, choć mam ją dopiero od roku..cudowny, subtelny kształt kwiatów i ten zapach! :)
Mam nadzieję, że aura nie robi spustoszenia w różach, choć czytam, że pierwsze straty niestety są..ach te kaprysy pogody..zbierają żniwo w tym roku :jeez:
Ściskam mocno i czekam z wypiekami na twarzy na kolejną porcję fotek :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 23:23 przez Robaczek.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Cze 2014 09:27 #268056

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Och, same zachwyty nad różami ;) , to ja się pozachwycam pikantnym kuklikiem, urodziwy i piękny Ci on :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Oazowy ogród ,,,, na piasku 03 Cze 2014 22:49 #268390

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Oby do czwartku i oby ta zapowiadana czwartkowa pogoda została już na dłużej. Przecudny ten kuklik :eek3:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 04 Cze 2014 23:27 #268796

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorztko, pół uda dla GOldenka, przy taaakich długich nogach jak GOrzatkowe, to słuszny wzrost, a nie jakieś tam plątanie :rotfl1: Czwartek już tuż, tuż... Już dzisiejsze popołudnie przyniosło obietnicę pięknego ciepłego czerwca.

Dorotko, Maigold ciągle bez koncepcji posadowienia. Przed płotem miejscówki już zajęte... Hm... a może wykopię ligustry ( zlecę to zadanie siłom specjalnym) to się zwolni miejscówka. No bo po co komu ligustry :rotfl1: Ogniście - mam parę takich ognisk zapalnych ;)

Jolu, nie robiłam zdjęć wymoczkom. Ale ogólnie cały ogródek jest nieco sponiewierany. A ja nie ze wszystkim nadążam... Ba,odnoszę wrażenie, że z niczym nie jestem na czas... Nie mogę dogonić swojego ogródka :rotfl1:

Kasiek, przyznam, że też nie wierzyłam, że można angielki prowadzić jako róże pnące. A tu proszę- dobra, zadowolona ze stanowiska sadzonka, dwie łagodne zimy i śmigamy pod niebo :)Ot... sny o potędze... O uroku róż można całą wieczność ... Nie umiem wybrać tej naj... I chciałabym wszystkie... NO, prawie wszystkie ;)

Wiesiu, zacny kuklik się przytrafił :) Myślałam dziś stojąc nad jedną galijką, że taka panna, to by się zdała dla Pikutka... Chyba będą odrosty :) Będę kusić Pikutka na róże...

Iwono, mam nadzieję powygrzewać się - chyba jak my wszyscy. Wszyscy? Jakieś votum separaturm? Słonka i ciepła trzeba i nam i naszym ogrodom. Kuklik cudny - się wie ;)

Uprzejmie donoszę, że popołudniowym wieczorem ;) wyszło słońce a ogródek zaroił się od komarów. Inwazja krwiożerczych potworów... Masakra! Takie młode i takie dożarte...
Ale i tak było ładnie :)

Fantin Latour oberwała się pod ciężarem deszczu - trzeba będzie postarać się o lepsze podpory
4fantinlatour.jpg

James Galway zaczyna budować "piętro"
4JamesGalway.jpg

Pastela migocze tuż przy samej ziemi i mam nadzieję, że piętra nie będzie tworzyć...
4pastela.jpg

Pink Don Juan mocno u mnie drapakowaty... Ale kwiat mnie zauroczył
4pinkdonjuan.jpg

Tango Disco bardzo silnie porażone grzybami - kolor nieco odwraca uwagę ;)
4tangodisco.jpg

Rosarium Uetersen rośnie u mnie umiarkowanie, ale co do kwitnienia, to złego słowa nie powiem
4ru.jpg

I tak ogólnie różanie
4re.jpg

4ranka.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania, Robaczek, Orszulkaa, mateo, piku, Bozi

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Cze 2014 02:22 #268814

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Dzień dobry Izo
(a właściwie wypadałoby powiedzieć "Dobra noc" spoglądając na nocną porę moich odwiedzin ;))
Dlaczego mnie tu jeszcze nie było?? :hammer: Tyyyle stron do przejrzenia, piękne zdjęcia okraszone ciekawą, pełną humoru narracją :D
Cóż za niedopatrzenie choć z drugiej strony - masz takie imponujące OKAZY róż, że mógłbym gdzieś zgubić szczękę... w kawałkach... w podłogi zakamarkach... z wrażenia ;)
Co za różane potwory!! Czym Ty je karmisz i gdzie znajduje się taki doskonały klimat dla nich?
Imponujące widoki oraz portrety - duży masz ogród, że takie kompozycje się mieszczą?
Pozdrawiam serdecznie, Adrian

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Cze 2014 07:02 #268825

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Na ostatnim zdjęciu pięknie!
Wielkie wypasione krzaki.
Moja Maigold jakoś zastrajkowała w tym roku :huh:
Iza, czy Ty przycinasz Jaquline po pierwszym kwitnieniu?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Cze 2014 08:36 #268868

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Izka żadnych objawów sponiewierania nie dojrzałam :wink4: znaczy cudnie się różyczki zebrały :flower2: ale kwitnienia :woohoo: A jaki aromat musi roznosić się wokół :hearts:
Choc godzinkę chciałabym pospacerować po Twoich różanych rabatach :hug: Zjawiskowe doznania gwarantowane :kiss3:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Cze 2014 10:11 #268914

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
aleb-azi wrote:

Myślałam dziś stojąc nad jedną galijką, że taka panna, to by się zdała dla Pikutka... Chyba będą odrosty :) Będę kusić Pikutka na róże...

Dopóki nie osiądę na stałe to jestem trudnym obiektem do skuszenia :huh: Róże już sadzę i owszem, nawet nabyłam nowe dwie ale to dzikusy nie wymagające kopczykowania i oprysków, bo nie zawsze jestem na miejscu gdy jest taka potrzeba :huh: A galilijki jakie mają wymagania, chyba sobie poczytam :think:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Cze 2014 10:55 #268935

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 197
Podglądam Twój Izo ogród ukradkiem - jeśli słyszysz westchnienia - to przyznaję się do nich.
Wykorzystałam zdjęcia Twojej różanki (Cudnej!!!) jako dowód przeciwko twierdzeniu męża jakoby u nas "żadna róża więcej już się nie zmieści".
Ile lat ma Twoja Jacqueline du Pré? Moja ma posturę drapaka - może za skromnie ją przycinam?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 08 Cze 2014 00:02 #269887

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Przyleciałam i ja.........jakżeby inaczej, pozazdrościć trochę.......ten Don Juan ma kwiaty podobne do mojego niby Elmshorna........piękne....Pastelka ma dopiero pąki u mnie.......gdzie Ty mieszkasz....nie tak znów daleko ode mnie.....pewnie czarujesz....... :rotfl1: ,przyznaj się...

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Cze 2014 00:25 #272039

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki, że zaglądacie :)
A tu kolejny czwartek... tym razem, po trzydziestostopniowych upałach, przynosząc chłód daje ulgę...i nadzieję na przetrwanie. Choć trawnik już poległ...

Witaj Adrianie! Czemu Cię tu nie było? Bo bywasz w pięknych miejscach - wiem bo widziałam Cię to tu, to tam :) Ech, skoro nie można mieć wszystkiego to i wszędzie być nie można ;)
Ogród w tym sezonie okazuje się być zbyt mały... Rozrosły się te okazy ponad miarę ogródka i sił ogrodniczki. Będzie więc po kwitnieniu ostre cięcie. No i na dniach nawożenie - przy różach staram się unikać sztucznych nawozów - obornik, mączka kostna, kompost, podlewanie gnojówkami z pokrzyw i skrzypu. I to wszystko do końca czerwca i basta. Do zimy pędy muszą zdrewnieć!

Ula, piękny rok dla róż :) Wszędzie wkoło kwitną jak szalone, pomimo... hm... mankamentów zdrowotnych. Maigold strajkuje? To się chyba jej zdarza.
Jacqueline po kwitnieniu przycinam lekko. Bywa, że tylko usuwam to przekwitnięte.

Joluś, dzięki za miłe słowa. Róże szaleją - trochę pomieszały im szyki te sakramenckie upały, ale... nie ma co marudzić...

Wiesiu, czytałaś? Wymagań wielkich nie mają :) Setki lat sobie radziły... poradzą sobie i następne parę stuleci...

Wando, miło mi, że się odezwałaś :) Te westchnienia nieraz wydały mi się niepokojące ;)
Co do ilości róż... Zawsze jeszcze coś się zmieści... Ale cenę zapłacić będzie trzeba - jeszcze więcej czasu i pracy. Jeśli lubisz- sadź :) Jakby co... zawsze można wykopać... Albo nie zrobić kopca na zimę ;) Pozdrowienia dla M.
Jacgueline ma chyba trzy lata, a na pewno nie więcej niż cztery. Ma tendencję ogołacania się od dołu, więc podsadziłam ją żurawką, która dodaje zieloności w dolnych partiach. Tak więc jej kształtność na zdjęciu jest nieco "podrasowana".
Apetyczne różyce w awatarze :)

Ewo, byłam, widziałam... I wiem, że wiesz, że ja wiem, że Ty wiesz, że te czary są już u Ciebie.

A tym czasem...

Augusta Luise

12AugustaLuise.jpg

Cinco de Mayo
12CincodeMayo.jpg

Lady of Shalott w wersji - jak to u mnie bywa- różowej
12LadyofShalott.jpg

Lavender Lassie

12LavenderLassie.jpg

Mary Rose i Elfe
12MaryRoseElfe.jpg

Pirouette
12Pirouetterose.jpg

Rosarium Uetersen
12RosariumUetersen.jpg

Hm... może któraś piżmowa kreacja Lensa... Nie wiem skąd się ta róża u mnie wzięła i co ona za jedna... A w tle moje małe ubiegłoroczne Waterloo

12pimowe.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2014 00:28 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, Robaczek, Orszulkaa, Bozi

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Cze 2014 10:34 #272107

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Kusisz Izo, oj kusisz :woohoo: Tymczasem będę nadal obstawać przy pojedynczych kwiatach ;) Jak dla mnie ładniejsze są :lol:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Cze 2014 21:18 #272303

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Padłam na widok Jaqueline
Moja to mizerny krzaczek. chyba przesadzanie jej nie posłużyło.
Ogólne widoczki :hearts:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Cze 2014 22:42 #272362

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
I TY narzekasz ?, nieładnie tak....... :woohoo: piękne różane krzewy.....obsypane walorami :bravo: ,co do podpór.....ten rok pokazał, że muszą być :club2: ,prowizorka niekoniecznie im do twarzy.......

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.825 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum