TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Cze 2014 20:54 #272629

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Małe ubiegłoroczne Waterloo
:supr: :think: :dazed: :bad-idea:

Wysilam pamięć, żeby jakąś porażkę Twoją sobie przypomnieć, a tu nic :blink:

Pytam się Googla czy może wyhodowano taka różę, a on na to, że i owszem :silly: :silly: :silly:

:happy4: :happy3: :happy: :rotfl1:
:club2:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 20:55 przez sd-a.

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Cze 2014 21:17 #272647

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Iza,
dotarłam do Twojego pięknego ogrodu - nie wiem tylko czemu tak późno ale najważniejsze, że go znalazłam. Tyle róż, takich róż, tyle bylin, takich bylin, cudownych zakątków :woohoo: I to wszystko na piasku - chylę czoła i jeśli pozwolisz będę spacerować po Twoich włościach :bye:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Cze 2014 23:24 #272724

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Tyle się dzieje w ogrodzie i pogodzie... W górach spadł śnieg i... czy dacie wiarę, czy nie, to czuć w powietrzu. Spadek temperatury do 12 stopni z ponad 30 brrrr...

Wiesiu, oj tam kusisz od razu... Tak sobie... gdybam ;)

Goś, u mnie Jaqueline dość szybko nabrała ciałka, więc może faktycznie odchorowuje przesadzanie. Wiesz... Ja też dalej nieustannie przesadzam :rotfl1: Ale i tak niektóre roślinki zdążyły urosnąć i dzięki temu są ogólne widoczki :) Albo i przez to...

Ewo, jak już zainwestujemy w podpory, to przyjdzie mroźna zima i będą krzaczki do kolan :happy4: Od wczoraj przeszło parę krótkich a obfitych deszczy i znowu się poobrywało to i owo... Krzewy piękne z daleka - z bliska :jeez: Już nawet nie sprzątam na bieżąco - w przyszłym tygodniu będzie wielkie cięcie i porządki. Niektóre krzewy na prawdę solidnie oberwały - będę ratowała biostymulatorem.

Siberio, Twoje zdziwienie, uwaga i dociekliwość mnie hipnotyzują ( pierwsza seria buziek). Poczucie humoru ( z serii drugiej) jest zaraźliwe.
Ale ta patelnia? Zupełnie nie pasuje - przemoc to niemoc... A w Tobie tyle mocy!!!

Już wiesz wszystko o moim małym Waterloo :rotfl1:

14Waterloo.jpg

Moniko, zapraszam do ogródka. Zaglądam do Ciebie,, ale chyba się nie odzywam... Tyle wkoło ogrodów... ech, świat cały - a doba krótka :)
A co do bylin... hm... Róże pochłaniają wszystko... Nawet lilie stłamsiły :unsure:

Co my tu mamy...

Astrid Grafin von Hardenberg i w tle Graham Thomas
14AstridGrafinvonHardenbergGrahamThomas.jpg

Astriid bardzo cierpi na słońcu - jeśli ktoś ma ją w planach, to koniecznie trzeba znaleźć stanowisko chroniące tą różę przed bezpośrednim silnym nasłonecznieniem. A róża warta zachodu... W sam raz na zachodnią wystawę :teach:

Bo taka Burgundy Ice, Mili moi, radzi sobie świetnie - płatki spłowiały, ale nie ma śladów przypaleń. Lodowata piękność w kolorze burgunda...
14BurgundyIce.jpg

A taki Hippolyte rośnie w ocienionym miejscu - nie przypalił się, ale... krzew rośnie hm... umiarkowanie o kwiatów jest niewiele.
14Hippolyte.jpg

Duet Jasmina i Angela - panie z zupełnie różnych bajek :)
14JasminaAngela.jpg

New Dawn, którego urodę trudno oddać.Lubię, gdy łapie taki brudny, szaro-bury odcień
14NewDawn.jpg

Cafe ma u mnie pecha - co kwitnienie, to albo skwar albo ulewy... W tamtym sezonie chyba jeden kwiat był "pokazowy", reszta .... szkoda gadać...
14Caffe.jpg

Nostalgia to bardzo fotogeniczna róża
14Nostalgia.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, piku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Cze 2014 06:57 #272741

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Myślałam, że lubisz różowy :devil1: Brudny, szaro-bury odcień ND każe po raz 117 zastanowić się nad tym zakupem :lol:

Co do patelni - przekonałaś mnie :thanks: Odwieszam na kołek :whistle:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Cze 2014 10:02 #272793

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
aleb-azi wrote:
New Dawn, którego urodę trudno oddać.Lubię, gdy łapie taki brudny, szaro-bury odcień

Jaki szaro-bury???
Toż to najpiękniejszy róż porcelanowy występuje w ND!
To prawdziwa porcelanka przecie!

Hippolyte u mnie ma troszkę słońca z wczesnego rana i troszkę z wieczora, ale jakoś nie narzeka na małą ilość kwiatów.
Astrid Grafin von Hardenberg rzeczywiście przypieka się na słońcu i chyba zastanowię się nad jej przeprowadzką.

Piękne krzaczory, Izo :bravo:
Dobry rok dla róż mimo małych niedogodności :)
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2014 10:02 przez Orszulkaa.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Cze 2014 10:13 #272796

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moja Astrid posadzona w pełnym słońcu zmarzła tej łagodnej zimy ;) i problem sam się rozwiązał :silly: . Burgundy za to świetnie sobie radzi, jestem zachwycona tą różą :hearts:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Cze 2014 22:17 #273126

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja też chociaz drazni mnie łapanie plamistości........jednak kolor i kształt kwiatu :hearts:
Iza mimo wszystko podpory kiedys tam sie przydadzą....... :rotfl1: ,raz na parę lat chociaż.......... :whistle: ,lepiej wiec by ładne były skoro od czasu do czasu same będą robic za gwiazdy........ :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 19 Cze 2014 23:34 #274732

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Pada... to dobrze, bo ja już padam a nie nadążam z podlewaniem. Wolne chwile poświęcam na porządki w ogrodzie. Efektów tego poświęcenia nie widać. Porządek ciągle w sferze pożądania. Ot, czerwiec ło/buzuje w ogrodzie :)

Siberio, nie ma co przemyśliwać 117 raz. Kupić, przymierzyć do siebie, do ogrodu. Jeśli będzie pasować zostanie, jeśli nie- to po mroźnej zimie wypadnie... z orbity zainteresowań. A różowy nie jedno ma imię :rotfl1:

Ula, to nie pierwsza nasz rozmowa o kolorach :rotfl1: Ja tam w przekwitającym ND widzę brudny, szarawy odcień. Może nie aż tak jak w Aschermittwoch... Ot, wspomnienie Środy Popielcowej w Boże CIało ;)
A Hippolyte chyba będę musiała zaglądnąć w korzonki...

Marto, ja też... Posadziłam 3 krzewy "w kupie" tak mi się ten burgundzik spodobał.

Ewo, no właśnie mam duży pęk gołych łodyżek nad którymi fruwają burgundowe motyle. Myśl o podporach złota! Ale życzymy sobie takich sezonów, żeby tych podpór widać nie było, prawda? :)

No, to rzut oka na ogródek. Raczej z daleka... Z bliska widać więcej... A czasem mniej znaczy więcej...

15biaefragmenty.jpg

15domekdlaowadw.jpg

15hortensja.jpg

15iznowure.jpg

15jesiennarabata.jpg

15ostrkiiranka.jpg

15podkadeczka.jpg

15ppodjazdowere.jpg

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Cze 2014 07:23 #274759

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Czy domek dla owadów zrobiliście sami, czy kupny? Fajna rzecz i fajnie wkomponowana w winobluszcz. Na pierwszym zdjęciu widzę brunnery. To cienista rabata? Moje brunnery przypalają się mimo, że słonko tylko czasami tam zagląda

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Cze 2014 07:51 #274764

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pięknie, pieknie.
Podjazdowe Leośki z Pastelkami uroczo sie prezentują w towarzystwie szałwi.
Moja-Twoja szałwia rośnie w siłe - jeszcze raz bardzo (nie)dziękuję :kiss3:
Siberius wśród zieleni zachwyca. Zauroczona jestem tą rózyczką, choc u mnie sie przypala w miejscu gdzie posadziłam :oops: . Cos mnie ostatnio na takie małe kwiatuszki wzięło :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Cze 2014 13:09 #274841

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ale piękności pokazałaś.
Nie widać tego ciągłego przesadzania, a może widać jak napisałaś :)
Ja w dalszym ciągu cos przesadzam. Nawet wczoraj łopata poszła w ruch. Miałam chyba nosa, bo dzisiaj pada. Podlewa za mnie., a temperatura też sprzyja.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Cze 2014 16:27 #274882

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
No i jak to tak? Egoistycznie zawłaszczają sobie deszcz, choć ja, z pełnym poświęceniem ;) okna umyłam... to i popadało... jakby kto kropidłem machnął...jak na oktawę Bożego Ciała przystało :mad2:
O różach nie wspomnę... o różach śnić będę :lev:
Pozdrawiam - Gosia

Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Cze 2014 00:06 #275094

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Iza pisałam już to wielokrotnie, ale będę powtarzała nadal... uwielbiam Twoje zdjęcia. Pokazujesz przepiękne obrazy, kwiaty masz bajeczne, róże marzenie - rozrośnięte, dorodne, ukwiecone krzaczory - a na dodatek tak pięknie je pokazujesz , że wzrok trudno od zdjęć oderwać :hearts:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Cze 2014 12:32 #275245

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
A ten krzew/drzewko naprzeciw chyba miskanta morning light to co?? :whistle: o domek dla owadów pytała już Iwona ale dołączam się :)

Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Cze 2014 23:28 #275989

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Iza,
U Ciebie jak zwykle malownicze, bujne rabaty..nie widać zmęczenia na różach, tryskają kwieciem aż miło :bravo:
Poza różami, urzekła mnie biała rabatka z dereniem i miskantami, piękna aranżacja!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Oazowy ogród ,,,, na piasku 24 Cze 2014 10:16 #276483

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Mnie też biała urzekła :hearts: a mam w zasięgu ręki prawie wszystkie jej składniki :think: :idea2: :wink4:
Niekończąca się historia :devil1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Lip 2014 22:24 #279179

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
I nastał lipiec...
Iwono, domek kupiony i zasiedlone jest większość apartamentów. Największym powodzeniem cieszą się trzcinowe rurki, więc w sumie... można się bez większego wysiłku pokusić na własnoręczne umeblowanie owadziego hoteliku :). Brunery mają słońce po południu i niestety, po ostatniej fali upałów mają poparzone liście.

Dorotko, u mnie Sibelius na słońcu niemal cały dzień i nie jest jakoś specjalnie upieczony. Może dlatego, że wkoło ma gąszcz bylin... Nie wiem... Małe kwiatuszki w dużych kiściach dobrze się sprząta :rotfl1:

Goś, a ja doszłam do wniosku, że ogólnie rzecz biorąc przesadziłam... Nie nadążam z pracami ogrodowymi. Chyba tak jak Nela zacznę wzdychać, że przydała by się mroźna zima :rotfl1:

Gorzatko, śnisz o różach... W moich snach zaczynają się jawić jako koszmar... Kolczaste potwory... A na jawie nie jest lepiej ;)

Agnieś, miło mi :kiss3: Wędrowałam po Twoim ogrodzie ostatnio... Nie dość, że śliczności to jeszcze... słodkości :)

Adrianie, zmienił się awatar... Miło Cię widzieć w dobrej formie :) Co do domku, to już wiesz, że gotowiec... A przy miskancie jest dereń o wdzięcznej nazwie Baska.

Ech, Robaczku najmilejszy... Róże powoli w odwrocie, część zakończyła kwitnienie. Nie nadążam ciąć... Niektóre bardzo chorują a ja nie specjalnie mam czas i siłę na jakieś specjalne zabiegi. Muszą sobie różyce same dać radę... W końcu duże są... A różanka schowana za domem, więc przechodniom w oczy się nie rzuca ;)

Siberio, takie... ogrodowe układanki :)

Co by tu... Brązowa rabata... z uwagi na nieortodoksyjność kolorystyczną zwana także ponurą :) Nieco zaniedbana :oops:

Digitalis parviflora i inni...
107naparstnica.jpg

Pachnotka i Perle d'Or
107PdOpachnotka.jpg

Penstemon Dark Towers i inni...
107penstemon.jpg

Dainty Bess i inni

107DB.jpg

Czosnek i inni ...
107czosnek.jpg

Mój pupilek Bloomfield Abundance... albo i nie, bo to róża ponoć zaginiona
107BA.jpg

Ogólnie rzecz biorąc - ponura rabatka
107brzowarabata.jpg

Sypnęło kwieciem, nawet pietruszka w warzywniaku kwitnie
107pietruszka.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2014 22:27 przez aleb-azi.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 06 Lip 2014 00:40 #280308

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Digitalis parviflora, co to za dziwadło?
Wygląda mi to na jakąś egzotyczną piekność
Penstemony też mi sie podobają

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.750 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum