TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 05 Gru 2012 18:30 #97708

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Oglądając te fotki z Twojego ogrodu Izo po prostu zaniemówiłam z wrażenia .Takich okazów chyba się nie doczekam :( .Ta ciemno-lilowa różyczka kim jest ,bo widzę ,że masz więcej takich ciemnych róż.Podglądam Twój ogródek ukradkiem ;) :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 13 Gru 2012 21:30 #101519

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pięknie podsumowałaś walory róż historycznych! I tyle w Twych słowach wiary w nie... Poradzą sobie bez pomocy człowieka... Nawet jeśli by człowiek taki szpaler z nich sobie posadził i niekoniecznie zdążął ;) na czas z plewieniem? Bo o opryskach to w ogóle nie ma mowy! :rotfl1:
Izuś, bo jedyne miejsce, jakie ja znajduję, to taki właśnie szpalerek w części zadomkowej, a tam i żmija nie sięga... No sama nie wiem, czy człowiek im może taki los zgotować... Jak myślisz?

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Gru 2012 11:54 #101674

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Iza, co to za gościu na zdjęciu z bodziszkiem? ten ciemny? Cos mi się kołacze po głowie Jakiś lord??
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 14 Gru 2012 12:10 #101681

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
... a może doktor? B) :rotfl1:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Gru 2012 23:35 #103813

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Zaniedbałam wątek, ech... krótkie dzionki to człek nie nadąży ;)

Goś, to wiadro to konieczne, żeby woda zeszła głębiej do korzenia. W upały leję dwa razy w tygodniu, chyba, że widzę, że któryś krzew cierpi od suszy, to ... każdemu według potrzeb. Zasług pod uwagę nie biorę :rotfl1: A co do nawożenia, to wychodzi mi na to, że na piasku róże karmić trzeba obornikiem. Trudniej spalić, nawóz nie wypłukuje się zbyt szybkon. No i wydaje mi się, że jest lepsze wybarwienie i wypełnienie kwiatów.

Iwono, miewasz różane sny?

Marto, no rzec by można, że różowisko ;)

Romo,mawiają, że miłe złego początki... Ale odrobina przyjemności jeszcze chyba nikogo do złego nie przywiodła :rotfl1:

Jadziu, troszkę się tych ciemnych nazbierało. Wychodź z ukrycia i pokazuj paluszkiem to powiem co to :) O ile wiem :happy3:

Martuś, myślę, że może zgotować. Pod warunkiem, że coś niecoś przygotuje. No i pierwszy sezon musi być z podlewaniem. Krzewy muszą się ukorzenić, więc jeśli trafi na suchy sezon, to trzeba będzie żmiję naciągnąć ;) Tak, że Martuś myśl.... Uprzedzam, że w tej grupie z pomarańczkami będzie trudno... Ale staruszek znoszących słabe gleby jest ciut i trochę... Z pewnością więcej, niż miejsca na nie :)

Dorotko, Kasiu, ten przystojny brunet, który wpadł Wam w oko to Mogador - koniec czerwca w minionym sezonie obfitował w bardzo silne wybarwienie kwiatów. Mogadorowi zazwyczaj bliżej do purpury.

Myśli błąkają się w okolicach choinki... O... gdzie się zawieruszyły :rotfl1:

201212iglak3.jpg

201212iglak4.jpg

201212iglak1.jpg

201212iglak2.jpg

201212iglak3.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2012 23:36 przez aleb-azi.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Gru 2012 22:59 #103997

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
W Twoim ogrodzie także królują kulki ,a nie tylko różyczki .Szkoda ,że u mnie mało miejsca ,ale kulkę wciśnie sie w każdy wolny kawałek różę tak samo :rotfl1: .Radosnych ŚWIĄT Izo
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 22 Gru 2012 12:27 #104061

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Się nam koleżanka uaktywniła nareszcie :hug: i to z kulkami, a jakże :woohoo:
Ja natomiast zamilkłam nieco :unsure: kucharzenia czas ostateczny nadszedł :dazed: tylko kto mi karpie ubije :cry3:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Gru 2012 21:08 #104556

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
O i takie choinki ze świeczkami od razu lubimy najbardziej!
Izuś, ja mam pełną świadomość, że w tej grupie z pomarańczowymi krucho, jestem gotowa na raczej blade odcienie różu... Żmii naciągnąć się nie da aż tak, trzeba będzie dokupić... ;) I jestem jeszcze gotowa wzbogacić im glebę, nad dostępem do obornika trzeba pomyśleć, słucham się Ciebie!
I ten obornik sam może do mnie przyjść! Mój pan sąsiad cały czas chce konie za domeczkiem wypasać... Tylko są dwa problemy...Ja i pies... Ja, bo "się kunia boję", a pies, to nawet nie będę mówić, bo wstyd! ;) :rotfl1:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Gru 2012 21:58 #104582

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Czasami Izo śni mi się ogród i jeśli to jest gdy jestem na Śląsku to nie chce mi się budzić

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Gru 2012 21:19 #105519

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Zielone święta budzą tęsknoty za ogrodem... Póki co jest...hm... dość szpetnie... Dzisiejszy poranek spowił okolicę szronem i szadzią , ale to nie rozwiało ogólnego smętku... Myśli o wiośnie się budzą - chyba nazbyt wczesne...

Jadziu, dziękuję za życzenia :) Miłe chwile szybko umykają, zostają wspomnienia. Te święta trafią na półeczkę dla dobrych wspomnień.
To wciskanie... robi się coraz trudniejsze, prawda?

Joluś, ta aktywność to taka... umiarkowana. I jakoś tak ostatnimi czasy zmierza ku ... drzemce. Zapadam chyba w sen zimowy, bo jak tylko się robi ciemno to popatruję za miejscem leżacym :rotfl1: Przypada to tak... na porę obiadową :rotfl1: Za dużo nagotowałam, napiekłam... Dowiedziałam się, że jedzenie jest przereklamowane :rotfl1: Postaram się tej myśli trzymać przy następnym przedświątecznym szaleństwie :)

Martulu, przeanalizujmy sytuację. Jeśli w układzie Ty, pies i kuń- Ty boisz się kunia... to Twój pies jak podpowiada logika ( ta ukryta, nie ta nachalna :rotfl1:)boi się właściciela kunia. Resztą lęków nie zajmujmy się. Najprostsze rozwiązanie, to takie, żeby kuń pasał się pod Waszą nieobecność a właściciel kunia przywoził raz na czas taczkę ... że tak powiem owoców wypasu... No a potem szybkozłączką powiększyć rozciągłość żmii i sadzić... Alby i centyfolie - do woli. I jeszcze koniecznie Rose de Rescht i Comte de Chambord dla powtarzalności kwitnień. Ech, Martuś... hulaj dusza piekła nie ma ;)

Iwono, pozostaje życzyć ogrodowych snów ... i ogrodowych przebudzeń :)

Różane tęsknoty się budzą... Czyżby zapowiedź rychłej wiosny?

Bouquet Parfait - zimuje u mnie po raz pierwszy. Jak na razie zielona...
0OBouquetParfait.jpg

Alchemist- wypuścił paro metrowe pędziska - coś tam już połamało się pod ciężarem pierwszych śniegów... Ciekawe co nam zima jeszcze szykuje...
0OAlchemist.jpg

Charles Austin - u mnie dość marny krzaczek, jeśli nie ruszy w tym sezonie to będę mu zaglądać w... korzonki
0OCharlesAustin.jpg

Eglantyne - moje tegoroczne zauroczenie... Urokliwy roztrzepaniec
0OEglantyne.jpg

Golden Celebration- klasyka, którą preferuję jesienią
0OGoldenCelebration.jpg

Herkules niezmiernie grymaśny w wybarwieniach... to nie jest to co tygrysy lubą najbardziej, ale dam mu jeszcze szansę...
0OHerkules.jpg

Indigo, przesadzane nie w porę ledwo przeżyło... ale zakwitło... Dzielna różyczka
0OIndigo.jpg

Pat Austin, bardzo smakowita w wyrazie
0OPatAustin.jpg

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Gru 2012 22:26 #105547

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tym snem to i ja mam podobnie zdaje się :rotfl1: Abym tylko przyjęła dogodną pozycję i dodatkowo znalazła jakieś okrycie i ... padam jak przysłowiowa mucha :silly: Dodać muszę jednak, że nie jest to efektem nagromadzonych świątecznych potraw :happy-old:
Cudne różyczki :hearts: Alchymist uraczył mnie w tym roku 2 kwiatami zaledwie :dry:
Marny Charles Austin, znaczy jaki? Mój z ubiegłorocznej jesieni również nie zachwycił ilością kwiatów, ale czakam.
Mam nadziję, że w kolejnym sezonie będzie lepiej :think:
Piękna fotografia Pata :bravo:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Gru 2012 22:49 #105555

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja Alchymista nie kupiłam, Iza nie kazała! :lol:
Izulu, logika Twego wywodu rzuca na kolana! Z jednym zastrzeżeniem! Dżoncia się nikogo nie boi! :rotfl1: Tylko mnie! :lol: A z tym wypasem byłoby super, tylko żeby kuń,a w zasadzie kunie, bo jest ich kilku ;) te owoce wypasu zechciały bezpośrednio na taczkę i to u sąsiada już...byłoby idealnie! Ale nie wiem, czy się możemy tak dogadać! :rotfl1:
Iza, Ty myśl na wszelki wypadek nad tymi różami, bo mi się przez zimę tak marzenia rozbuchały ( w czym spory udział mają niestrudzeni wędrowcy ;) z naszego forum, co takie zdjęcia niebezpieczne z obcych ogrodów zamieszczają ;) ), ze mi się nie tylko taki szpaler z róż zamarzył, ale jeszcze obok rabaty wypełnione bylinami różnemi ;) Niech już przyjdzie wiosna i pierwszy rzut chwastów nastąpi, żeby mi te mrzonki wybić z głowy! :hammer:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Gru 2012 23:01 #105563

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
artam wrote:
Ale nie wiem, czy się możemy tak dogadać!
Z kuńmi? :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Gru 2012 23:11 #105568

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
pamelka wrote:
Już Ci raz pisałam, że to nie ten Pat :hammer: tylko TA Pat :-) Patricia, żona pana Austina B)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Sty 2013 18:18 #106527

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Izuś, pozdrowienia Noworoczne :drink1:
Spełnienia marzeń w Nowym Roku.
Ja jeszcze zapytam o ten obornik. W jakiej postaci go używasz?
Czy jako gnojówkę, czy po prostu podrzucasz pod krzaczki?

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Sty 2013 18:21 #106530

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:
pamelka wrote:
Już Ci raz pisałam, że to nie ten Pat :hammer: tylko TA Pat :-) Patricia, żona pana Austina B)
Proszę nie bić po głowie :unsure: pamiętam doskonale :)
Miałam napisać, że tej Paty? :think: i kto by pojął ... :silly:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Sty 2013 18:39 #106536

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
aleb-azi wrote:
Myśli o wiośnie się budzą - chyba nazbyt wczesne...
U mnie tak dzisiaj przygrzało,że na termometrze przez chwilę było 27 stopni. Bardzo wiosennie się robi.Dowód:

IMG_8252.JPG

Róże zachwycające jak zawsze!
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Sty 2013 22:12 #106636

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Mnie ta Pata też wpadła w oko ;) Dosiego roku życzę.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.559 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum