TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 14:11 #257665

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Najpiękniejszy czas w ogrodach. Kwitną różaneczniki i azalie i naturalnie bzy. :) Twoje wszystkie obsypane kwiatami. Doczytałam,że chcesz pewnych roślin się pozbyć, żeby posadzić kolejne azalki. Trudne wybory.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 14:55 #257690

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Agnieszka,
bardzo ładne zdjęcia;
podoba mi się taka zielona/iglasta oprawa kwitnących klejnotów tj. azalii i różaneczników!!

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 16:03 #257722

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj :flower2: Czy już wiesz gdzie posadzisz nowe azalki?
Może nie trzeba będzie robić dla nich miejsca kosztem innych roślin :wink2:

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 16:07 #257725

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Agnieszko, przyszłam z rewizytą :)

Zdjęcia ogrodu po deszczu przepiękne, takie soczyste :)
Masz mnóstwo irysów! Co jeden to ładniejszy :) Rh już wspaniale kwitną, ale festiwal chyba będzie jeszcze trwał bo widzę, że te późniejsze tak jak u mnie, jeszcze w pąkach :)
:flower1:

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 16:27 #257734

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Agniesiu ,widzę u Ciebie te same kolory ,co i u mnie .I nawet dylematy mamy te same,gdzie tu upchnąć chociaż ze dwie azalijki .Moje pomysły już się wyczerpały ,ale i tak udało mi się teraz kilka wsadzić .Nie wiem tylko co zrobię,jak one urosną .
Pięknie wygląda Twój ogród i aby jak najdłużej kwitły nam te cudeńka :dance:

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 17:38 #257753

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Kochana z takimi widokami to i 1000 stron za mało ...uwielbiam Twój ogród z pięknymi nasadzeniami .Kolorowo i bajkowo ...cudnie !!

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 19:50 #257866

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Edytko ja w ogóle widzę, że najgorsze są te wiosenne przymrozki.... roślinki całą zimę pięknie przetrwają , my się cieszymy z dorodnych pąków, a wiosenne przymrozki potrafią wszystko zniszczyć... Tak właśnie mam w tym roku z hortensjami ogrodowymi.... nie wiem czy zakwitną... młode przyrosty zrobiły się żółtawe....
Bodziszki i u mnie dopiero startują.... tak intensywnie kwitnie jedynie żałobny....

Danielo te wiosenne przymrozki robią znacznie więcej szkód niż ostre mrozy zimą.... niestety. Ale cóż na to poradzimy.... ja w ogóle zaprzestałam okrywania roślin.... muszą sobie radzić same.... w tym roku drżałam o lilie.... w czasie ostatnich przymrozków niektóre miały około 1 m wysokości..... okrycie ich jest niemożliwością, tym bardziej że lilii jest ponad 200 i porozrzucane są po całym ogrodzie.... na szczęście roślinki nie odczuły spadku temperatury i nic złego się nie stało....
Bardzo współczuję uszkodzeń mrozowych u Ciebie... zawsze bardzo żal kolejnej roślinki.... miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej i Twoje azalie zakwitną wyjątkowo bujnie i pięknie :hug:

Majeczko ciesze się bardzo, że zaglądasz :kiss3:
Rh dopiero zaczynają pokaz, więc zaglądaj kochana, mam nadzieję, ze będzie co oglądać, że pogoda pozwoli rozwinąć się kwiatom do końca i deszcz ich nie zniszczy.... Jak na razie leje już dobę prawie bez przerwy :dry:

Ino faktycznie chodzę po ogródku i zastanawiam się co wyrzucić, żeby wcisnąć kilka azalii... Już wybrałam 3 tuje książkowe, które w tej chwili mają około 2 m wysokości i są jeszcze w miarę wąskie, ale one w szerokość rosną na prawdziwe kolosy, zdecydowanie będzie zbyć ciasno gdy się rozrosną , więc z czasem i tak musiałabym się ich pozbyć. Zrobię to teraz, będzie łatwiej wykopać :whistle: :happy:
Maj czaruje kwitnącymi krzewami.... rododendrony, bzy, tawuły, już widać pąki u krzewuszek i żylistków.... to naprawdę bajeczny miesiąc :P

Adrianie miło mi słyszeć takie słowa od właściciela raju różanecznikowo-azaliowego :P
Bardzo lubię wszelkie rośliny wkomponowane w iglaki. Sadzę tak, żeby iglaki były szkieletem ogrodu, na tle którego kwitną kolorowe krzewy i byliny :P
Ciesze się, że podoba Ci się takie rozwiązanie :P

Beatko u mnie tak ciasno w ogródku, że nie ma innego wyjścia, żeby posadzić coś deko większego, inna roślina musi zrobić mu miejsce...
Ja już od 3 lat zastanawiam się, gdzie posadzić choć 3 azalie... ale niestety nie miałam pomysłu, gdzie je wcisnąć. Teraz tak chodzę po ogródku i kombinuję i znalazłam 3 tuje książkowe, które aż proszą, żeby je usunąć :whistle: :happy:

Ewuniu ciesze się, że zajrzałaś :kiss3:
Irysków nie ma zbyt dużo... może około 10 odmian tych niskich i kilka średnich i wysokich. Mam nadzieję, ze uda mi się jeszcze posadzić niskich, bo one najbardziej mnie zauroczyły :P
Rododendrony dopiero zaczynają , faktycznie większość w pąkach, ale jeśli tylko pogoda pozwoli to niedługo zakwitną.... na razie leje.... już całą dobę, prawie bez chwili przerwy....

Cześć Ewuś :kiss3:
Ja żeby posadzić azalie, muszę coś usunąć niestety. Na szczęście już znalazłam pretendentów do wyprowadzki.... Usunę 3 tuje i będzie fajne miejsce :P
Świetnie, że u Ciebie udało się jeszcze wcisnąć krzaczki, bez wykopywania innych roślin..... na razie nie martw się tym co będzie gdy urosną.... od czego mamy sekatory .... trzeba będzie troszkę odchudzić sąsiedztwo ;) :happy:

Danusiu jak zawsze cieplutkie i miłe słowa, dziękuję :hug:
Kolorowo jest faktycznie.... oby tylko wreszcie przestało lać, bo na razie można cieszyć się tymi pięknymi krzewami tylko przez okno, albo z tarasu. Ostatnio siedzę na tarasie owinięta w koc z kubasem gorącej herbaty i podziwiam niesamowicie intensywne kolory, wyostrzone przez deszcz...Nawet zieleń jest taka ostra i piękna, że nie mogę się napatrzeć :P

Jeszcze troszkę deszczowych fotek :bye:

Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2014 20:05 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Ogródek AGNESS 12 Maj 2014 20:44 #257932

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
deszczowe zdjęcia coś w sobie mają....są bardziej kolorowe, bardziej zielone - no bardziej soczyste! :woohoo:
i te kropelki na kwiatkach, płatkach....oj kocham :hearts:

Ogródek AGNESS 13 Maj 2014 00:05 #258121

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Irysy z pierwszego zdjęcia kojarzą mi się z mokrym pudlem, który ma smętnie zwieszone uszy, sama sie śmieje na to skojarzenie :P Rabatki Twoje jak zawsze zachwycają- wiem, że martwi Cie brak miejsca..ale ta bujność jest piękna!

Ogródek AGNESS 13 Maj 2014 04:58 #258135

• Agulinka
  • Agulinka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Agusiu ,ladniutkie twoje azalie ! W oko moje wpadły jednak tym razem zurawki . Być może dlatego ,ze planuje posadzić kilka u siebie. Mam juz pare ciemnolistnych ,teraz poluje na jasno zielone jak na przykład citronelle! U ciebie wszystkie wyglądają bardzo ładnie!! Miłego dzionka ! :happy4:

Ogródek AGNESS 13 Maj 2014 09:09 #258183

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Aguś, jak ja Cię doskonale rozumiem! Wprawdzie mam nową rabatę, ale kandydatów do zajęcia na niej miejscówek sporo. Właśnie przeprowadzam casting :rotfl1: ....
Jedną azalkę do posadzenia też mam, od kilku dni rozstawiam ją po ogrodzie i nie mogę się zdecydować gdzie ją wkitrać :wink4: .
Ach te dylematy :think: ...
A u Ciebie jak zwykle - pięknie i kolorowo :hearts: !

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 09:16 #258736

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martusiu i ja bardzo lubię deszczowe fotki.... masz całkowitą rację do niesamowitej ich soczystości :P Moje są trochę niewyraźne, ponieważ robione w czasie padającego deszczu.... ale nie mogłam się tej soczystości koloru oprzeć :happy:

Monisiu świetne skojarzenie... spojrzałam na fotki irysów pod tym kątem i też widzę mokre pudelki :happy:
Ciesze się bardzo, że podoba Ci się moja ogrodowa bujność :hug:

Agulinko
żurawki to jedne z moich ulubionych roślinek. Wtykam je w każdy najmniejszy nawet kącik. Uważam, ze pięknie wyglądają w każdym miejscu i towarzystwie B)
Fajnie, ze chcesz zwiększyć ich ilość w swoim ogródku :P
Tobie również miłego dnia :kiss3:

Asiudziękuję :kiss3:
Ja już zaczynam pracować nam eMem, żeby wykopał kilka iglaczków :rotfl1:
Może dziś uda mi się wyskoczyć do centrum ogrodniczego po 2-3 azalie....
Achhhh... ten problem z wyborem :whistle: ..... idę zobaczyć do Ciebie wyniki castingu i czy znalazłaś miejsce dla azalii B) :happy:

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 11:43 #258820

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
A o jakich azaliach myślisz? Mnie kusi przeokrutnie Jack a. Sand albo Common's Double...

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 13:23 #258852

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Aga, cudowne deszczowe widoczki. Boszzzz, jaka u ciebie bujność :hearts:
Moje azalki w tym roku skromnie, ale i tak wprowadzają masę koloru w ogrodzie. A ja chodze i szukam miesjca na nastepne :rotfl1: Jedno juz znalazłam :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 13:34 #258855

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Dzięki tym orlikom i żurawkom ogród wygląda bajkowo,bardzo kolorowo,suuper :)

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 15:53 #258924

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu dziś kupiłam 3 azalie..... piękne :hearts: - Sarina, Satomi i właśnie Twoją wymarzoną Cannon's Double....
Mam nadzieję, ze i Tobie uda się ją upolować.... jest naprawdę bajeczna :P

Dorotko mnie zachwycają Twoje azalie.... wcale nie widzę tam skromności, a bajeczny kolorowy przepych :hearts:
Rozumiem, że Ty widzisz różnicę w stosunku do poprzednich lat, ale ja rozpływam się z zachwytu zawsze gdy tylko do Ciebie wejdę :kiss3:
Ja znalazłam 3 miejsca B) .... jutro przyjdzie sąsiad wykopać i zabrać do swojego ogrodu 3 -2metrowe iglaki, a na ich miejsce pójdą dziś kupione azalie :dance:

Aniu uwielbiam żurawki za te ich piękne kolorki.... nie trzeba kwitnących kwiatów, żeby było kolorowo :P

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 16:35 #258929

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Cudne odmiany nabyłaś :woohoo: , wiem, bo mam :happy3:
Ja dziś też nie oparłam się kolejnemu cukiereczkowi - Cecile :hearts:

Ogródek AGNESS 14 Maj 2014 17:15 #258936

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder