TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 13 Maj 2014 19:16 #258424

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Tez znalazłam nazwę ;) Wg ZSP to Grupa Ghent Azalea (Pontica Azalea), więc chyba pochodzi od pontyjskiej, ale gatunek to to nie jest ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 19:18 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 13 Maj 2014 19:34 #258433

• Roma
  • Roma's Avatar
Aguś-zastosowałam w tym roku oprysk proponowany przez pomodoro w skrócie HT, muszę przyznać,że z bardzo pozytywnym skutkiem.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...?limitstart=0#250348

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...slin?start=36#254886

Ogród Aguniady 13 Maj 2014 20:00 #258454

• Agulinka
  • Agulinka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Aga,ulewe mieliśmy straszna ! W nocy na ulicy wody było dosłownie ponad kostkę. Dzisiaj znaku juz nie ma, za ta wszystko wydaje sie jakieś zielensze . Są jednak okolice gdzie zalało ludziom domy . Dzisiaj duszno i bez słońca ! Miłego wieczoru! :happy4:

Ogród Aguniady 13 Maj 2014 21:12 #258541

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Hmmm.... są wątki za którymi po prostu nie da się nadążyć :whistle: pędzisz jak szalona :garden: a skoro nie mogę nadążyć to się rozsiądę wygodnie i pokontempluję zdjęcia i błogi klimat Twojego ogrodu :lev:
Ja dzisiaj się złamałam i opryskałam róże systemicznym ..nie wiem czy to coś da na larwy bruzdownicy ale przynajmniej mnie sumienie nie gryzie, poza tym wybije inne tałatajstwo. Najpierw na większości róż poobrywałam zaatakowane pąki i młode pędziki (sporo tego było niestety) a dzisiaj oprysk. Nic więcej chyba nie mogę zrobić. Zapowiadają u nas spore opady do końca tygodnia więc nie wiem czy będę miała możliwość sprawdzenia czy wszystko zniszczyłam (mogłam coś przeoczyć)..na razie u nas nie pada jeszcze mimo zapowiedzi i oby jeszcze nie padało przez godzinę przynajmniej żeby ten oprysk zadziałał skoro już go zrobiłam - wolałabym tego nie powtarzać :(
Zgadzam się z Tobą, że ta ciągła walka o zdrowie róż jest deprymująca i chociaż sezon się jeszcze nie zaczął to już złapałam doła :(
No ale nie będę Ci tu smędzić - wracam do zdjęć jeśli pozwolisz :hug:
miłego wieczoru :bye:

Ogród Aguniady 13 Maj 2014 21:54 #258570

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Aguś, wpadłam pozachwycać się moim ulubionym ogrodem...Pięknie jest u Ciebie. I czytam o mszycach na różach...muszę koniecznie sprawdzić jutro moje gwiazdeczki. Koleżanka pryska ludwikiem zmieszanym z mlekiem. Podobno działa.

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 00:18 #258659

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Hej Aguś :)
Dobrze ze mozna cię tutaj znaleść ! Dalej będę z przyjemnością zaglądaćdo twojego ogrodu :)
Agata

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 06:35 #258669

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Piękny poranek mnie dzisiaj przywitał... Na niebie mamy lazur, wiaterku zero, wstaje cudowny dzień - czy taki jego klimat się utrzyma?
Ślicznego żółtego ptaszka widzę, przemykającego się między brzozami... Pięknie i głośno śpiewa, jego kolor widoczny jest z daleka...
Wiecie co to za gatunek może być? Z żółtych ptaszków kojarzę tylko pliszkę i wilgę... Ten 'mój' jest wielkości kosa.

Dzisiaj Nisia pisze maturę rozszerzoną z geografii. Oby wszystko się pomyślnie udało napisać.

Odpowiedzi na Wasze wpisy zamieszczę nieco później, a tymczasem życzę Wam przemiłego dnia! :)

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 09:12 #258731

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj!
U nas też od rana pogodnie, ale powolutku lazur zmienia się w biel... Niestety...
Trzymam kciuki za Nisię. To już chyba ostatni pisemny egzamin, czyż nie?
Codziennie odwiedzam Twój ogród (po cichutku ;) ) i napawam oczy widokami.... Zieleń w Twoim obiektywie jest taka nastrojowa i kojąca...
Acha, i gratuluję piąteczki :bravo: !
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 09:26 #258741

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Asiu, dzień dobry! U nas pogoda wciąż dopisuje... byłabym przeszczęśliwa, gdyby zapowiedzi deszczowe się nie ziściły.
Niemal codziennie trochę tu pada, więc rośliny mają wystarczającą wilgoć.
Cieszę się, że odnajdujesz chwilę wytchnienia między brzozami - przyznaję, że korzystam z ich uroku co najmniej kilka razy dziennie.
Nisia dziś rzeczywiście pisze ostatni egzamin - zostaną jeszcze dwa ustne. Da radę!
Dzięki za odwiedziny!
Aga, super, że tu jesteś! Czy będzie wątek ogrodowy? :)
Małgosiu, bardzo dziękuję, że tu zaglądasz. Mszyce u mnie w natarciu, ale wieczorem wyciągam Mospilan - mówi się trudno. Środki eko nie działają, niestety. Słyszałam o tym działaniu Ludwika - spróbuję, jeśli systemiczny zawiedzie.
Pozdrowienia!
Moni, witam Cię serdecznie!
Widzę, że zmagamy się z podobnymi różanymi problemami. Już sobie obiecałam, że za rok nie odpuszczę oprysku promanalem - chyba jednak rozwiązuje część późniejszych kłopotów ze szkodnikami.
Jaka u Ciebie dziś pogoda? U mnie póki co, nic nie zapowiada deszczu i niech tak zostanie...
Miłego dnia!
Agulinko, mama opowiadała mi o tej ścianie deszczu... dobrze, że nic Wam nie podtopiło - niedaleko rzeka przecież.
Życzę dobrego dnia!
Romeczko, dziękuję za wytyczne - zabieram się za czytanie, co to za mikstury przygotowujecie :)
Dorotko, ta moja azalia ma bardzo słoneczny kolor, a Narcissiflora jest jakby bardziej cytrynowa. Muszę wnikliwie je porównać, bo teraz trudno mi pogodzić się z myślą, że mam coś innego, niż zawsze myślałam :)
Nowinko, dzięki za wskazówkę! Będę porównywać obie azalie :)

W ogrodzie dziś dużo słońca... zaraz zabieram się do pracy :)

Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2014 09:30 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 09:34 #258748

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
U nas takich rarytasów jak czarna petunia nie spotykam. Zawsze miałam problem z mączniakiem na nich i zrażona jestem :oops: Jak reagują na deszcz?
Widzę, że u Ciebie nieźle trzymają się tulipany.
Za córę trzymam kciukasy ;)
Pozdrawiam i życzę udanego dnia :bye:

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 09:41 #258750

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zazdroszczę słoneczka :oops: , u nas od rana buro, choć to właśnie na lubelszczyźnie najdłużej miała się utrzymać niezła pogoda. Tymczasem już padało i widać, że to nie koniec :huh:
Żółty ptak to mogła być wilga, choć bardzo trudno je wypatrzeć, a śpiew wilgi zwiastuje deszcz niestety...

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 10:20 #258766

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Nie masz sobie co wyrzucać, że trochę się spóźniłaś z opryskiem Promanalem, owszem to jest skuteczny środek na część szkodników, ale nie na wszystkie... część szkodników potrafi zimować w glebie, ściółce i tak na prawdę ma w nosie oprysk :mad2: Druga sprawa, że zmasowany atak szkodników pojawia się zwykle cyklicznie, zwłaszcza po łagodnej zimie...Mszyce a i owszem osłabiają róże, ale jako tako nie powodują masowego zamierania kwiatów jak np. kwieciak, zwiot różany i bruzdownica, a za jakiś czas zakończą swój cykl, żeby pojawić się dopiero pod koniec lata jako "czarne" mszyce :mad2: . A opryski ekologiczne na pewno przysłużą się różom. Myślę też, że warto wypróbować opryski polecane przez Pomodoro (to prawdziwy ekspert :thanks: ). Pamiętam, że regularne opryski wyciągiem z czosnku potrafiły przez cały sezon uchronić mi róże przed plamistością (to było jeszcze przed urodzeniem Zuzi ;) , gdy miałam mnóstwo czasu).
PS. Trzymam kciuki za Nisię :)
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 10:24 #258771

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Ma Gorzatka wrote:
Aguniada wrote:
Teraz mam do zaprojektowania abstrakcję, w której zobaczyłam kapsułę obrazu i dźwięku :)
Łojezusie!
:supr3: :supr3: :supr3: Koniecznie musisz nam ten projekt pokazać i objaśnić, kiedy będzie gotowy, ja bardzo proszę, bom ciekawa nieziemsko :idea1:

Agnieszko, ja również musiałam chemią prysnąć, eko było zbyt słabe na takie ilości paskud, potraktowałam je BI58, na razie spokój, znajduję pojedyncze to tu to tam, ale zdaję sobie sprawę że to kwestia czasu i oprysk trzeba będzie powtórzyć. Na razie róże tworzą mnóstwo paków i mam nadzieję że pięknie zakwitną.
Gratuluję bardzo dobrej oceny i tylko takich życzę do końca studiów :)
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2014 10:25 przez zielonajagoda.

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 10:28 #258775

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, czy na swoich sosnach praktykujesz skracanie młodych przyrostów w celu zagęszczenia? Pytam w szczególności o himalajkę, bo np. kosodrzewinom zawsze skracam "świeczki", z naprawdę dobrym efektem. Himalajka jest u mnie od lata i nie mam pojęcia czy ten zabieg może być też stosowany na tym iglaku?
Trzymam kciuki za Nisię.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 13:42 #258858

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Iwono, :)
jeśli mogę tu odpowiem na Twoje pytanie.
Co do sosny himalajskiej to można skracać przyrosty jak u innych. Ja to robię, bo chcę ograniczyć jej wzrost. Podobnie są traktowane wszystkie sosny u mnie, także wejmutka.

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 14:11 #258871

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Daniela dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź. Właśnie wróciłam z akcji "sosna" ;) cała pachnę sokiem sosnowym.
W takim razie został mi jeszcze himalajka do oskubania. Czy oprócz ograniczenia wzrostu zauważasz zagęszczenie iglaków po uszczykiwaniu pędów?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 14:42 #258886

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Iwono, :)
w moim podpisie jest link do "japońskich inspiracji", tam może trochę więcej zobaczysz o formowaniu sosny, głównie na przykładzie czarnej.
Zdecydowanie samo uszczykiwanie nie wystarczy. Miałam tak właśnie z sosną czarną, stworzyła się bardzo gęsta forma (jajeczko) i w którymś momencie uszczykiwanie stało się sporym wyzwaniem. Owszem bardzo ładnie wyglądała, podobała się mojemu EMowi.
Teraz korzystam z książki Niwaki (autor Jake Hobson), o której pisze też Diana (Planta) w swoim temacie "Domek na prerii", nawet ostatnio pokazywała ryciny z niej. Publikacja zawiera wiele technik przydatnych w prowadzeniu drzew (różnych). Ja ściągnęłam sobie wersję angielską z chomika i często z niej korzystam. Polecam.
Ryciny w przystępny sposób pokazują które przyrosty pozostawiać, a które usuwać całkowicie. Przeważnie pozostawiam tylko dwa przyrosty, pozostałe usuwam.

Ogród Aguniady 14 Maj 2014 15:19 #258909

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Aga, jak widzisz nie mam czasu na częste bytowanie na forum. Co wioąże się z bardzo długi nadrabianiem zaległości, szczególnie u Ciebie :)
Ale przyzznam się od razu, że nie byłam w stanie wszystkiego przeczytać. Wiem , tylko, że matury się toczą swoim biegiem, Twoje prace są oceniane bardzo dobrze i że tez nie masz za duzo czasu
Ja powinnam poskracac przyrosty sosnowe, ale ciągle brak czasu. Może dzisiaj się zdecyduję. Chociaz każdą chwilę staram się poświęcić na trawnik. Już mnie to meczy

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.553 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum